Królowa Niebios, Maryja,

Matka Kościoła świętego, Matka Jezusa Chrystusa, nasza Matka. Panna Najświętsza. Rozmowy na temat Maryi.
Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5140 times
Been thanked: 3453 times
Kontakt:

Re: Królowa Niebios, Maryja,

Post autor: Dezerter » 2024-08-01, 16:39

A jak się ustosunkował do tego , że uznaje Pana (greckiego bożka z kopytami?!) za swego Pana i zbawiciela (czytać w kontekście rozmowy a nie się głupio i bezpodstawnie oburzać)
Spytaj mądrale (to może zrozumie absurdalność swoich zarzutów) czemu czci Baala, albo Zeusa czytają psalm 29 o Bogu władcy burzy o gromowładnym ;)
jak chyba wykazałem powyżej łatwo można zarzucić komuś bałwochwalstwo na podstawie wyrwanego fragmentu z Biblii L-)
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Gojandek
Gawędziarz
Gawędziarz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 204 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Gojandek » 2024-08-01, 19:18

Dezerter pisze: 2024-08-01, 16:39 A jak się ustosunkował do tego , że uznaje Pana (greckiego bożka z kopytami?!) za swego Pana i zbawiciela (czytać w kontekście rozmowy a nie się głupio i bezpodstawnie oburzać)
Spytaj mądrale (to może zrozumie absurdalność swoich zarzutów) czemu czci Baala, albo Zeusa czytają psalm 29 o Bogu władcy burzy o gromowładnym ;)
jak chyba wykazałem powyżej łatwo można zarzucić komuś bałwochwalstwo na podstawie wyrwanego fragmentu z Biblii L-)
Ustosunkował się tak, że: "To o czym mówisz mówi o słowie Elohim - i w kananajeskim odwoływało się do wielu Panow I tyczyło to mocarzy ziemskich czyli upadłych aniołów jednakże hebrajska terminologia mówi o wielu obliczach naszego Pana Boga
Szatan przywłaszcza sobie tytuły na ziemi
A niebiosa nie mają królowy"

Albo pisał też "Zacznij rozróżniać tytuł od imienia", "Zależy tylko czy nazywasz ją królową niebios czy nie, jeśli modlisz się do osoby z tytuem królowy niebios to modlisz się do demona, jeśli modlisz się do Mari to modlisz się do Mari?"

Napisał mu, że pełny tytuł brzmi: Królowa nieba i ziemi, a on mi wysłał takie coś:
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3289 times
Been thanked: 5530 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2024-08-01, 20:49

Facet najwidoczniej skądś te "mądrości" przepisał, i nie miał nigdy w ręku wspomnianej encykliki :)
No to zacytujmy Encyklikę Ad caeli Reginam z 1954.
Co papież w niej mówi o Maryi jako Królowej?

"Ona wybrana przez Boga na Królowę nieba i ziemi, wyniesiona nad wszystkie chóry Aniołów i rzesze świętych niebian, u boku jednorodzonego Syna Swego Jezusa Chrystusa wstawia się za nas przemożnie swoimi prośbami, a o co prosi otrzymuje i nie zna zawodów"

"Maryja jest Królową nieba i ziemi (...)"

To tyle jesli idzie o nadawanie tytułów. Natomiast papież w tej encyklice używa różnych określeń (nie tytułów!) Maryi, mówiąc o niej per "Niebiańska Królowa", "Niebiańska Królowa i Matka", "Pani chwalebna, zawsze Dziewica", "Boża Rodzicielka","Pani wszystkiego i prawdziwa Rodzicielka Boga", "Pani wszystkich wiernych chrześcijan" itd

Papież zastrzega, żeby nie było wątpliwości:
"Albowiem, prawdę mówiąc, w pełnym właściwym i absolutnym załączeniu jeden jest Król, Jezus Chrystus, Bóg-Człowiek; lecz i Maryja choć tylko w pewnej mierze i tylko analogicznie - jednakże jako Matka Chrystusa-Boga, jako wspólniczka w dziele Boskiego Odkupiciela, w Jego zapasach z wrogami, jak i w zwycięstwie nad nimi - uczestniczy również w królewskiej godności.
Z tego bowiem zjednoczenia z Chrystusem Królem, taki osiąga blask i dostojeństwo, że przewyższa nim wielkość wszechrzeczy stworzonych; z tego zjednoczenia z Chrystusem wywodzi się Jej władza królewska, na mocy której może Ona szafować skarbami królestwa Boskiego Zbawcy; z tego wreszcie zjednoczenia z Chrystusem wypływa nieprzebrana skuteczność Jej matczynego pośrednictwa u Syna i Ojca."

Cała Encyklika jest dostępna tu https://opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/pi ... 01954.html

Awatar użytkownika
Morkej
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 76 times
Been thanked: 488 times

Post autor: Morkej » 2024-08-01, 21:20

W Ewangelii pisze:

"Będzie On wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego, a Pan Bóg da Mu tron Jego praojca, Dawida. Będzie panował nad domem Jakuba na wieki, a Jego panowaniu nie będzie końca" Łk 1,32-33

Mowa tu o tronie, więc z podlinkowanej przez Marka Encykliki można by też wyciągnąć:

"(...) po królewskiej godności jej Syna przejęła i Ona szczególnie dostojeństwo i wyższość"

"Zbierając te wypowiedzi wszystkich ubiegłych stuleci, pisze nabożnie św. Alfons Liguori: "Skoro więc Maryja Panna podniesiona została do tak wysokiej godności, że jest Matką Króla królów, dlatego całkiem słusznie zaszczyca Ją Kościół tytułem Królowej"

Zobacz @Gojandek, że takie myślenie w cale nie jest nowe. W IV wieku takie podejście nie było obce dla np.: św. Grzegorza z Nazjanzu czy św. Efrema. To jest po prostu logiczna konsekwencja. Jeżeli masz wątpliwości, to rzeczywiście poczytaj sobie podlinkowaną przez Marka Encyklikę. Warto.
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5140 times
Been thanked: 3453 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-08-01, 21:38

Gojandek pisze: 2024-08-01, 19:18
Dezerter pisze: 2024-08-01, 16:39 A jak się ustosunkował do tego , że uznaje Pana (greckiego bożka z kopytami?!) za swego Pana i zbawiciela (czytać w kontekście rozmowy a nie się głupio i bezpodstawnie oburzać)
Ustosunkował się tak, że: "To o czym mówisz mówi o słowie Elohim - i w kananajeskim odwoływało się do wielu Panow I tyczyło to mocarzy ziemskich czyli upadłych aniołów jednakże hebrajska terminologia mówi o wielu obliczach naszego Pana Boga
Spytaj go czy uznaje matkę Jezusa za Matkę Bożą
za wiki
Matka Boża (skr. MB), Theotokos (gr. Θεοτόκος), pot. Matka Boska, Boża Rodzicielka, Bogurodzica a. Bogarodzica – jeden z dwóch (obok „Najświętsza Maryja Panna”) oficjalnych tytułów Marii z Nazaretu, matki Jezusa, używany m.in. w Kościele katolickim i Kościołach prawosławnych (cs. Bogorodica). W wersji współczesnej tytuł ten brzmiałby Matka Boga.
I spytaj, czy nie uważa, że matka Boga zasługuje na tytuł Królowej Nieba :)
Jesli nie uznaje to brak mu rozumu po prostu i nie warto dalej prowadzić dyskusji .
Co to za odpowiedź wymijająca na mój argument o Baalu i Zeusie jakieś ogólniki - wykręca się od odpowiedzi.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Gojandek
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 204 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Gojandek » 2024-08-02, 02:41

Dezerter pisze: 2024-08-01, 21:38
Gojandek pisze: 2024-08-01, 19:18
Spytaj go czy uznaje matkę Jezusa za Matkę Bożą
za wiki
Matka Boża (skr. MB), Theotokos (gr. Θεοτόκος), pot. Matka Boska, Boża Rodzicielka, Bogurodzica a. Bogarodzica – jeden z dwóch (obok „Najświętsza Maryja Panna”) oficjalnych tytułów Marii z Nazaretu, matki Jezusa, używany m.in. w Kościele katolickim i Kościołach prawosławnych (cs. Bogorodica). W wersji współczesnej tytuł ten brzmiałby Matka Boga.
I spytaj, czy nie uważa, że matka Boga zasługuje na tytuł Królowej Nieba :)
Jesli nie uznaje to brak mu rozumu po prostu i nie warto dalej prowadzić dyskusji .
Co to za odpowiedź wymijająca na mój argument o Baalu i Zeusie jakieś ogólniki - wykręca się od odpowiedzi.
Zapytałbym, ale jeszcze nie spotkałem się z taką ignorancja w rozmowie z kimkolwiek, serio tak denerwuje mnie taka rozmowa, że gościowi wszystko udowodnisz, nawet dasz oficjalne słowa z encykliki, z Biblii, ale on i tak za chwilę znowu o tym wspomni i jeszcze mówi bezczelnie, że ma wystarczającą wiedzę, żeby się wypowiadać na ten temat i że jestem katolem, czczącym demona... Ręce opadają

Pompieri
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 885 times
Been thanked: 441 times

Post autor: Pompieri » 2024-08-02, 08:13

Jest dobra rada w Biblii - strzeonij pyl z sandalow wobec takich postaw i idz dalej droga ku Bogu, a tego zostaw w jego wlasnym swiecie.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3289 times
Been thanked: 5530 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2024-08-02, 08:29

Gojandek pisze: 2024-08-02, 02:41 [Zapytałbym, ale jeszcze nie spotkałem się z taką ignorancja w rozmowie z kimkolwiek, serio tak denerwuje mnie taka rozmowa, że gościowi wszystko udowodnisz, nawet dasz oficjalne słowa z encykliki, z Biblii, ale on i tak za chwilę znowu o tym wspomni i jeszcze mówi bezczelnie, że ma wystarczającą wiedzę, żeby się wypowiadać na ten temat i że jestem katolem, czczącym demona... Ręce opadają
Witamy w klubie rozczarowanych. Kiedy zaczynałem swoją drogę z apolo, wydawało mi się, że wystarczy podać i udowodnić fakty, by dyskusja na ich temat się zakończyła. A tu okazuje się, że nie.

greg77
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 24 times
Been thanked: 86 times

Post autor: greg77 » 2024-08-07, 22:37

Polecam wam książkę "Jezus i żydowskie korzenie Maryi" Branta Pitre. Naprawdę w przystępny sposób opisane są w tej książce wątpliwości związane z kultem Matyi.

Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 419 times
Been thanked: 477 times

Post autor: Arek » 2024-08-08, 00:18

Arek pisze: 2024-07-31, 10:42 No właśnie czy raczej nie chodzi w imię np. tutaj przysłonięcia Boga, aby pomniejszać jej rolę w historii zbawienia. Maryja prowadzi do Boga. Niebezpieczny manewr. Tak mi się wydaje. Jej rola jest istotna i potrzebna.
Niedługo stanie kapliczka w moim ogrodzie z Najświętszą Maryją Panną. Ona wyprasza dla nas łaski. Nie możemy Jej pomijać i pomniejszać w naszym życiu. Dziękujmy, że mamy taką powierniczkę naszych spraw. Pan Bóg wymyślił to najlepiej. Nie poprawiajmy tego co zostało przez Niego Jego ręką uczynione.
Maryjo Matko Boża - módl się za nami.

Obrazek

Obrazek

Figurka - kupiona, kapliczka - własnoręcznie zrobiona.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

ODPOWIEDZ