Tabletki na szczęście
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2504 times
- Been thanked: 2748 times
Re: Tabletki na szczęście
No ale temat nie dotyczy opioidowych leków przeciwbólowych.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- sądzony
- Legendarny komentator
miało być bez "nie" lub ze znakiem "?"
(im więcej czytam tym gorzej słyszę i pieszę ... hmm, a może też źle czytam

"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- Michał91
- Gawędziarz
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 33 times
No nie do końca, bo będzie tak że zablokują jeszcze bardziej dostęp tym którzy potrzebują przez tych którzy umią załatwiać opioidy "na imprezkę" będzie śruba dalej przykręcana a tamci dalej będą "ćpać"
Zawsze praktycznie kontrolują tych którzy dają się kontrolować i ograniczać a więc uczciwych ale nie kontrolują przestępców.
No właśnie ktoś kto 25 lat ma to czego chce i funkcjonuje w miarę poprawnie może nie rozumieć ludzi którzy czegoś nie posiadają a potrzebują twierdząc że reszta to się może uzależnić, że najważniejsza to jest terapia.
Ostatnio zmieniony 2024-07-02, 16:16 przez Michał91, łącznie zmieniany 1 raz.
- abi
- Złoty mówca
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 1138 times
- Been thanked: 1913 times
- sądzony
- Legendarny komentator
A ilu jest tych, którzy naprawdę potrzebują fentanylu?
No i jak w ogóle to co piszesz ma się do Twojego "nie do końca"?
A zatem czy Ty dajesz się kontrolować?
Wiem, że tego nie ogarniesz, ale w pewnych przypadkach nie jest to kwestia "potrzeby", a życia lub śmierci, nie jest to kwestia "posiadania", a możliwości bycia.
Widzę, że nie dostrzegasz różnicy pomiędzy antydepresantem, a fentanylem.
Troszkę jakbyś porównywał picie kawy czy palenie papierosów z chlaniem wódy.
Wiem co oznacza odstawianie antydepresantów po 15 latach, alkoholu czy papierosów po 30.
Co do terapii, czy jest najważniejsza zależy to od zaburzenia.
Bywa, że ona nie zadziała. Nie każdy posiada możliwość wglądu.
Jeżeli potrzebujesz fentanylu - współczuję i życzę powodzenia.
- abi
- Złoty mówca
- Has thanked: 1138 times
- Been thanked: 1913 times
a wiecie co to znaczy odstawianie benzo po półtorej roku
wrogowi nie życzę
wrogowi nie życzę
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати
- Michał91
- Gawędziarz
Fentanyl czy morfina to jest potrzebny na szpitalach.
Nie mam zbyt wielkiej wiedzy ale leki z niewielkimi śladowymi ilościami tego opioidu takie komercyjne pewnie jakieś są i pewnie bezpieczne tylko stężenie jest kilkadziesiąt lub kilkaset razy mniejsze niż to co podawane przy operacjach, po wypadkach czy przez dilerów. Wątpię w to by czysty fentanyl był dostępny nawet na receptę, a tym bardziej że ktoś to dostanie w tzw receptomacie.
Tylko czy trzeba robić problemy tysiącom czy milionom żeby załatwiać problemy z dilerami i ćpunami? Bo są tacy co na jednym ogniu upieką kilka pieczeni i muszą mieć podstawkę alibi żeby stworzyć inny biznes.
Ja dostrzegam, właśnie cała dyskusja moja na tym polega. Przypadkami skrajnymi i jedną substancją opio którą ktoś sprzedaje i używa jak narkotyk, a z samego opium pozyskuje się min kilka różnie działających substancji wyodrębniając pewne frakcje jest już nagonka na ułatwienia w dostępie do recept, nagonka na wszystkie opio i niezależnie od stężenia.
Nie, nie potrzebuje
- sądzony
- Legendarny komentator
Morfina to w zasadzie opium, a opium to mak, a w zasadzie suchy sok. Opium to naturalna organiczna rzecz. Fentanyl to syntetyk. Po co syntetyzować coś co jest 50 razy mocniejsze od opium, by następnie to rozrzedzać? Po co tak silny lek?Michał91 pisze: ↑2024-07-02, 17:21Fentanyl czy morfina to jest potrzebny na szpitalach.
Nie mam zbyt wielkiej wiedzy ale leki z niewielkimi śladowymi ilościami tego opioidu takie komercyjne pewnie jakieś są i pewnie bezpieczne tylko stężenie jest kilkadziesiąt lub kilkaset razy mniejsze niż to co podawane przy operacjach, po wypadkach czy przez dilerów. Wątpię w to by czysty fentanyl był dostępny nawet na receptę, a tym bardziej że ktoś to dostanie w tzw receptomacie.
Tylko czy trzeba robić problemy tysiącom czy milionom żeby załatwiać problemy z dilerami i ćpunami? Bo są tacy co na jednym ogniu upieką kilka pieczeni i muszą mieć podstawkę alibi żeby stworzyć inny biznes.
Pomiędzy opioidem naturalnym jest większa różnica niż pomiędzy piwem czy winem, a czystym spirytusem.Michał91 pisze: ↑2024-07-02, 17:21Ja dostrzegam, właśnie cała dyskusja moja na tym polega. Przypadkami skrajnymi i jedną substancją opio którą ktoś sprzedaje i używa jak narkotyk, a z samego opium pozyskuje się min kilka różnie działających substancji wyodrębniając pewne frakcje jest już nagonka na ułatwienia w dostępie do recept, nagonka na wszystkie opio i niezależnie od stężenia.
- Michał91
- Gawędziarz
Bo jest tańsze i łatwiejsze w produkcji, prostsze w transporcie, zajmuje mniej miejsca?
Morfina to jedna z wielu wyodrębnionych frakcji z opium ok 50 alkoidów (15-30% soku) z czego morfina 1-28% alkoidów o najsilniejszych właściwościach jest kilka do kilkunastu razy mocniejsza od samego opium. Te najbardziej znane akolity lub pochodne są dosyć silne ale można wyodrębnić dużo słabsze które mają wiele pożądanych i pozytywnych właściwości do użycia w medycynie.
Ostatnio zmieniony 2024-07-02, 18:24 przez Michał91, łącznie zmieniany 1 raz.
- sądzony
- Legendarny komentator
A zatem jedzmy amfetaminę, bo jest tańsza i zajmuje mniej miejsca.
- Andy72
- Mistrz komentowania
- Has thanked: 384 times
- Been thanked: 532 times
tutaj youtuber ma nieprzyjemny sposób wymawiania końcówek zdań, ale warto zapoznać się z tematem
Dodano po 2 minutach 49 sekundach:
Właśnie dotyczy fentanylu, dla których jest "tabletką szczęścia".
Nie dotyczy antydepresantów.
Dodano po 17 minutach 50 sekundach:
Tymczasem nasi "wolnościowcy" chcą legalizacji marihuany...
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)
- Michał91
- Gawędziarz
To już widziałem. Tylko że tutaj przedstawia się same gołe fakty z samym fentanylem i narko biznesem a w pierwszym materiale wyciąga się różne daleko idące wnioski oraz pomysły uderzające we wszystkich tylko nie koniecznie w branżę narkotykową.
- Viridiana
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 720 times
- Been thanked: 544 times
A to tak z polskiego podwórka:
https://uwaga.tvn.pl/reportaze/fentanyl ... -st8311684
Przy okazji tej sprawy wyszło na to, że Ministerstwo Zdrowia nie dopilnowuje weryfikacji dyplomów medycznych spoza UE - czyli dziury w systemie zdrowia jak zwykle spore...
https://uwaga.tvn.pl/reportaze/fentanyl ... -st8311684
Przy okazji tej sprawy wyszło na to, że Ministerstwo Zdrowia nie dopilnowuje weryfikacji dyplomów medycznych spoza UE - czyli dziury w systemie zdrowia jak zwykle spore...
Pan mnie podtrzymuje (Ps 3, 6)