Wczoraj przypadkiem weszłam na to forum i chyba zostanę na dłużej

Jak tu trafiłam?
Lubię sobie czasem poczytać Ewangelię z dnia w kilku językach (pierwszy zawsze polski, potem angielski, łacina, greka i ukraiński) - raz żeby poćwiczyć, dwa żeby porównać przekłady z oryginałem. I tak trafiłam wczoraj na werset Mk 9, 29 - "Ten rodzaj można wyrzucić tylko modlitwą i postem" - i odkryłam, że w wersji greckiej (NA 28) jest sama modlitwa. Na szybko poszukałam wyjaśnienia i tak trafiłam na to forum - byłam i wciąż jestem zaskoczona tym, jak wiele merytorycznych, kulturalnych wypowiedzi można tutaj znaleźć! I to nie tylko w temacie krytyki tekstu biblijnego

O mnie - jestem dość staroświecka, wciąż lubię zaglądać na fora i blogi

Pochodzę z rodziny wielodzietnej, co cały czas poczytuję za ogromne błogosławieństwo. Przeszłam przez formację oazową (stąd moje przywitanie Shalom - tak się witaliśmy i żegnaliśmy na Oazie). Od 3,5 roku jestem żoną, od 14 miesięcy + 9 mamą cudownego synka.
Z wykształcenia jestem edytorką, specjalizyję się w edycji tekstów staropolskich.
Pewnie będzie zdarzać mi się wpisać coś w starych tematach, które dla mnie są nowe, ostrzegam