Czy można spowiadać się z kartką?
- Gojandek
- Dyskutant
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 17 times
Czy można spowiadać się z kartką?
Mi raz ksiądz zwrócił na nią uwagę i generalnie, to nie spowiadam się z kartki, ale chciałem się wyspowiadać z grzechów z przeszłości i nie jestem w stanie tyle zapamiętać grzechów i dlatego chcę skorzystać z pomocy kartki. I czy taka spowiedź jest ważna? Jeden ksiądz wręcz zachęca do spowiedzi z kartki, a drugi krzywo patrzy na wspomaganie się nią.
Ostatnio zmieniony 2023-05-23, 20:10 przez Gojandek, łącznie zmieniany 1 raz.
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 1624 times
- Been thanked: 1746 times
Re: Czy można spowiadać się z kartką?
Tak. Jest to możliwe.
Podczas spowiedzi z 25 lat wspomagałem się kartką.
Spowiednikowi to nie przeszkadzało.
Podczas spowiedzi z 25 lat wspomagałem się kartką.
Spowiednikowi to nie przeszkadzało.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- abi
- Elitarny komentator
- Has thanked: 592 times
- Been thanked: 898 times
na pewno jest wazna
Dodano po 36 sekundach:
tylko niekiedy w konfesjonale jest bardzo ciemno
Dodano po 36 sekundach:
tylko niekiedy w konfesjonale jest bardzo ciemno
nie spodziewajcie sie po mnie ani wiedzy, ani mądrości
-
- Super gaduła
- Has thanked: 115 times
- Been thanked: 95 times
Wtedy trzeba uzyc telefonu, albo przeslac liste grzechow sms-em do ksiedza.

Wystarczy ekranem telefonu oświetlić kartkę.

Ostatnio zmieniony 2023-05-24, 00:02 przez pom, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- Andej
- Legendarny komentator
- Been thanked: 3642 times
Ważna jest na pewno, jeśli szczerze. A o kartce powiedzieć i o przyczynach korzystania z niej.Gojandek pisze: ↑2023-05-23, 19:38 Mi raz ksiądz zwrócił na nią uwagę i generalnie, to nie spowiadam się z kartki, ale chciałem się wyspowiadać z grzechów z przeszłości i nie jestem w stanie tyle zapamiętać grzechów i dlatego chcę skorzystać z pomocy kartki. I czy taka spowiedź jest ważna? Jeden ksiądz wręcz zachęca do spowiedzi z kartki, a drugi krzywo patrzy na wspomaganie się nią.
Normalnie rzecz biorąc spowiadamy się z tego co nas boli. A o tym co boli pamięta się. W przypadku regularnej spowiedzi karteczka sugeruje nad=mierny skrupulatnym. Albo totalny brak pamięci. Ale też, ksiądz może odnieść wrażenie, że grzechy były wyszukiwane na siłę, bez odczuwania żalu i bólu nimi powodowanego.
Natomiast przy spowiedzi obejmującej długi okres czasu kartka jest wskazana.
Jednak wydaje mi się, że najważniejsze jest spowiadanie się z najważniejszych grzechów. A nie ze wszystkich. Ni e czyni szkody, wg mnie, gdy pominie się jakieś mniej istotne. Lub, gdy o jakichs powie się dopiero przy następnej spowiedzi. W sakramencie pojednania chodzi o pojednanie, a nie o samozadręczanie. Chodzi o miłość, a nie dołowanie samego siebie. Chodzi o przyszłość, a nie pogrążanie się i życie przeszłością. Zła przeszłość ma być odrzucona.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- abi
- Elitarny komentator
- Has thanked: 592 times
- Been thanked: 898 times
nie wiedzialam, ze mozna tak robic

nie spodziewajcie sie po mnie ani wiedzy, ani mądrości
- Gojandek
- Dyskutant
Spowiedź z grzechów lekkich obowiązkowa nie jest, ale jest wskazana i nawet KKK mówi, że Kościół do takiej praktyki zachęca.
-
- Dyskutant
- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 82 times
- Been thanked: 59 times
Co ksiądz to inny człowiek. Jak każdy, ma swoje poglądy, spostrzeżenia, preferencje. Ale ważność sakramentu nie zależy od kartki.
Z takich historii "kartkowych" to raz spowiadałam się z kartką i ksiądz zwrócił na to uwagę. Pochwalił, że rzetelnie podchodzę do sprawy i widzi, że ta kwestia nie jest mi obojętna
Z takich historii "kartkowych" to raz spowiadałam się z kartką i ksiądz zwrócił na to uwagę. Pochwalił, że rzetelnie podchodzę do sprawy i widzi, że ta kwestia nie jest mi obojętna

- Gojandek
- Dyskutant
Fajnie, gdyby Papież, albo Kościół oficjalnie wypowiedział się w tej sprawie(nieno, znowu bez przesady, Kościół raczej w takiej nie zbyt ważnej sprawie się nie wypowie ; D), ale chciałbym wiedzieć, co miałby do powiedzenia Papież, albo Kościół, bo jeden ksiądz mówi tak, a drugi tak i wychodzi przez to pełno nieporozumień i nie wiadomo, kogo słuchać. Znam księży, którzy wręcz zachęcają do kartki, a niektórzy znowu krzywo patrzą na używanie jej. Raz mi powiedział ksiądz, że spowiedź nie powinna wyglądać tak, jakby się szło z kartką do sklepu, jednak ja tylko dwa razy w życiu użyłem kartki, ale to tylko w szczególnych przypadkach. W spowiedzi comiesięcznej nie używam.Ate pisze: ↑2023-05-24, 22:17 Co ksiądz to inny człowiek. Jak każdy, ma swoje poglądy, spostrzeżenia, preferencje. Ale ważność sakramentu nie zależy od kartki.
Z takich historii "kartkowych" to raz spowiadałam się z kartką i ksiądz zwrócił na to uwagę. Pochwalił, że rzetelnie podchodzę do sprawy i widzi, że ta kwestia nie jest mi obojętna![]()
- Julita
- Początkujący
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 14 times
Gdy spowiadałam się z 18 lat, miałam kartkę, spowiednik nie miał o to pretensji.
Teraz gdy spowiadam się średnio co miesiąc, nie używam kartek. Myślę, że po długim okresie czasu kartka jest wręcz wskazana.
Teraz gdy spowiadam się średnio co miesiąc, nie używam kartek. Myślę, że po długim okresie czasu kartka jest wręcz wskazana.
Bądź ze mną, Panie, w moim utrapieniu
Ps 91 (90)
Ps 91 (90)
Mnie ksiądz mówił, że jeśli jestem na spowiedzi już, to mówię wszystko.