Patelnia
- Lunka
- Super gaduła
- Posty: 1438
- Rejestracja: 26 sty 2021
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 956 times
- Been thanked: 566 times
Patelnia
To będzie najgłupszy temat na tym forum i możecie go później usunąc ale napiszę. Może ktoś mi pomoże. Kupiłam nowa patelnie z myślą o smażeniu młodemu, bo te co w domu są to wszystkie porysowane. Teściowa jedzie po tefalu widelcem ile wlezie
Ja kupiłam ceramiczna. Rzecz w tym, że pomimo kilku myć, odparzeń i smażenia nadal czuć zapach sztuczności. Jedzenie nim nie przechodzi ale jak smażę to czuje ten zapach. Ja ze swoją hipochondria nie podam dziecku takiego jedzenia. Oczywiście naczytałam się w necie i u mnie jedna rysa na garnku to nowotwór itd
Nie wiem jak ja z z tym żyje jeszcze i funkcjonuje.
Btw. Ktoś wie jak pozbyć się tego zapachu?
Ja kupiłam ceramiczna. Rzecz w tym, że pomimo kilku myć, odparzeń i smażenia nadal czuć zapach sztuczności. Jedzenie nim nie przechodzi ale jak smażę to czuje ten zapach. Ja ze swoją hipochondria nie podam dziecku takiego jedzenia. Oczywiście naczytałam się w necie i u mnie jedna rysa na garnku to nowotwór itd
Nie wiem jak ja z z tym żyje jeszcze i funkcjonuje.
Btw. Ktoś wie jak pozbyć się tego zapachu?
Ostatnio zmieniony 2021-10-08, 20:54 przez Lunka, łącznie zmieniany 1 raz.
"Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba mało albo tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona."
Łk 10,41-42
Łk 10,41-42
- Jozek
- Złoty mówca
- Posty: 7337
- Rejestracja: 18 lut 2020
- Has thanked: 1181 times
- Been thanked: 708 times
Re: Patelnia
o co chodzi dokladnie, czy o patelnie zrobiona z samej ceramiki, czy patelnie z grubym podwojnym dnem (z ceramika wewnatrz dna) przystosowana do uzycia na plycie grzewczej ceramicznej ktore sie same wylaczaja gdy zdejmie sie garnek, lub gdy garnek jest zwykly i juz ma nierowna powierzchnie dna.
Ostatnio zmieniony 2021-10-08, 21:13 przez Jozek, łącznie zmieniany 3 razy.
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Posty: 19080
- Rejestracja: 1 cze 2016
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 2625 times
- Been thanked: 4638 times
- Kontakt:
- Lunka
- Super gaduła
- Posty: 1438
- Rejestracja: 26 sty 2021
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 956 times
- Been thanked: 566 times
Re: Patelnia
https://allegro.pl/oferta/patelnia-non- ... 0635925348
To taka patelnia. Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytania @Jozek
@Marek_Piotrowski nie próbowałam. Myślalam o sodzie, koleżanka coś o occie wspominała ale to chyba średni pomysł.
Ale z cytryną mogę spróbować jutro. Naturalny sposób.
To taka patelnia. Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytania @Jozek
@Marek_Piotrowski nie próbowałam. Myślalam o sodzie, koleżanka coś o occie wspominała ale to chyba średni pomysł.
Ale z cytryną mogę spróbować jutro. Naturalny sposób.
"Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba mało albo tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona."
Łk 10,41-42
Łk 10,41-42
- Jozek
- Złoty mówca
- Posty: 7337
- Rejestracja: 18 lut 2020
- Has thanked: 1181 times
- Been thanked: 708 times
Re: Patelnia
tak, to jest ta z podwojnym dnem, widac to na czwartym zdjeciu z linku i cale to nieprzypalanie polega na rownomiernym rozprowadzaniu ciepla z plomieni, czy plyty grzewczej na cale wnetrze patelni poprzez wklad ceramiczny w tym podwojnym dnie.
to smierdi wlasnie z tego podwojnego dna, bo ono jest klejone by sie nie odksztalcalo.
tam sa jakies zaroodporne kleje ktore potrzebuja troche czasu by przestaly smierdziec.
nie ma to jednak kontaktu z gotowanymi produktami.
to musi sie wygrzac, musisz jednak uwazac by rzeczywiscie nie przypalic mocno takiej patelni, bo jak to dno sie odksztalci i czesciowo odklei wewnatrz to bedzie grzalo jedynie punktowo i w tych punktach zawsze bedzie przypalone.
gdy sie zdarzy mocno przypalic nie wolno zalac jej zimna woda, bo wtedy napewno sie poodkleja ten wklad ceramiczny, a nawet popeka i patelnia do wyrzucenia.
mi w tego typu garnku zdarzylo sie nawet rosol przypalic.
to smierdi wlasnie z tego podwojnego dna, bo ono jest klejone by sie nie odksztalcalo.
tam sa jakies zaroodporne kleje ktore potrzebuja troche czasu by przestaly smierdziec.
nie ma to jednak kontaktu z gotowanymi produktami.
to musi sie wygrzac, musisz jednak uwazac by rzeczywiscie nie przypalic mocno takiej patelni, bo jak to dno sie odksztalci i czesciowo odklei wewnatrz to bedzie grzalo jedynie punktowo i w tych punktach zawsze bedzie przypalone.
gdy sie zdarzy mocno przypalic nie wolno zalac jej zimna woda, bo wtedy napewno sie poodkleja ten wklad ceramiczny, a nawet popeka i patelnia do wyrzucenia.
mi w tego typu garnku zdarzylo sie nawet rosol przypalic.
Ostatnio zmieniony 2021-10-08, 23:15 przez Jozek, łącznie zmieniany 3 razy.
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Posty: 19080
- Rejestracja: 1 cze 2016
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 2625 times
- Been thanked: 4638 times
- Kontakt:
Re: Patelnia
za https://tadar.pl/pierwsze-uzycie-patelni-poradnikak przygotować patelnię ceramiczną do pierwszego użycia? W tym celu myjemy ją dokładnie przy pomocy wody oraz płynu do naczyń. Następnie wycieramy ją do sucha miękką ściereczką. Kolejny etap to rozgrzanie patelni ceramicznej nieprzywierającej przez 30 sekund na kuchence. Po zdjęciu jej z urządzenia nakładamy na nią 1 łyżkę oleju roślinnego i rozcieramy go ręcznikiem papierowym. Czynność tę należy powtarzać co kilka miesięcy
- Lunka
- Super gaduła
- Posty: 1438
- Rejestracja: 26 sty 2021
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 956 times
- Been thanked: 566 times
Re: Patelnia
Dzięki Marek, czytałam już ten poradnik i dokładnie tak robiłam.
Chyba więc rację ma tu @Jozek z tym drugim dnem. Dzięki wielkie. To prawdopodobnie jest przyczyną tego zapachu
Chyba więc rację ma tu @Jozek z tym drugim dnem. Dzięki wielkie. To prawdopodobnie jest przyczyną tego zapachu
"Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba mało albo tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona."
Łk 10,41-42
Łk 10,41-42
- lambda
- Zasłużony komentator
- Posty: 2577
- Rejestracja: 7 gru 2019
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 162 times
- Been thanked: 369 times
Re: Patelnia
Czyli innymi słowy zrobili szmelc. Ja bym próbowała reklamować u sprzedawcy.
Mam patelnię ceramiczna i żadnego zapachu nie wydzielała.
Ostatnio zmieniony 2021-10-09, 07:01 przez lambda, łącznie zmieniany 1 raz.
- abi
- Mistrz komentowania
- Posty: 5391
- Rejestracja: 3 mar 2021
- Has thanked: 856 times
- Been thanked: 1409 times
Re: Patelnia
juz wiem na pewno czego nie kupie lunka zreszta mam ciezka patelnie zeliwna i nie narzekam
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати
- Jozek
- Złoty mówca
- Posty: 7337
- Rejestracja: 18 lut 2020
- Has thanked: 1181 times
- Been thanked: 708 times
Re: Patelnia
z tym podwojnym dnem jest jeszcze taki klopot ze ono kumuluje sporo ciepla i nawet po odstawieniu z kuchenki nadal grzeje dosc mocno i moze przypalic np. sos, lub inne geste potrawy ktore juz gotowe odstawimy na bok.
Dodano po 30 minutach 7 sekundach:
Dodano po 30 minutach 7 sekundach:
jesli ktos nie ma kuchenki gazowej tylko ceramiczna plyte indukcyjna to tylko takich garnkow moze uzywac, zwyklych garnkow plyta indukcyjna nie podgrzeje tylko sie wylaczy.
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.
- Lunka
- Super gaduła
- Posty: 1438
- Rejestracja: 26 sty 2021
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 956 times
- Been thanked: 566 times
Re: Patelnia
Jaka konkretnie polecacie?
"Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba mało albo tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona."
Łk 10,41-42
Łk 10,41-42
- Andej
- Legendarny komentator
- Posty: 22636
- Rejestracja: 20 lis 2016
- Been thanked: 4218 times
Re: Patelnia
Nie znam problemu omawianego. Dlatego ograniczą się do zdjęcia patelni. Warszawskiej patelni. Dawno tam nie byłem. Nie wiem, jakie teraz zapachy, ani jak je usuwają.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- Jozek
- Złoty mówca
- Posty: 7337
- Rejestracja: 18 lut 2020
- Has thanked: 1181 times
- Been thanked: 708 times
Re: Patelnia
zalezy do czego, ale tak ogolnie zeliwne i ciezkie sa chyba najlepsze.
te nowoczesne to przerost formy nad trescia, powodowany oszczednoscia materialu i kuszenia ludzi najnowszymi technologiami ktore jedynie imituja to co od wiekow wiadomo, a te z podwojnym dnem to wlasnie imitacja takiej ciezkiej zeliwnej patelni.
wyjatkiem jest tzw. chinski wok, ktory sluzy glownie do szybkiego podsmarzania, szczegolnie warzyw.
trzeba jedynie opanowac technike jego uzycia, bo powinno sie go uzywac na duzym plomieniu i szybko mieszac, dlatego jest gleboki i o cienkich sciankach by potrawa przypiekala sie niemal jak na grilu od przegrzanych scianek, tak ze np. warzywa nie sa usmarzone na miekko, a tylko przypieczone na powierzchni by zamknac soki i smak wewnatrz.
Ostatnio zmieniony 2021-10-09, 12:22 przez Jozek, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.
- Lunka
- Super gaduła
- Posty: 1438
- Rejestracja: 26 sty 2021
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 956 times
- Been thanked: 566 times
Re: Patelnia
@Jozek zależy mi na smazeniu bez tłuszczu , a nie wiem czy w takiej żeliwnej to możliwe. Chodzi o placki, naleśniki dla dziecka. Niestety w tym przypadku to właśnie Tefal albo ceramiczne chyba tylko wchodzą w grę.
Ja zbankrutuje. A mąż jak zobaczy że kupiłam nowa to mnie zabije
Ja zbankrutuje. A mąż jak zobaczy że kupiłam nowa to mnie zabije
"Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba mało albo tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona."
Łk 10,41-42
Łk 10,41-42
- Jozek
- Złoty mówca
- Posty: 7337
- Rejestracja: 18 lut 2020
- Has thanked: 1181 times
- Been thanked: 708 times
Re: Patelnia
Te zeliwne sa dosc drogie.
aby np. nalesniki nie przywieraly, to wlasnie patelnia musi byc gruba i dobrze rozgrzana, to wtedy ciasto wlane do niej szybko sie scina i odchodzi od patelni, a czas grzania mocno skrocony, a tym samym zrobisz wiecej nalesnikow w krotszym czasie.
z ryba jest podobnie, jak nie rozgrzejesz mocno patelni to ryba sie przyklei i ciezko ja pozniej oderwac by sie nie rozleciala. jak patelnia dobrze rozgrzana to powierzchnia ryby momentalnie sie przypieka i odchodzi sama od patelni. przewracasz ja na druga strone by rez sie przypiekla i wtedy juz mozesz swobodnie ja obracac dopuki sie nie usmarzy wewnatrz.
w nieprzypalaniu potraw na patelni pomaga takze zeszkliwiony tlucz na patelni, tzn. taki jakby nagar ktory z czasem sam robi sie na zwyklej patelni na co niektorzy narzekaja bo ciezko to wyczyscic, by patelnia wygladala czysta jak nowa.
takie czyszczenie starej patelni to blad, bo wlasnie ten zeszkliwiony ciemo brazowy nagar dziala jak teflon na nowych patelniach.
Dobre wygrzanie patelni przed smarzeniem dziala jak sterylizator, wiec nie ma obawy ze w tym nagarze cos sie rozwinie i spowoduje zatrucie. wystarczy patelnie umyc przed i po uzyciu.
z tym rozgrzewaniem patelni trzeba tez uwazac by nie przesadzic, zwlaszcza jak jest na niej olej, by przegrzany potrafi wybuchac w postaci serii dosc glosnych strzalow co powoduje rozpryski oleju po calej kuchni.
aby np. nalesniki nie przywieraly, to wlasnie patelnia musi byc gruba i dobrze rozgrzana, to wtedy ciasto wlane do niej szybko sie scina i odchodzi od patelni, a czas grzania mocno skrocony, a tym samym zrobisz wiecej nalesnikow w krotszym czasie.
z ryba jest podobnie, jak nie rozgrzejesz mocno patelni to ryba sie przyklei i ciezko ja pozniej oderwac by sie nie rozleciala. jak patelnia dobrze rozgrzana to powierzchnia ryby momentalnie sie przypieka i odchodzi sama od patelni. przewracasz ja na druga strone by rez sie przypiekla i wtedy juz mozesz swobodnie ja obracac dopuki sie nie usmarzy wewnatrz.
w nieprzypalaniu potraw na patelni pomaga takze zeszkliwiony tlucz na patelni, tzn. taki jakby nagar ktory z czasem sam robi sie na zwyklej patelni na co niektorzy narzekaja bo ciezko to wyczyscic, by patelnia wygladala czysta jak nowa.
takie czyszczenie starej patelni to blad, bo wlasnie ten zeszkliwiony ciemo brazowy nagar dziala jak teflon na nowych patelniach.
Dobre wygrzanie patelni przed smarzeniem dziala jak sterylizator, wiec nie ma obawy ze w tym nagarze cos sie rozwinie i spowoduje zatrucie. wystarczy patelnie umyc przed i po uzyciu.
z tym rozgrzewaniem patelni trzeba tez uwazac by nie przesadzic, zwlaszcza jak jest na niej olej, by przegrzany potrafi wybuchac w postaci serii dosc glosnych strzalow co powoduje rozpryski oleju po calej kuchni.
Ostatnio zmieniony 2021-10-09, 12:50 przez Jozek, łącznie zmieniany 4 razy.
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.