Dużo się mówi o św. Tomaszu z Akwinu a bł. Duns Szkot jest dość mało znany, przynajmniej przeze mnie.
Właśnie na Katoflix oglądam teraz film: Bł. Jan Duns Szkot (Przepiękna opowieść o jednym z najważniejszych teologów średniowiecza)
Polecam!
bł. Duns Szkot
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2177 times
- Been thanked: 2392 times
Re: bł. Duns Szkot
O, dzięki. Często pojawiał się w odniesieniach autorów książek, które czytuję. Wydaje mi się więc, że ta postać może być dla mnie warta zainteresowania.
Ostatnio zmieniony 2024-08-23, 11:14 przez sądzony, łącznie zmieniany 1 raz.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- sądzony
- Legendarny komentator
Widziałem film. Produkcja raczej średnia, ale chyba nie o to chodzi. Nieco zarysowuje sylwetkę Dunsa i jego "nowatorskie poglądy" na temat choćby niepokalanego poczęcia, zaśnięcia, Eucharystii, Adoracji.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
-
- Zasłużony komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 320 times
- Been thanked: 375 times
Jestem Maryjny, bo wiele jej zawdzięczamy. Błogosławiony Duns, który Bożym Objawieniem ujawnił Prawdę o Jej Niepokalanym Poczęciu. Żaden człowiek nie dostąpił takiej Łaski jak Matka Boża.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
- sądzony
- Legendarny komentator
Wiem, że to jedynie film, nigdy nie czytałem Dunsa, ale w Szkot, broniąc niepokalanego poczęcia, powiedział w nim ciekawą rzecz, która chyba pasuje do wątku "śmierć w raju". Mianowicie, że wierzy, iż człowiek został stworzony w świętości do życia w łasce, i gdyby nie grzech Adama, po jakimś czasie, przechodziłby do życia w chwale. A zatem, jak mi się wydaje, śmierć cielesna w raju albo nie istniała, albo miałaby formą "zaśnięcia" czy "śmierci miłosnej" czyli przebóstwienia.
Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
Ja nie jestem Maryjny. Choć nie powiem, że w kontekście mistyki, Matka Jezusa coraz bardziej przykuwa moją uwagę.