Co myslicie o tematach forumowych
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Has thanked: 4608 times
- Been thanked: 3181 times
- Kontakt:
Re: Co myslicie o tematach forumowych
Arku ja wolę słuchać Pawła, Piotra i Jakuba, a oni zalecają nam błogosławić:
14 Błogosławcie tych, którzy was prześladują. Błogosławcie, a nie złorzeczcie.
Rz, 12, 14
Nie oddawajcie złym za złe ani złorzeczeniem za złorzeczenie! Przeciwnie zaś, błogosławcie! Do tego bowiem jesteście powołani, abyście odziedziczyli błogosławieństwo.
I List św. Piotra 3, 9
Z tych samych ust wychodzi błogosławieństwo i przekleństwo. Tak być nie może, bracia moi.
List św. Jakuba 3, 10
Natomiast ja użyłem słowa błogosławię raczej w innym znaczeniu - zresztą niech każdy sobie wybierze
za Słownikiem Języka Polskiego
błogosławić
1. w religii: udzielać błogosławieństwa;
2. wyrażać zadowolenie z czegoś, wdzięczność za coś;
3. życzyć komuś w czymś szczęścia, aprobować coś; pochwalać
Rz, 12, 14
Nie oddawajcie złym za złe ani złorzeczeniem za złorzeczenie! Przeciwnie zaś, błogosławcie! Do tego bowiem jesteście powołani, abyście odziedziczyli błogosławieństwo.
I List św. Piotra 3, 9
Z tych samych ust wychodzi błogosławieństwo i przekleństwo. Tak być nie może, bracia moi.
List św. Jakuba 3, 10
Natomiast ja użyłem słowa błogosławię raczej w innym znaczeniu - zresztą niech każdy sobie wybierze
błogosławić
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
-
- Biegły forumowicz
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 257 times
- Been thanked: 208 times
A ja bede juz musial odejsc, bo jak napisze kolejny temat to ujawni sie wszystko co zle na forum i zacznie sie dyskusja na sztylety i noze.
Chyba juz wystarczajaco pokazalem co sie dzieje na forach.
Chyba juz wystarczajaco pokazalem co sie dzieje na forach.
- Andy72
- Elitarny komentator
- Has thanked: 281 times
- Been thanked: 422 times
Dzięki,
osobiście lubię bp. Atanazego Schenidera, choć Kościół to nie partia polityczna by mówić że ten biskup to "prawica" a Tygodnik Powszechny "lewica".
Piękny życiorys i piękny życiorys jego przodków kirgiskich Niemców.
Ostatnio zmieniony 2024-08-30, 21:52 przez Andy72, łącznie zmieniany 1 raz.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)
-
- Zasłużony komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 320 times
- Been thanked: 375 times
Poczytam w KKK. Samo słowo jest jak najbardziej dobre. Może ja źle je zrozumiałem w kontekście błogosławienia przez księży. Bo dla nich jest ono nie słowo ale to co oznacza zarezerwowane, oczywiście są wyjątki. Niestety czasem musicie mi tłumaczyć znaczenie słów, które dla mnie w sposób szczególny mają znaczenie. Dziękuję za uzasadnienie.Dezerter pisze: ↑2024-08-30, 21:40 Arku ja wolę słuchać Pawła, Piotra i Jakuba, a oni zalecają nam błogosławić:
Rz, 12, 14
I List św. Piotra 3, 9
List św. Jakuba 3, 10
błogosławić
Dodano po 2 minutach 38 sekundach:
A czy w kontekście Twojej wypowiedzi nie zgadzasz się z czymś w KKK?
Ostatnio zmieniony 2024-08-30, 22:06 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 2927 times
- Been thanked: 5018 times
- Kontakt:
Wielu z nas na tym zależy i mocno Ci w tym kibicuje. Ale zanim się weźmiesz do obrony nauki wiary, warto ją najpierw poznać. Na początek w tematach, w których zamierzasz łajać innych...
na przykład:
"Nie oddawajcie złem za zło ani złorzeczeniem za złorzeczenie. Przeciwnie zaś, błogosławcie. Do tego bowiem jesteście powołani, abyście odziedziczyli błogosławieństwo."/1 Ptr 3,9/Arek pisze: ↑2024-08-30, 19:48 Raczej wolę jak ksiądz mnie błogosławi, a nie tzw. Dezerter. Kim jesteś, abyś nas blogoslawił. Możesz swoją żonę błogoslawić, dziecko, a mnie. Na cóż mi Twoje błogosławieństwo jak nawet się nie znamy.
Tak zapewne w duchu miłości - to takie charyzmatyczne. Nie wiem skąd u Ciebie taka pyszałkowatość? A może wiem.
Rz 12:14 BT5 "Błogosławcie tych, którzy was prześladują. Błogosławcie, a nie złorzeczcie."
1P 3:9 BT5 "Nie oddawajcie złem za zło ani złorzeczeniem za złorzeczenie. Przeciwnie zaś, błogosławcie. Do tego bowiem jesteście powołani, abyście odziedziczyli błogosławieństwo."
Łk 6:28 BT5 "błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają."
{polecam też słowa papieża https://www.cisi.pl/homilia-papieza-fra ... lki-maryi/ )
Jasne, że są błogosławieństwa zastrzeżone dla księdza, a także dla rodziców. Ale dotyczy to specjalnych ich rodzajów.
- Andy72
- Elitarny komentator
- Has thanked: 281 times
- Been thanked: 422 times
Ja z kolei myślę, że gdybym pisał tak z 5 razy mniej postów, każdy post mógłby być 5 razy mądrzejszy...Marek_Piotrowski pisze: ↑2024-09-01, 23:02 Wielu z nas na tym zależy i mocno Ci w tym kibicuje. Ale zanim się weźmiesz do obrony nauki wiary, warto ją najpierw poznać. Na początek w tematach, w których zamierzasz łajać innych...
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)
-
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 320 times
- Been thanked: 375 times
Dziękuję Marku za sugestię i odpowiedź. Nieustannie prauję na własnymi ułomnościami. Ale jeszcze zbyt wiele brakuje. @Dezerter mam nadzieję, że się nie gniewa i mi wybaczy. Czasem zbyt mocno i bezpieczeństwo jadę. Przepraszam.Marek_Piotrowski pisze: ↑2024-09-01, 23:02Wielu z nas na tym zależy i mocno Ci w tym kibicuje. Ale zanim się weźmiesz do obrony nauki wiary, warto ją najpierw poznać. Na początek w tematach, w których zamierzasz łajać innych...
na przykład:"Nie oddawajcie złem za zło ani złorzeczeniem za złorzeczenie. Przeciwnie zaś, błogosławcie. Do tego bowiem jesteście powołani, abyście odziedziczyli błogosławieństwo."/1 Ptr 3,9/Arek pisze: ↑2024-08-30, 19:48 Raczej wolę jak ksiądz mnie błogosławi, a nie tzw. Dezerter. Kim jesteś, abyś nas blogoslawił. Możesz swoją żonę błogoslawić, dziecko, a mnie. Na cóż mi Twoje błogosławieństwo jak nawet się nie znamy.
Tak zapewne w duchu miłości - to takie charyzmatyczne. Nie wiem skąd u Ciebie taka pyszałkowatość? A może wiem.
Rz 12:14 BT5 "Błogosławcie tych, którzy was prześladują. Błogosławcie, a nie złorzeczcie."
1P 3:9 BT5 "Nie oddawajcie złem za zło ani złorzeczeniem za złorzeczenie. Przeciwnie zaś, błogosławcie. Do tego bowiem jesteście powołani, abyście odziedziczyli błogosławieństwo."
Łk 6:28 BT5 "błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają."
{polecam też słowa papieża https://www.cisi.pl/homilia-papieza-fra ... lki-maryi/ )
Jasne, że są błogosławieństwa zastrzeżone dla księdza, a także dla rodziców. Ale dotyczy to specjalnych ich rodzajów.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Kontakt:
Dezerterowi Bóg dał Łaskę nie noszenia urazy i nie pamiętania złego, za co jestem bardzo wdzięczny, bo inaczej to chyba już bym się nerwicy nabawił prowadząc to forum
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Kontakt:
No właśnie czasami nie mam i akurat to moja największa wada (moim zdaniem) jako admina
Co myślicie o tematach forumowych - ale że będziemy mieli wątek stricte modowy, to nie przypuszczałem
Co myślicie o tematach forumowych - ale że będziemy mieli wątek stricte modowy, to nie przypuszczałem
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 2927 times
- Been thanked: 5018 times
- Kontakt:
Przyznam, że ja też. Do tego stopnia, że wciąż się zastanawiam, czy ten wątek to nie żart...