Co myslicie o tematach forumowych

Napisz tutaj jaką masz propozycje, sugestie odnośnie forum, jakie zauważyłeś błędy, zadaj pytanie, administracja odpowie.
Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 4608 times
Been thanked: 3181 times
Kontakt:

Re: Co myslicie o tematach forumowych

Post autor: Dezerter » 2024-08-30, 21:40

Arku ja wolę słuchać Pawła, Piotra i Jakuba, a oni zalecają nam błogosławić:
14 Błogosławcie tych, którzy was prześladują. Błogosławcie, a nie złorzeczcie.
Rz, 12, 14

Nie oddawajcie złym za złe ani złorzeczeniem za złorzeczenie! Przeciwnie zaś, błogosławcie! Do tego bowiem jesteście powołani, abyście odziedziczyli błogosławieństwo.
I List św. Piotra 3, 9

Z tych samych ust wychodzi błogosławieństwo i przekleństwo. Tak być nie może, bracia moi.
List św. Jakuba 3, 10

Natomiast ja użyłem słowa błogosławię raczej w innym znaczeniu - zresztą niech każdy sobie wybierze :)
za Słownikiem Języka Polskiego
błogosławić

1. w religii: udzielać błogosławieństwa;
2. wyrażać zadowolenie z czegoś, wdzięczność za coś;
3. życzyć komuś w czymś szczęścia, aprobować coś; pochwalać
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

marcin
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 257 times
Been thanked: 208 times

Post autor: marcin » 2024-08-30, 21:45

A ja bede juz musial odejsc, bo jak napisze kolejny temat to ujawni sie wszystko co zle na forum i zacznie sie dyskusja na sztylety i noze.
Chyba juz wystarczajaco pokazalem co sie dzieje na forach.

Awatar użytkownika
Andy72
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 281 times
Been thanked: 422 times

Post autor: Andy72 » 2024-08-30, 21:46

Dezerter pisze: 2024-08-30, 17:53 każdy chrześcijanin niewrogo nastawiony do katolicyzmu jest mile widziany
każdy z Was ma moje błogosławieństwo na zakładanie wątków i pisanie w stylu jaki preferuje
Dzięki,
osobiście lubię bp. Atanazego Schenidera, choć Kościół to nie partia polityczna by mówić że ten biskup to "prawica" a Tygodnik Powszechny "lewica".
Piękny życiorys i piękny życiorys jego przodków kirgiskich Niemców.
Ostatnio zmieniony 2024-08-30, 21:52 przez Andy72, łącznie zmieniany 1 raz.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Arek
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 320 times
Been thanked: 375 times

Post autor: Arek » 2024-08-30, 22:06

Dezerter pisze: 2024-08-30, 21:40 Arku ja wolę słuchać Pawła, Piotra i Jakuba, a oni zalecają nam błogosławić:
14 Błogosławcie tych, którzy was prześladują. Błogosławcie, a nie złorzeczcie.
Rz, 12, 14

Nie oddawajcie złym za złe ani złorzeczeniem za złorzeczenie! Przeciwnie zaś, błogosławcie! Do tego bowiem jesteście powołani, abyście odziedziczyli błogosławieństwo.
I List św. Piotra 3, 9

Z tych samych ust wychodzi błogosławieństwo i przekleństwo. Tak być nie może, bracia moi.
List św. Jakuba 3, 10

Natomiast ja użyłem słowa błogosławię raczej w innym znaczeniu - zresztą niech każdy sobie wybierze :)
za Słownikiem Języka Polskiego
błogosławić

1. w religii: udzielać błogosławieństwa;
2. wyrażać zadowolenie z czegoś, wdzięczność za coś;
3. życzyć komuś w czymś szczęścia, aprobować coś; pochwalać
Poczytam w KKK. Samo słowo jest jak najbardziej dobre. Może ja źle je zrozumiałem w kontekście błogosławienia przez księży. Bo dla nich jest ono nie słowo ale to co oznacza zarezerwowane, oczywiście są wyjątki. Niestety czasem musicie mi tłumaczyć znaczenie słów, które dla mnie w sposób szczególny mają znaczenie. Dziękuję za uzasadnienie.

Dodano po 2 minutach 38 sekundach:
A czy w kontekście Twojej wypowiedzi nie zgadzasz się z czymś w KKK?
Ostatnio zmieniony 2024-08-30, 22:06 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 2927 times
Been thanked: 5018 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2024-09-01, 23:02

Arek pisze: 2024-08-30, 14:54 Czego chciałbym tutaj, to tego by był przekazywany zdrowy głos katolicki.
Wielu z nas na tym zależy i mocno Ci w tym kibicuje. Ale zanim się weźmiesz do obrony nauki wiary, warto ją najpierw poznać. Na początek w tematach, w których zamierzasz łajać innych...
na przykład:
Arek pisze: 2024-08-30, 19:48 Raczej wolę jak ksiądz mnie błogosławi, a nie tzw. Dezerter. Kim jesteś, abyś nas blogoslawił. Możesz swoją żonę błogoslawić, dziecko, a mnie. Na cóż mi Twoje błogosławieństwo jak nawet się nie znamy.
Tak zapewne w duchu miłości - to takie charyzmatyczne. Nie wiem skąd u Ciebie taka pyszałkowatość? A może wiem.
"Nie oddawajcie złem za zło ani złorzeczeniem za złorzeczenie. Przeciwnie zaś, błogosławcie. Do tego bowiem jesteście powołani, abyście odziedziczyli błogosławieństwo."/1 Ptr 3,9/

Rz 12:14 BT5 "Błogosławcie tych, którzy was prześladują. Błogosławcie, a nie złorzeczcie."
1P 3:9 BT5 "Nie oddawajcie złem za zło ani złorzeczeniem za złorzeczenie. Przeciwnie zaś, błogosławcie. Do tego bowiem jesteście powołani, abyście odziedziczyli błogosławieństwo."
Łk 6:28 BT5 "błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają."

{polecam też słowa papieża https://www.cisi.pl/homilia-papieza-fra ... lki-maryi/ )
Jasne, że są błogosławieństwa zastrzeżone dla księdza, a także dla rodziców. Ale dotyczy to specjalnych ich rodzajów.

Awatar użytkownika
Andy72
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 281 times
Been thanked: 422 times

Post autor: Andy72 » 2024-09-01, 23:08

Marek_Piotrowski pisze: 2024-09-01, 23:02 Wielu z nas na tym zależy i mocno Ci w tym kibicuje. Ale zanim się weźmiesz do obrony nauki wiary, warto ją najpierw poznać. Na początek w tematach, w których zamierzasz łajać innych...
Ja z kolei myślę, że gdybym pisał tak z 5 razy mniej postów, każdy post mógłby być 5 razy mądrzejszy...
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Arek
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 320 times
Been thanked: 375 times

Post autor: Arek » 2024-09-02, 13:01

Marek_Piotrowski pisze: 2024-09-01, 23:02
Arek pisze: 2024-08-30, 14:54 Czego chciałbym tutaj, to tego by był przekazywany zdrowy głos katolicki.
Wielu z nas na tym zależy i mocno Ci w tym kibicuje. Ale zanim się weźmiesz do obrony nauki wiary, warto ją najpierw poznać. Na początek w tematach, w których zamierzasz łajać innych...
na przykład:
Arek pisze: 2024-08-30, 19:48 Raczej wolę jak ksiądz mnie błogosławi, a nie tzw. Dezerter. Kim jesteś, abyś nas blogoslawił. Możesz swoją żonę błogoslawić, dziecko, a mnie. Na cóż mi Twoje błogosławieństwo jak nawet się nie znamy.
Tak zapewne w duchu miłości - to takie charyzmatyczne. Nie wiem skąd u Ciebie taka pyszałkowatość? A może wiem.
"Nie oddawajcie złem za zło ani złorzeczeniem za złorzeczenie. Przeciwnie zaś, błogosławcie. Do tego bowiem jesteście powołani, abyście odziedziczyli błogosławieństwo."/1 Ptr 3,9/

Rz 12:14 BT5 "Błogosławcie tych, którzy was prześladują. Błogosławcie, a nie złorzeczcie."
1P 3:9 BT5 "Nie oddawajcie złem za zło ani złorzeczeniem za złorzeczenie. Przeciwnie zaś, błogosławcie. Do tego bowiem jesteście powołani, abyście odziedziczyli błogosławieństwo."
Łk 6:28 BT5 "błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają."

{polecam też słowa papieża https://www.cisi.pl/homilia-papieza-fra ... lki-maryi/ )
Jasne, że są błogosławieństwa zastrzeżone dla księdza, a także dla rodziców. Ale dotyczy to specjalnych ich rodzajów.
Dziękuję Marku za sugestię i odpowiedź. Nieustannie prauję na własnymi ułomnościami. Ale jeszcze zbyt wiele brakuje. @Dezerter mam nadzieję, że się nie gniewa i mi wybaczy. Czasem zbyt mocno i bezpieczeństwo jadę. Przepraszam.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-09-03, 10:05

Dezerterowi Bóg dał Łaskę nie noszenia urazy i nie pamiętania złego, za co jestem bardzo wdzięczny, bo inaczej to chyba już bym się nerwicy nabawił prowadząc to forum

Awatar użytkownika
Malutka
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 44 times
Been thanked: 57 times

Post autor: Malutka » 2024-09-03, 11:17

@Dezerter masz do nas duuuużo cierpliwości. :D
Psalm 51

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-09-03, 11:32

No właśnie czasami nie mam :ymblushing: i akurat to moja największa wada (moim zdaniem) jako admina

Co myślicie o tematach forumowych - ale że będziemy mieli wątek stricte modowy, to nie przypuszczałem #-o

Awatar użytkownika
Malutka
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 44 times
Been thanked: 57 times

Post autor: Malutka » 2024-09-03, 11:34

@Dezerter nie bądź taki skromny. :p
Psalm 51

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 2927 times
Been thanked: 5018 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2024-09-03, 11:39

Dezerter pisze: 2024-09-03, 11:32 Co myślicie o tematach forumowych - ale że będziemy mieli wątek stricte modowy, to nie przypuszczałem #-o
Przyznam, że ja też. Do tego stopnia, że wciąż się zastanawiam, czy ten wątek to nie żart...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Propozycje, sugestie, błędy, pytania”