Witam

Jesteś nowy/a na forum? Tutaj możesz się z nami przywitać i siebie nam przedstawić.
ODPOWIEDZ
Newja
Przybysz
Przybysz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Witam

Post autor: Newja » 2024-05-28, 11:47

Cześć
Jestem wierzący, praktykujący, jak większość.

Postanowiłem na początek przeczytać bibię bo do tej pory tego nie zrobiłem. Poznać Dobrą Nowinę.
Zacząłem pszukiwania jak się do tego zabrać.
Do czytania korzystam z aplikacji biblia YouVersion jest tu dostępnych kilka przekłaów, ale to pewnie wiecie.
Najbardziej zrozumiłay jest dla mnie Nowy Przekład Dynamiczny, czytam również te same rozdziały w innych tłumaczeniach.
Korzystam ze stron internetowych udostępniających biblie online, głownie poszukuje komentarzy i wyjaśnień.
Poszukuję dyskusji tarzą w twarz, nie wiem czy sa jakieś kluby dyskusyjne, wspólnoty, gdzie można przyjść i przegadać fragment pisma?
Dla dzieci i młodzieży coś koścół proponuje, chociaż teraz ma to wielki znak zapytania, a dla dorosłych?
Są jakieś ruchy, gdzie można podzielić się soim zdaniem, oczekiwać wyjśnienia wątpliwości, a nie tylko modlitewne klepiące regłki? - do których oczywiście nic nie mam.
Ktoś podpowie jakieś wspólnoty - może znajdę w moim mieście.

Awatar użytkownika
krz30
Super gaduła
Super gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 224 times
Been thanked: 284 times

Re: Witam

Post autor: krz30 » 2024-05-28, 12:12

Cześć!

W moim mieście (Kraków) przy parafii odbywa się tzw. krąg biblijny, gdzie ludzie przychodzą i dyskutują nad fragmentami Pisma. Warto zorientować się właśnie przy swojej parafii, czy są jakieś podobne inicjatywy. W większych miastach jest tego sporo. Zwykle są to wspólnoty mniej lub bardziej lokalne. Najbardziej wszechstronne są chyba różne duszpasterstwa (szkół średnich, akademickie, post-akademickie itp.), gdzie nie tylko czyta się Pismo, ale również podejmuje inne wartościowe działania. Można też poznać fajnych ludzi:)

Podziwiam chęć przeczytania całej Biblii! Najważniejsze jest dobrze poznać Nowy Testament, bo w jego świetle Stary Testament staje się bardziej zrozumiały (ST zapowiada NT). Równolegle warto zapoznawać się z Katechizmem Kościoła Katolickiego, jest dostępny online. To takie kompendium wiary, jest napisany językiem współczesnym, choć jego lektura jest również wymagająca.

Rozejrzyj się też po forum, tu też można podyskutować. :)

Awatar użytkownika
AdamS.
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1018 times
Been thanked: 1311 times

Post autor: AdamS. » 2024-05-28, 12:48

Newja pisze: 2024-05-28, 11:47 Korzystam ze stron internetowych udostępniających biblie online, głownie poszukuje komentarzy i wyjaśnień.
Poszukuję dyskusji tarzą w twarz, nie wiem czy sa jakieś kluby dyskusyjne, wspólnoty, gdzie można przyjść i przegadać fragment pisma?
Serdecznie witam w naszym gronie. Myślę, że dobrze trafiłeś, bo i nam Biblia nie jest obojętna. Osobiście gdy nie mam pod ręką formy papierowej (którą preferuję), sięgam do internetowej Tysiąclatki - https://biblia.deon.pl/ Znajdziesz tu przystępny dostęp do poszczególnych ksiąg, wyszukiwarkę słów i wyjaśniające przypisy na marginesie.

Nasze forum to dobre miejsce na wspólne rozważania Pisma, jak też na zasięgnięcie informacji dot. trudniejszych jego fragmentów. Biblia dla większości z nas ma duże znaczenie - choć różnie bywa interpretowana (co również jest pewna wartością). Zapraszamy do rozmów.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3142 times
Been thanked: 5367 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2024-05-28, 13:02

Co do samego czytania Pisma dobrze jest robić to w odpowiedniej kolejności - polecam gorąco: https://mateusz.pl/duchowosc/wobi/plan/index.htm

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 1282 times
Been thanked: 1103 times

Post autor: CiekawaXO » 2024-05-28, 13:31

AdamS. pisze: 2024-05-28, 12:48
Newja pisze: 2024-05-28, 11:47 Korzystam ze stron internetowych udostępniających biblie online, głownie poszukuje komentarzy i wyjaśnień.
Serdecznie witam w naszym gronie. Myślę, że dobrze trafiłeś, bo i nam Biblia nie jest obojętna. Osobiście gdy nie mam pod ręką formy papierowej (którą preferuję), sięgam do internetowej Tysiąclatki - https://biblia.deon.pl/ Znajdziesz tu przystępny dostęp do poszczególnych ksiąg, wyszukiwarkę słów i wyjaśniające przypisy na marginesie.

Nasze forum to dobre miejsce na wspólne rozważania Pisma, jak też na zasięgnięcie informacji dot. trudniejszych jego fragmentów. Biblia dla większości z nas ma duże znaczenie - choć różnie bywa interpretowana (co również jest pewna wartością). Zapraszamy do rozmów.
Tu tylko dołożę, że to że jest różnie interpretowana nie jest wartością sama w sobie, bo może być interpretowana źle.
Wiec czytaj jakiego wyznania jest osobą która ci odpowiada. Najblizej Prawdy będą odpowiedzi od katolików, a jak oni się pomylą, to nie bój się - ktoś inny go poprawi.
Mamy też wojujących protestantów więc musisz uważać aby cie wprowadzili w błąd z interpretacją.
Ostatnio zmieniony 2024-05-28, 13:32 przez CiekawaXO, łącznie zmieniany 1 raz.

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1099 times

Post autor: Albertus » 2024-05-28, 16:21

Newja pisze: 2024-05-28, 11:47 Cześć

Postanowiłem na początek przeczytać bibię bo do tej pory tego nie zrobiłem. Poznać Dobrą Nowinę.
Do czytania korzystam z aplikacji biblia YouVersion jest tu dostępnych kilka przekłaów, ale to pewnie wiecie.
Najbardziej zrozumiłay jest dla mnie Nowy Przekład Dynamiczny, czytam również te same rozdziały w innych tłumaczeniach.
Korzystam ze stron internetowych udostępniających biblie online, głownie poszukuje komentarzy i wyjaśnień.
Dla dzieci i młodzieży coś koścół proponuje, chociaż teraz ma to wielki znak zapytania, a dla dorosłych?
Są jakieś ruchy, gdzie można podzielić się soim zdaniem, oczekiwać wyjśnienia wątpliwości, a nie tylko modlitewne klepiące regłki? - do których oczywiście nic nie mam.

Witaj. :)

Jeśli chcesz podyskutować to raczej trzeba szukać indywidualnych kontaktów z ludźmi, katolikami takimi dyskusjami zainteresowanymi. Możesz to zrobić tutaj na forum ale jeśli chcesz "twarzą w twarz" to faktycznie jakaś wspólnota może pomóc w znalezieniu takich katolików.

Jednak nie znam wspólnot nastawionych z zasady na dyskusje i wymianę poglądów i wiedzy. I bardzo chyba dobrze ze takich chyba nie ma bo nie o to w życiu chrześcijańskim chodzi i nie to jest najważniejsze.

Ja z osobistego doświadczenia mogę polecić neokatechumenat. Tam jest wiele okazji do rozmów, wypowiedzi i rozważania konkretnych fragmentów Pisma św. Jednak z zasady rozważa się je w odniesieniu do swojego życia, co to Słowo do mnie mówi i jak mnie przemienia i jaki ma związek z konkretnymi rzeczami w moim życiu.Nie chodzi z zasady o dyskusje i prezentację swoich koncepcji i przemyśleń teologicznych.Choć oczywiście w ramach kontaktów międzyludzkich dla zainteresowanych okazje do takich dyskusji są. Niekoniecznie jednak przynosi to dobre owoce.

Może bardziej nastawiony na dyskusje jest jakiś krąg biblijny ale to zależy jak jest prowadzony i przez kogo. Ja kiedyś bywałem w Londynie na kręgu biblijnym i było trochę podobnie jak w neokatechumenacie.

Ale bez modlitwy ani rusz bo Biblię trzeba czytać w takim samym Duchu w jakim została napisana. Pewne formuły w modlitwie są pomocą. Pierwszą i najlepszą formułę modlitewną podał nam nasz Pan Jezus Chrystus. Trzeba tylko formuły modlitewne wypełnić zrozumieniem i relacją z Bogiem. Ale to już praca wewnętrzna.
Ostatnio zmieniony 2024-05-28, 17:10 przez Albertus, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5003 times
Been thanked: 3374 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-05-28, 21:36

Newja pisze: 2024-05-28, 11:47 Cześć

Takich forumowiczów nam potrzeba :-bd
zajrzyj tutaj - pomocne pomoce do studiowania Biblii - na prawdę ciekawe
viewtopic.php?t=12720

U nas znajdziesz bardzo dużo wątków, w których omawiamy szczegółowo i dogłębnie wiele wersetów biblijnych.

Ja podjąłem się Studium Dziejów Apostolskich
viewforum.php?f=92
zaglądaj i pisz, pytaj, dodaj od siebie coś ciekawego, lub ważnego.

A poza forum są kręgi biblijne, lub studium biblijne stacjonarne w wielu parafiach - rozejrzyj się i na pewno w niedalekiej okolicy znajdziesz - ale na zbyt wiele dyskusji to nie licz, chyba, że trafi się taki ksiądz prowadzący (rzadkość ;( )
Ja przeszedłem na formę wirtualną na ,raz w tygodniu ok 3 godziny, ale też za bardzo pogadać i podyskutować nie można
szukaj a znajdziesz
a na razie proponuje forum - załóż jakiś temat a sam się przekonasz, że dyskusja się rozwinie szybko
Ostatnio zmieniony 2024-05-28, 21:38 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Michał91
Gawędziarz
Gawędziarz
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 78 times
Been thanked: 31 times

Post autor: Michał91 » 2024-05-29, 15:14

Czytaj sobie czytaj, ale nie czytaj na siłę bo nie musisz wszystkiego, prawdy ewangelii przewijają się tu i tam, również współcześnie w życiu zawodowym, rodzinnym, prywatnym, zachodzą te same zjawiska w społeczeństwie, przyrodzie, kosmosie możesz je obserwować i łączyć fakty. Pamiętaj że twoje obserwacje i doświadczenia bez użycia tej księgi są niezbędne do czytania i rozumienia, więc nie działa to wyłącznie jednostronnie

Newja
Przybysz
Przybysz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post autor: Newja » 2024-05-29, 15:24

Dzięki za powitanie i za cenne rady
Dobrze że forum żyje, bo dziś to już niszowe takie fora.
Już się udzielam i chętnie wskazówki przyjmę
Pozdrawiam szanownych forumowiczów i feministycznie forumowiczki

ODPOWIEDZ