Dobre motto na dziś

Jeśli nie wiesz gdzie zamieścić swój temat lub nie psuje on nigdzie indzie to napisz go tutaj.
Herb
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 77 times
Been thanked: 66 times

Re: Dobre motto na dziś

Post autor: Herb » 2024-07-21, 12:50

sądzony pisze: 2024-07-21, 12:39 To nie postać, a książka. Zapisujemy tak "Uniwersalny Chrystus".
Wiem. Niestety tytul ksiazki od razu kojarzyl mi sie z herezjami Teilharda de Chardin.
To ten Rohr ktory napisal "Ennegram"?
Tak reklamuje go Tygodnik Powszechny: "Gdy Jezus staje się uniwersalny. Pluralizm i różnorodność religii, koloru skóry, płci, rasy i języka są chciane przez Boga - głosi amerykański franciszkanin Richard Rohr."
Ostatnio zmieniony 2024-07-21, 12:54 przez Herb, łącznie zmieniany 2 razy.
W Chrystusie ukryte są wszystkie skarby mądrości i wiedzy.

Pompieri
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 803 times
Been thanked: 404 times

Post autor: Pompieri » 2024-07-21, 13:54

Samo Pismo Swiete zaprzecza tezie postawionej przez Rohra - gdyby pieklo mialo byc tylko straszakiem, to po jakiego grzyba meczennicy sie tak "meczyli"?
No i po drugie - "Chrystus Uniwerslany" to odstepcza mysl obecna juz chocby u arian - Chrystus jest jedyna droga , a nie uniwersalna, czyli - zbawienie odbywa sie tylko w Chrystusie i przez Chrystusa, a kazdy, kto Go nie poznal, ale przez prawo naturalne przestrzegal praw bozych ( nawet jesli w religii falszywej ) to pomimo bycia poza Chrystusem dzieki realizacji praw bozych ( Chrystus to Bog-Mesjasz ) doznaje zbawienia.

Za przeproszeniem ... ale ks.Rohr to takie pitu-pitu: zbawienie dla kazdego bez krzyza.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2409 times
Been thanked: 2663 times

Post autor: sądzony » 2024-07-21, 19:59

Herb pisze: 2024-07-21, 12:50 Wiem. Niestety tytul ksiazki od razu kojarzyl mi sie z herezjami Teilharda de Chardin.
Nie znam. No a skojarzeń się nie wybiera. To po prostu skojarzenia.
Herb pisze: 2024-07-21, 12:50 To ten Rohr ktory napisal "Ennegram"?
Enneagram to charakterologia starsza niż Rohr. Jest kilka książek o tym tytule. Tak współautorem jednej z nich jest R. Rohr (wraz z pastorem ewangelickim) [swoją drogą ciekawa książka. Jak i Helen Palmer o tym samym tytule].
Herb pisze: 2024-07-21, 12:50 Tak reklamuje go Tygodnik Powszechny: "Gdy Jezus staje się uniwersalny. Pluralizm i różnorodność religii, koloru skóry, płci, rasy i języka są chciane przez Boga - głosi amerykański franciszkanin Richard Rohr."
i?

Dodano po 10 minutach 29 sekundach:
Pompieri pisze: 2024-07-21, 13:54 Samo Pismo Swiete zaprzecza tezie postawionej przez Rohra - gdyby pieklo mialo byc tylko straszakiem, to po jakiego grzyba meczennicy sie tak "meczyli"?
Gdzie Rohr pisze, stawia tezę, iż piekło jest jedynie straszakiem? On pisze: "wydaje się, że większość ludzi potrzebuje pojęcia piekła".
Czy potrzebujesz pojęcia piekła, by wierzyć w Bożą Miłość?
Pompieri pisze: 2024-07-21, 13:54 No i po drugie - "Chrystus Uniwerslany" to odstepcza mysl obecna juz chocby u arian - Chrystus jest jedyna droga , a nie uniwersalna, czyli - zbawienie odbywa sie tylko w Chrystusie i przez Chrystusa, a kazdy, kto Go nie poznal, ale przez prawo naturalne przestrzegal praw bozych ( nawet jesli w religii falszywej ) to pomimo bycia poza Chrystusem dzieki realizacji praw bozych ( Chrystus to Bog-Mesjasz ) doznaje zbawienia.
A co oznacza "nie poznać Chrystusa", a realizować prawo Boże: Miłość"?
Pompieri pisze: 2024-07-21, 13:54 Za przeproszeniem ... ale ks.Rohr to takie pitu-pitu: zbawienie dla kazdego bez krzyza.
Nie musisz mnie przepraszać.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Pompieri
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: Pompieri » 2024-07-21, 20:58

No wlasnie - ks.Rohr pisze, ze mu sie wydaje.
Sw.Pawel pisze dosc chyba wyraznie, ze nawet poganie Prawo Boze maja zapisane w sercu, i jesli je przestrzegaja , to przestrzegaja je z powodu Boga JHWH, a nie z powodu jakiegos innego, falszywego boga.

Mysle, ze to raczej jasne ( przynajmniej dla mnie ).
Milosc ... tak, to sie tez z tym wiaze.

marcin
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 256 times
Been thanked: 210 times

Post autor: marcin » 2024-07-21, 21:12

Masz tylko inny punkt widzenia tego samego jak w humorze ktory wlasnie napisalem w temacie " co tam u was. :D
Ostatnio zmieniony 2024-07-21, 21:13 przez marcin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2024-07-21, 21:22

Pompieri pisze: 2024-07-21, 20:58 No wlasnie - ks.Rohr pisze, ze mu sie wydaje.
Sw.Pawel pisze dosc chyba wyraznie, ze nawet poganie Prawo Boze maja zapisane w sercu, i jesli je przestrzegaja , to przestrzegaja je z powodu Boga JHWH, a nie z powodu jakiegos innego, falszywego boga.

Mysle, ze to raczej jasne ( przynajmniej dla mnie ).
Milosc ... tak, to sie tez z tym wiaze.
Przeczytałem z tuzin pozycji o. Rohra. Dla mnie to ciekawy autor. Jestem jednak młodym, w zasadzie 3 letnim, raczkującym katolikiem, a zatem uwzględniam możliwość, iż mogę błądzić. Bóg jednak wie co robi. W sumie Rohra miałem już za sobą, ale jakiś protestant bardzo ochoczo wypowiadał się o nim i książce "Uniwersalny Chrystus". Postanowiłem więc ją przeczytać. Dla mnie w sumie nic szczególnie nowego. Jakaś hipoteza, która od zawsze przewijała się w jego książkach. Z mojego punktu widzenia katolicka.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Pompieri
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: Pompieri » 2024-07-21, 22:16

Sadzony - to, czy jest ciekawym autorem ... to sprawa na inna rozprawke. Nie w tym rzecz.
Rowniez wiele punktow widzenia mamy w oczach - ale w tej rzeczy taka oto rzecz: aby te punkty byly na stycznej Prawdy o Bogu i Kosciele.
No , nie wiem, ale wydaje mi sie, ze chociaz w minimalnym minimum udalo mi sie jakos cos konkretnego napisac ( i w dodatku - byc moze - nawet napisalem na sposob chocby tyci, tyci ... zrozumialy ) :ymblushing:

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2024-07-21, 22:26

Coś pewnie Ci się udało. Dla mnie jednak Rohr w tych słowach:

"Ludzkiemu umysłowi bardzo trudno nawet wyobrazić sobie nieskończoną miłość, miłosierdzie i przebaczenie, więc wydaje się, że większość ludzi potrzebuje pojęcia piekła, aby podtrzymać swoją logikę zemsty, adekwatnej kary i tego, co rozumieją jako sprawiedliwy świat."

ni mniej, ni więcej:
z wiary opartej na strachu, poprzez wiarę opartą na kupczeniu, ku wierze opartej na miłości

czy:
ostatecznie nie chodzi o to ile zła uczyniłeś lecz ile miłowałeś

Wydaje mi się, że człowiek będący w bliskiej relacji z Bogiem nie potrzebuje pojęcia piekła, by nie czynić zła. On go nie czyni bo ze względu na doświadczenie Bożej Obecności Miłości najprościej nie potrafi.

Wszystko.

Pompieri
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: Pompieri » 2024-07-21, 23:55

Ani relacja bliska, ani relacja daleka u czlowieka ani piekla ani nieba nie czyni.--
Niebo czyni Bog, a pieklo - to upadly aniol , ktory kradnie czastke nieba przynalezna czlowiekowi.
Dlateg mylne sa dywagacje ks.Rohra, gdyz nie pojal sensu i powodu utraty Raju.
Pieklo nie zaistnialo z woli Boga - pieklo to wybor anielski.
A utrata Raju - to wybor ludzki.
Pieklo to njie straszenie - to wolny i nieprzymuszony wybor czlowieka , ktory mogac powiedziec "tak" dla Boga mowi "nie" Bogu

marcin
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 256 times
Been thanked: 210 times

Post autor: marcin » 2024-07-22, 00:39

A czy jestes pewny tego ze wlasciwie rozumiesz czego Bog chce i jaka droga innych prowadzi do zbawienia?
Dzis mialem calkiem inne plany i pewnie skonczyly by sie zle, a zawrocil mnie z drogi i pokazal co powinienem zrobic. Nigdy bym nie pomyslal aby to zrobic, a zrobilem to niemal wbrew swoim planom i wyszlo lepiej niz bym kiedykolwiek pomyslal.
Zrobil z tego 3 w jednym, a ja mialem opory by to zrobic, bo nie widzialem w tym sensu.
Ostatnio zmieniony 2024-07-22, 01:15 przez marcin, łącznie zmieniany 3 razy.

Pompieri
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: Pompieri » 2024-07-22, 10:57

A na jaki temat piszemy?

Awatar użytkownika
Susanna
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1308 times
Been thanked: 1106 times

Post autor: Susanna » 2024-07-29, 07:10

Św. Teresa z Ávili:

"Widziałam anioła, stojącego tuż przy mnie z lewego boku, w postaci cielesnej (…). Nie był wysokiego wzrostu, raczej mały, a bardzo piękny. Z twarzy jego płonącej niebieskim zapałem znać było, że należy do najwyższego rzędu aniołów, całkiem jakby w ogień przemienionych. Musiał być z rzędu tych, których nazywają cherubinami (…). Ujrzałam w ręku tego anioła długą, złotą włócznię, a grot jej żelazny u samego końca był jakby z ognia. Tą włócznią kilka razy przebijał mi serce, zagłębiając ją aż do wnętrzności. Za każdym wyciągnięciem włóczni miałam to uczucie, jakby wraz z nią wnętrzności mi wyciągał. Tak mnie pozostawił całą gorejącą wielkim zapałem miłości Bożej. Tak wielki był ból tego przebicia, że wyrywał mi z piersi te jęki, o których wyżej wspomniałam. Ale taką zarazem przewyższającą wszelki wyraz słodycz sprawia mi to niewypowiedziane męczeństwo, że najmniejszego nie czuję w sobie pragnienia, by ono się skończyło i w niczym innym dusza moja nie znajduje zadowolenia, tylko w samym Bogu. Nie jest to ból cielesny, ale duchowy, chociaż i ciało niejaki, owszem, nawet znaczny ma w nim udział. Taka mu towarzyszy słodka, między Bogiem a duszą, wymiana oznak miłości, że opisać jej nie zdołam, tylko Boga proszę, aby w dobroci swojej dał zakosztować jej każdemu, kto by mnie nie wierzył."
Ostatnio zmieniony 2024-07-29, 07:23 przez Susanna, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto milczy, jest zwycięzcą sporu." św. Tomasz z Akwinu.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 4993 times
Been thanked: 3369 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-07-31, 09:24

Z pozdrowieniami :)
Obrazek
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Andy72
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 339 times
Been thanked: 482 times

Post autor: Andy72 » 2024-08-03, 21:26

marcin pisze: 2024-07-21, 12:17
Pompieri pisze: 2024-07-21, 12:07 W tym wypadku Rohr sie myli. Przepraszam.
Jak doczytasz dokladnie, to nie ma w tym nawet mozliwosci pomylki. Po prostu jest tak sformulowane ze wyklucza pomylke .
Doczytałem, i gdzie tu "wyklucza pomyłkę"?
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
Susanna
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1308 times
Been thanked: 1106 times

Post autor: Susanna » 2024-08-11, 10:59

Alicja Lenczewska "Słowo pouczenia";

"Nie myśl o tym że brak ci człowieka, który mógłby wesprzeć cię w chwilach trudnych. Ale masz Boga który prawdziwie jest twoim wsparciem i ostoją. I który czuwa przy tobie dzień i noc."
"Kto milczy, jest zwycięzcą sporu." św. Tomasz z Akwinu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe Tematy Chrześcijańskie”