Media niszowe są jeszcze mniej wiarygodne.
Jedynym ratunkiem jest dywersyfikacja mediów. Ujednolicenie prowadzi to totalizmu (jeśli nie do totalitaryzmu).
Media niszowe są jeszcze mniej wiarygodne.
Zgadza się.
Zgadza się. Jednakże wydaje mi się, że zawsze nam dalej niż bliżej do chodzenia z Chrystusem.
itd...W grudniu 2023 roku dochody z VAT wyniosły 12 mld zł i były o 35 proc. niższe rok do roku - zauważył ekonomista Rafał Mundry. Zamieścił tabelę, która prezentuje wpływy z podatku VAT w poszczególnych miesiącach.
Wynika z niej, że w czerwcu dochody wzrosły o 25 proc., w lipcu się nie zmieniły, w sierpniu zwiększyły się o 10,2 proc.
We wrześniu, październiku i listopadzie 2023 roku dochody z VAT kontynuowały wzrost o 9,0, 12,5 i 31,9 proc. A wspomniany wyżej grudzień 2023 r. to wyraźny spadek - o 35,6 proc. w porównaniu z grudniem 2022 r.
"Dziennik Gazeta Prawna" informuje, że ostatecznie wpływy z podatku VAT były jeszcze niższe niż wynikało z wcześniejszych, szacunkowych danych. Ostatecznie wyniosły nie 12 mld zł, a 9,5 mld zł.
To skutek bardzo dużych zwrotów tego podatku, które wyniosły 29,5 mld zł. Zdaniem ekspertów Ministerstwo Finansów przyspieszyło zwroty, by mieć szansę na lepszy budżetowy wynik w tym roku - wyjaśnia "DGP".
Po tym, jak resort finansów opublikował w lutym dane dotyczące wykonania budżetu za rok 2023, pojawiło się wiele komentarzy dotyczących m.in. właśnie wpływów z podatku VAT. Opozycyjni politycy PiS sugerowali, że mniejsze wpływy z tego źródła to oznaki tego, że rząd "odpuścił" walkę z oszustami vatowskimi.
Ekonomista Rafał Mundry przypomina jednak, że podobną "sztuczkę" z dochodami z VAT stosował rząd PiS w przeszłości. np. na przełomie 2016 i 2017 r.
Według przedstawionych przez niego danych w styczniu 2023 roku dochody z VAT były niższe o 21,4 proc. w porównaniu do stycznia 2022 roku, co można było uznać za znaczący spadek dochodów. Luty pokazał odwrotną tendencję - z dochodami VAT wyższymi o 19,8 proc.
Tak . I na sam koniec Zpstał zaproszony do obejrzenia nieba zza kotary.kazik95 pisze: ↑2024-02-12, 12:25 @sądzony Może kiedyś dla takiego np. Tomasza z Akwinu, ucieczką od rzeczywistości było pisanie Summy Teologicznej?
Ile czasu poświęcał relacji z innymi ludźmi?
Czasy się zmienaiją i okoliczności w jakich żyjemy również.
Może zwariowalibyśmy, gdybyśmy każdą chwilę naszego życia wykorzystywali w 100% poważnie?
Bez przesady, św. Tomasz to nie Jezus Chrystus tylko omylny człowiek.Gzresznik Upadający pisze: ↑2024-02-12, 15:31Tak . I na sam koniec Zpstał zaproszony do obejrzenia nieba zza kotary.kazik95 pisze: ↑2024-02-12, 12:25 @sądzony Może kiedyś dla takiego np. Tomasza z Akwinu, ucieczką od rzeczywistości było pisanie Summy Teologicznej?
Może zwariowalibyśmy, gdybyśmy każdą chwilę naszego życia wykorzystywali w 100% poważnie?
Po czym napisał ze Summa theologie to słoma..
Tak odleciał od rzeczywistosci .
Lubisz tak wszystko deprecjonować?
"Może kiedyś dla takiego np. Tomasza z Akwinu, ucieczką od rzeczywistości było pisanie Summy Teologicznej?"kazik95 pisze: ↑2024-02-12, 15:39Bez przesady, św. Tomasz to nie Jezus Chrystus tylko omylny człowiek.Gzresznik Upadający pisze: ↑2024-02-12, 15:31Tak . I na sam koniec Zpstał zaproszony do obejrzenia nieba zza kotary.kazik95 pisze: ↑2024-02-12, 12:25 @sądzony Może kiedyś dla takiego np. Tomasza z Akwinu, ucieczką od rzeczywistości było pisanie Summy Teologicznej?
Jego wizje to prywatne doświadczenia.
A jego Summa to nie Pismo Święte.
W moim poscie nie było nic "deprecjonującego" Tomasza.
Po prostu to też był człowiek jak ja czy Ty.
Czuję, że coś Ci buzuje w głowie.Gzresznik Upadający pisze: ↑2024-02-12, 16:55"Może kiedyś dla takiego np. Tomasza z Akwinu, ucieczką od rzeczywistości było pisanie Summy Teologicznej?"kazik95 pisze: ↑2024-02-12, 15:39Bez przesady, św. Tomasz to nie Jezus Chrystus tylko omylny człowiek.Gzresznik Upadający pisze: ↑2024-02-12, 15:31Tak . I na sam koniec Zpstał zaproszony do obejrzenia nieba zza kotary.kazik95 pisze: ↑2024-02-12, 12:25 @sądzony Może kiedyś dla takiego np. Tomasza z Akwinu, ucieczką od rzeczywistości było pisanie Summy Teologicznej?
moze kiedys dla takiego @kazik95 - a pisanie i wkurzanie katolików było forma ucieczki od prawdziwej wiary ?
No bo ile czasu poswiecał na studiowanie mistrzów, Ojców Koscioła Pisam Swietege? Ma adorację?
CZUJESZ TERAZ KLIMAT TEGO CO NAPISALEŚ ?
takie pierwsze tłumaczenie najbardziej durne z wikipedii Eskapizm (ang. escapism od escape „ucieczka”) – oznacza ucieczkę od problemów związanych z życiem społecznym, codziennością i rzeczywistością w świat iluzji i wyobrażeń. W literaturze jest to oderwanie tekstu dzieła od realiów.kazik95 pisze: ↑2024-02-12, 19:23Czuję, że coś Ci buzuje w głowie.Gzresznik Upadający pisze: ↑2024-02-12, 16:55"Może kiedyś dla takiego np. Tomasza z Akwinu, ucieczką od rzeczywistości było pisanie Summy Teologicznej?"kazik95 pisze: ↑2024-02-12, 15:39Bez przesady, św. Tomasz to nie Jezus Chrystus tylko omylny człowiek.Gzresznik Upadający pisze: ↑2024-02-12, 15:31Tak . I na sam koniec Zpstał zaproszony do obejrzenia nieba zza kotary.kazik95 pisze: ↑2024-02-12, 12:25 @sądzony Może kiedyś dla takiego np. Tomasza z Akwinu, ucieczką od rzeczywistości było pisanie Summy Teologicznej?
moze kiedys dla takiego @kazik95 - a pisanie i wkurzanie katolików było forma ucieczki od prawdziwej wiary ?
No bo ile czasu poswiecał na studiowanie mistrzów, Ojców Koscioła Pisam Swietege? Ma adorację?
CZUJESZ TERAZ KLIMAT TEGO CO NAPISALEŚ ?
Religijność jak najbardziej może być formą ucieczki od rzeczywistości. I często jest.
I nie oznacza to że jest to coś złego. A wręcz przeciwnie.
Ja sam uciekam regularnie od rzeczywistości w czytanie Pisma Świętego.
Pisałem o Tomaszu w kontekście tego, że kiedyś nie było telewizji ani internetu a życie było bardziej slow. I można było poświęcić mnóstwo czasu na nic nie zmącone pisanie.
Akurat summa Tomasza to dzieło bardzo systematyczne o powtarzalnej formie, więc jej pisanie to trochę jak rozwiązywanie krzyżówki.
Wielu, ktorzy pisali książki albo teksty naukowe to potwierdzi.
Rozmowa dotyczyła mediów, a nie literatury.Gzresznik Upadający pisze: ↑2024-02-12, 19:29 takie pierwsze tłumaczenie najbardziej durne z wikipedii Eskapizm (ang. escapism od escape „ucieczka”) – oznacza ucieczkę od problemów związanych z życiem społecznym, codziennością i rzeczywistością w świat iluzji i wyobrażeń. W literaturze jest to oderwanie tekstu dzieła od realiów.
Św. Tomasz był mistykiem? Pytam bo nie wiem.Gzresznik Upadający pisze: ↑2024-02-12, 19:29 człowieku zakon, pisanie traktatów, mistycycm TO BYŁA JEGO RZECZYWISTOŚĆ.
Wystarczy chwile wejsc w postać zobaczyc jakie ma priorytety
Zastanwiam sie czy czasami wiesz co piszesz /
Też tak mi się wydawało.kazik95 pisze: ↑2024-02-12, 19:50 Czy summa była dziełem mistycznym?
Hmmm....
No chyba nie bardzo.
Jan od Krzyża to mistyk.
Porównaj teksty Jana z tekstem Tomasza. Zrozumiesz różnicę.
Tomasz był arystotelikiem a jego dzieło jest bardzo racjonalne i systematyczne.
Coś tam kiedyś czytałem i nawet z racji studiów analizowałem.
Więc trochę wiem o czym piszę.