WAŻNE:
Nie chcę, abyśmy dyskutowali w tym wątku z definicjami ateizmu podane przez inne osoby. Nie wklejajcie definicji z encyklopedii - chodzi o to, aby poznać, jaką TY posiadasz definicję ateizmu w swojej głowie.
Definicja ateizmu
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 1767 times
- Been thanked: 1878 times
Re: Definicja ateizmu
Ja, idąc za Bogdan de Barbaro (choć pewnie i on gdzieś to wyczytał), na dziś uważam, że są ludzie wierzący w istnienie Boga oraz ludzie wierzący w nieistnienie Boga. Ci drudzy to ateiści.
Jak widać "niewiara to wiara na miarę"
Oczywiście mogę się mylić.
Pozdrawiam Pana
Jak widać "niewiara to wiara na miarę"

Oczywiście mogę się mylić.
Pozdrawiam Pana

Ostatnio zmieniony 2023-07-31, 07:52 przez sądzony, łącznie zmieniany 1 raz.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
-
- Super gaduła
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 182 times
- Been thanked: 208 times
Jeśli ateista zaprzecza istnieniu Boga to jakby zaprzeczał samemu sobie. Nie rozumiem takiego podejścia, dla mnie jest to nielogiczne. Jeśli czegoś nie ma to nie da się o tym mówić. Dlatego uważam, że ateista zdaje sobie sprawę, że Bóg działa. Z jakichś powodów osobistych odrzuca Boga i tym samym "istnienie Boga".
Drugie podejście to osoba, która mówi o sobie, że jest niewierząca. Wg mnie wierzy, tylko odrzuca dogmaty Kościoła i tym samym żyje bez Boga, czyli bez łączności z Nim.
Drugie podejście to osoba, która mówi o sobie, że jest niewierząca. Wg mnie wierzy, tylko odrzuca dogmaty Kościoła i tym samym żyje bez Boga, czyli bez łączności z Nim.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
- Abstract
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 334 times
Ateista jest osobą, która jest zdolna do wiary w bezprzyczynowość istnienia wszechświata i jednocześnie, paradoksalnie nie jest zdolna do uwierzenia w przyczynowość owego istnienia. Najbardziej sceptyczny pozostaje finalnie agnostyk.
-
- Aktywny komentator
- Has thanked: 137 times
- Been thanked: 174 times
Ateista twierdzi, że nie istnieje inteligentny Stwórca Wszechświata. Taka definicja jest w praktyce używana w dyskusjach apologetycznych i zbliżona też do Magisterium KK. Np. Dei Fillius "...Kościół utrzymuje i naucza, że Boga, początek i cel wszystkich rzeczy, na pewno można poznać z rzeczy stworzonych naturalnym światłem rozumu ludzkiego"
Ostatnio zmieniony 2023-08-17, 20:32 przez krystian.zawistowski, łącznie zmieniany 1 raz.
https://kzaw.pl/ - eseje o stosunku religii do nauki
"I nikt nigdy na próżno nie uciekał się do przemożnego Jej wstawiennictwa, kto z pobożną i ufną modlitwą do Niej się udawał." Pius IX o modlitwie do Maryji
"I nikt nigdy na próżno nie uciekał się do przemożnego Jej wstawiennictwa, kto z pobożną i ufną modlitwą do Niej się udawał." Pius IX o modlitwie do Maryji
- Andej
- Legendarny komentator
- Been thanked: 3877 times
Wg mnie, ateistą jest człowiek, mniej lub bardziej usilnie, starający się udowodnić że Boga nie ma. Jest to człowiek, który wierzy (jeśli jest uczciwy) że Boga nie ma.
W przeciwieństwie do agnostyka, którem jest to obojętne. Taki nie walczy o uznanie za słuszną wiary w niebycie Boga.
W przeciwieństwie do agnostyka, którem jest to obojętne. Taki nie walczy o uznanie za słuszną wiary w niebycie Boga.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
-
- Gawędziarz
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 37 times
Nieporządek moralny zawsze w mniejszym lub większym stopniu osłabia wiarę, a w niektórych wypadkach może doprowadzić do całkowitej jej utraty.
1J, 4, 16
Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.
Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.