Bóg jeden w trzech osobach - jak to pogodzić?

Czyli rozmowy o naturze Boga i Objawienie Jego w Osobie Ojca, Jezusa Chrystusa, rozmowy także na temat Ducha Świętego, Jego działanie, prowadzenie Kościoła przez Niego, itp.
ODPOWIEDZ
Drwal
Dyskutant
Dyskutant
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 23 times
Been thanked: 44 times

Re: Bóg jeden w trzech osobach - jak to pogodzić?

Post autor: Drwal » 2023-03-14, 09:44

Andej pisze: 2023-03-13, 21:01
Drwal pisze: 2023-03-12, 23:23 Jakby to wytłumaczyć Boga tworzą trzy osoby , można porównać że jest grupa Facebookowa o nazwie Bóg , i trzy osoby Boskie na niej są i wszyscy są tam administratorami , coś takiego ale ostatecznie dopóki żyjemy to nie poznamy tego do końca.
Nie, nie można wytłumaczyć. Nie można podać ludzkiego przykładu. Nie da się pojąć. Można uwierzyć. Trzeba uwierzyć, jeśli się wierzy Bogu i Biblii. A jeżeli ktoś nie wierzy ani Bogu, ani Biblii, to nie warto rzucać pereł przed wieprze. Jeśli Ojciec i Doktor Kościoła, jakim jest św. Augustyn, nie zdołał pojąć, to szary człowiek nie ma co rzucać się z motyka na słońca.
No wiem to takie trochę powierzchowne porównanie. My tego nie potrafimy do końca pojąć i tak jak mówiłeś trzeba po prostu w to wierzyć , a będzie dobrze.
W moich wypowiedziach mogę się mylić , jestem przecież tylko człowiekiem , ale zawsze chce pomóc.

Pytający
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 25 times

Post autor: Pytający » 2023-03-27, 16:17

Andej pisze: 2023-03-13, 21:01
Drwal pisze: 2023-03-12, 23:23 Jakby to wytłumaczyć Boga tworzą trzy osoby , można porównać że jest grupa Facebookowa o nazwie Bóg , i trzy osoby Boskie na niej są i wszyscy są tam administratorami , coś takiego ale ostatecznie dopóki żyjemy to nie poznamy tego do końca.
Nie, nie można wytłumaczyć. Nie można podać ludzkiego przykładu. Nie da się pojąć. Można uwierzyć. Trzeba uwierzyć, jeśli się wierzy Bogu i Biblii. A jeżeli ktoś nie wierzy ani Bogu, ani Biblii, to nie warto rzucać pereł przed wieprze. Jeśli Ojciec i Doktor Kościoła, jakim jest św. Augustyn, nie zdołał pojąć, to szary człowiek nie ma co rzucać się z motyka na słońca.
Zawsze można z nieprawdy uczynić prawdę, niemożliwą do zrozumienia i wyjaśnić niemożność jej wyjaśnienia [zrozumienia], tym, że taka ona jest. Wyjaśniać, że jest z byt trudna, skomplikowana, niemożliwa do zrozumienia, jednak konieczna do akceptacji.
A przecież w 2 Kor.11:3 czytamy ostrzeżenie, żeby nasze dosł. "wasze umysły nie zostały skażone i nie odstąpiły od prostoty, która jest" w naszym zbawicielu.
Według mnie, za John F.N.Frame, można powiedzieć o samym trynitaryzmie: "Nadszedł czas, abyśmy przyznali, że te kwestie nigdy nie powinny być poruszane w tak zagmatwanej terminologii".
Zrozum,trynitarianie posługują się argumentami, wywodami, wymyślonymi słowami, które: "odstąpiły od [ewangelicznej]prostoty", tym kim był yios =syn. I jego relacji do pateros=ojca.
To trynitarianie wysuwają pokręcone argumenty, jak "wszyscy są tam administratorami" itp. A na dziwaczność propozycji można usłyszeć, że nie d a się tego zrozumieć itp. Albo, albo.
Mamy ekscentryczne, kuriozalne rozwiązania, albo sekrety, niewiadome do przyjęcia, niezbędna do akceptacji.
Ogromnie wam współczuję.
Obecnie udzielam się na (...) bez reklamowania zwiedzenia proszę - Dezerter. Tam w prosty sposób wykazujemy przekłamania, niedomówienia, przekręcenia, interpretacje, i nadinterpretacje trynitarian.
"Boję się jednak...,aby wasze myśli nie uległy w jakiś sposób z e p s u c i u odwiedzione od prostoty...".
To rzecznicy trynitaryzmu musieli wyjść poza natchnione słowo i słownictwo w nim zawarte w swoim dowodzeniu trynitarnego obrazu theos.
A jak czytamy w 1 Kor.1:13:
"Bo nie piszemy wam nic innego ponad to, co czytacie czy nawet znacie; i mam nadzieję, ze będziecie znać do końca".
To wyszukiwanie uzasadnienia w świeckim słownictwie, uzasadnienia dla trynitaryzmu, było wyjściem: "ponad to, co czytacie i znacie".
Nie ma obrazu trynitarnego w natchnionym słowie. Mamy triady, które wymagają wyjaśnień, i nadinterpretacji. I to nie przeciwnicy trynitarnego obrazu theos w swoim dowodzeniu potrzebowali "przebiegłości" w swoim dowodzeniu.
I jeśli nawet pierwsi chrześcijanie byli "prostakami w słowie, to jednak nie w poznaniu" prawdy o theos. 2 Kor.11:6
Późniejsi apologeci uznali jednak słownictwo ewangeliczne za zbyt prostackie, i szukali dla wyrażania prawd ewangelicznych wyszukanego słownictwa.
Takim posłużono się w drodze dowodzenia trynitaryzmu. Wychodzono poza szczerość i prostotę gr. haplotes, pierwszych chrześcijan, i wdawano się w "sprzeczności rzekomej wiedzy" patrz. 1 Tym.6:20
Mówienie o theos w trzech osobach, jest wyjściem poza prostotę ewangelii, na rzecz greckiej retoryki itp.
Znam argumenty przedstawiane przez trynitarian, i nawet na wspomnianym przeze mnie forum, są one łatwo obalane.
Niedawno czytałem ks. którą napisał katolicki teolog Gisbert Greshake "Trójjedyny Bóg. Teologia trynitarna". I w niej spotkałem wiele naciąganych wywodów.
I napiszesz, ze jest to zbyt trudne do zrozumienia. A ja ci przyznam rację. Wspomniany G.Greshake, przyznał, ze na podstawie pojedynczych nowotestamentowych tekstów, nie uda się dowieść trynitarnego obrazu theos. Nawet nie ich samych, co ich egzegezy. A już na pewno "p ó ż n i e j s z ą wyraźna teologie" trynitarną.
A zdaniem Hansa Ursa von Balthasara, jeśli nie oprze się trynitaryzmu na objawieniu, popadnie się w w pustkę abstrakcyjnych i pozbawionych sensu zdań.
Tak to wy, trynitarianie zdani jesteście na nowotestamentowe "doświadczenia bazowe" ,które na(...), ukazywane są jako bezpodstawne.
Jest mi was szkoda. Jak wam pewnie mnie.
Ja jednak uznaję podstawy prostych nauk ewangelicznych, nad wyszukane dociekania wielkich waszych uczonych. I mam świadomość, że tak jak wąż w swojej podstępności oszukał pierwszą kobietę, tak z czasem: "zostały skażone wasze zamiary, z dala od prostoty" nauk pierwszych chrześcijan. 2 Kor.11:3
Ostatnio zmieniony 2023-03-27, 22:00 przez Dezerter, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 3504 times

Post autor: Andej » 2023-03-27, 17:46

Pytający pisze: 2023-03-27, 16:17 Jest mi was szkoda. Jak wam pewnie mnie.
Nie wiem, czy szkoda. Wybierasz drogę mniej pewną, ale mam nadzieję, że kiedyś spotkamy się przed obliczem Trójjedynego w niebie. A to oznacza szczęście.
Pytający pisze: 2023-03-27, 16:17 Ja jednak uznaję podstawy prostych nauk ewangelicznych,
Jako i ja. Dlatego wierzę w to co przekazuje Biblia. Trzy Osoby w Jednej. A relacji nie ośmielam się zgłębiać.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3015 times
Been thanked: 2434 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2023-03-27, 17:55

Wielokrotnie były ci cytowane trynitarne rozumienia owych pierwszych chrześcijan, więc w jednym się zgodzimy
Jest mi was szkoda. Jak wam pewnie mnie.
Ostatnio zmieniony 2023-03-27, 17:55 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3015 times
Been thanked: 2434 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2023-03-27, 21:59

Z dedykacją z jutrzejszej Ewangelii czytań
Jeżeli bowiem nie uwierzycie, że Ja Jestem, pomrzecie w grzechach waszych».
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

faraon
Gawędziarz
Gawędziarz
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 34 times
Been thanked: 46 times

Post autor: faraon » 2023-03-28, 00:29

A co powiedzial bys na interpretacje Boga w dziesieciu osobach?

ODPOWIEDZ