Jak pisze Andej to nie takie proste. Przytoczę artykuł który wczoraj czytałem:
"Efektem tego jest mocno skomplikowana sytuacja egzystencjalna człowieka, w której zazębiają się:
1. po pierwsze, stałe zorientowanie bytu ludzkiego na Boga, ugruntowane w substancjalnym zjednoczeniu i wprost implikujące otwartość ludzkiej natury na bezpośredni, nadprzyrodzony wymiar relacji Bóg — człowiek;
2. po drugie, przekreślające ową otwartość misterium iniquitatis, które źródłowo jako grzech pierworodny (originatum), a wtórnie — grzech osobisty (originans) dotyka każdego człowieka, uniemożliwiając mu odbudowanie bezpośredniego charakteru owej relacji siłami własnej natury;
3. po trzecie, osobowe i zbawcze działanie Boga, które — w przekonaniu Jana od Krzyża — dokonuje się w Misterium Paschalnym Jezusa Chrystusa, przywracając potencjalnie ludzkiej naturze jej otwartość na nadprzyrodzony wymiar relacji z Bogiem, a jednocześnie ukonkretniając się w każdym człowieku jako stała, zakotwiczona w zjednoczeniu substancjalnym możliwość wypełnienia tej potencjalności, czyli absolutnie wolna propozycja miłującego Boga, nazywana przez Jana od Krzyża łaską, której podjęcie uzdalnia na powrót człowieka do udziału w istocie i życiu Bożym;
4. po czwarte wreszcie, ewentualne przyjęcie przez człowieka owego wolnego daru łaski, które realizuje się w nim jako
a) proces zbawczego powrotu do stanu pierwotnej niewinności Adama,
b) stanu dopełnionego następnie upodabniającym zjednoczeniem z Bogiem
c) i uwieńczonego ostatecznie wiecznym widzeniem Boga w chwale"
rozpunktowałem dla większej czytelności.
A zatem to ciągły proces, w którym można wyznaczyć pewne etapy.
Dodano po 30 minutach 33 sekundach:
Czyli oczyszczenie "zaczyna się" wraz z "podjęciem łaski, która uzdalnia na powrót człowieka do udziału w istocie i życiu Bożym".
Ale nie chodzi tu, moim zdaniem o jakieś górnolotne przebóstwienia. Dla mnie podjęciem łaski jest nieudolna próba codziennej medytacji, czy zaglądania do starego testamentu, czy czekająca mnie jutro konsultacja psychoterapeutyczna w związku z rzuceniem palenia.