O skrupułach, czyli o nerwicy natręctw na tle religijnym
-
- Elitarny komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 1361 times
- Been thanked: 1138 times
Re: O skrupułach, czyli o nerwicy natręctw na tle religijnym
Ja chyba już aż tak nie mam skrupułów skoro w sobotę niestety nie powiedziałam grzechu na spowiedzi i uznałam że mogę iść do Komunii. W sobotę znów pójdę i to wyjaśnię księdzu, szczerze jeszcze raz się wyspowiadam bo nie daje mi to spokoju.
-
- Gawędziarz
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 37 times
Dziękuję ci Marek za rady.Sama nie wiem co robić.Mam nadzieję,że kolejna spowiedź mi pomoże.Chcę po kolejnej spowiedzi spalić kartki z poprzednich spowiedzi.Skoro tamte grzechy są wybaczone to po co do nich wracać.Najwyżej zacznę z kartką od nowa,ale według 10 Przykazań nie internetu.A wy jakim rachunkiem sumienia kierujecie się przed spowiedzią.Według 10 Przykazań? A co do kartek to mówiłam spowiednikowi,że te kartki mi nie służą za bardzo.Ale spowiednik radził się ich trzymać.Susanna ja już się gubię w spowiedziach i w tym co mam wyznawać a co może nawet nir jest grzechem-bo też się w tym gubię.
-
- Elitarny komentator
Hejka
Byłam dziś w spowiedzi, dziś już wyznałam wszystkie grzechy a Zwłaszcza ten który był nie wypowiedziany w niedzielę
a potem przystąpiłam do Komunii ale powiedziałam o tym dziś. Bałam się że nie dostane rozgrzeszenia ale dostałam. Bogu niech będą dzięki 
Dodano po 6 minutach 53 sekundach:
Tylko teraz się zastanawiam.. czy miałam wyznać też grzechy lekkie które pewnie popełniłam od niedzieli ? A nie wyznałam tylko tamte bo nie pomyślałam o tym
Dodano po 4 minutach 35 sekundach:
Znów mam dylemat czy iść do Komunii ale tym razem nie pójdę. Trudno. Drugi raz nie popełnię tego błędu i nie przyjmę Komunii swiętokradczo
Byłam dziś w spowiedzi, dziś już wyznałam wszystkie grzechy a Zwłaszcza ten który był nie wypowiedziany w niedzielę

Dodano po 6 minutach 53 sekundach:
Tylko teraz się zastanawiam.. czy miałam wyznać też grzechy lekkie które pewnie popełniłam od niedzieli ? A nie wyznałam tylko tamte bo nie pomyślałam o tym

Dodano po 4 minutach 35 sekundach:
Znów mam dylemat czy iść do Komunii ale tym razem nie pójdę. Trudno. Drugi raz nie popełnię tego błędu i nie przyjmę Komunii swiętokradczo

Ostatnio zmieniony 2024-06-12, 17:08 przez Susanna, łącznie zmieniany 2 razy.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Has thanked: 3362 times
- Been thanked: 5616 times
- Kontakt:
Grzechów lekkich nie trzeba wyznawać. Kropka.
-
- Elitarny komentator
Ok dzięki.
Dodatkowo przekonał mnie teraz filmik sióstr (profil na FB i Instagramie Blisko Rahamim) o spowiedzi świętej.
Dodano po 1 minucie 35 sekundach:
Dodano po 29 sekundach:
https://www.facebook.com/10008959062513 ... S9Ucbxw6v
Dodano po 44 sekundach:
@Katarzyna1234 zobacz ten filmik
Dodatkowo przekonał mnie teraz filmik sióstr (profil na FB i Instagramie Blisko Rahamim) o spowiedzi świętej.
Dodano po 1 minucie 35 sekundach:
Dodano po 29 sekundach:
https://www.facebook.com/10008959062513 ... S9Ucbxw6v
Dodano po 44 sekundach:
@Katarzyna1234 zobacz ten filmik
-
- Gaduła
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 76 times
Czy wyzwiska w grze komputerowej to grzech śmiertelny? Jestem furiatem, i bardzo szybko się denerwuje. Dzis zwyzywałem dwóch gości bo mnie zaczęli pierwsi wyzywać. Mówie o ostrej wiązance. czasem wcześniej tez coś mówiłem, ale raczej to było takie rzucanie w próżnię raczej, niż chęć obrazania kogoś. Zanim pocisnąłem temu drugiemu miałem takie trochę wyrzuty sumienia. Ale się odpaliłem bo gość mi zaczął cisnąć. Tak jak mówię, bardzo szybko się denerwuje. Muszę się z tego spowiadać? czy jak to grzech śmiertelny to jak popełnie inny przed spowiedzią to ma jakieś znaczenie?
-
- Elitarny komentator
Ci ludzie których zwyzywałeś w grze byli prawdziwi? Więc dla mnie to raczej grzech ciężki....mowa o ostrej wiązance..
Ale niech się lepiej wypowie ktoś bez skrupułów.
Ja też jestem dość nerwowa, nieraz się z kimś pokłóce, na mamę podniosę głos ale zaraz tego żałuję i mimo złości dusze to w sobie i się już więcej w ten sposob nie odzywam.Traktuje to zawsze jako ciężki grzech.
Ale niech się lepiej wypowie ktoś bez skrupułów.
Ja też jestem dość nerwowa, nieraz się z kimś pokłóce, na mamę podniosę głos ale zaraz tego żałuję i mimo złości dusze to w sobie i się już więcej w ten sposob nie odzywam.Traktuje to zawsze jako ciężki grzech.
-
- Gaduła
No raczej nie wymyśleni. Chodzi mi o to czy zachodzi tu dobrowolność czynu? I tak staram się być w miarę grzeczny. I ich nie obrażać. Platforma Faceit do grania jest pełna toksycznych graczy i nikt sobie z tego nic nie robi. Każdy ma to gdzieś. Ja i oni też. Nikt tego nie pamięta po meczu nawet
-
- Elitarny komentator
Nie ważne że oni sobie nic z tego nie robią. Chodzi o to że ty jako katolik używasz w stosunku do nich tych wulgaryzmów.
"Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą. Drugie jest to: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych"
Według mnie to, że oni pewnie za chwilę zapomną o tym że ich poobrażałeś, używałeś wulgaryzmów nie znaczy że trzeba się w ten sposób usprawiedliwiać.
Dodano po 3 minutach 26 sekundach:
To powinno być jasne dla każdego katolika by szanować drugiego człowieka (bo ja mam skrupuły i możliwe że wyolbrzymiam jakiś grzech)
"Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą. Drugie jest to: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych"
Według mnie to, że oni pewnie za chwilę zapomną o tym że ich poobrażałeś, używałeś wulgaryzmów nie znaczy że trzeba się w ten sposób usprawiedliwiać.
Dodano po 3 minutach 26 sekundach:
To powinno być jasne dla każdego katolika by szanować drugiego człowieka (bo ja mam skrupuły i możliwe że wyolbrzymiam jakiś grzech)
- Jordan
- Super gaduła
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 267 times
- Been thanked: 84 times
- Kontakt:
A musisz tam bywać i grać?
A ten, który poświadcza o prawdziwości przesłania tej księgi, przypomina, że Jezus powiedział:
— Pamiętaj, że nadejdę niespodziewanie!
Niech już to nastąpi, PANIE nasz, Jezu! Przybądź jak najprędzej.
Ap 22:20 NPD
-
- Elitarny komentator
Albo- czy można grać ale z nimi nie pisać
-
- Gaduła
nie mowie o pisaniu, tylko o czacie głosowym. Czy zachodzi tu dobrowolność czy nie? skoro szybko sie denerwuje i jeszcze oni wczesniej mnie zaczeli obrażać
Ostatnio zmieniony 2024-06-13, 09:31 przez Quinque, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jordan
- Super gaduła
- Kontakt:
Poszukaj innych opcji gry, jeśli nie możesz bez nich żyć... [takich, gdzie nie ma bezpośredniego kontaktu z kimś]
A ten, który poświadcza o prawdziwości przesłania tej księgi, przypomina, że Jezus powiedział:
-
- Gaduła
Dla ciebie to nie ma znaczenia bo nie uznajesz skramentu pojednania. Ale ja nie potrafię rozeznać czy popełniłem grzech ciężki
- Jordan
- Super gaduła
- Kontakt:
Uznaję zarówno grzech, jak i potrzebę wyznawania grzechu [dowolnego; akurat nie gram w żadne gry, więc nie mam tego problemu, co Ty, ale zdarzają się inne grzechy - to jest problem, ale Bóg zaplanował sposób jego rozwiązania: wyznanie grzechu/grzechów Panu Bogu na podstawie wiary w skuteczną i wystarczalną jedyną co do sprawowania Ofiary Jezusa Chrystusa na Golgocie]
Szukaj w Biblii odpowiedzi - tam są wskazówki, jak się chrześcijanin ma zachowywać; obrażanie kogoś na pewno nie jest OK.