Patelnia

Porozmawiajmy przy filiżance kawy. Luźne rozmowy, plotki i ploteczki. Dział przeznaczony na wszystkie inne tematy dotyczące offtopicu.
Awatar użytkownika
Lunka
Super gaduła
Super gaduła
Posty: 1438
Rejestracja: 26 sty 2021
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 956 times
Been thanked: 566 times

Patelnia

Post autor: Lunka » 2021-10-08, 20:54

To będzie najgłupszy temat na tym forum i możecie go później usunąc ale napiszę. Może ktoś mi pomoże. Kupiłam nowa patelnie z myślą o smażeniu młodemu, bo te co w domu są to wszystkie porysowane. Teściowa jedzie po tefalu widelcem ile wlezie x_x
Ja kupiłam ceramiczna. Rzecz w tym, że pomimo kilku myć, odparzeń i smażenia nadal czuć zapach sztuczności. Jedzenie nim nie przechodzi ale jak smażę to czuje ten zapach. Ja ze swoją hipochondria nie podam dziecku takiego jedzenia. Oczywiście naczytałam się w necie i u mnie jedna rysa na garnku to nowotwór itd ~x(
Nie wiem jak ja z z tym żyje jeszcze i funkcjonuje.
Btw. Ktoś wie jak pozbyć się tego zapachu?
Ostatnio zmieniony 2021-10-08, 20:54 przez Lunka, łącznie zmieniany 1 raz.
"Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba mało albo tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona."
Łk 10,41-42

Awatar użytkownika
Jozek
Złoty mówca
Złoty mówca
Posty: 7337
Rejestracja: 18 lut 2020
Has thanked: 1181 times
Been thanked: 708 times

Re: Patelnia

Post autor: Jozek » 2021-10-08, 21:10

o co chodzi dokladnie, czy o patelnie zrobiona z samej ceramiki, czy patelnie z grubym podwojnym dnem (z ceramika wewnatrz dna) przystosowana do uzycia na plycie grzewczej ceramicznej ktore sie same wylaczaja gdy zdejmie sie garnek, lub gdy garnek jest zwykly i juz ma nierowna powierzchnie dna.
Ostatnio zmieniony 2021-10-08, 21:13 przez Jozek, łącznie zmieniany 3 razy.
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 19082
Rejestracja: 1 cze 2016
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 2626 times
Been thanked: 4638 times
Kontakt:

Re: Patelnia

Post autor: Marek_Piotrowski » 2021-10-08, 21:55

Próbowałaś sokiem z cytryny?

Awatar użytkownika
Lunka
Super gaduła
Super gaduła
Posty: 1438
Rejestracja: 26 sty 2021
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 956 times
Been thanked: 566 times

Re: Patelnia

Post autor: Lunka » 2021-10-08, 22:40

https://allegro.pl/oferta/patelnia-non- ... 0635925348
To taka patelnia. Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytania @Jozek x_x

@Marek_Piotrowski nie próbowałam. Myślalam o sodzie, koleżanka coś o occie wspominała ale to chyba średni pomysł.
Ale z cytryną mogę spróbować jutro. Naturalny sposób.
"Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba mało albo tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona."
Łk 10,41-42

Awatar użytkownika
Jozek
Złoty mówca
Złoty mówca
Posty: 7337
Rejestracja: 18 lut 2020
Has thanked: 1181 times
Been thanked: 708 times

Re: Patelnia

Post autor: Jozek » 2021-10-08, 23:00

tak, to jest ta z podwojnym dnem, widac to na czwartym zdjeciu z linku i cale to nieprzypalanie polega na rownomiernym rozprowadzaniu ciepla z plomieni, czy plyty grzewczej na cale wnetrze patelni poprzez wklad ceramiczny w tym podwojnym dnie.
to smierdi wlasnie z tego podwojnego dna, bo ono jest klejone by sie nie odksztalcalo.
tam sa jakies zaroodporne kleje ktore potrzebuja troche czasu by przestaly smierdziec.
nie ma to jednak kontaktu z gotowanymi produktami.
to musi sie wygrzac, musisz jednak uwazac by rzeczywiscie nie przypalic mocno takiej patelni, bo jak to dno sie odksztalci i czesciowo odklei wewnatrz to bedzie grzalo jedynie punktowo i w tych punktach zawsze bedzie przypalone.
gdy sie zdarzy mocno przypalic nie wolno zalac jej zimna woda, bo wtedy napewno sie poodkleja ten wklad ceramiczny, a nawet popeka i patelnia do wyrzucenia.
mi w tego typu garnku zdarzylo sie nawet rosol przypalic. ;) x_x
Ostatnio zmieniony 2021-10-08, 23:15 przez Jozek, łącznie zmieniany 3 razy.
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 19082
Rejestracja: 1 cze 2016
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 2626 times
Been thanked: 4638 times
Kontakt:

Re: Patelnia

Post autor: Marek_Piotrowski » 2021-10-08, 23:08

ak przygotować patelnię ceramiczną do pierwszego użycia? W tym celu myjemy ją dokładnie przy pomocy wody oraz płynu do naczyń. Następnie wycieramy ją do sucha miękką ściereczką. Kolejny etap to rozgrzanie patelni ceramicznej nieprzywierającej przez 30 sekund na kuchence. Po zdjęciu jej z urządzenia nakładamy na nią 1 łyżkę oleju roślinnego i rozcieramy go ręcznikiem papierowym. Czynność tę należy powtarzać co kilka miesięcy
za https://tadar.pl/pierwsze-uzycie-patelni-poradnik

Awatar użytkownika
Lunka
Super gaduła
Super gaduła
Posty: 1438
Rejestracja: 26 sty 2021
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 956 times
Been thanked: 566 times

Re: Patelnia

Post autor: Lunka » 2021-10-09, 01:38

Dzięki Marek, czytałam już ten poradnik i dokładnie tak robiłam.

Chyba więc rację ma tu @Jozek z tym drugim dnem. Dzięki wielkie. To prawdopodobnie jest przyczyną tego zapachu 😦
"Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba mało albo tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona."
Łk 10,41-42

Awatar użytkownika
lambda
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Posty: 2577
Rejestracja: 7 gru 2019
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 162 times
Been thanked: 369 times

Re: Patelnia

Post autor: lambda » 2021-10-09, 07:00

Lunka pisze: 2021-10-09, 01:38 Dzięki Marek, czytałam już ten poradnik i dokładnie tak robiłam.

Chyba więc rację ma tu @Jozek z tym drugim dnem. Dzięki wielkie. To prawdopodobnie jest przyczyną tego zapachu 😦
Czyli innymi słowy zrobili szmelc. Ja bym próbowała reklamować u sprzedawcy.
Mam patelnię ceramiczna i żadnego zapachu nie wydzielała.
Ostatnio zmieniony 2021-10-09, 07:01 przez lambda, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
abi
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Posty: 5394
Rejestracja: 3 mar 2021
Has thanked: 856 times
Been thanked: 1410 times

Re: Patelnia

Post autor: abi » 2021-10-09, 09:10

juz wiem na pewno czego nie kupie lunka :p zreszta mam ciezka patelnie zeliwna i nie narzekam
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Awatar użytkownika
Jozek
Złoty mówca
Złoty mówca
Posty: 7337
Rejestracja: 18 lut 2020
Has thanked: 1181 times
Been thanked: 708 times

Re: Patelnia

Post autor: Jozek » 2021-10-09, 11:25

z tym podwojnym dnem jest jeszcze taki klopot ze ono kumuluje sporo ciepla i nawet po odstawieniu z kuchenki nadal grzeje dosc mocno i moze przypalic np. sos, lub inne geste potrawy ktore juz gotowe odstawimy na bok.

Dodano po 30 minutach 7 sekundach:
abi pisze: 2021-10-09, 09:10 juz wiem na pewno czego nie kupie lunka :p zreszta mam ciezka patelnie zeliwna i nie narzekam
jesli ktos nie ma kuchenki gazowej tylko ceramiczna plyte indukcyjna to tylko takich garnkow moze uzywac, zwyklych garnkow plyta indukcyjna nie podgrzeje tylko sie wylaczy.
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.

Awatar użytkownika
Lunka
Super gaduła
Super gaduła
Posty: 1438
Rejestracja: 26 sty 2021
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 956 times
Been thanked: 566 times

Re: Patelnia

Post autor: Lunka » 2021-10-09, 11:45

Jaka konkretnie polecacie?
"Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba mało albo tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona."
Łk 10,41-42

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Posty: 22636
Rejestracja: 20 lis 2016
Been thanked: 4218 times

Re: Patelnia

Post autor: Andej » 2021-10-09, 12:02

Nie znam problemu omawianego. Dlatego ograniczą się do zdjęcia patelni. Warszawskiej patelni. Dawno tam nie byłem. Nie wiem, jakie teraz zapachy, ani jak je usuwają.
Obrazek
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Jozek
Złoty mówca
Złoty mówca
Posty: 7337
Rejestracja: 18 lut 2020
Has thanked: 1181 times
Been thanked: 708 times

Re: Patelnia

Post autor: Jozek » 2021-10-09, 12:10

Lunka pisze: 2021-10-09, 11:45 Jaka konkretnie polecacie?
zalezy do czego, ale tak ogolnie zeliwne i ciezkie sa chyba najlepsze.
te nowoczesne to przerost formy nad trescia, powodowany oszczednoscia materialu i kuszenia ludzi najnowszymi technologiami ktore jedynie imituja to co od wiekow wiadomo, a te z podwojnym dnem to wlasnie imitacja takiej ciezkiej zeliwnej patelni.
wyjatkiem jest tzw. chinski wok, ktory sluzy glownie do szybkiego podsmarzania, szczegolnie warzyw.
trzeba jedynie opanowac technike jego uzycia, bo powinno sie go uzywac na duzym plomieniu i szybko mieszac, dlatego jest gleboki i o cienkich sciankach by potrawa przypiekala sie niemal jak na grilu od przegrzanych scianek, tak ze np. warzywa nie sa usmarzone na miekko, a tylko przypieczone na powierzchni by zamknac soki i smak wewnatrz.
Ostatnio zmieniony 2021-10-09, 12:22 przez Jozek, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.

Awatar użytkownika
Lunka
Super gaduła
Super gaduła
Posty: 1438
Rejestracja: 26 sty 2021
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 956 times
Been thanked: 566 times

Re: Patelnia

Post autor: Lunka » 2021-10-09, 12:18

@Jozek zależy mi na smazeniu bez tłuszczu , a nie wiem czy w takiej żeliwnej to możliwe. Chodzi o placki, naleśniki dla dziecka. Niestety w tym przypadku to właśnie Tefal albo ceramiczne chyba tylko wchodzą w grę.

Ja zbankrutuje. A mąż jak zobaczy że kupiłam nowa to mnie zabije 🙆
"Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba mało albo tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona."
Łk 10,41-42

Awatar użytkownika
Jozek
Złoty mówca
Złoty mówca
Posty: 7337
Rejestracja: 18 lut 2020
Has thanked: 1181 times
Been thanked: 708 times

Re: Patelnia

Post autor: Jozek » 2021-10-09, 12:30

Te zeliwne sa dosc drogie.
aby np. nalesniki nie przywieraly, to wlasnie patelnia musi byc gruba i dobrze rozgrzana, to wtedy ciasto wlane do niej szybko sie scina i odchodzi od patelni, a czas grzania mocno skrocony, a tym samym zrobisz wiecej nalesnikow w krotszym czasie.
z ryba jest podobnie, jak nie rozgrzejesz mocno patelni to ryba sie przyklei i ciezko ja pozniej oderwac by sie nie rozleciala. jak patelnia dobrze rozgrzana to powierzchnia ryby momentalnie sie przypieka i odchodzi sama od patelni. przewracasz ja na druga strone by rez sie przypiekla i wtedy juz mozesz swobodnie ja obracac dopuki sie nie usmarzy wewnatrz.

w nieprzypalaniu potraw na patelni pomaga takze zeszkliwiony tlucz na patelni, tzn. taki jakby nagar ktory z czasem sam robi sie na zwyklej patelni na co niektorzy narzekaja bo ciezko to wyczyscic, by patelnia wygladala czysta jak nowa.
takie czyszczenie starej patelni to blad, bo wlasnie ten zeszkliwiony ciemo brazowy nagar dziala jak teflon na nowych patelniach. ;)
Dobre wygrzanie patelni przed smarzeniem dziala jak sterylizator, wiec nie ma obawy ze w tym nagarze cos sie rozwinie i spowoduje zatrucie. wystarczy patelnie umyc przed i po uzyciu. ;)

z tym rozgrzewaniem patelni trzeba tez uwazac by nie przesadzic, zwlaszcza jak jest na niej olej, by przegrzany potrafi wybuchac w postaci serii dosc glosnych strzalow co powoduje rozpryski oleju po calej kuchni.
Ostatnio zmieniony 2021-10-09, 12:50 przez Jozek, łącznie zmieniany 4 razy.
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.

ODPOWIEDZ