Witam
Witam
Cześć
Jestem wierzący, praktykujący, jak większość.
Postanowiłem na początek przeczytać bibię bo do tej pory tego nie zrobiłem. Poznać Dobrą Nowinę.
Zacząłem pszukiwania jak się do tego zabrać.
Do czytania korzystam z aplikacji biblia YouVersion jest tu dostępnych kilka przekłaów, ale to pewnie wiecie.
Najbardziej zrozumiłay jest dla mnie Nowy Przekład Dynamiczny, czytam również te same rozdziały w innych tłumaczeniach.
Korzystam ze stron internetowych udostępniających biblie online, głownie poszukuje komentarzy i wyjaśnień.
Poszukuję dyskusji tarzą w twarz, nie wiem czy sa jakieś kluby dyskusyjne, wspólnoty, gdzie można przyjść i przegadać fragment pisma?
Dla dzieci i młodzieży coś koścół proponuje, chociaż teraz ma to wielki znak zapytania, a dla dorosłych?
Są jakieś ruchy, gdzie można podzielić się soim zdaniem, oczekiwać wyjśnienia wątpliwości, a nie tylko modlitewne klepiące regłki? - do których oczywiście nic nie mam.
Ktoś podpowie jakieś wspólnoty - może znajdę w moim mieście.
Postanowiłem na początek przeczytać bibię bo do tej pory tego nie zrobiłem. Poznać Dobrą Nowinę.
Do czytania korzystam z aplikacji biblia YouVersion jest tu dostępnych kilka przekłaów, ale to pewnie wiecie.
Najbardziej zrozumiłay jest dla mnie Nowy Przekład Dynamiczny, czytam również te same rozdziały w innych tłumaczeniach.
Korzystam ze stron internetowych udostępniających biblie online, głownie poszukuje komentarzy i wyjaśnień.
Poszukuję dyskusji tarzą w twarz, nie wiem czy sa jakieś kluby dyskusyjne, wspólnoty, gdzie można przyjść i przegadać fragment pisma?
Dla dzieci i młodzieży coś koścół proponuje, chociaż teraz ma to wielki znak zapytania, a dla dorosłych?
Są jakieś ruchy, gdzie można podzielić się soim zdaniem, oczekiwać wyjśnienia wątpliwości, a nie tylko modlitewne klepiące regłki? - do których oczywiście nic nie mam.
- krz30
- Super gaduła
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 224 times
- Been thanked: 284 times
Re: Witam
Cześć!
W moim mieście (Kraków) przy parafii odbywa się tzw. krąg biblijny, gdzie ludzie przychodzą i dyskutują nad fragmentami Pisma. Warto zorientować się właśnie przy swojej parafii, czy są jakieś podobne inicjatywy. W większych miastach jest tego sporo. Zwykle są to wspólnoty mniej lub bardziej lokalne. Najbardziej wszechstronne są chyba różne duszpasterstwa (szkół średnich, akademickie, post-akademickie itp.), gdzie nie tylko czyta się Pismo, ale również podejmuje inne wartościowe działania. Można też poznać fajnych ludzi:)
Podziwiam chęć przeczytania całej Biblii! Najważniejsze jest dobrze poznać Nowy Testament, bo w jego świetle Stary Testament staje się bardziej zrozumiały (ST zapowiada NT). Równolegle warto zapoznawać się z Katechizmem Kościoła Katolickiego, jest dostępny online. To takie kompendium wiary, jest napisany językiem współczesnym, choć jego lektura jest również wymagająca.
Rozejrzyj się też po forum, tu też można podyskutować.![Happy :)](./images/smilies/1.gif)
W moim mieście (Kraków) przy parafii odbywa się tzw. krąg biblijny, gdzie ludzie przychodzą i dyskutują nad fragmentami Pisma. Warto zorientować się właśnie przy swojej parafii, czy są jakieś podobne inicjatywy. W większych miastach jest tego sporo. Zwykle są to wspólnoty mniej lub bardziej lokalne. Najbardziej wszechstronne są chyba różne duszpasterstwa (szkół średnich, akademickie, post-akademickie itp.), gdzie nie tylko czyta się Pismo, ale również podejmuje inne wartościowe działania. Można też poznać fajnych ludzi:)
Podziwiam chęć przeczytania całej Biblii! Najważniejsze jest dobrze poznać Nowy Testament, bo w jego świetle Stary Testament staje się bardziej zrozumiały (ST zapowiada NT). Równolegle warto zapoznawać się z Katechizmem Kościoła Katolickiego, jest dostępny online. To takie kompendium wiary, jest napisany językiem współczesnym, choć jego lektura jest również wymagająca.
Rozejrzyj się też po forum, tu też można podyskutować.
![Happy :)](./images/smilies/1.gif)
- AdamS.
- Zasłużony komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 1018 times
- Been thanked: 1311 times
Serdecznie witam w naszym gronie. Myślę, że dobrze trafiłeś, bo i nam Biblia nie jest obojętna. Osobiście gdy nie mam pod ręką formy papierowej (którą preferuję), sięgam do internetowej Tysiąclatki - https://biblia.deon.pl/ Znajdziesz tu przystępny dostęp do poszczególnych ksiąg, wyszukiwarkę słów i wyjaśniające przypisy na marginesie.
Nasze forum to dobre miejsce na wspólne rozważania Pisma, jak też na zasięgnięcie informacji dot. trudniejszych jego fragmentów. Biblia dla większości z nas ma duże znaczenie - choć różnie bywa interpretowana (co również jest pewna wartością). Zapraszamy do rozmów.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Has thanked: 3142 times
- Been thanked: 5367 times
- Kontakt:
Co do samego czytania Pisma dobrze jest robić to w odpowiedniej kolejności - polecam gorąco: https://mateusz.pl/duchowosc/wobi/plan/index.htm
- CiekawaXO
- Złoty mówca
- Has thanked: 1282 times
- Been thanked: 1103 times
Tu tylko dołożę, że to że jest różnie interpretowana nie jest wartością sama w sobie, bo może być interpretowana źle.AdamS. pisze: ↑2024-05-28, 12:48Serdecznie witam w naszym gronie. Myślę, że dobrze trafiłeś, bo i nam Biblia nie jest obojętna. Osobiście gdy nie mam pod ręką formy papierowej (którą preferuję), sięgam do internetowej Tysiąclatki - https://biblia.deon.pl/ Znajdziesz tu przystępny dostęp do poszczególnych ksiąg, wyszukiwarkę słów i wyjaśniające przypisy na marginesie.
Nasze forum to dobre miejsce na wspólne rozważania Pisma, jak też na zasięgnięcie informacji dot. trudniejszych jego fragmentów. Biblia dla większości z nas ma duże znaczenie - choć różnie bywa interpretowana (co również jest pewna wartością). Zapraszamy do rozmów.
Wiec czytaj jakiego wyznania jest osobą która ci odpowiada. Najblizej Prawdy będą odpowiedzi od katolików, a jak oni się pomylą, to nie bój się - ktoś inny go poprawi.
Mamy też wojujących protestantów więc musisz uważać aby cie wprowadzili w błąd z interpretacją.
Ostatnio zmieniony 2024-05-28, 13:32 przez CiekawaXO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Złoty mówca
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1099 times
Newja pisze: ↑2024-05-28, 11:47 Cześć
Witaj.
![Happy :)](./images/smilies/1.gif)
Jeśli chcesz podyskutować to raczej trzeba szukać indywidualnych kontaktów z ludźmi, katolikami takimi dyskusjami zainteresowanymi. Możesz to zrobić tutaj na forum ale jeśli chcesz "twarzą w twarz" to faktycznie jakaś wspólnota może pomóc w znalezieniu takich katolików.
Jednak nie znam wspólnot nastawionych z zasady na dyskusje i wymianę poglądów i wiedzy. I bardzo chyba dobrze ze takich chyba nie ma bo nie o to w życiu chrześcijańskim chodzi i nie to jest najważniejsze.
Ja z osobistego doświadczenia mogę polecić neokatechumenat. Tam jest wiele okazji do rozmów, wypowiedzi i rozważania konkretnych fragmentów Pisma św. Jednak z zasady rozważa się je w odniesieniu do swojego życia, co to Słowo do mnie mówi i jak mnie przemienia i jaki ma związek z konkretnymi rzeczami w moim życiu.Nie chodzi z zasady o dyskusje i prezentację swoich koncepcji i przemyśleń teologicznych.Choć oczywiście w ramach kontaktów międzyludzkich dla zainteresowanych okazje do takich dyskusji są. Niekoniecznie jednak przynosi to dobre owoce.
Może bardziej nastawiony na dyskusje jest jakiś krąg biblijny ale to zależy jak jest prowadzony i przez kogo. Ja kiedyś bywałem w Londynie na kręgu biblijnym i było trochę podobnie jak w neokatechumenacie.
Ale bez modlitwy ani rusz bo Biblię trzeba czytać w takim samym Duchu w jakim została napisana. Pewne formuły w modlitwie są pomocą. Pierwszą i najlepszą formułę modlitewną podał nam nasz Pan Jezus Chrystus. Trzeba tylko formuły modlitewne wypełnić zrozumieniem i relacją z Bogiem. Ale to już praca wewnętrzna.
Ostatnio zmieniony 2024-05-28, 17:10 przez Albertus, łącznie zmieniany 5 razy.
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Has thanked: 5003 times
- Been thanked: 3374 times
- Kontakt:
Takich forumowiczów nam potrzebaNewja pisze: ↑2024-05-28, 11:47 Cześć
![Thumbs up! :-bd](./images/smilies/113.gif)
zajrzyj tutaj - pomocne pomoce do studiowania Biblii - na prawdę ciekawe
viewtopic.php?t=12720
U nas znajdziesz bardzo dużo wątków, w których omawiamy szczegółowo i dogłębnie wiele wersetów biblijnych.
Ja podjąłem się Studium Dziejów Apostolskich
viewforum.php?f=92
zaglądaj i pisz, pytaj, dodaj od siebie coś ciekawego, lub ważnego.
A poza forum są kręgi biblijne, lub studium biblijne stacjonarne w wielu parafiach - rozejrzyj się i na pewno w niedalekiej okolicy znajdziesz - ale na zbyt wiele dyskusji to nie licz, chyba, że trafi się taki ksiądz prowadzący (rzadkość ;( )
Ja przeszedłem na formę wirtualną na ,raz w tygodniu ok 3 godziny, ale też za bardzo pogadać i podyskutować nie można
szukaj a znajdziesz
a na razie proponuje forum - załóż jakiś temat a sam się przekonasz, że dyskusja się rozwinie szybko
Ostatnio zmieniony 2024-05-28, 21:38 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
- Michał91
- Gawędziarz
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 78 times
- Been thanked: 31 times
Czytaj sobie czytaj, ale nie czytaj na siłę bo nie musisz wszystkiego, prawdy ewangelii przewijają się tu i tam, również współcześnie w życiu zawodowym, rodzinnym, prywatnym, zachodzą te same zjawiska w społeczeństwie, przyrodzie, kosmosie możesz je obserwować i łączyć fakty. Pamiętaj że twoje obserwacje i doświadczenia bez użycia tej księgi są niezbędne do czytania i rozumienia, więc nie działa to wyłącznie jednostronnie
Dzięki za powitanie i za cenne rady
Dobrze że forum żyje, bo dziś to już niszowe takie fora.
Już się udzielam i chętnie wskazówki przyjmę
Pozdrawiam szanownych forumowiczów i feministycznie forumowiczki
Dobrze że forum żyje, bo dziś to już niszowe takie fora.
Już się udzielam i chętnie wskazówki przyjmę
Pozdrawiam szanownych forumowiczów i feministycznie forumowiczki