To właśnie jest katolickie wydanie z katolickim komentarzem czyli najlepszym
Książki religijne, które warto przeczytać
- drJanek
- Bywalec
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 53 times
Re: Książki religijne, które warto przeczytać
„Ufaj Bogu tak, jakby całe powodzenie spraw zależało wyłącznie od Niego;
tak jednak dokładaj wszelkich starań, jakbyś ty sam miał wszystko zdziałać, a Bóg nic zgoła.”
Św. Ignacy Loyola
tak jednak dokładaj wszelkich starań, jakbyś ty sam miał wszystko zdziałać, a Bóg nic zgoła.”
Św. Ignacy Loyola
- Gojandek
- Dyskutant
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 20 times
Mam na myśli te katolickie komentarze:
https://inverso.pl/literatura-religijna ... JlEALw_wcB
Biblia Ojców Paulinów jest bardzo dobra, ale chciałbym jeszcze jakieś komentarze również ze Starym Testamentem i Nowym i myślę, że te, które wysłałem będą lepsze.
- drJanek
- Bywalec
Masz rację to są super komentarze, nie czytałem, widziałem u mojej CiociGojandek pisze: ↑2023-01-19, 20:35Mam na myśli te katolickie komentarze:
Biblia Ojców Paulinów jest bardzo dobra, ale chciałbym jeszcze jakieś komentarze również ze Starym Testamentem i Nowym i myślę, że te, które wysłałem będą lepsze.

Św. Ignacy Loyola
Św. Ignacy Loyola
- Gojandek
- Dyskutant
OkdrJanek pisze: ↑2023-01-19, 20:51Masz rację to są super komentarze, nie czytałem, widziałem u mojej CiociGojandek pisze: ↑2023-01-19, 20:35Mam na myśli te katolickie komentarze:
Biblia Ojców Paulinów jest bardzo dobra, ale chciałbym jeszcze jakieś komentarze również ze Starym Testamentem i Nowym i myślę, że te, które wysłałem będą lepsze.. Dorzucam na listę książek do kupienia.

Jak kupisz, to daj znać i wyraź swoją opinię. Jestem ciekaw, czy te komentarze są w podobnym stylu, jak Biblia Ojców Paulinów. Ciekawe czy ma komentarze do każdego z fragmentów Pisma Świętego

- drJanek
- Bywalec
spoko ale moja lista jest bardzo długa

Św. Ignacy Loyola
Św. Ignacy Loyola
- Ojciec.Pablito
- Zasłużony komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 741 times
- Been thanked: 271 times
- Kontakt:
ojców paulistów a nie paulinówdrJanek pisze: ↑2023-01-19, 16:05Polecam tą wersję Pisma Świętego - Edycję Świętego Pawła, to chyba Biblia O.Paulinów jeżeli się nie mylę, komentarze do każdego rozdziału ST i NT są świetnie napisane, wspomagają codzienną refleksję, tłumaczenie bardziej współczesne, dobre przypisy. Dla mnie po wielokrotnej lekturze Tysiąclatki była to motywacja żeby po raz kolejny czytać codziennie Biblię od deski do deski
.
![]()

Dodano po 1 minucie 1 sekundzie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Biblia_Paulist%C3%B3w
po prostu chłopak ze wsi

- Gojandek
- Dyskutant
Ojciec.Pablito pisze: ↑2023-01-20, 14:15ojców paulistów a nie paulinówdrJanek pisze: ↑2023-01-19, 16:05Polecam tą wersję Pisma Świętego - Edycję Świętego Pawła, to chyba Biblia O.Paulinów jeżeli się nie mylę, komentarze do każdego rozdziału ST i NT są świetnie napisane, wspomagają codzienną refleksję, tłumaczenie bardziej współczesne, dobre przypisy. Dla mnie po wielokrotnej lekturze Tysiąclatki była to motywacja żeby po raz kolejny czytać codziennie Biblię od deski do deski
.
![]()
Dodano po 1 minucie 1 sekundzie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Biblia_Paulist%C3%B3w
Racja, dzięki

Dodano po 1 minucie 3 sekundach:
Mam nadzieję, że to nie jest głupie pytanie, ale czy ten katolicki komentarz biblijny zawiera same komentarze ze wskazaniem czego dotyczą, czy może też są tam omawiane fragmenty Biblii? Przyznam, że do tej pory nie czytałam, żadnego komentarza tego typu, a widząc wiele pozytywnych opinii w końcu się zdecydowałam
Przecież lepiej czerpać od mądrzejszych niż ja, szczególnie gdy chodzi o tak wielkie dzieło jak Biblia. Mimo wysokiej ceny, przyznam, że opis i wasze opinie mnie bardzo zachęciły do zakupu tej książki.

Ostatnio zmieniony 2023-01-30, 23:12 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gojandek
- Dyskutant
I co, zakupiłaś te komentarze? Warto wł. ciebie kupić? @drJanek tak samo?Koralia pisze: ↑2023-01-30, 23:10 Mam nadzieję, że to nie jest głupie pytanie, ale czy ten katolicki komentarz biblijny zawiera same komentarze ze wskazaniem czego dotyczą, czy może też są tam omawiane fragmenty Biblii? Przyznam, że do tej pory nie czytałam, żadnego komentarza tego typu, a widząc wiele pozytywnych opinii w końcu się zdecydowałamPrzecież lepiej czerpać od mądrzejszych niż ja, szczególnie gdy chodzi o tak wielkie dzieło jak Biblia. Mimo wysokiej ceny, przyznam, że opis i wasze opinie mnie bardzo zachęciły do zakupu tej książki.
- drJanek
- Bywalec
Cześć, niestety nie zakupiłem, mam sporą listę zaległych książek do przeczytania, nie mówiąc już o zakupie. Także nie czekaj na mnieGojandek pisze: ↑2023-03-28, 15:47I co, zakupiłaś te komentarze? Warto wł. ciebie kupić? @drJanek tak samo?Koralia pisze: ↑2023-01-30, 23:10 Mam nadzieję, że to nie jest głupie pytanie, ale czy ten katolicki komentarz biblijny zawiera same komentarze ze wskazaniem czego dotyczą, czy może też są tam omawiane fragmenty Biblii? Przyznam, że do tej pory nie czytałam, żadnego komentarza tego typu, a widząc wiele pozytywnych opinii w końcu się zdecydowałamPrzecież lepiej czerpać od mądrzejszych niż ja, szczególnie gdy chodzi o tak wielkie dzieło jak Biblia. Mimo wysokiej ceny, przyznam, że opis i wasze opinie mnie bardzo zachęciły do zakupu tej książki.

Na razie w codziennej modlitwie i lekturze Słowa Bożego czytam komentarze w ww. Biblii Ojców Paulistów.
Św. Ignacy Loyola
Św. Ignacy Loyola
- Gojandek
- Dyskutant
A, ok. Ja mam taki dylemat, bo sam nie wiem, czy nie lepszy będzie Międzynarodowy komentarz do Pisma Świętego. Jeżeli chcesz, to mogę Ci wysłać pdf do niego. Nie wiem, czy jest to legalne, jednak tylko tak do porównania.drJanek pisze: ↑2023-03-28, 16:55Cześć, niestety nie zakupiłem, mam sporą listę zaległych książek do przeczytania, nie mówiąc już o zakupie. Także nie czekaj na mnieGojandek pisze: ↑2023-03-28, 15:47I co, zakupiłaś te komentarze? Warto wł. ciebie kupić? @drJanek tak samo?Koralia pisze: ↑2023-01-30, 23:10 Mam nadzieję, że to nie jest głupie pytanie, ale czy ten katolicki komentarz biblijny zawiera same komentarze ze wskazaniem czego dotyczą, czy może też są tam omawiane fragmenty Biblii? Przyznam, że do tej pory nie czytałam, żadnego komentarza tego typu, a widząc wiele pozytywnych opinii w końcu się zdecydowałamPrzecież lepiej czerpać od mądrzejszych niż ja, szczególnie gdy chodzi o tak wielkie dzieło jak Biblia. Mimo wysokiej ceny, przyznam, że opis i wasze opinie mnie bardzo zachęciły do zakupu tej książki.
.
Na razie w codziennej modlitwie i lekturze Słowa Bożego czytam komentarze w ww. Biblii Ojców Paulistów.
Ostatnio zmieniony 2023-03-28, 17:17 przez Gojandek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Susanna
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 842 times
- Been thanked: 790 times
Czytam aktualnie tę książkę (ponad 500 stron)

"Miłujmy nie słowem ani językiem, lecz czynem i prawdą."
(1 J 3,18)
(1 J 3,18)
- drJanek
- Bywalec
Polecam arcyciekawą książkę w dyskusji na temat Odnowy w Duchu Świętej i "pentekostalizacji" Kościoła Katolickiego.
Pozycja skupia się na analizie źródeł historycznych wspólnot zielonoświątkowych.
Ocena jest jednoznacznie krytyczna zaznaczam ale sporo ciekawych informacji znalazłem, część znanych z wypowiedzi i tekstów Marka Piotrowskiego i ks. / bp. Andrzeja Siemieniewskiego...

Pozycja skupia się na analizie źródeł historycznych wspólnot zielonoświątkowych.
Ocena jest jednoznacznie krytyczna zaznaczam ale sporo ciekawych informacji znalazłem, część znanych z wypowiedzi i tekstów Marka Piotrowskiego i ks. / bp. Andrzeja Siemieniewskiego...

Św. Ignacy Loyola
Św. Ignacy Loyola
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 1829 times
- Been thanked: 1949 times
Wydaje mi się, że czytając coś co jest "jednoznaczne" utwierdza nas jedynie w tym po co sięgamy po dany tekst, a więc "betonuje" nas w tym co już sądzimy. Czy nie bardziej rozwojowa jest dyskusja często z własnymi poglądami?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20