Wiecznego piekła nie ma?
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 3549 times
- Been thanked: 5819 times
- Kontakt:
Re: Wiecznego piekła nie ma?
I znowu próba ucieczki: dla wieczności piekła nie ma ŻADNEGO znaczenia, czy nazwiemy go "karą" czy "męką" (w istocie jest jednym i drugim).
Ważne, że Pismo mówi, ze jest WIECZNE. Czego nie przeskoczysz.
Jak zwykle ucieka p. od odpowiedzi i w ucieczce szuka schronienia dla swojej niewiedzy, lub nieprzychylnej sobie odpowiedzi. Ja przecież zapytałem z jakiego powodu greckie słowo...uważa p.za mękę nie karę. Kara pozbawienia wolności, [ nawet na zawsze], nie jest tym samym co kara oddania kogoś torturom na zawsze.Marek_Piotrowski pisze: ↑2024-07-24, 20:16 I znowu próba ucieczki: dla wieczności piekła nie ma ŻADNEGO znaczenia, czy nazwiemy go "karą" czy "męką" (w istocie jest jednym i drugim).
Możliwe, że "dla wieczności piekła", nie ma znaczenia nazywanie jej tak, czy inaczej. Jednak dla winnego [winowajcy, grzesznika] ma ogromne. Ma znaczenie powiedzmy dożywotnia odsiadka, a dożywotnie tortury.
I znowu z jakich powodów greckie "kolasin"mam, mamy uważać za tortury itp?
I tak np. w 2 Tes.1:9 czytamy:poniosą oni karęczyli?wieczną zgubęgr.dike dosł. "zapłacą zagładą wieczną..."
O karze jako odpłacie czytamy we wer.8 "wymierzy odpłatę tym..."gr. ekdikesis
W 2 Kor. 2:6 czytamy o karze nałożonej przez większość na grzesznika.gr.epitimia
W przytoczonym Mat.25:46 mamy gr.kolasis. Jakie jest pierwotne znaczenie tego słowa? I pytam z jakiego powodu gr. kolasis = męki,tortury?
To samo greckie słowo mamy w 1 J 4:18
Innym jest gr. krima w sensie wyroku,kary na jaka ktoś jest skazywany wypisany został ten wyrokJudy 1:4
Podobny krisis np Judy 1:6;9 i 15 "do osądzenia...więzami wiecznymi pod mrokiem ustrzegł""zatrzymał w wiecznych pętach".
O karze czytamy jeszcze jako zapłacie gr.misthos Np.Judy 1:11
Mamy jeszcze gr.timoria Heb.10:29 Czytamy tam o "sroższej karze"
Według mnie w żadnym z podanych wersetów, i użytych tam słowach, trudno dopatrzeć się myśli o torturowaniu, mękach, męczeniu. Z jakich powodów inaczej jest w przypadku gr. kolosin Mat.25:46 i 1 J 4:18
Ostatnio zmieniony 2024-07-25, 11:21 przez Pytający, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Has thanked: 3549 times
- Been thanked: 5819 times
- Kontakt:
To dwie różne sprawy: męka, a męczenie (czy torturowanie).Według mnie w żadnym z podanych wersetów, i użytych tam słowach, trudno dopatrzeć się myśli o torturowaniu, mękach, męczeniu
Niewątpliwie wersety mówią o męce (chyba, że uważasz, że "płacz i zgrzytanie zębów" to synonim rozkoszy...

Jak napisałem z pośród ośmiu greckich słów związanych z ukaraniem, ani jeden z nich nie jest związany sam w sobie z mękami, jakimi ma być ktoś oddany podczas swego doświadczania kary. I B.T wyd. V i inne Mat.25:46 oddaje przez "męki". Oczywiście nie tylko ten przekład tak oddaje ten werset. UBG ma podobnie. Jednak Przekład Ekumeniczny mówipójdą ci n a karę wieczną Nie o to jednak idzie.Marek_Piotrowski pisze: ↑2024-07-25, 15:29To dwie różne sprawy: męka, a męczenie (czy torturowanie).Według mnie w żadnym z podanych wersetów, i użytych tam słowach, trudno dopatrzeć się myśli o torturowaniu, mękach, męczeniu
Niewątpliwie wersety mówią o męce (chyba, że uważasz, że "płacz i zgrzytanie zębów" to synonim rozkoszy...) , a wątpię, by o torturowaniu.
Jak napisałem, żadne z podanych greckich samo w sobie, nie zawiera myśli o torturowaniu. Na pewno użyte w Mat.25:46, którego podstawowe znaczenie=poprawa. O co prosiłem p. o wyjaśnienie.
Ja sam w sobie nawet nie pomyślałbym, że w określeniu "płacz i zgrzytanie zębów" nie ma myśli o płaczu...z innego powodu jak z męki w sensie bicia, męczenia. Jadnak pod wpływem wyjaśnień ks.prof.Wacława Hryniewicza OMI wiem, że może dotyczyć męki z powodu uświadomienia sobie swojej pozycji. itp. I już o tym rozmawialiśmy.
I niektóre wypowiedzi związane z płaczem i zgrzytaniem zębami, wydaja się sugerować dosłowny płacz z powodu męczarni. Inne niekoniecznie.Tam gdzie czytamy o wrzuceniu do rozpalonego pieca np. Mat.13:42 i 50 wydaje się, że doświadczą dosłownych mąk. Przy wrzuceniu do ciemności, niekoniecznie. Np. Mat.8:12 22:13
Umieszczenie pośród obłudników Mat.24:51 niekoniecznie. Jak i płacz i zgrzytanie zębów z powodu bycia wyrzuconym na zewnątrz poza patriarchami. Łuk.13:28
Z tego co pamiętam nigdzie w natchnionym słowie "płacz" nie jest związany z cierpieniem z powodu np. katowania, meczenia.
Np. w Estery czytamy o "krzyku, płaczu, lamencie" itp.
Jak np. Mat.2:18 cytat z Jer.31:15 "usłyszano krzyk, p ł a c z i wielki lament..." Z powodu doświadczanego cierpienia tak, jednak w przypadku płaczu z powodu doświadczania mąk należałoby odejść od przypadków mowy o płaczu.
Oczywiście mamy inne miejsca w których jest mowa o płakaniu. W jednych przekładach mamy płakał, płakały. W innych czytamy o ich płaczu. Jak np. Jer.9:9
Po górach podnieście płacz i lament; na pastwiskach pieśń żałobną, bo są spalone...
Tak to przyjacielu, z zasady, gdy jest mowa o płaczu to nie z powodu doświadczanych kaźni itp.
Ostatnio zmieniony 2024-07-28, 14:30 przez Pytający, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak Bóg, który jest Miłością mógłby WIECZNIE męczyć swoje Stworzenia? Zdrowy psychicznie człowiek nie jest w stanie męczyć zwierzęcia, a co dopiero Najdoskonalszy, Najmądrzejszy pełen mocy i miłości, sprawiedliwy Bóg? Biblijne piekło to grób, to śmierć, odcięcie od życia.
"I otrze wszelką łzę z oczu ich, i śmierci już nie będzie, ani SMUTKU, ani KRZYKU, ani mozołu już nie będzie; albowiem pierwsze rzeczy przeminęły" Obj. 21:4
"I otrze wszelką łzę z oczu ich, i śmierci już nie będzie, ani SMUTKU, ani KRZYKU, ani mozołu już nie będzie; albowiem pierwsze rzeczy przeminęły" Obj. 21:4
-
- Mistrz komentowania
- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 445 times
- Been thanked: 522 times
Bóg nie męczy tylko kocha. A wolność jako przejaw "samowoli" ma swoje konsekwencje. Czas się zastanowić naprawdę nad swoim życiem.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
- CiekawaXO
- Legendarny komentator
- Has thanked: 1507 times
- Been thanked: 1244 times
Tak, samowola ma swoje konsekwencje, ale nie są nimi wiecznie męki. Adam za swój grzech nieposłuszeństwa, samowoli, jak piszesz, umarł, a nie poszedł na wieczne męki. "Umierając umrzesz" - żył 930 lat po swoim upadku i umarł.
-
- Mistrz komentowania
Ale to się z tym wiąże kiedy do końca nie znajdzie się opamiętania. Adam zrozumiał swój błąd i wrócił do Boga. No ale, żeby ominąć wieczne męki w pocie czoła musiał odpokutowywać do końca swojego życia.
Ostatnio zmieniony 2024-09-26, 19:33 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zuben Ninja
- Gawędziarz
- Been thanked: 55 times
Słowo "wieczność" jest według mnie nieprecyzyjne ponieważ może oznaczać zarówno kilkaset lat (wiek = 100 lat, wieki = np. 600 lat) jak również może oznaczać "na zawsze".
Chrześcijańskie potępienie w piekle jest na zawsze.
Dla zbawionych dusz Bóg jest miłujący i kochający i to jest prawda ale dla potępionych dusz jest [(...) - zajrzyj do Regulaminu - więcej ostrzeżeń nie będzie - Dezerter ] ponieważ cierpienie, które oni zadawali w końcu ustało natomiast cierpienie, na które skazuje Bóg nie ma końca.
Dla zbawionych dusz Bóg jest miłujący i kochający i to jest prawda ale dla potępionych dusz jest [(...) - zajrzyj do Regulaminu - więcej ostrzeżeń nie będzie - Dezerter ] ponieważ cierpienie, które oni zadawali w końcu ustało natomiast cierpienie, na które skazuje Bóg nie ma końca.
Ostatnio zmieniony 2024-09-26, 21:48 przez Dezerter, łącznie zmieniany 2 razy.
"Przyjdą takie czasy, że ludzie będą szaleni i gdy zobaczą kogoś przy zdrowych zmysłach, powstaną przeciw niemu mówiąc: Jesteś szalony, bo nie jesteś do nas podobny" - św. Antoni Pustelnik
- CiekawaXO
- Legendarny komentator
- Has thanked: 1507 times
- Been thanked: 1244 times
-
- Elitarny komentator
- Has thanked: 192 times
- Been thanked: 557 times
jak długo będziesz to pielęgnował w swojej głowie?Zuben Ninja pisze: ↑2024-09-26, 19:41 Słowo "wieczność" jest według mnie nieprecyzyjne ponieważ może oznaczać zarówno kilkaset lat (wiek = 100 lat, wieki = np. 600 lat) jak również może oznaczać "na zawsze".
To ty wybierasz Boga lub piekło.
Wielu wierzących ciągle stosuje samookaleczenie mniemaniem że Bóg ustawia sidła, pułapki na nieświadomych grzeszników żeby pochłonęły ich ognie piekielne.
Ostatnio zmieniony 2024-09-26, 21:49 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz komentowania
Myślę, że rozumem nie jesteśmy w stanie tego objąć. Wydaje mi się, że zbyt prosto (ułomnie) do tego podchodzimy. Pole widzenia jest szerokie chyba nie takie jak z daleka widziany horyzont.Zuben Ninja pisze: ↑2024-09-26, 19:41 Słowo "wieczność" jest według mnie nieprecyzyjne ponieważ może oznaczać zarówno kilkaset lat (wiek = 100 lat, wieki = np. 600 lat) jak również może oznaczać "na zawsze".
Ostatnio zmieniony 2024-09-26, 21:50 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Adam został potępiony, a z nim my wszyscy "A zatem jak przez upadek jednego człowieka przyszło potępienie na wszystkich ludzi, tak przez dzieło usprawiedliwienia jednego przyszło dla wszystkich ludzi usprawiedliwienie ku żywotowi" Rzym 5:18. Pan Jezus odkupił Adama, a w nim nas wszystkich. Dlatego wszyscy mają zagwarantowane wzbudzenie ze śmierci, zmartwychwzbudzenie, bo Pan Bóg przewidział czas naprawy dla ludzi, którzy dzisiaj umarli i Go nie przyjęli.
Dodano po 56 sekundach:
[(...) a ja nie polecam - Dezerter] - polecam, aby posłuchać:)
Ostatnio zmieniony 2024-09-26, 21:53 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.