Beatyfikacja rodziny Ulmów
- Ojciec.Pablito
- Gaduła
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 462 times
- Been thanked: 152 times
Re: Beatyfikacja rodziny Ulmów
Zqskoczyło mnie, że krytycznie o beatyfikacji rodziny Ulmow wypowiedział się Grzegorz Braun
"I rzekł Jahwe do Mojżesza: Oto ustanawiam cię bogiem dla faraona, a brat twój Aaron będzie twoim prorokiem."Wj 7:1
- Andej
- Legendarny komentator
- Been thanked: 3877 times
Nie zaskakuje, co zaskakuje.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- Morkej
- Biegły forumowicz
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 54 times
- Been thanked: 293 times
A czemu zaskoczyło?Ojciec.Pablito pisze: ↑2023-09-17, 17:53 Zqskoczyło mnie, że krytycznie o beatyfikacji rodziny Ulmow wypowiedział się Grzegorz Braun
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis
- Ojciec.Pablito
- Gaduła
Tak arcykatolicki - według swoich deklaracji - człowiek kontestuje decyzję Rzymu? To mnie dziwi.Morkej pisze: ↑2023-09-17, 19:10A czemu zaskoczyło?Ojciec.Pablito pisze: ↑2023-09-17, 17:53 Zqskoczyło mnie, że krytycznie o beatyfikacji rodziny Ulmow wypowiedział się Grzegorz Braun
"I rzekł Jahwe do Mojżesza: Oto ustanawiam cię bogiem dla faraona, a brat twój Aaron będzie twoim prorokiem."Wj 7:1
- Andej
- Legendarny komentator
- Been thanked: 3877 times
Jakie jest kryterium arcykatolickości?
A na marginesie, problem podniesiony przez Brauna omawialiśmy na Forum.
A na marginesie, problem podniesiony przez Brauna omawialiśmy na Forum.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
-
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 210 times
Arcykatolicki to byl król Hiszpanii bodajże.Ojciec.Pablito pisze: ↑2023-09-17, 19:25Tak arcykatolicki - według swoich deklaracji - człowiek kontestuje decyzję Rzymu? To mnie dziwi.Morkej pisze: ↑2023-09-17, 19:10A czemu zaskoczyło?Ojciec.Pablito pisze: ↑2023-09-17, 17:53 Zqskoczyło mnie, że krytycznie o beatyfikacji rodziny Ulmow wypowiedział się Grzegorz Braun
Braun ma zaś zadaczi i reszenija..
- lambda
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 160 times
- Been thanked: 366 times
Mnie wypowiedź Brauna zupełnie nie dziwi bo chyba nie od dziś wiadomo że nie lubi on Żydów.
A co do argumentacji wg mnie zupełnie nietrafiona.
Idąc tym tropem rozumowania że najważniejsze obowiązki stanu to Franciszek Jägerstätter też powinien być posłuszny Niemcą a nienuchylac się od wcelenia do wojska za co został stracony
A co do argumentacji wg mnie zupełnie nietrafiona.
Idąc tym tropem rozumowania że najważniejsze obowiązki stanu to Franciszek Jägerstätter też powinien być posłuszny Niemcą a nienuchylac się od wcelenia do wojska za co został stracony
-
- Super gaduła
- Has thanked: 182 times
- Been thanked: 208 times
Franciszek Jägerstätter - beatyfikacja 1 czerwca 2007.
A więc Kościół uważa inaczej z czym także się zgadzam. Niemcy napadali na inne państwa. W imię Hitlera zabijali, dlaczego dla takiej idei i ja miałbym brać udział w takim procederze będąc np. Polakiem wcielonym do innego państwa. Prawo Boże jest najważniejsze. Innym jest obrona własnego kraju. Taka postawa jest godna do naśladowania. Ten człowiek odpowiedział na wiele pytań mnie nurtujących. Wiara dla Niego była czymś więcej niż lękiem przed śmiercią. Następny taki przykład to Witold Pilecki.
A więc Kościół uważa inaczej z czym także się zgadzam. Niemcy napadali na inne państwa. W imię Hitlera zabijali, dlaczego dla takiej idei i ja miałbym brać udział w takim procederze będąc np. Polakiem wcielonym do innego państwa. Prawo Boże jest najważniejsze. Innym jest obrona własnego kraju. Taka postawa jest godna do naśladowania. Ten człowiek odpowiedział na wiele pytań mnie nurtujących. Wiara dla Niego była czymś więcej niż lękiem przed śmiercią. Następny taki przykład to Witold Pilecki.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
- Ojciec.Pablito
- Gaduła

-
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 210 times
- Ojciec.Pablito
- Gaduła
Oddałem temu kościołowi 18 lat swojego życia. To kościół mojej rodziny i znajomych. Kościół, którego dzwony słyszę co dzień. Z budynków kościoła tego słyszę melodię rano i wieczorem

Dodano po 37 sekundach:
Jest dla mnie naturalnym punktem religijnego odniesienia