Polityka / wybory 15.X.2023

Rozmowa na temat najświeższych informacji ze świata.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ojciec.Pablito
Gaduła
Gaduła
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 464 times
Been thanked: 152 times

Re: Polityka / wybory 15.X.2023

Post autor: Ojciec.Pablito » 2023-09-18, 21:40

krystian.zawistowski pisze: 2023-09-18, 21:35 @Ojciec.Pablito
Ja nie mam nic przeciwko osobom LGBT+. Mam przeciwko niemoralności. A ta jest niezależna od orientacji seksualnej czy koloru skóry.

Aborcja do 12 tygodnia ...
NIe jestem fanem tej opcji.
Natomiast PiS wywołał tę burzę naruszając kompromis aborcyjny.
Kto sieje wiatr zbiera burzę ...
Ja Cię nie pytam o Twoje opinie moralne, tylko pytam o zawartość książki o nazwie Pismo Święte. Tam pisze, że można popełniać takie rzeczy bo cośtam cośtam PiS?

Mało kto wie, że starożytne państwo Izrael prekursorem tzw .demokracji (Oz 8) "3 Izrael odrzucił to, co jest dobre, więc nieprzyjaciel będzie go ścigał. 4 Oni ustanawiali sobie królów, ale beze Mnie. Książąt mianowali - też bez mojej wiedzy. Czynili posągi ze srebra swego i złota -na własną zagładę. "
Czytam Biblię uwzględniając jej kontekst historyczny i kulturowy.
Nie naśladuję mordów, ani podbojów ziemi obiecanej, kary śmierci, niewolnictwa, dyskryminacji kobiet itd

A z tym Izraelem i tym, że był prekursorem demokracji to popłynałeś ;)
Ostatnio zmieniony 2023-09-18, 21:41 przez Ojciec.Pablito, łącznie zmieniany 2 razy.
"I rzekł Jahwe do Mojżesza: Oto ustanawiam cię bogiem dla faraona, a brat twój Aaron będzie twoim prorokiem."Wj 7:1

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 3877 times

Post autor: Andej » 2023-09-18, 21:45

Ojciec.Pablito pisze: 2023-09-18, 21:33 Tak, same wzrosły te płace. Po prostu sobie rano pomyślały i tak o, wzrosły
Dobra reakcja w braku argumentu. Podoba mi się.
Nie wytrzymałem, obśmiałem się jak norka, nie wytrzymałem, w nerwowy wpadłem szok, nie wytrzymałem, jak pensjonariusz w Tworkach się zachowałem i tak przez cały, cały, cały rok! Wojciech Młynarski
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Ojciec.Pablito
Gaduła
Gaduła

Post autor: Ojciec.Pablito » 2023-09-18, 21:55

Andej pisze: 2023-09-18, 21:45
Ojciec.Pablito pisze: 2023-09-18, 21:33 Tak, same wzrosły te płace. Po prostu sobie rano pomyślały i tak o, wzrosły
Dobra reakcja w braku argumentu. Podoba mi się.
Nie wytrzymałem, obśmiałem się jak norka, nie wytrzymałem, w nerwowy wpadłem szok, nie wytrzymałem, jak pensjonariusz w Tworkach się zachowałem i tak przez cały, cały, cały rok! Wojciech Młynarski
A kto ustala kwotę bazową? Sama się ustala?
"I rzekł Jahwe do Mojżesza: Oto ustanawiam cię bogiem dla faraona, a brat twój Aaron będzie twoim prorokiem."Wj 7:1

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2023-09-18, 22:09

Brawo! Teraz nie dla kogo, ale kto.
Zadałem to pytanie wujkowi Google. Wklejam odpowiedź.
Obrazek
Zakreśliłem pytanie oraz podaną info.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Ojciec.Pablito
Gaduła
Gaduła

Post autor: Ojciec.Pablito » 2023-09-18, 22:24

A z tego co ja wyszukałem to kwota bazowa dla nauczycieli określana jest w budżecie.
Nie wiem jaką kwotę bazową określa minister sprawiedliwości
Więc to budżet o tym decyduje. Czyli jest to konkretnie dla tej grupy ustalone.

Dodano po 1 minucie 16 sekundach:
Czyli rząd. Czyli wówczas premier Tusk.
Ostatnio zmieniony 2023-09-18, 22:25 przez Ojciec.Pablito, łącznie zmieniany 1 raz.

Arek
Super gaduła
Super gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 182 times
Been thanked: 208 times

Post autor: Arek » 2023-09-18, 23:22

A teraz pytanie jeśli chodzi o politykę to tylko przykład. Czy w całej dyskusji szukacie przyjaciół czy wrogów? Kto jest Waszym przyjacielem? Czy tylko ten kto Wam schlebia? Co chcecie osiągnąć niekończącą się dyskusją, sporem? Ten jest niedobry, a tamten jeszcze gorszy. Ten zrobił tak, a tamten jeszcze gorzej. Ten jest dobry, a tamten zły. Przecież to jest nielogiczne i nie ma sensu. Co wam to daje, nakręcacie się i jakaś dobroć z tego wychodzi jakiś morał? A teraz postawić tak Jezusa między Was spierających się. Jeden mówi kocham Cię Panie i drugi mówi Panie ja Ciebie też kocham. Który kocha bardziej? A może inaczej którego kocha bardziej Jezus pierwszego czy drugiego? Wg mnie to nie ma sensu złem zło zwalczać. Na sztandarach mamy naukę Chrystusa rozważamy ją w szczegółach zdanie po zdaniu, wielokrotnie cytujemy, analizujemy słowa. Nie rozumiecie? My o tym mówimy ale tym nie żyjemy. To nas nie zbawia, nienawiść ściąga nas w dół. Ustami wypowiadamy cytaty z ust Bożych ale nimi nie żyjemy. Skoro szukamy tego co dzieli zamiast tego co łączy. A kto łączy - Chrystus. Jeśli myślisz, że jesteś lepszy niż Tusk czy Kaczyński, czy Biedroń czy którykolwiek z tych polityków to jesteś w błędzie, ponieważ te same grzechy popełniamy co i oni. Tu trzeba jedności szukać, a nie ciągłych wojenek w których zawsze trzeci niestety wykorzystują nasze słabości. Można się różnić ale pięknie. Najlepszym przykładem jest Chrystus widzi jak jesteśmy różni ale nigdy nikogo nie wykluczał, zawsze daje szansę, zawsze czeka na każdego z nas. Nie pouczam ale mówię to co Chrystus może chce powiedzieć. Nie pouczam, bo to też dotyczy także i mnie. Nie myślcie, że ja mam się za kogoś, właśnie jest odwrotnie też zmagam się że swoim egoizmem, nieczułością, brakiem miłości, brakiem pokory i innymi słabościami. Tu chodzi o to by zrozumieć swój błąd. Zaprzeć się samego siebie, nie robić jak podpowiada świat. Pomyśleć w ciszy i pojednaniu. Co z tego, że zyskamy świat? Duszy to żadna korzystać. Jestem przekonany, że prawdziwa Miłość jest w stanie wybaczyć nawet swojemu katowi. Są tego przykłady wśród nas. Czyli jednak się da.

Dodano po 11 minutach 58 sekundach:
A oto Ewangelia z ostatniej niedzieli.

(Syr 27, 30 – 28, 7)
Odpuść winę bliźniemu
Czytanie z Mądrości Syracha
Złość i gniew są obrzydliwościami, których trzyma się grzesznik.
Tego, kto się mści, spotka pomsta od Pana, On grzechy jego dokładnie zachowa w pamięci.
Odpuść przewinę bliźniemu, a wówczas, gdy błagać będziesz, zostaną ci odpuszczone grzechy.
Gdy człowiek żywi złość przeciw drugiemu, jakże u Pana szukać będzie uzdrowienia? Nie ma on miłosierdzia nad człowiekiem do siebie podobnym, jakże błagać będzie o odpuszczenie swoich własnych grzechów? Sam, będąc ciałem, trwa w nienawiści, któż więc zyska dla niego odpuszczenie grzechów? Pamiętaj o rzeczach ostatecznych i przestań nienawidzić – o rozkładzie ciała, o śmierci, i trzymaj się przykazań!
Pamiętaj o przykazaniach i nie miej w nienawiści bliźniego – o przymierzu Najwyższego, i daruj obrazę!
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Ojciec.Pablito
Gaduła
Gaduła

Post autor: Ojciec.Pablito » 2023-09-18, 23:38

TLDR

Gzresznik Upadający
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 83 times
Been thanked: 210 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2023-09-19, 07:30

Czym innym jest przebaczenie.Czy innym koncyliacja czyli pogodzenie.A czym innym dać sie wyfrajerowac jeszcze raz albo zaryzykować raz jeszcze gdy kts sie nie zmienia.To trzecie to grzech niefrasobliwosci conajmniej.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2023-09-19, 08:16

Gzresznik Upadający pisze: 2023-09-19, 07:30 Czym innym jest przebaczenie.Czy innym koncyliacja czyli pogodzenie.A czym innym dać sie wyfrajerowac jeszcze raz albo zaryzykować raz jeszcze gdy kts sie nie zmienia.To trzecie to grzech niefrasobliwosci conajmniej.
Mi się wydaje. że naiwnej nadziei. Przynajmniej w odniesieniu do człowieka. Konkretnego. Dla którego chce się jak największego dobro. Ale czasem nie rozpoznaje się właściwie prawdziwego dobra. I jest tak, jak z hodowaniem wrzodu. Opatruje się, zapobiega przed urazami, zamiast wziąć skalpel i radykalnie wyleczyć.
Czy w wyborach politycznych tak samo? Mam wątpliwości. Ale rzeczywiście pamięć o VATcie, o stałem niemocy i o gładkich słowach, jak też szczerych (Sowa) zostaje. Trzeba też odrzucić to, co populistyczne, czyli cały ten wyścig obietnic.
Przebaczyć błędy trzeba. Partiom też. Wybaczyć populizm. Ale czy ignorować prognostyki? Uważam, że trzeba sobie wybrać kilka ważniejszych elementów, na czym komu zależy. Wiadomo, że wielu wybierze mętną wodę, bo łatwiej łowić. Europejskość, bo nie odcinają się od chrześcijańskich wartości. Jest wiele motywów, o których należy pamiętać, brać pod uwagę. Ale nie koliduje to z przebaczaniem.
Teraz pomyślałem o wartościach, które dla mnie się liczą. Które skłaniają do takich, a nie innych wyborów.
* szacunek dla religii i ludzi wierzących,
* uczciwość (m.in. w zakresie rozliczania swoich),
* bezpieczeństwo finansowe (m.in. socjal),
* bezpieczeństwo państwowe (silna armia),
* demokracja (m.in. nie przyznawanie żadnym grupom ideologicznym wyższych praw),
* ochrona życia od poczęcia do naturalnej śmierci (zakaz eutanazji w każdy stopniu rozwoju),
* autonomia w ramach UE (tj. wyższość konstytucji nad pomysłami urzędników unijnych),
* ...
Teraz to mi przyszło do głowy. Takich spraw jest więcej.

krystian.zawistowski
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 137 times
Been thanked: 174 times

Post autor: krystian.zawistowski » 2023-09-19, 08:57

@Ojciec.Pablito
Nie naśladuję mordów, ani podbojów ziemi obiecanej, kary śmierci, niewolnictwa, dyskryminacji kobiet itd
Wynika z Biblii w oczywisty sposób, że chrześcijanie nie muszą naśladować praw w Starym Testamencie (i nie wiem gdzie wyczytałeś że masz naśladować podboje ziemi obiecanej), ale obowiązują ich nauki Pana Jezusa i Apostołów. A potępienie rozwiązłości i zgorszeń należy do najczęściej poruszanych tam tematów. Co z tym - "kontekst historyczny i kulturowy" się zmienił?

Czemu wcześniej się nie zmienił np. w starożytności można było dostosować Objawienie do wskazań poganizmu, co oszczędziłoby wielu nieprzyjemności.
https://kzaw.pl/ - eseje o stosunku religii do nauki
"I nikt nigdy na próżno nie uciekał się do przemożnego Jej wstawiennictwa, kto z pobożną i ufną modlitwą do Niej się udawał." Pius IX o modlitwie do Maryji

Awatar użytkownika
Ojciec.Pablito
Gaduła
Gaduła

Post autor: Ojciec.Pablito » 2023-09-19, 09:32

krystian.zawistowski pisze: 2023-09-19, 08:57 @Ojciec.Pablito
obowiązują ich nauki Pana Jezusa i Apostołów. A potępienie rozwiązłości i zgorszeń należy do najczęściej poruszanych tam tematów. Co z tym - "kontekst historyczny i kulturowy" się zmienił?
A czy ja powiedziałem, że popieram rozwiązłość?
To, że szanuję i akceptuję osoby LGBT to nie oznacza, że popieram rozwiązłość czy zgorszenia.
Niemniej jednak myślę, że co innego było rozwiązłością/zgorszeniem w czasch NT a co innego jest tym dzisiaj.
Dlatego Dobrą Nowinę trzeba przekładać zawsze na czasy współczesne i współczesnych adresatów.
Bo tak de facto to Dobra Nowina jest przesłaniem Biblii a nie tropienie niemoralności.

Gzresznik Upadający
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 83 times
Been thanked: 210 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2023-09-19, 10:52

Jednym ze zdan w Dibrej Nowinie jest ze w grzechach pomrzemy jak sue nie nawrócimy.Było tez o płaczu i zgrzytaniu zębami.

Awatar użytkownika
Ojciec.Pablito
Gaduła
Gaduła

Post autor: Ojciec.Pablito » 2023-09-19, 11:44

Gzresznik Upadający pisze: 2023-09-19, 10:52 Jednym ze zdan w Dibrej Nowinie jest ze w grzechach pomrzemy jak sue nie nawrócimy.Było tez o płaczu i zgrzytaniu zębami.
Jak się to ma do mojego wpisu?

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2023-09-19, 12:04

Czy każdy post musi się odnosić do poprzedniego?
Czy rozsądnym jest branie każdej uwagi, jaki skierowanej ad personam?
Nie lubię doszukiwania się ataku w każdym poście, w którym ktoś ma zdanie odmienne.
Czy nie lepiej jest dyskutować na jakiś temat, zamiast z kimś?

Pozwólmy wypowiadać się każdemu na temat, który mu odpowiada. Pozwólmy na zmienianie tematów. Każdego coś innego może interesować. Każdy ma prawo do swojego spojrzenia na daną sprawę i do wyrażania opinii na jej temat.

Awatar użytkownika
Ojciec.Pablito
Gaduła
Gaduła

Post autor: Ojciec.Pablito » 2023-09-19, 14:53

Widzę, że zaczyna się [EDIT: trwa w najlepsze] zakłamywanie historii ;)
Nazwisko Edgara K. usuwany ze stron rządowych :))
Jeden z efektów afery wizowej. Posłanka Lewicy Agnieszka Dziemianowicz-Bąk poinformowała, że z tekstu opublikowanego kiedyś na stronie rządu zniknęło nazwisko Edgara K., byłego współpracownika odwołanego wiceministra Piotra Wawrzyka. Konkret24 sprawdził, że zniknęło nie tylko to nazwisko w jednym artykule, ale też całe strony z tekstami, w których pisano o byłym współpracowniku Wawrzyka.
https://konkret24.tvn24.pl/polityka/afe ... -st7349987

Można sobie tu sprawdzić, choć widzę, że już PiS usuwa linki i nie wiadomo czy długo to pozostanie
https://web.archive.org/web/20221207140 ... ch-polakow

Obrazek

Dodano po 49 minutach 15 sekundach:
Odkryłem własnie taki kanał Czarno na Białym

Ostatnio zmieniony 2023-09-19, 14:55 przez Ojciec.Pablito, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ