Jaka jest rola czyśćca?
- Ojciec.Pablito
- Gaduła
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 462 times
- Been thanked: 152 times
Re: Jaka jest rola czyśćca?
Czyli generalnie - umierając powinniśmy odczuwać strach - bo właśnie wkraczamy w (niewyobrażalne) cierpienie? Czasowe, ale jednak cierpienie.
"I rzekł Jahwe do Mojżesza: Oto ustanawiam cię bogiem dla faraona, a brat twój Aaron będzie twoim prorokiem."Wj 7:1
- AdamS.
- Super gaduła
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 409 times
- Been thanked: 598 times
Nigdzie o piekle nie wspomniałem. Niemniej uważam, że już samo przebywanie z dala od Boga jest swoistym doświadczeniem potwornej rzeczywistości (jakkolwiek byśmy ją próbowali schematycznie nazywać - wszak nie o nazwy tu chodzi).PawelKrakow pisze: ↑2023-09-14, 14:10 To jednak byloby sprzeczne z nauczaniem Kościoła, według którego z czyśćca nie można trafić do piekła, tylko do nieba.
Człowiek lubi sobie robić półeczki z etykietkami. Myślę, że z perspektywy Boga wygląda to bardzo naiwnie. Choć zapewne Bóg taką naiwność akceptuje razem z całą dziecięcą naturą człowieka, która się również w tym właśnie przejawia.

Dodano po 1 minucie 56 sekundach:
Myślę, że lęk pojawia się tylko w obliczu braku miłości, która - jak mówi samo Pismo - usuwa wszelki lęk. Bóg z pewnością nie chce ani naszego lęku, ani cierpienia.Ojciec.Pablito pisze: ↑2023-09-14, 15:31 Czyli generalnie - umierając powinniśmy odczuwać strach - bo właśnie wkraczamy w (niewyobrażalne) cierpienie? Czasowe, ale jednak cierpienie.
- Ojciec.Pablito
- Gaduła
Wytłumacz mi proszę - ale swoimi słowami - w jaki sposób "miłość" (co to w ogole w tym kontekście znaczy?) usuwa lęk?AdamS. pisze: ↑2023-09-14, 15:39Myślę, że lęk pojawia się tylko w obliczu braku miłości, która - jak mówi samo Pismo - usuwa wszelki lęk.Ojciec.Pablito pisze: ↑2023-09-14, 15:31 Czyli generalnie - umierając powinniśmy odczuwać strach - bo właśnie wkraczamy w (niewyobrażalne) cierpienie? Czasowe, ale jednak cierpienie.
Czy to cos podbnego do użynania nogi piłą na żywca? Wierząc że tylko tak pozbędę się np. zakażonej części? Zagryzając kijek? Jak w średniowieczu?
"I rzekł Jahwe do Mojżesza: Oto ustanawiam cię bogiem dla faraona, a brat twój Aaron będzie twoim prorokiem."Wj 7:1
- AdamS.
- Super gaduła
Skoro pisałem o wolności, jaką Bóg nam daje, to znaczy, że wymowa tego była diametralnie odwrotna.Ojciec.Pablito pisze: ↑2023-09-14, 13:41 Czy ja dobrze rozumiem, że Pan Bóg będzie nas przypalał ogniem i czekał "aż powiemy mu "tak"?

Dodano po 2 minutach 3 sekundach:
Nie wiem skąd u Ciebie te średniowieczne skojarzenia?Ojciec.Pablito pisze: ↑2023-09-14, 15:44 Wytłumacz mi proszę - ale swoimi słowami - w jaki sposób "miłość" (co to w ogole w tym kontekście znaczy?) usuwa lęk?
Czy to cos podbnego do użynania nogi piłą na żywca? Wierząc że tylko tak pozbędę się np. zakażonej części? Zagryzając kijek? Jak w średniowieczu?

Ostatnio zmieniony 2023-09-14, 17:34 przez miłośniczka Faustyny, łącznie zmieniany 1 raz.
- CiekawaXO
- Elitarny komentator
- Has thanked: 295 times
- Been thanked: 292 times
Ja sądzę że rola czyśćca nie jest potrzebna Bogu, a człowiekowi za nieodżałowane grzechy lekkie, które też mogą kogoś ranić,a na które zwracamy mniejsza uwagę.
Dlatego człowiek już Zbawiony, posiadając sprawiedliwość i poznając Boga, sam chciałby iść do takiego czyśćca, posiadając wiedzę że nie jest jeszcze gotowy do oglądania Boga twarzą w twarz że względu na to co robił. Wydaje mi się że to idea sprawiedliwości człowieka Zbawionego, on sam z siebie, domaga się czyśćca.
Tak samo jak Bóg nie skazuje na piekło, a jest ono wyborem, tylko i wyłącznie.
I niekoniecznie będzie tam ogniste cierpienie, a może raczej chodzenie bez celu, jak w filmie Darwina który dałam na etiudach
Dlatego człowiek już Zbawiony, posiadając sprawiedliwość i poznając Boga, sam chciałby iść do takiego czyśćca, posiadając wiedzę że nie jest jeszcze gotowy do oglądania Boga twarzą w twarz że względu na to co robił. Wydaje mi się że to idea sprawiedliwości człowieka Zbawionego, on sam z siebie, domaga się czyśćca.
Tak samo jak Bóg nie skazuje na piekło, a jest ono wyborem, tylko i wyłącznie.
I niekoniecznie będzie tam ogniste cierpienie, a może raczej chodzenie bez celu, jak w filmie Darwina który dałam na etiudach

- AdamS.
- Super gaduła
P.S. Męczarnią duchową jest sam lęk przed wyobrażeniem surowego Ojca, a także skłonność do liczenia wyłącznie na własne siły. Pycha jest największym źródłem cierpienia - ale nie takiego, które zadaje Bóg, lecz człowiek sam sobie wyrządza.
- CiekawaXO
- Elitarny komentator
Adams teraz też przebywasz z dala od Boga, no w sensie nie twarzą w twarz, i żyjesz
Czy to jest niewyobrażalne cierpienie?

Ostatnio zmieniony 2023-09-14, 15:53 przez CiekawaXO, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja uważam, że czyściec jest tu i teraz - w naszym ziemskim życiu. Po co miałby być po śmierci, skoro po śmierci nie ma już fizycznego postrzegania upływającego czasu. Teraz jest ten czas, aby wybrać drogę jaką chcemy kroczyć po śmierci. Albo się czyścimy, albo brudni będziemy błąkać się bez celu.
- Ojciec.Pablito
- Gaduła
Mam raczej podobne postrzeganie czyśćcaRepart pisze: ↑2023-09-14, 16:00 A ja uważam, że czyściec jest tu i teraz - w naszym ziemskim życiu. Po co miałby być po śmierci, skoro po śmierci nie ma już fizycznego postrzegania upływającego czasu. Teraz jest ten czas, aby wybrać drogę jaką chcemy kroczyć po śmierci. Albo się czyścimy, albo brudni będziemy błąkać się bez celu.
-
- Mistrz komentowania
- Has thanked: 346 times
- Been thanked: 725 times
A skąd pogląd że po śmierci nie ma postrzegania upływu czasu? I nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "fizycznego"? Fizycznego to może i nie ma ale skąd pogląd że w ogóle nie ma?Repart pisze: ↑2023-09-14, 16:00 A ja uważam, że czyściec jest tu i teraz - w naszym ziemskim życiu. Po co miałby być po śmierci, skoro po śmierci nie ma już fizycznego postrzegania upływającego czasu. Teraz jest ten czas, aby wybrać drogę jaką chcemy kroczyć po śmierci. Albo się czyścimy, albo brudni będziemy błąkać się bez celu.
Dodano po 3 minutach 26 sekundach:
Oczywiście że czyściec jest , przede wszystkim tutaj na ziemi ale wiara w czyściec wynika, między innymi z wiary w miłosierdzie Boże że jak ktoś nie zdąży się za życia oczyścić ale wybrał Boga i zaufał że Bóg go wyratuje to będzie zbawiony.Repart pisze: ↑2023-09-14, 16:00 A ja uważam, że czyściec jest tu i teraz - w naszym ziemskim życiu. Po co miałby być po śmierci, skoro po śmierci nie ma już fizycznego postrzegania upływającego czasu. Teraz jest ten czas, aby wybrać drogę jaką chcemy kroczyć po śmierci. Albo się czyścimy, albo brudni będziemy błąkać się bez celu.
- CiekawaXO
- Elitarny komentator
No ale ziemia to nie czyściec, bo nie jest się zbawionym. Ale można tu uniknąć czyśćca.
- sądzony
- Legendarny komentator
- Has thanked: 1767 times
- Been thanked: 1878 times
Twój cytat mówi wszystko

a jednak coś dorzucę.
Niemożliwym jest, by człowiek mógł wejść w komunię z Bogiem nie będąc oczyszczony, nie będąc doskonały w miłości.
Niedoskonałość nasza nie ogranicza się jednak jedynie do ciała lecz, jak pisze św. Jan od Krzyża ("aby się natura ogołociła z wszelkiej nieczystości doczesnej, naturalnej i duchowej"), również ducha. I jak pisze św. Paweł "Ten zaś, kto się łączy z Panem, jest z Nim jednym duchem.", niemożliwym jest bycie jednym z Bogiem bez uświęcenia. Tu, na ziemi, nawet małżeństwo duchowe duszy z Oblubieńcem, mistyczne zjednoczenie miłości jest jedynie substytutem tego do czego powołuje nas Bóg Ojciec.
Dodano po 8 minutach 3 sekundach:
Niektórzy twierdzą, iż już na ziemi możemy rozpocząć czyściec.
„Pierwszy czyściec to życie ziemskie”
Giacomo Biffiego
„Nie ma wątpliwości, że «oczyszczenia mistyczne» są jednym z najbliższych przykładów, za pomocą których możemy sobie wyobrazić czyściec”
Y. Congar
„Jest to niewiele mniej aniżeli czyściec. (...) Cierpienie to jest podobne do mąk czyśćcowych; bo jak tam oczyszczają się dusze, aby mogły ujrzeć Boga w jasnym widzeniu życia przyszłego, tak i tu na swój sposób oczyszczają się, aby się mogły przeobrazić w Niego przez miłość – w tym życiu”
św. JoK
"Z wszelką pokorą znoś cierpienia, które musisz znosić, póki nie posiądziesz owych umiejętności. W rzeczy samej, jest to twój czyściec: gdy ból ustąpi i gdy dzięki łasce przyswoisz sobie umiejętności dane przez Boga, bez wątpienia zostaniesz oczyszczony nie tylko z grzechów, ale i z udręk, które powodują."
Obłok niewiedzy
"Ten rodzaj oczyszczenia, jaki spostrzegam u dusz w czyśćcu, przeżywam sama na sobie i to zwłaszcza od dwu lat; a z każdym dniem widzenie to i odczucie staje się wyraźniejsze."
św. Katarzyna z Genui
itd. ...
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20