https://www.obserwatorfinansowy.pl/tema ... estantyzm/Gnoza (z j. greckiego – wiedza) to system religijny, który ukształtował się u schyłku starożytności. Gnostycy uważają, że do zbawienia duszy potrzebna jest wiedza, która pochodzi z objawienia i jest dostępna nielicznym. To tu znajdują się źródła teorii o predestynacji (przekonaniu, że los człowieczy jest z góry określony przez Boga), silnie obecnej w wielu odłamach protestantyzmu (szczególnie w kalwinizmie). Gnostycy wierzą, że oświeceni mogą pomóc w zbawieniu nieoświeconym, ale ci drudzy muszą przejść proces autotransformacji polegając niemal wyłącznie na sobie.
Autor „The Money Cult” wskazuje, że nauczania wyznawców kultu pieniądza – którego początków należy się doszukiwać już w końcówce XVIII wieku, w koloniach zasiedlanych przez purytanów – charakteryzują się na przestrzeni wieków niemalejącą pogardą dla ubogich („ukaranych” przez Boga) oraz nieprzemijającym szacunkiem dla bogatych („nagrodzonych” przez niego).
[gnoza] W USA kult pieniądza zastąpił protestantyzm
- Andy72
- Elitarny komentator
- Has thanked: 281 times
- Been thanked: 421 times
[gnoza] W USA kult pieniądza zastąpił protestantyzm
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Ostrzeżenia: 1
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 2927 times
- Been thanked: 5018 times
- Kontakt:
Re: [gnoza] W USA kult pieniądza zastąpił protestantyzm
Niestety, to co amerykańskie dość żwawo przenika do niektórych naszych grup charyzmatycznych.
Ostatnio zmieniony 2024-07-08, 13:21 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Biegły forumowicz
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 257 times
- Been thanked: 208 times
Nie tylko do niektorych grup, ale do calego spoleczenstwa i kultury.Marek_Piotrowski pisze: ↑2024-07-08, 13:20 Niestety, to co amerykańskie dość żwawo przenika do niektórych naszych grup charyzmatycznych.
Jest jakis chory trend amerykanizacji wszystkiego.
-
- Biegły forumowicz
To nie silna cywilizacja, tylko slaba osobowosc tych ktorzy po prostu ja malpuja.
A z drugiej strony to ten sam przyczynek ze nie maja zadnych innych przykladow i alternatyw.
Z jednej strony propaganda, a z drugiej niemal brak myslenia.
A z drugiej strony to ten sam przyczynek ze nie maja zadnych innych przykladow i alternatyw.
Z jednej strony propaganda, a z drugiej niemal brak myslenia.
Ostatnio zmieniony 2024-07-10, 13:17 przez marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piotr55
- Zasłużony komentator
- Ostrzeżenia: 2
- Wyznanie: Deista
- Has thanked: 320 times
- Been thanked: 108 times
Ludność zawsze i wszędzie lubi iść na łatwiznę.
Tak miała, ma i mieć będzie po wsze czasy. Trzeba z tym żyć.
Tak miała, ma i mieć będzie po wsze czasy. Trzeba z tym żyć.
Niepojęty, nie zmierzony, światy stworzyłeś
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Kontakt:
A poza tym, jak odkrył nasz wielki rodak, "gorszy pieniądz wypiera lepszy".
-
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 630 times
- Been thanked: 301 times
W kwestii ekonomii jak najbardziej. Zysk stoi ponad wartoscia rzeczywista. Dlatego obrona jest inflacja. Atak inflacji to znow "gorszy pieniadz". Lepszy pieniadz " to gorszy ( nominalnie) zysk ... Tak wiec nalezy podkrecic inflacje dla krotkiej stopy wzrostu zysku, ... a wiec pozniejsza korekta itd.itd.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Kontakt:
W mediach też. Przekaz prymitywny i prosty, powierzchowny, wypiera przekaz oparty na prawdzie (która jest zazwyczaj trochę bardziej skomplikowana).
- Andy72
- Elitarny komentator
- Has thanked: 281 times
- Been thanked: 421 times
Ewangelia sukcesu to cwaniaczenie. Myślenie typu: Jezus wziął wszystko na siebie (nie tylko grzechy ale i choroby) a my będziemy tylko odcinać od tego kupony. (czyli pasożytowanie)
Zakupiłem książkę Lehmanna "Money cult" bo była tanio jak na angielskojęzyczną książkę. Nawet wygląda na ciekawą, ale przeszkadza mi to, że nie za bardzo dobrze znam język angielski. Gdyby to był ebook to bym sobie przetłumaczył, a tak to nie mogę się za nią zabrać.
Jeśli ktoś tak dobrze zna angielski, że nie przeszkadza mu czytanie 400 stronicowej książki to mogę wysłać, tylko za opłatą przesyłki inpost albo i bez tego.
Zakupiłem książkę Lehmanna "Money cult" bo była tanio jak na angielskojęzyczną książkę. Nawet wygląda na ciekawą, ale przeszkadza mi to, że nie za bardzo dobrze znam język angielski. Gdyby to był ebook to bym sobie przetłumaczył, a tak to nie mogę się za nią zabrać.
Jeśli ktoś tak dobrze zna angielski, że nie przeszkadza mu czytanie 400 stronicowej książki to mogę wysłać, tylko za opłatą przesyłki inpost albo i bez tego.
Ostatnio zmieniony 2024-08-15, 11:35 przez Andy72, łącznie zmieniany 2 razy.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)
-
- Biegły forumowicz
kult pieniadza kojarzy mi sie czczeniem innego boga, a raczej bozka.
Znam dobrze angielski, ale nie interesuja mnie takie ksiazki, nawet gdyby byly krytyka kultu pieniadza.
Znam dobrze angielski, ale nie interesuja mnie takie ksiazki, nawet gdyby byly krytyka kultu pieniadza.
Ostatnio zmieniony 2024-08-15, 11:46 przez marcin, łącznie zmieniany 1 raz.