(podaje dni tygodnia liczone po polsku a nie po żydowsku)
Ewangelia wg św. Mateusza
26 2«Wiecie, że po dwóch dniach jest Pascha, i Syn Człowieczy będzie wydany na ukrzyżowanie».
(Jezus mówi to we wtorek)
3 Wówczas to zebrali się arcykapłani i starsi ludu w pałacu najwyższego kapłana, imieniem Kajfasz, 4 i odbyli naradę, żeby Jezusa podstępnie pochwycić i zabić. 5 Lecz mówili: «Tylko nie w czasie święta "
(a jednak zrobili to w święto Paschy?)
Jezus jest w Betanii, (koło Jerozolimy, zapewne środa)
Judasz Iskariota, udał się do arcykapłanów 15 i rzekł: «Co chcecie mi dać, a ja wam Go wydam». A oni wyznaczyli mu trzydzieści srebrników6. 16 Odtąd szukał sposobności, żeby Go wydać.
OSTATNIA WIECZERZA Przygotowanie Paschy7
17 W pierwszy dzień Przaśników przystąpili do Jezusa uczniowie i zapytali Go: «Gdzie chcesz, żebyśmy Ci przygotowali Paschę do spożycia?» 18 On odrzekł: «Idźcie do miasta, do znanego nam człowieka, i powiedzcie mu: "Nauczyciel mówi: Czas mój jest bliski; u ciebie chcę urządzić Paschę z moimi uczniami"». 19 Uczniowie uczynili tak, jak im polecił Jezus, i przygotowali Paschę.
20 Z nastaniem wieczoru zajął miejsce u stołu (…)
(Święto Przaśników zaczyna się zawsze 14 dnia miesiąca Nissan wieczerzą Sederową czyli Paschą - był to czwartek)
30 Po odśpiewaniu hymnu wyszli ku Górze Oliwnej.
31 Wówczas Jezus rzekł do nich: «Wy wszyscy zwątpicie we Mnie tej nocy. (…)
«Zaprawdę, powiadam ci: Jeszcze tej nocy, zanim kogut zapieje, trzy razy się Mnie wyprzesz».
43 Potem przyszedł i znów zastał ich śpiących, bo oczy ich były senne. (...) A oto nadeszła godzina i Syn Człowieczy będzie wydany w ręce grzeszników. 47 Gdy On jeszcze mówił, oto nadszedł Judasz, jeden z Dwunastu, a z nim wielka zgraja (...)57 Ci zaś, którzy pochwycili Jezusa, zaprowadzili Go do najwyższego kapłana, Kajfasza, gdzie zebrali się uczeni w Piśmie i starsi18. 58 A Piotr szedł za Nim z daleka, aż do pałacu najwyższego kapłana. (…)
74 Wtedy począł się zaklinać i przysięgać: «Nie znam tego Człowieka». I w tej chwili kogut zapiał.
A gdy nastał ranek, wszyscy arcykapłani i starsi ludu powzięli uchwałę przeciw Jezusowi, żeby Go zgładzić. 2 Związawszy Go zaprowadzili i wydali w ręce namiestnika <Poncjusza> Piłata2. (…)
(jest piątek rano)
11 Jezusa zaś stawiono przed namiestnikiem. (…)
26 Wówczas uwolnił im Barabasza, a Jezusa kazał ubiczować10 i wydał na ukrzyżowanie.
27 Wtedy żołnierze namiestnika zabrali Jezusa z sobą do pretorium (…)
31 A gdy Go wyszydzili, zdjęli z Niego płaszcz, włożyli na Niego własne Jego szaty i odprowadzili Go na ukrzyżowanie.
33 Gdy przyszli na miejsce zwane Golgotą, to znaczy Miejscem Czaszki,
35 Gdy Go ukrzyżowali,
45 Od godziny szóstej mrok ogarnął całą ziemię, aż do godziny dziewiątej18. (Mt 27, 45 - Tzn. od dwunastej do piętnastej. )
57 Pod wieczór przyszedł zamożny człowiek z Arymatei, imieniem Józef, (…)
59 Józef zabrał ciało, owinął je w czyste płótno 60 i złożył w swoim nowym grobie,
62 Nazajutrz, to znaczy po dniu Przygotowania24, zebrali się arcykapłani i faryzeusze u Piłata
(czyli w sobotę) (Mt 27, 62 - Tak określano piątek ze względu na szabat. )
28 1 Po upływie szabatu, o świcie pierwszego dnia tygodnia
Zmartwychwstanie czyli niedziela
Opis spójny i przejrzysty, do Mateusza nie mam zastrzeżeń
Pozostaje komuś biegłemu sprawdzić w kalendarzu żydowskim
w którym roku przypadała Pascha w czwartek, czyli w którym roku 14 Nisan przypadał w czwartek
30, 31, 32 czy 33 ?
i będziemy wiedzieć w którym roku według Mateusza Jezus został ukrzyżowany

Ps
Ja zajmę się kolejnym ewangelistom Markiem
Poproszę kogoś chętnego o analizę Łukasza a kogoś innego o Jana
proszę zgłaszajcie się w wątku
mogą być po 2, 3 osoby, to analiza będzie pewniejsza – zapraszam do wspólnej egzegezy i badania jak sprawy się mają