Czy można wciąż modlić się o to samo?
-
- Początkujący
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 17 times
Czy można wciąż modlić się o to samo?
Witam,
Mam pytanie jak powyżej - czy przy codziennej modlitwie warto co jakiś czas „zmieniać” trochę prośby do Ojca , czy można modlić się o te same rzeczy.
Przykładowo ja wciąż modlę się o łaskę zdrowia dla mnie i moich rodziców każdego dnia, tylko czasami dodaję coś innego.
W sumie dotknęło mnie to któregoś dnia i nie wiem, czy warto wciąż modlić się o to samo.
Proszę o odpowiedź.
Mam pytanie jak powyżej - czy przy codziennej modlitwie warto co jakiś czas „zmieniać” trochę prośby do Ojca , czy można modlić się o te same rzeczy.
Przykładowo ja wciąż modlę się o łaskę zdrowia dla mnie i moich rodziców każdego dnia, tylko czasami dodaję coś innego.
W sumie dotknęło mnie to któregoś dnia i nie wiem, czy warto wciąż modlić się o to samo.
Proszę o odpowiedź.
- Andej
- Legendarny komentator
- Been thanked: 4001 times
Re: Czy można wciąż modlić się o to samo?
Można i trzeba. Zmieniać, dodawać też można. Mt 7.7-8 Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam. Albowiem każdy, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a kołaczącemu otworzą. Jednak nigdy nie można zapominać łk 22.42 ...«Ojcze, jeśli chcesz, zabierz ode Mnie ten kielich! Jednak nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie!»
Często trudno jest zrozumieć wolę Boga. Wciąż pytamy: Dlaczego?
Planem Bożym jest zbawienie nasze. Trzeba zaufać, że to, co nas spotyka prowadzi nas do tego. Bolesną drogą.
Często trudno jest zrozumieć wolę Boga. Wciąż pytamy: Dlaczego?
Planem Bożym jest zbawienie nasze. Trzeba zaufać, że to, co nas spotyka prowadzi nas do tego. Bolesną drogą.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Has thanked: 3656 times
- Been thanked: 2709 times
- Kontakt:
Możesz, ale warto by było pamiętać najpierw o dziękowaniu, przepraszaniu i wielbieniu.
Dodano po 2 minutach 42 sekundach:
Dodam jednak, że powtarzanie utartej formułki sprawia, że modlitwa z autentycznej i szczerej na początku staje się z czasem mechaniczną i bezrefleksyjna, dlatego uważam, że warto zmieniać , być konkretnym i na czasie.
Dodam jednak, że powtarzanie utartej formułki sprawia, że modlitwa z autentycznej i szczerej na początku staje się z czasem mechaniczną i bezrefleksyjna, dlatego uważam, że warto zmieniać , być konkretnym i na czasie.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
-
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 287 times
- Been thanked: 213 times
A takze zastanowic sie czesciej czy to o co sie modlimy rzeczywiscie jest nam potrzebne, do czego i czy naprawde nie mozemy tego osiagnac w inny sposob, np, praca.
-
- Początkujący
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 17 times
Ja w sumie od jakieś czasu po swojej „głównej” modlitwie przed samym snem dziękuje Bogu za wszystkie błogosławieństwa i dary dnia dzisiejszego i przepraszam za grzechy i zło, które danego dnia popełniłem.Dezerter pisze: ↑2023-11-10, 23:01 Możesz, ale warto by było pamiętać najpierw o dziękowaniu, przepraszaniu i wielbieniu.
To prawda, że z czasem powtarzanie tego samego może spowodować, że modlitwy staną się mechaniczne.
Dzisiaj w sumie pomyślę, co mógłbym zmienić w swojej codziennej modlitwie.
Dodano po 48 sekundach:
Ja w sumie na swojej modlitwie proszę Boga jedynie o łaskę zdrowia dla mojej rodziny i to wszystko.
-
- Bywalec
- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 7 times
- Andej
- Legendarny komentator
Działa, armaty, rakiety...
Masz pojęcie, co by było, gdyby nie te modlitwy?
Masz pojęcie, co by było, gdyby nie te modlitwy?
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- AdamS.
- Super gaduła
- Has thanked: 447 times
- Been thanked: 647 times
Redagowanie modlitwy potrzebne jest wyłącznie Tobie, nie Bogu. On zna Twoją intencję jeszcze przed jej wypowiedzeniem. Formułowanie modlitewnej wypowiedzi jest tylko po to, aby móc głębiej tę intencję afirmować - by w ten sposób wzmocnić ją w sobie i przenieść do sfery pełnej świadomości.wierzacy pisze: ↑2023-11-10, 21:55 Mam pytanie jak powyżej - czy przy codziennej modlitwie warto co jakiś czas „zmieniać” trochę prośby do Ojca , czy można modlić się o te same rzeczy. Przykładowo ja wciąż modlę się o łaskę zdrowia dla mnie i moich rodziców każdego dnia, tylko czasami dodaję coś innego.
O czym mówi wezwanie samego Jezusa, aby na modlitwie nie być gadatliwym? Myślę, że właśnie o koncentrowaniu się na samej formie - obojętnie czy to będzie wielosłowie, teatralna ekspresja czy intelektualny traktat. Wszystko to może tylko zagłuszyć naszą relację z Bogiem, bo koncentrujemy się wtedy na sobie. Nie warto więc się głowić nad precyzją tekstu modlitwy czy wprowadzaniem ciekawych zmian (aby nie nudzić Pana Boga) - lepiej być po prostu jak dziecko. Ono się nigdy nie martwi, że może zanudzić rodzica.

-
- Bywalec
- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 7 times
Masz tu 2 profile? Nie mam pojęcia, co by było?
Doing the same thing but expecting a different result is the definition of insanity - Albert Einstein
Ostatnio zmieniony 2023-11-25, 22:22 przez Anka-K, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andej
- Legendarny komentator
Bardzo blisko. Mam: profil, trois quarts & en face.