Definicja ateizmu

Rozmowy, które dotyczą osób niewierzących, osób które wątpią w istnienie Boga, którzy również mówią, że nie należy Bogu oddawać czci.
ODPOWIEDZ
SynJana
Dyskutant
Dyskutant
Been thanked: 16 times

Definicja ateizmu

Post autor: SynJana » 2023-07-31, 06:52

WAŻNE:
Nie chcę, abyśmy dyskutowali w tym wątku z definicjami ateizmu podane przez inne osoby. Nie wklejajcie definicji z encyklopedii - chodzi o to, aby poznać, jaką TY posiadasz definicję ateizmu w swojej głowie.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1767 times
Been thanked: 1878 times

Re: Definicja ateizmu

Post autor: sądzony » 2023-07-31, 07:31

Ja, idąc za Bogdan de Barbaro (choć pewnie i on gdzieś to wyczytał), na dziś uważam, że są ludzie wierzący w istnienie Boga oraz ludzie wierzący w nieistnienie Boga. Ci drudzy to ateiści.

Jak widać "niewiara to wiara na miarę" :)
Oczywiście mogę się mylić.

Pozdrawiam Pana :)
Ostatnio zmieniony 2023-07-31, 07:52 przez sądzony, łącznie zmieniany 1 raz.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Arek
Super gaduła
Super gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 182 times
Been thanked: 208 times

Post autor: Arek » 2023-07-31, 07:45

Jeśli ateista zaprzecza istnieniu Boga to jakby zaprzeczał samemu sobie. Nie rozumiem takiego podejścia, dla mnie jest to nielogiczne. Jeśli czegoś nie ma to nie da się o tym mówić. Dlatego uważam, że ateista zdaje sobie sprawę, że Bóg działa. Z jakichś powodów osobistych odrzuca Boga i tym samym "istnienie Boga".

Drugie podejście to osoba, która mówi o sobie, że jest niewierząca. Wg mnie wierzy, tylko odrzuca dogmaty Kościoła i tym samym żyje bez Boga, czyli bez łączności z Nim.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Abstract
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 126 times
Been thanked: 334 times

Post autor: Abstract » 2023-08-17, 15:19

Ateista jest osobą, która jest zdolna do wiary w bezprzyczynowość istnienia wszechświata i jednocześnie, paradoksalnie nie jest zdolna do uwierzenia w przyczynowość owego istnienia. Najbardziej sceptyczny pozostaje finalnie agnostyk.

krystian.zawistowski
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 137 times
Been thanked: 174 times

Post autor: krystian.zawistowski » 2023-08-17, 20:32

SynJana pisze: 2023-07-31, 06:52 WAŻNE:
Nie chcę, abyśmy dyskutowali w tym wątku z definicjami ateizmu podane przez inne osoby. Nie wklejajcie definicji z encyklopedii - chodzi o to, aby poznać, jaką TY posiadasz definicję ateizmu w swojej głowie.
Ateista twierdzi, że nie istnieje inteligentny Stwórca Wszechświata. Taka definicja jest w praktyce używana w dyskusjach apologetycznych i zbliżona też do Magisterium KK. Np. Dei Fillius "...Kościół utrzymuje i naucza, że Boga, początek i cel wszystkich rzeczy, na pewno można poznać z rzeczy stworzonych naturalnym światłem rozumu ludzkiego"
Ostatnio zmieniony 2023-08-17, 20:32 przez krystian.zawistowski, łącznie zmieniany 1 raz.
https://kzaw.pl/ - eseje o stosunku religii do nauki
"I nikt nigdy na próżno nie uciekał się do przemożnego Jej wstawiennictwa, kto z pobożną i ufną modlitwą do Niej się udawał." Pius IX o modlitwie do Maryji

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 3877 times

Post autor: Andej » 2023-08-17, 21:18

Wg mnie, ateistą jest człowiek, mniej lub bardziej usilnie, starający się udowodnić że Boga nie ma. Jest to człowiek, który wierzy (jeśli jest uczciwy) że Boga nie ma.

W przeciwieństwie do agnostyka, którem jest to obojętne. Taki nie walczy o uznanie za słuszną wiary w niebycie Boga.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

pom
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 58 times
Been thanked: 37 times

Post autor: pom » 2023-08-17, 21:19

Nieporządek moralny zawsze w mniejszym lub większym stopniu osłabia wiarę, a w niektórych wypadkach może doprowadzić do całkowitej jej utraty.
1J, 4, 16
Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.

ODPOWIEDZ