Spowiedź generalna

Rozmowa na wątki dotyczące świata technologi.
ODPOWIEDZ
Grzegorz 1974
Przybysz
Przybysz
Has thanked: 7 times

Spowiedź generalna

Post autor: Grzegorz 1974 » 2024-07-08, 21:47

Szczęść Boże
Zacząłem przygotowywać się do spowiedzi z całego życia,
Czytałem relacje księży którzy mówili żeby nazywać grzechy w skrócie ponieważ Pan Bóg wie co zrobiliśmy
Ja na przykład chciałbym omówić
Kilka grzechów szczegółowo a ksiądz który o tym pisał mówił żeby nie pisać bardzo długich list że szczegółami
Mam również problem z nazywaniem co nie których grzehów
np.kiedy byłem dzieckiem lub nastolatkiem (nie pamiętam dokładnie)Ojciec kazał nam topic psy, bardzo to przeżywałem
I co mam powiedzieć na spowiedzi że zabijałem?
To tylko jeden przykład,a takich jest wiele

Arek
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 413 times
Been thanked: 466 times

Re: Spowiedź generalna

Post autor: Arek » 2024-07-08, 22:13

Jeśli jest potrzeba takiej spowiedzi to bardzo dobrze, że się na nią decydujesz. To jest pierwszy krok, by naprawiać co się zepsuło. Życie w prawdzie nas wyzwala od lęków i pozwala na przygodę w relacji z Panem Bogiem. Jeśli szczerze i z gorliwym żalem będziesz pokutował za wszystko co uczyniłeś, a potem przez życie ku doskonałości - to zbawienie będzie w zasięgu. Życzę wiary i ufności, że w Twojej słabości Pan Bóg będzie mógł Swoją Mocą pomóc Ci w drodze, abyś krzyż swój brał i kroczył za Chrystusem. Wszystkiego dobrego.
Mi właśnie mija 3,5 roku od generalnej spowiedzi. Czy jest łatwo. Trudności są i to nieraz bardzo duże. Ale z Panem Bogiem wszystko można wytrzymać.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5079 times
Been thanked: 3422 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-07-08, 22:36

Ważny krok przed tobą
przygotuj się dobrze
nazywaj grzechy normalnie i mów szczerze, krótko, konkretnie i prosto (jeśli ksiądz będzie chciał czegoś dopytać to dopyta)
Bóg wszystko wie, więc najważniejsze być szczerym i stanąć w prawdzie z samym sobą
Kolejną ważną sprawą jest skrucha, mocne postanowienie poprawy (akt woli) i wzbudzenie żalu za grzechy.
Po odejściu z konfesjonału zacznij nowe życie w wolności dziecka Bożego :)
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Andy72
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 370 times
Been thanked: 522 times

Post autor: Andy72 » 2024-08-06, 20:00

Jaki jest najlepszy sposób przystąpienia do spowiedzi generalnej? Myślałem ze na rekolekcjach, ale jak są rekolekcje to bez spowiedzi (zwłaszcza dłuższej). Czy po mszy pójść do zakrystii i się umówić na spowiedź, czy na zwykłej spowiedzi?
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
Lwica
Gaduła
Gaduła
Has thanked: 156 times
Been thanked: 313 times

Post autor: Lwica » 2024-08-06, 20:13

Andy72 pisze: 2024-08-06, 20:00 Jaki jest najlepszy sposób przystąpienia do spowiedzi generalnej? Myślałem ze na rekolekcjach, ale jak są rekolekcje to bez spowiedzi (zwłaszcza dłuższej). Czy po mszy pójść do zakrystii i się umówić na spowiedź, czy na zwykłej spowiedzi?
Ja poszłam po ok 15 latach, po prostu poczytałam tutaj na forum trochę, na YT np od o. Szustak i chyba że dwóch innych kapłanów coś, następnie ok tygodnia przypominałam sobie osoby, które spotkałam na swojej drodze całe życie. Co im zrobiłam, później co Bogu mogłam zrobić (przypomnę, że nie miałam wtedy takiego rozeznania, teraz napewno znalazłaby więcej grzechów), rodzinie, sobie. Chodziłam na spacery i rozmyślałam. Poszłam z kartką.

Nie umawiałam się nigdzie, mnie wygonił chyba Duch Święty. Bo pewnego dnia nagle wstałam, tak jak byłam bez zastanowienia - wyszłam i pojechałam na Jasną Górę :D tylko tam jest ten luksus, że spowiedź jest od rana do wieczora, zamknięte konfesjonały, w dzień powszedni, często spokój i cisza.
Może wkleję mój post z pytaniem o generalną, może ktoś skorzysta, tam tez jest kompendium, które Dezerter wklejał, pomogło mi bardzo.

viewtopic.php?t=13782

Przypomnę, że na Jasnej Górze, jeśli ktoś ma możliwości pojechać, tam można uzyskać odpust zupełny raz w roku na spowiedzi. Od 2020r mają taki przywilej od Papieża Franciszka. Ja właśnie w czerwcu tego roku dostałam za DAWNE grzechy, te których nie pamiętam. To myślę, że jest pomocne dla osób, które idą na generalną.
Ostatnio zmieniony 2024-08-06, 20:14 przez Lwica, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Andy72
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 370 times
Been thanked: 522 times

Post autor: Andy72 » 2024-08-06, 20:29

Mieszkam w Grójcu, najbliżej mi jeszcze do Warszawy, gdyby były w Warszawie jakieś rekolekcje ze spowiedzią
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
Lwica
Gaduła
Gaduła
Has thanked: 156 times
Been thanked: 313 times

Post autor: Lwica » 2024-08-06, 22:07

Andy72 pisze: 2024-08-06, 20:29 Mieszkam w Grójcu, najbliżej mi jeszcze do Warszawy, gdyby były w Warszawie jakieś rekolekcje ze spowiedzią
Ale po co Ci rekolekcje do spowiedzi generalnej?
To trzeba trochę się przygotować, jak najlepiej, przejrzeć swoje życie, ja dałam sobie kilka dni dość intensywnych.
A na rekolekcjach, to masz czas najczęściej zajęty albo idziesz się modlić.

Idź przed Najświętszy Sakrament, jeśli masz możliwość, najlepiej co dzień i proś Ducha Świętego żeby pokazywał Ci błędy.
Czytałam, że niektórzy się pół roku nawet przygotują. Według mnie to nie jest dobre. Bo tak naprawdę skąd wiadomo ile będziemy żyć jeszcze? A jak się nie zdąży? I pół roku "kisić" w sobie te grzechy? Bo już mamy wtedy świadomość, że to.byly grzechy i chcemy je wyznać. I nadal nie idziemy do przodu z wiarą, nie przyjmujemy Ciała Chrystusa itd.
Poza tym, nikt nie zabiera nam jeszcze konfesjonałów. dlatego wyznać te najgorsze rzeczy, wszystko co się pamięta, a później można nawet co dwa tygodnie to "uzupełniać".
To jest normalna spowiedź, tylko dla niektórych po wielu latach i jest emocjonalna wtedy (jak u mnie).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komputery, Internet i technologie ”