Opuszczenie Mszy

Rozmowa na temat upadłego anioła, czyli szatana, jego cel w świecie, początek jego istnienia, itp.
ODPOWIEDZ
Chrześcijanin
Początkujący
Początkujący
Has thanked: 42 times
Been thanked: 2 times

Opuszczenie Mszy

Post autor: Chrześcijanin » 2024-07-27, 23:24

Witam
Byłem w ubiegłym tygodniu na wakacjach na Chorwacji. W niedzielę nie poszedłem do kościoła czy był to grzech ciężki? Wydaje mi się że mialem możliwość pojechać do kościoła ale jakoś wyszło tak że nie poszedłem
Ostatnio zmieniony 2024-07-28, 16:34 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.

Susanna
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1361 times
Been thanked: 1138 times

Re: Opuszczenie mszy

Post autor: Susanna » 2024-07-28, 07:27

Tylko choroba lub wyjątkowe sytuacje zwalniają z nieobecności na Mszy świętej niedzielnej...

Awatar użytkownika
Lwica
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 177 times
Been thanked: 354 times

Post autor: Lwica » 2024-07-28, 13:43

Chrześcijanin pisze: 2024-07-27, 23:24 Witam
Byłem w ubiegłym tygodniu na wakacjach na Chorwacji. W niedzielę nie poszedłem do kościoła czy był to grzech ciężki? Wydaje mi się że mialem możliwość pojechać do kościoła ale jakoś wyszło tak że nie poszedłem
No to raczej jest ciężki. Za przeproszeniem, co Boga ma interesować, że Ty jesteś na wakacjach?

Choć też mnie zastanawia jak to jest, jeśli ktoś przebywa w kraju, gdzie nie ma dostępu do kościoła.
Piszę o wakacjach (nasza pełna wola, że tam będziemy, przyjemność itd.), nie o przymusie czy przymusie do pracy w takim kraju.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5256 times
Been thanked: 3527 times
Kontakt:

Re: Opuszczenie Mszy

Post autor: Dezerter » 2024-07-28, 16:33

Lwica pisze: 2024-07-28, 13:43
No to raczej jest ciężki. Za przeproszeniem, co Boga ma interesować, że Ty jesteś na wakacjach?

Choć też mnie zastanawia jak to jest, jeśli ktoś przebywa w kraju, gdzie nie ma dostępu do kościoła.
Piszę o wakacjach (nasza pełna wola, że tam będziemy, przyjemność itd.), nie o przymusie czy przymusie do pracy w takim kraju.
Oj Lwico to chyba nie tak
jeśli jesteśmy na wyjeździe i raczej nieważne czy służbowym czy urlopie to :
- jeśli możemy sobie zaplanować niedziele, bo plan wyjazdu od nas zależy, to powinniśmy w tym planie przewidzieć Mszę
- jeśli plan wyjazdu nie zależy od nas, to możemy poszukać w niedzielę jakiegoś kościoła i wsiąść udział w Eucharystii
- jeśli zapomnieliśmy zaplanować i nic w pobliżu nie ma, to i grzechu nie ma (moim zdaniem)
Ostatnio zmieniony 2024-07-28, 16:33 przez Dezerter, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Lwica
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 177 times
Been thanked: 354 times

Post autor: Lwica » 2024-07-28, 16:46

Dezerter pisze: 2024-07-28, 16:33

- jeśli możemy sobie zaplanować niedziele, bo plan wyjazdu od nas zależy, to powinniśmy w tym planie przewidzieć Mszę
- jeśli plan wyjazdu nie zależy od nas, to możemy poszukać w niedzielę jakiegoś kościoła i wsiąść udział w Eucharystii
- jeśli zapomnieliśmy zaplanować i nic w pobliżu nie ma, to i grzechu nie ma (moim zdaniem)
Ale jak to "zapomnieliśmy zaplanować"? Bóg i jego prośba do nas aby w niedzielę się z Nim spotkać, jest ważniejsze, czy wyjazd?
Zapomniałam - moja wina, mój błąd, mój grzech. Dla mnie ewidentnie to grzech. Bo to jest zaniedbanie. Wiedziałam ile dni będę na wakacjach, trzeba było to ująć że będzie niedziela.
To nie jest niewiedza, tylko olanie sprawy.
Jeśli tak by się zadziało, to świat się nie wali, ale idę z tym do spowiedzi od razu.

Awatar użytkownika
Repart
Super gaduła
Super gaduła
Been thanked: 412 times

Post autor: Repart » 2024-07-28, 16:53

Postępować zgodnie z zasadą "dla chcącego nic trudnego". Jeżeli miałeś choć najmniejszą możliwość - a na to wychodzi, że miałeś - no to zaniedbałeś to. Gdybyś chciał, to byś pojechał i by jakoś tak nie wyszło.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5256 times
Been thanked: 3527 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-07-28, 22:22

Lwica pisze: 2024-07-28, 16:46
Dezerter pisze: 2024-07-28, 16:33

Ale jak to "zapomnieliśmy zaplanować"? Bóg i jego prośba do nas aby w niedzielę się z Nim spotkać, jest ważniejsze, czy wyjazd?
Zapomniałam - moja wina, mój błąd, mój grzech. Dla mnie ewidentnie to grzech. Bo to jest zaniedbanie. Wiedziałam ile dni będę na wakacjach, trzeba było to ująć że będzie niedziela.
To nie jest niewiedza, tylko olanie sprawy.
Jeśli tak by się zadziało, to świat się nie wali, ale idę z tym do spowiedzi od razu.
Lwico możesz mieć swoje zdanie :) szanuje je , ale się nie zgadzam, bo znam warunki zaistnienia grzechu ciężkiego np "świadome..."
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3370 times
Been thanked: 5619 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2024-07-29, 09:17

Dezerter pisze: 2024-07-28, 16:33 - jeśli zapomnieliśmy zaplanować i nic w pobliżu nie ma, to i grzechu nie ma (moim zdaniem)
III przykazanie sformułowane jest w specyficzny sposób - jako jedyne mówi o pamiętaniu:
"Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić."(Wj 20,8)
Brak pamięci o dniu świętym pokazuje postawę lekceważenia - nikt nie zapomina o naprawdę ważnych rzeczach.
"Jakoś tam wyszło" moim zdaniem świadczy o lekceważeniu wobec Mszy Świętej.

To tyle ogólnie. Jeśli idzie o konkretny casus przedstawiony przez Autora wątku, to akurat w Chorwacji nie ma żadnych problemów ze znalezieniem kościoła katolickiego. Wystarczy znaleźć miejsce pobytu na google i w opcji "w pobliżu" wpisać "kościół katolicki", więc nawet planować wiele nie trzeba... jest ich tam pełno.

Wybrałem na chybił-trafił pierwszą lepszą miejscowość wypoczynkową: Makarska. Kreska pokazuje skalę - jej długość odpowiada 1 km na mapie.
Zobaczcie, ile tam kościołów:
Obrazek

A tak korzystając z okazji: proszę o kolportowanie (a także - w miarę możliwości - przekazywanie informacji do uzupełnień) strony z namiarami na kościoły katolickie w państwach, w których jest to znacznie trudniejsze, niż w Chorwacji:
Obrazek
https://analizy.biz/mszenawakacjach/
Ostatnio zmieniony 2024-07-29, 09:18 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Viridiana
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 723 times
Been thanked: 544 times

Post autor: Viridiana » 2024-07-30, 17:21

Lwica pisze: 2024-07-28, 13:43 Choć też mnie zastanawia jak to jest, jeśli ktoś przebywa w kraju, gdzie nie ma dostępu do kościoła.
Moim zdaniem jest tak, że jeżeli naprawdę w danej okolicy nie ma dostępu do kościoła, to powinno się chociaż uczestniczyć w transmisji online z Mszy - obecnie znalezienie na zwykłym YouTube Eucharystii, którą można obejrzeć na żywo, to żaden wysiłek, a od tego te transmisje są, by w wyjątkowych sytuacjach z nich korzystać.
Pan mnie podtrzymuje (Ps 3, 6)

ODPOWIEDZ