krystian.zawistowski pisze: ↑2022-05-25, 20:59
A jak się rozumie dobrze? U źródeł jak pisma Kalwina czy Lutra?
Myślę, że tutaj źródłem bezpośrednio może być Biblia, zwłaszcza Pawłowe nauczanie i Bóg. Właśnie o to chodzi, że tu warunkiem koniecznym jest autentyczne nawrócenie, bo jeśli ktoś nie jest autentycznie nawrócony i nie ma w sobie tej woli, potrzeby żeby się rozwijać duchowo, przestać grzeszyć, to może sobie tą teologię przekręcać dowoli, grzeszyć dowoli, świadomie i celowo, a potem zasłaniać się teologią łaski.
Zieloni mają podobną teologię łaski jak katolicy (arminianizm to się nazywa), oderwali się od metodyzmu. Oczywiście z dokładnością do tego, że tam każdy pastor po swojemu interpretuje.
Być może, ale tak ogólnie wierzą trochę inaczej, jeśli chodzi o pozostałe nauki.
Widziałem lepsze jak jeden z najważniejszych teleewangelistów w USA Ravi Zacharias zmarł i wypłynęły jakieś skandale z molestowaniem. Oczywiście jest też trochę kleru katolickiego upadłego, np McCarrick, ale oni nie mają takich kreatywnych interpretacji biblijnych na ten temat jak ten Ravi:
https://www.russellmoore.com/2021/02/15 ... zacharias/
np "porównywał swoje zachowanie do starotestamentowych patriarchów co mieli wiele żon"
No właśnie to jest najgorsze jak ktoś sobie wykorzystuje Biblię czy Boga do swoich niecnych celów, to jest straszne manipulowanie
"Owocem zaś ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność, opanowanie.
Przeciw takim cnotom nie ma Prawa" Ga 5:22