Dlaczego protestanci nie mają Eucharystii i kapłaństwa?

Luteranie, Adwentyści, Baptyści, Zielonoświątkowcy, itd. Rozmowy na temat protestantów, czy rzeczywiście, to co mówi protestantyzm jest biblijne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miłośniczka Faustyny
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 1022 times
Been thanked: 1090 times

Re: Dlaczego protestanci nie mają Eucharystii i kapłaństwa?

Post autor: miłośniczka Faustyny » 2022-07-04, 11:39

Hildegarda pisze: 2022-07-04, 04:37 No jak Marek i Ty nie widzieliście to na pewno ich tam nie ma, za to widzicie je wśród katolików, bo przecież to widać wszędzie wokół, że katolicy są bardzo uduchowieni, na każdym kroku to widać
Nie zrozum mnie źle, Hildegardo, ale jest tu pewna sprzeczność: wciąż oceniasz negatywnie katolików, że są za mało uduchowieni, a jednak to niektóre z Twoich postów (np. tych skierowanych do Marka,w których wciąż go absurdalnie krytykujesz aż do znudzenia) bardzo przykro mi się czyta.
Odkąd umiłowałam Boga całą istotą swoją, całą mocą swego serca, od tej chwili ustąpiła bojaźń, i chociażby mi nie wiem już jak mówiono o Jego sprawiedliwości, to nie lękam się Go wcale, bo poznałam Go dobrze: Bóg jest Miłość a Duch Jego- jest spokój"

Hildegarda
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 186 times
Been thanked: 162 times

Post autor: Hildegarda » 2022-07-04, 11:51

miłośniczka Faustyny pisze: 2022-07-04, 11:39 Nie zrozum mnie źle, Hildegardo, ale jest tu pewna sprzeczność: wciąż oceniasz negatywnie katolików, że są za mało uduchowieni, a jednak to niektóre z Twoich postów (np. tych skierowanych do Marka,w których wciąż go absurdalnie krytykujesz aż do znudzenia) bardzo przykro mi się czyta.
Nigdy nie zaczynam jako pierwsza. Widzę, że macie tutaj Towarzystwo Wzajemnej Adoracji, skoro przykro Ci się czyta moje krytykowanie Marka, za to nie widzisz agresji, wycieczek osobistych stosowanych przez tutejszych panów w moją stronę od samego początku.

No to adorujcie się nadal wzajemnie. Pozdrawiam i nie przeszkadzam :-h

Awatar użytkownika
miłośniczka Faustyny
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 1022 times
Been thanked: 1090 times

Post autor: miłośniczka Faustyny » 2022-07-04, 11:57

Hildegarda pisze: 2022-07-04, 11:51 No to adorujcie się nadal wzajemnie. Pozdrawiam i nie przeszkadzam
Nie wmawiaj mi czegoś, czego nie napisałam. Żadnej wzajemnej adoracji z mojej strony nie ma. Już Ci pisałam, że bardzo cieszy nas Twoja obecność tutaj. Jednak mam prawo nie zgodzić się z treścią niektórych Twoich wypowiedzi i niniejszym to czynię.
Ostatnio zmieniony 2022-07-04, 11:57 przez miłośniczka Faustyny, łącznie zmieniany 1 raz.
Odkąd umiłowałam Boga całą istotą swoją, całą mocą swego serca, od tej chwili ustąpiła bojaźń, i chociażby mi nie wiem już jak mówiono o Jego sprawiedliwości, to nie lękam się Go wcale, bo poznałam Go dobrze: Bóg jest Miłość a Duch Jego- jest spokój"

Hildegarda
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 186 times
Been thanked: 162 times

Post autor: Hildegarda » 2022-07-04, 12:32

miłośniczka Faustyny pisze: 2022-07-04, 11:57 Nie wmawiaj mi czegoś, czego nie napisałam. Żadnej wzajemnej adoracji z mojej strony nie ma. Już Ci pisałam, że bardzo cieszy nas Twoja obecność tutaj. Jednak mam prawo nie zgodzić się z treścią niektórych Twoich wypowiedzi i niniejszym to czynię.
Post, który przytoczyłaś nie był krytyką Marka tylko odpowiedzią na wpis Krystiana, gdzie napisał, że Marek i on nie widzą owoców ducha u protestantów, nie wiem gdzie tu widzisz krytykę?

Były inne posty, w których krytykowałam Marka ironicznie i celowo, ale były opowiedzią na jego agresywny sposób pisania, wycieczki osobiste i przemądrzałość jaką niejednokrotnie wykazuje i jego wpisy były kierowane nie tylko do mnie, ale do innych userów nie będących katolikami np. do Przemka. Wtedy właśnie zareagowałam po raz pierwszy.
Nie musisz pisać o "wzjaemnej adoracji", wystarczy, że ją wykazujesz, dostrzegając krytykę jedynie ze strony niekatolickich adwersarzy, a nie dostrzegając jej u piszących tutaj katolików, którzy nawet między sobą ciągle drą koty w różnych wpisach.

Dajcie pod nazwą forum wpis "niekatolikom wstęp wzbroniony" i wtedy już żadni niekatoliccy krytykanci nie będą Wam tu zawracać głowy

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 3869 times

Post autor: Andej » 2022-07-04, 12:51

Albo próby indoktrynacji, albo atak, albo krytyka tego, co jest celem Forum.

Przypisywanie innym własnych cech, zwłaszcza negatywnych, jest czymś normalnym, ludzkim. Nie dziwię się temu, ani krytykuję. Ale warto spojrzeć w lustro. Dostrzec przysłowiową belkę. Każdy ją ma. Nikt nie jest od tego wolny. Takie spojrzenie uczy tolerancji. (Napisał obłudny hipokryta lub odwrotnie hopikrytyczny obłudnik. Albo hipokryzyjny - nie wiem, która forma właściwsza.)
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

konserwa
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 169 times
Been thanked: 375 times

Post autor: konserwa » 2022-07-04, 15:55

Biblijny chrzescijanian to taki, ktory slucha sie Kosciola, bo Biblia zostala ustalona przez Kosciol, a nie odwrotnie.
Mozna mylnie uwazac, ze czytanie Boiblii czyni kogos biblijnym - a to moze byc jedynie letniosc wiary i unikanie prawdziwych wyzwan w zyciu chrzescijanskim.

Awatar użytkownika
Jozek
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 1181 times
Been thanked: 708 times

Post autor: Jozek » 2022-07-04, 16:01

Ale jesli nie zauwazyliscie to temat dotyczy protestantow a nie Katolikow KRK..
Dlatego nie rozumiem co tu robia pytania nie zwiazane z Protestantami i przeczyna tego ze nie maja kaplanow i Eucharystii.
Mysle ze juz dosc offtopu w tym temacie
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 2287 times
Been thanked: 4277 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2022-07-04, 16:51

Hildegarda pisze: 2022-07-04, 12:32 Dajcie pod nazwą forum wpis "niekatolikom wstęp wzbroniony" i wtedy już żadni niekatoliccy krytykanci nie będą Wam tu zawracać głowy
Mądra krytyka jest pożyteczna i daje do myślenia. Niestety, nie każda jest mądra...

ODPOWIEDZ