Objawienie Maryjne w Medjugorie

Matka Kościoła świętego, Matka Jezusa Chrystusa, nasza Matka. Panna Najświętsza. Rozmowy na temat Maryi.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nenderen
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1038 times
Been thanked: 272 times

Re: Objawienie Maryjne w Medjugorie

Post autor: Nenderen » 2023-04-01, 23:20

Popełnienie grzechu "u zarania objawień" jeszcze by ich nie przekreśliło wszak jak zauważa wielu teologów Szaweł miał wizję Jezusa gdy jechał konno do Damaszku mordować chrześcijan. Jednak jest wiele powodów które definitywnie przekreślają objawienia w Medziugorie. Niektóre podałem.
Gdyby ludzie poznali wartość Eucharystii, kierowanie ruchem przy wejściach do kościołów musiałoby stać się obowiązkiem służb publicznych. (Św. Teresa od Jezusa)

Awatar użytkownika
Andy72
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 281 times
Been thanked: 422 times

Post autor: Andy72 » 2024-09-01, 19:24

Mam co do Medjugorie uczucia mieszane. Byłem tam w czerwcu 2015 roku. Nic tam nie poczułem, głownie na wyjeździe dbałem by się nie zgubić, chodziłem nieprzytomny bo na wyjeździe nie mogłem spać. Wyjechałem sam, więc sparowano mnie na cały wyjazd z innym starszym mężczyzna, którego nie akceptowałem.
Jest mowa by "spragnionych napoić" a ja jadałem w restauracji gdzie dawano tylko suche potrawy, nie pamiętam czy również nie pozwalano mieć napoi ze sobą, natomiast bardzo drogie napoje były za dodatkową opłatą i nie było jakiejś coli, tylko królował obrzydliwy napój Schwepper
Z drugiej strony, był to akurat środek mojej przemiany, wcześniej buntowałem się na Boga, pisałem na usenecie na pl.soc.religia walcząc z religią, jeszcze przed Medjugorie napisałem na grupie, że się nawracam, w co nie uwierzono, a rzeczywiście w tym czasie nastąpiła przemiana, w której choć grzechy żądzowe pozostały jeszcze wiele lat, to znikł bunt i zacząłem wypowiadać się po stronie wiary.
Dwa razy w życiu próbowałem iść do egzorcysty, choć psycholog - cerber mnie tam nie wysłał: najpierw skarżąc się na bunt przeciw Bogu, a drugi raz po latach - na rozbuchane myśli żądzowe
Ale czy to łączyć z Medjugorie?
Z jednej strony księżą związani z Medjugorie - Piotr Glas i Dominik Chmielewski - nic im zarzucić nie można.
A z drugiej strony, objawienia cały czas trwają. Objawienia się nie skończyły, dlaczego polski zatwierdzony Gietrzwałd nie jest tak popularny? Może tam warto się wybrać, zanim nie stanie się śmietnikiem Lidla.
Ostatnio zmieniony 2024-09-01, 19:38 przez Andy72, łącznie zmieniany 1 raz.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 4608 times
Been thanked: 3181 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-09-01, 19:46

Polecanie podejrzanego o przestępstwo, któremu przedstawiono szereg poważnych zarzutów, to chyba nie jest dobry pomysł:
Niedawno świat obiegła informacja, że brytyjska policja zatrzymała ks. Piotra Glasa. Duchownemu postawiono osiem zarzutów rażącej nieprzyzwoitości wobec dziecka oraz dwa zarzuty napaści na dziecko. Jak poinformowano, przestępstw tych ksiądz miał się dopuścić w latach 2002-2008. Sprawą zajmuje się sąd w Wielkiej Brytanii, a ksiądz ma odpowiadać z wolnej stopy. Do czasu wyjaśnienia sprawy biskup diecezji Portsmouth zawiesił księdza w obowiązkach.
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/zagranica ... gn=firefox
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Andy72
Elitarny komentator
Elitarny komentator

Post autor: Andy72 » 2024-09-01, 20:11

Osobiście nie wierzę w winę ks. Glasa tak jak i ks. Olszewskiego
Ale dobra, mogę nie wypowiadać się o ks. Glasie a jedynie o ks. Dominiku Chmielewskim

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 497 times
Been thanked: 1009 times

Post autor: Albertus » 2024-09-01, 20:13

Dezerter pisze: 2024-09-01, 19:46 Polecanie podejrzanego o przestępstwo, któremu przedstawiono szereg poważnych zarzutów, to chyba nie jest dobry pomysł:
Niedawno świat obiegła informacja, że brytyjska policja zatrzymała ks. Piotra Glasa. Duchownemu postawiono osiem zarzutów rażącej nieprzyzwoitości wobec dziecka oraz dwa zarzuty napaści na dziecko. Jak poinformowano, przestępstw tych ksiądz miał się dopuścić w latach 2002-2008. Sprawą zajmuje się sąd w Wielkiej Brytanii, a ksiądz ma odpowiadać z wolnej stopy. Do czasu wyjaśnienia sprawy biskup diecezji Portsmouth zawiesił księdza w obowiązkach.
Może lepiej powstrzymać się z ocenami zanim przynajmniej nie dowiemy się co Ks. Glas miałby konkretnie zrobić i czy to zrobił?

Bo jak ma odpowiadać z wolnej stopy to chyba nie była to jakaś zbrodnia?

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 4608 times
Been thanked: 3181 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-09-01, 20:45

A kto ocenia?
ja odpowiedziałem na post w którym Andy72 napisał
Piotr Glas i Dominik Chmielewski - nic im zarzucić nie można
Ostatnio zmieniony 2024-09-01, 20:49 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Andy72
Elitarny komentator
Elitarny komentator

Post autor: Andy72 » 2024-09-01, 20:50

W każdym razie ks. Chmielewski wygląda mi na szczerego, gorliwego kapłana maryjnego
natomiast pisałem "Ale dobra, mogę nie wypowiadać się o ks. Glasie a jedynie o ks. Dominiku Chmielewskim"
Ostatnio zmieniony 2024-09-01, 20:51 przez Andy72, łącznie zmieniany 1 raz.

panjan
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: panjan » 2024-09-01, 21:24

Ja Chmielewskiego nie moge pochwalic. Zmanipulowal mnie, podkrecal mi nerwice. 3 lata temu jego slowo bylo dla mnie swiete, ale teraz widze w jakim bledzie bylem. Przesluchalem mnostwo jego kazan. Nawet bylem na spotkaniach otwartych Wojownikow Maryji. Z perspektywy czasu zaluje i jestem zly na siebie ze dalem sie tak omamic. Caloksztalt mi sie nie podoba. Znam go tylko z kazan. Osobiscie moze byc pozytywnym czlowiekiem. Ale kazan i styl mowienia mi sie nie podoba.

Glas... kolejny. Oczywiscie tez w moich nerwicach przesluchalem bardzo duzo jego kazan. Byl dla mnie jeszcze swietszy od Chmielewskiego. Tez zaluje ze wierzylem w kazde jego slowo, ale w przeciwienstwie do Chmielewskiego odbieralem jego kazanie jako bardziej ludzkie. W normalnym tonie, z poczuciem humoru czesto. Osobiscie nie wierze ani nie chce wierzyc w te zarzuty ktore na nim ciaza. Mysle ze ktos chce go wrobic. Nie wiem jakbym zareagowal gdyby to sie okazalo prawda. Ale jestem prawie pewny ze sie nie okaze. Mimo ze sie nie zgadzam z tym co mowi i w ktora strone poszedl to mam do jego kazan jakis sentyment.

Teraz to se wole posluchac Szustaka czy jakis innych "modernistow". Jest to bardziej przemyslane i ma jakis sens. Tamto to jakies krzyki na prawo i lewo. Uwazam ze kazania w internecie w duzej mierze podkrecaly moje objawy nerwicy na tle religijnym. Dlatego jestem taki troche nie halo co do Chmielewskiego i tez grupy Wojownikow Maryji, z ktora mialem sporadyczny kontakt. Nie mozna zarzucic Chmielewskiemu braku szczerosci czy swiadomej manipulacji. Raczej nieswiadome zerowanie na znerwicowanych wrakach. Raz bylem u ksiedza psychoterapeuty w Rzeszowie i powiedzialem ze Chmielewski powiedzial to i tamto. Wtedy ten ksiadz powiedzial ze kto do niego nie przyjdzie to nasluchal sie Chmielewskiego. Ten ksiadz terapeuta twierdzil ze nie sluchal kazan ks Chmielewskiego i nie wiedzial o czym on mowi, jedynie wie od pacjentow. To o czyms swiadczy.

Takze jakbym chcial komus pomoc w nawroceniu to ostatnia rzecza ktora bym zrobil to puszczenie mu kazan Chmielewskiego. Teraz jak z perspektywy czasu jeszcze raz puszczam niektore kazan to czesto sie lapie za glowe.

To jest moja skromna opinia na temat kazan internetowych a przesluchalem ich mnowstwo, mysle ze sie mieszcze w pierwszej setce osob co do sluchania kazan Glasa i Chmielewskiego od roku 2020 do 2022. Pracowalem jako kierowca i se puszczalem... Ale bylem glupi. Puscil bym se Szustaka czy innych tego typu np ten Wodzu czy jak mu tam tez fajnie mowi... Lepsze by to bylo dla duszy i psychiki

Dodano po 4 minutach 47 sekundach:
A w Medjugorje bylem w zeszlym roku. Sam na trzy dni. Glupkowato oczekiwalem jakis nadprzyrodzonych uniesien, a to nie o to chodzi. Te stragany w Medjugorje moim zdaniem kategorycznie nie na miejscu. Teren i przyroda fajna. Pazdziernik 20 stopni, nie ma na co narzekac. W objawienia raczej wierze. Czemu nie
Ostatnio zmieniony 2024-09-01, 21:44 przez panjan, łącznie zmieniany 8 razy.

Awatar użytkownika
Andy72
Elitarny komentator
Elitarny komentator

Post autor: Andy72 » 2024-09-01, 21:33

Wodzu dobrze mówi, Szustaka ostatnio słucham rzadziej, ale o wiele lepiej mówi niż przed laty, robi postępy, niegdyś miał bardzo ciężki humor.

panjan
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: panjan » 2024-09-01, 21:43

Zgadzam sie, ale najlepsza katolicka youtuberka to ta siostra Gaudia, z kanalu Blisko Rahamim.Najbardziej motywuje to wiary. Mowi konkretnie, spojnie, normalnym tonem, ludzkim jezykiem, bez niewiadomo jakich uniesien emocjonalnych. Fajnych gosci zaprasza. Robi dobra reklame Bogu i Kosciolowi. To moge polecic.

https://www.youtube.com/@blisko_rahamim/videos

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 2927 times
Been thanked: 5018 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2024-09-01, 22:29

Dezerter pisze: 2024-09-01, 19:46 Polecanie podejrzanego o przestępstwo, któremu przedstawiono szereg poważnych zarzutów, to chyba nie jest dobry pomysł:
Wybacz, ale w chwili obecnej to kiepski argument. Coraz częściej katolickie (a nawet tylko chrześcijańskie) nauczanie staje się powodem do prześladowań.
I piszę to jako ktoś BARDZO sceptycznie nastawiony do niektórych nauczań ks Glasa.

marcin
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 257 times
Been thanked: 208 times

Post autor: marcin » 2024-09-01, 22:54

To prawda, dla niektorych ludzi i prawnikow Nauczanie Kosciola stalo sie niezgodne z prawem, a przy tym na zachodzie panuje obsesja na punkcie odszkodowan, co nakreca caly proceder i prawnicy reinterpretuja prawo tak by wykazac powod do odszkodowan.
Kiedys bylo modne powiedzenie ze "gdzie diabel nie moze tam babe posle", a dzis mozna by powiedziec ze " posle prawnika".
Ostatnio zmieniony 2024-09-01, 22:58 przez marcin, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ