Zeszyt ćwiczeń do Psalmów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malutka
Gawędziarz
Gawędziarz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 156 times
Been thanked: 158 times

Zeszyt ćwiczeń do Psalmów

Post autor: Malutka » 2024-07-25, 09:56

Zeszyt ćwiczeń do psalmów
br. Piotr Kwiatek OFMCap

Książka licząca trochę ponad 500 stron. Zawiera wybrane psalmy. Każdy psalm przypada na jeden tydzień, codziennie inne zadania do wykonania, do rozmyślania nad psalmem, analizy.
Ktoś korzystał z tej publikacji albo innych podobnych?
Psalm 51

Awatar użytkownika
AdamS.
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1088 times
Been thanked: 1384 times

Re: Zeszyt ćwiczeń do Psalmów

Post autor: AdamS. » 2024-07-25, 12:18

Malutka pisze: 2024-07-25, 09:56 Zeszyt ćwiczeń do psalmów
br. Piotr Kwiatek OFMCap (...) Ktoś korzystał z tej publikacji albo innych podobnych?
Mam w domu "Rozważania nad Psalmami" Thomasa Mertona - jeśli nie przekręciłem tytułu. Przyznam, że do mnie Psalmy nie trafiają tak bardzo z uwagi na to, że zawierają dawną mentalność pojmowania wrogów. Ale rozumiem tych, dla których to ważna modlitwa (w końcu włączona też w kanon brewiarzowy). Jeśli chodzi o Stary Testament, najbardziej lubię Księgę Przysłów i Księgę Mądrości, a także obrazy z Księgi Rodzaju, które są niezgłębioną studnią metafor do budowania współczesnych odniesień.

Awatar użytkownika
Malutka
Gawędziarz
Gawędziarz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 156 times
Been thanked: 158 times

Post autor: Malutka » 2024-07-25, 16:48

Ja zauważyłam, że jak regularnie korzystałam z Zeszytu ćwiczeń do psalmów to hm... moje myśli same pędziły ku Bogu, łatwiej byłoby mi zapanować nad pokusami, więcej rzeczy mi się chciało, byłam bardziej w świetle niż ciemności. Chociaż myślę, że to bardziej wynik regularności. Bo czy to Psalmy, czy Ewangelie, czy inny Księgi z Pisma Świętego jeżeli miałam zachowaną regularność czytania i rozmyślania to efekt był bardzo podobny.
Psalm 51

Awatar użytkownika
AdamS.
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1088 times
Been thanked: 1384 times

Post autor: AdamS. » 2024-07-25, 19:16

Malutka pisze: 2024-07-25, 16:48 (...) jeżeli miałam zachowaną regularność czytania i rozmyślania to efekt był bardzo podobny.
Tak, regularność w czytaniu Pisma jest jak oddech. Czytam zawsze fragment rano przed śniadaniem i wieczorem przed snem. To nie tylko pozwala oddalić się od wszelkich problemów, ale także do każdego dnia wnosi jakiś duchowy rytm i napełnia światłem. Krótki fragment pozwala też zogniskować się na czymś, czego wcześniej się nie zauważało. Bywa, że medytacja nad jednym zdaniem otwiera jakieś zamknięte drzwi...

ODPOWIEDZ