Czy to grzech czy choroba

Rozmowa na temat upadłego anioła, czyli szatana, jego cel w świecie, początek jego istnienia, itp.
Awatar użytkownika
pom
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 135 times
Been thanked: 94 times

Re: Czy to grzech czy choroba

Post autor: pom » 2023-11-21, 00:08

Czytałem Twój pierwszy post w tym temacie. Obejrzyj cały filmik ojców franciszkanów, proszę.
Chwilowe podniecenie może nie mieć związku z pokusą, ale dłuższe .... Wypełnij sobie czas na maksa i przestań myśleć o tych pokusach. Zapomnij o nich.

Dodano po 8 minutach 41 sekundach:
Ostatnio zmieniony 2023-11-21, 00:12 przez pom, łącznie zmieniany 1 raz.
1J, 4, 16
Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.

Nadiaa
Przybysz
Przybysz

Post autor: Nadiaa » 2023-11-21, 00:21

pom pisze: 2023-11-20, 23:51 Pokusa nie jest grzechem, ale wystawianie się na pokusy jest nim. Im bardziej się wystawisz na pokusy tym trudniej jest pokonać pokusę bo demon ma `uchyloną furtkę`.

Mysle ze nie wystawiam sie na pokusy, w tej chorobie musze wychodzix z tego sterylnego swiata paranoji do normalnosci i nawet czytając na te rozne tematy szukam odpowiedzi na pytania odnosnie tej choroby

Awatar użytkownika
pom
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: pom » 2023-11-21, 00:22

Ja nie jestem skrupulantem, a żyję w czystości cielenej. Da się. :x :ymblushing:

Dodano po 1 minucie 4 sekundach:
I jestem chłopem :)

Dodano po 2 minutach 45 sekundach:
Chodzi o to byś nie analizowała tych spraw. Nie rozdrapywała ich. Tylko tyle. Jak nie masz siły na modlitwę to zajmij się jakąś grą komputerową bez przemocy i magii.

Dodano po 3 minutach 9 sekundach:
Też jestem bardzo rygorystyczny wobec siebie i nie oglądam żadnego negliżu.
Ostatnio zmieniony 2023-11-21, 00:32 przez pom, łącznie zmieniany 2 razy.
1J, 4, 16
Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.

Nadiaa
Przybysz
Przybysz

Post autor: Nadiaa » 2023-11-21, 00:37

Ale ten negliż dzisiaj jest wszędzie. Czasami a nawet czesciej wolałabym zyc na bezludnej wyspie bez tego wszystkiego co te czasy nam przyniosły
Ja w tej chorobie musze wyjsc z tego sterylnego paranoicznego swiata do normalnosci
Przez unikanie wszystkiego co zwiazane z moją obsesją jeszcze bardziej sie wkrecam w chorobe

Awatar użytkownika
pom
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: pom » 2023-11-21, 00:43

Życie w czystości cielesnej nie jest chorobą, a łaską Bożą. I niewykluczone, że powołaniem na najwyższy poziom Nieba. Ale to daleka i trudna droga.

Dodano po 3 minutach 34 sekundach:

Dodano po 11 minutach 31 sekundach:
pom pisze: 2023-11-21, 00:29 Też jestem bardzo rygorystyczny wobec siebie i nie oglądam żadnego negliżu.
Chyba, że u staruszki wymagającej pomocy itp. Ale bez cienia podniety.
1J, 4, 16

Nadiaa
Przybysz
Przybysz

Post autor: Nadiaa » 2023-11-21, 01:40

Teraz czytalam o tym wszystkim o nagłych podnieceniach itp i jeszcze bardziej mnie to podniecilo i nic z tym nie robilam. Mam nadzieje ze to wszystko to za mało aby byly to grzechy ciezkie

Awatar użytkownika
pom
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: pom » 2023-11-21, 01:56

Nie interesuj się tym i nie czytaj na ten temat, nie rozdrapuj, najlepiej o tym zapomnij . To jest schemat jak ten z ogonem wstawia nogę w drzwi i stara się jeszcze bardziej je otworzyć. Moc czerp z Eucharystii, a Bóg Jezus będzie Ciebie dalej prowadził. Zawsze jak masz problem pomyśl o wielu tysiącach, a może nawet milionach osób żyjących w czystości cielesnej, którzy ofiarowali się Bogu.

Dodano po 14 minutach 20 sekundach:
Można żyć naturalnie w czystości w zależności od stanu, więc możesz szukać drogi także w małżeństwie. W naszym Kościele Katolickim jest wiele wspólnot i łatwo znaleźć w nich drugą połówkę.
Ostatnio zmieniony 2023-11-21, 01:58 przez pom, łącznie zmieniany 1 raz.
1J, 4, 16

Nadiaa
Przybysz
Przybysz

Post autor: Nadiaa » 2023-11-21, 02:13

Mam nadzieje ze to co teraz robie i co sie ze mną dzieje nie są to grzechy ciezkie.
I chcialabym wyzdrowiec

Awatar użytkownika
pom
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: pom » 2023-11-21, 02:19

Nie jesteś chora. :x :ymhug: :ymblushing:
1J, 4, 16

Nadiaa
Przybysz
Przybysz

Post autor: Nadiaa » 2023-11-21, 02:36

Jak nie jestem....czytales moj pierwszy post ?
A co do czytania tego tez to pewnie robilam zeby zwiekszyc to podniecenie ale no szukalam tez odp na pytania mam nadzieje ze to wszystko jest usprawiedliwione

Ta choroba to pieklo nie ma minuty ani czynnosci w ktorej sie nie zastanawiam czy to nie grzech ciezki. Jakby tego malo ze wszystkich stron coś chce mnie zmusic abym popelnila grzech ciezki

Dodano po 1 minucie 53 sekundach:
Mam nadzieje ze ze wzgledu na moją sytuacje i mam nadzieje ze wmiare male rzeczy wszystko co zrobilam robie to nie są grzechy ciezkie

I naprawde chcialabym wyzdrowiec i być wolna

Dodano po 1 minucie 39 sekundach:
Jezu ufam Tobie!!!

Awatar użytkownika
pom
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: pom » 2023-11-21, 02:40

:x :x :x
Ostatnio zmieniony 2023-11-21, 02:42 przez pom, łącznie zmieniany 1 raz.
1J, 4, 16

Nadiaa
Przybysz
Przybysz

Post autor: Nadiaa » 2023-11-21, 02:41

Ale wy jestescie przynajmniej zdrowi i wolni w pełni

Dodano po 1 minucie 2 sekundach:
Mną chyba jakis zlych duch czy co to jest zagarnoł Wierze że Bòg da mi wolnośc i zdrowie

Jezu ufam Tobie!!!

Nadiaa
Przybysz
Przybysz

Post autor: Nadiaa » 2023-11-21, 12:18

Czyli nie popełniłam grzechu ciężkiego?

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2236 times
Been thanked: 2454 times

Post autor: sądzony » 2023-11-21, 12:37

Nadiaa pisze: 2023-11-21, 02:42 Ale wy jestescie przynajmniej zdrowi i wolni w pełni
Mną chyba jakis zlych duch czy co to jest zagarnoł Wierze że Bòg da mi wolnośc i zdrowie
Nikt żyjący w "chorym" świecie nie pozostaje w pełni wolny. Nawet święci.

Nie bierz tego do siebie, ale łatwiej jest stwierdzić "zawładną mną zły duch" czy "dotknęło mnie zaburzenie"?
Bóg odpuszcza Ci grzechy, Ty jednak "Wstań, weź swoje łoże i chodź."
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Nadiaa
Przybysz
Przybysz

Post autor: Nadiaa » 2023-11-21, 16:55

Czyli rozumiem że nie popełniłam grzechu ciężkiego tak ? Do mnie ostatnio trzeba dużymi literami

Zablokowany