Film z cyklu warto obejrzeć
-
- Elitarny komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 357 times
- Been thanked: 403 times
Re: Film z cyklu warto obejrzeć
Dla mnie jest jasnym, że film czy sztuka katolicka powinna pokazywać, stawiać w centrum, uwielbiać i czcić Boga, a także być drogowskazem do Jego poznania.
Dodano po 1 minucie 27 sekundach:
Antykatolickość jest wszystkim co powyższemu zaprzecza.
Dodano po 1 minucie 27 sekundach:
Antykatolickość jest wszystkim co powyższemu zaprzecza.
Ostatnio zmieniony 2024-10-01, 13:52 przez Arek, łącznie zmieniany 2 razy.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2244 times
- Been thanked: 2465 times
W sumie ...
taki awangardowy film, 90 minut adoracji. Ja i Chrystus.
Pytanie tylko kto będzie to oglądał zamiast samemu pójść na modlitwę.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
-
- Gawędziarz
- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 64 times
Dlaczego?
"Sztuka to szerokie i wieloaspektowe pojęcie, które obejmuje różnorodne formy ludzkiej ekspresji, kreacji i twórczości. W swojej najbardziej podstawowej formie sztuka jest działalnością, poprzez którą ludzie wyrażają emocje, myśli, idee oraz reakcje na otaczający ich świat. Może przybierać wiele różnych form, od wizualnych, takich jak malarstwo, rzeźba i fotografia, po muzykę, literaturę, teatr, taniec i film.
### Kluczowe aspekty sztuki:
1. **Ekspresja i komunikacja**: Sztuka jest formą wyrażania siebie, swoich uczuć, myśli i wizji świata. Działa na poziomie emocjonalnym i intelektualnym, a jednocześnie może pełnić funkcję komunikacyjną, przekazując idee, które mogą być trudne do wyrażenia słowami.
2. **Kreatywność**: Sztuka jest w dużej mierze związana z twórczością i wyobraźnią. To proces, w którym artysta tworzy coś nowego i unikalnego, co nie istniało wcześniej w takim kształcie. Kreatywność pozwala artystom na eksplorowanie różnych form, technik i materiałów w celu odkrycia nowych ścieżek ekspresji.
3. **Estetyka**: Jednym z istotnych aspektów sztuki jest jej zdolność do wywoływania reakcji estetycznych. Sztuka często jest ceniona za swoją piękno, harmonię, kompozycję czy formę, choć w niektórych przypadkach może również prowokować i zmuszać do refleksji nad tym, co tradycyjnie uważamy za estetyczne.
4. **Symbolizm i metafora**: Sztuka często operuje na poziomie symboli, które niosą ze sobą głębsze znaczenia. W obrazach, rzeźbach, muzyce, a nawet w architekturze mogą być zawarte ukryte metafory, które odnoszą się do większych idei, emocji, lub zjawisk.
5. **Subiektywność i interpretacja**: Jednym z fascynujących aspektów sztuki jest to, że jej odbiór jest subiektywny. Każdy człowiek może interpretować dzieło sztuki na różne sposoby w zależności od swoich doświadczeń, emocji i kontekstu kulturowego. Sztuka często stawia więcej pytań niż udziela odpowiedzi, co czyni ją przestrzenią dla osobistej refleksji.
6. **Kontekst społeczny i historyczny**: Sztuka nie istnieje w próżni, ale jest zawsze tworzona w określonym kontekście społecznym, politycznym i kulturowym. Może pełnić funkcję protestu, buntu, komentarza społecznego, a także być nośnikiem wartości estetycznych i duchowych danej epoki.
### Funkcje sztuki:
- **Sztuka jako forma wyrażania siebie**: Pozwala ludziom wyrazić to, co jest trudne do uchwycenia w innych formach, takich jak słowa.
- **Sztuka jako sposób porozumiewania się**: Może przekazywać idee, emocje i doświadczenia uniwersalne dla ludzkości.
- **Sztuka jako refleksja nad światem**: Może komentować rzeczywistość społeczną, polityczną i kulturową, wpływając na widzów i ich postrzeganie świata.
- **Sztuka jako sposób na kontemplację**: Estetyczna wartość sztuki może dostarczać odbiorcom chwil zatrzymania i refleksji nad pięknem, harmonią lub chaosem świata.
### Czym sztuka *nie jest*:
Choć sztuka często obejmuje piękno, harmonię i estetykę, nie zawsze musi być „ładna” lub „przyjemna”. Współczesna sztuka często celowo wykracza poza konwencjonalne ramy, szokując, prowokując lub budząc dyskomfort, aby zmusić do głębszego myślenia o świecie i ludzkiej kondycji.
W sumie sztuka jest niesamowicie bogatą, złożoną formą ludzkiej aktywności, która nie daje się łatwo zdefiniować, ponieważ wciąż ewoluuje i zmienia swoje formy oraz cele w odpowiedzi na zmieniający się świat."
[SI]
-
- Elitarny komentator
Myślę, że mylisz to czym jest adoracja Chrystusa z tym co do Niej prowadzi. Wogóle podstawowe pytanie czy można zmęczyć się Bogiem?
Oglądanie filmu zgodnego z Przykazaniami Bożymi przecież podoba się Bogu, więc może być ten czas formą modlitwy.
Wszystko co robię, robię na Chwałę Pana. Te słowa są słowami modlitwy, uwielbienia , rozważań w pogłębianiu wiary.
- sądzony
- Legendarny komentator
Nie, nie mylę. Chciałem tylko przerysować Twoje rozumienie sztuki.Arek pisze: ↑2024-10-01, 16:02 Myślę, że mylisz to czym jest adoracja Chrystusa z tym co do Niej prowadzi. Wogóle podstawowe pytanie czy można zmęczyć się Bogiem?
Oglądanie filmu zgodnego z Przykazaniami Bożymi przecież podoba się Bogu, więc może być ten czas formą modlitwy.
Wszystko co robię, robię na Chwałę Pana. Te słowa są słowami modlitwy, uwielbienia , rozważań w pogłębianiu wiary.
Cóż pięknego jest w ikonie Rublowa?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
-
- Elitarny komentator
Dlaczego?retroentuzjasta pisze: ↑2024-10-01, 14:19Dlaczego?
"Sztuka to szerokie i wieloaspektowe pojęcie, które obejmuje różnorodne formy ludzkiej ekspresji, kreacji i twórczości. W swojej najbardziej podstawowej formie sztuka jest działalnością, poprzez którą ludzie wyrażają emocje, myśli, idee oraz reakcje na otaczający ich świat. Może przybierać wiele różnych form, od wizualnych, takich jak malarstwo, rzeźba i fotografia, po muzykę, literaturę, teatr, taniec i film.
### Kluczowe aspekty sztuki:
1. **Ekspresja i komunikacja**: Sztuka jest formą wyrażania siebie, swoich uczuć, myśli i wizji świata. Działa na poziomie emocjonalnym i intelektualnym, a jednocześnie może pełnić funkcję komunikacyjną, przekazując idee, które mogą być trudne do wyrażenia słowami.
2. **Kreatywność**: Sztuka jest w dużej mierze związana z twórczością i wyobraźnią. To proces, w którym artysta tworzy coś nowego i unikalnego, co nie istniało wcześniej w takim kształcie. Kreatywność pozwala artystom na eksplorowanie różnych form, technik i materiałów w celu odkrycia nowych ścieżek ekspresji.
3. **Estetyka**: Jednym z istotnych aspektów sztuki jest jej zdolność do wywoływania reakcji estetycznych. Sztuka często jest ceniona za swoją piękno, harmonię, kompozycję czy formę, choć w niektórych przypadkach może również prowokować i zmuszać do refleksji nad tym, co tradycyjnie uważamy za estetyczne.
4. **Symbolizm i metafora**: Sztuka często operuje na poziomie symboli, które niosą ze sobą głębsze znaczenia. W obrazach, rzeźbach, muzyce, a nawet w architekturze mogą być zawarte ukryte metafory, które odnoszą się do większych idei, emocji, lub zjawisk.
5. **Subiektywność i interpretacja**: Jednym z fascynujących aspektów sztuki jest to, że jej odbiór jest subiektywny. Każdy człowiek może interpretować dzieło sztuki na różne sposoby w zależności od swoich doświadczeń, emocji i kontekstu kulturowego. Sztuka często stawia więcej pytań niż udziela odpowiedzi, co czyni ją przestrzenią dla osobistej refleksji.
6. **Kontekst społeczny i historyczny**: Sztuka nie istnieje w próżni, ale jest zawsze tworzona w określonym kontekście społecznym, politycznym i kulturowym. Może pełnić funkcję protestu, buntu, komentarza społecznego, a także być nośnikiem wartości estetycznych i duchowych danej epoki.
### Funkcje sztuki:
- **Sztuka jako forma wyrażania siebie**: Pozwala ludziom wyrazić to, co jest trudne do uchwycenia w innych formach, takich jak słowa.
- **Sztuka jako sposób porozumiewania się**: Może przekazywać idee, emocje i doświadczenia uniwersalne dla ludzkości.
- **Sztuka jako refleksja nad światem**: Może komentować rzeczywistość społeczną, polityczną i kulturową, wpływając na widzów i ich postrzeganie świata.
- **Sztuka jako sposób na kontemplację**: Estetyczna wartość sztuki może dostarczać odbiorcom chwil zatrzymania i refleksji nad pięknem, harmonią lub chaosem świata.
### Czym sztuka *nie jest*:
Choć sztuka często obejmuje piękno, harmonię i estetykę, nie zawsze musi być „ładna” lub „przyjemna”. Współczesna sztuka często celowo wykracza poza konwencjonalne ramy, szokując, prowokując lub budząc dyskomfort, aby zmusić do głębszego myślenia o świecie i ludzkiej kondycji.
W sumie sztuka jest niesamowicie bogatą, złożoną formą ludzkiej aktywności, która nie daje się łatwo zdefiniować, ponieważ wciąż ewoluuje i zmienia swoje formy oraz cele w odpowiedzi na zmieniający się świat."
[SI]
Dlatego, że sztuka jest formą przekazu prawdy. Czymś co prawdę przyjmuje przez formę. Forma jest "nieskończona". Dziś raczej sztuka idzie w stronę kiczu i nieprawdy. Albo coś buduje albo to niszczy przez pryzmat chorych aspiracji i celów.
Dodano po 57 sekundach:
Nie wiem.sądzony pisze: ↑2024-10-01, 16:22Nie, nie mylę. Chciałem tylko przerysować Twoje rozumienie sztuki.Arek pisze: ↑2024-10-01, 16:02 Myślę, że mylisz to czym jest adoracja Chrystusa z tym co do Niej prowadzi. Wogóle podstawowe pytanie czy można zmęczyć się Bogiem?
Cóż pięknego jest w ikonie Rublowa?
-
- Gawędziarz
- sądzony
- Legendarny komentator
Oczywiście nie jedynie, ale z pewnością odwrócona perspektywa. Zgodnie z zasadami geometrii wykreślnej dwie linie równoległe przecinają się w nieskończoności. W perspektywie pokazanej na ikonie przecinają się w patrzącym.
Takie małe "złamanie" zasad.
Można również pokusić się o interpretacje spojrzenia z "nieskończoności", a zatem z perspektywy Boga, z którego to wszystko się "rozchodzi".
-
- Gawędziarz
Okno do nieba?sądzony pisze: ↑2024-10-01, 19:27Oczywiście nie jedynie, ale z pewnością odwrócona perspektywa. Zgodnie z zasadami geometrii wykreślnej dwie linie równoległe przecinają się w nieskończoności. W perspektywie pokazanej na ikonie przecinają się w patrzącym.
Takie małe "złamanie" zasad.
Można również pokusić się o interpretacje spojrzenia z "nieskończoności", a zatem z perspektywy Boga, z którego to wszystko się "rozchodzi".
-
- Złoty mówca
- Has thanked: 510 times
- Been thanked: 1041 times
Nie wydaje mi się że aby ten dylemat zrozumieć w sensie wiedzy o co chodzi to trzeba być chrześcijaninem, wystarczy mieć pewną wiedzę o chrześcijaństwie.Moim zdaniem to jest więc dosyć słaby argument za tym ze jest to film chrześcijański.
Tak jak pisałem wcześniej uważam że nie jest to film chrześcijański w sensie pokazywania w nawet pośredni sposób ostatecznego zwycięstwa Chrystusa ale byłby to bardzo dobry film historyczny i nawet godny polecenia dla chrześcijan bo ukazujący mało znany a bardzo ciekawy fragment historii Kościoła i historii Japonii gdyby nie scena akceptacji zaprzaństwa przez Chrystusa.
- sądzony
- Legendarny komentator
"Ostatecznym zwycięstwem Chrystusa" jest chyba zbawienie wszystkich ludzi.
Ciekawe czy taki film byłby chrześcijański
Ciekawe czy taki film byłby chrześcijański
-
- Złoty mówca
A skąd taki pomysł?
Ostateczne zwycięstwo Chrystusa opisuje na przykład w trochę symboliczny ale dosyć konkretny sposób Apokalipsa:
Ap22: 22
1 I ukazał mi rzekę wody życia,
lśniącą jak kryształ,
wypływającą z tronu Boga i Baranka1.
2 Pomiędzy rynkiem Miasta a rzeką,
po obu brzegach,
drzewo życia, rodzące dwanaście owoców -
wydające swój owoc każdego miesiąca -
a liście drzewa [służą] do leczenia narodów2.
3 Nic godnego klątwy
już [odtąd] nie będzie.
I będzie w nim tron Boga i Baranka,
a słudzy Jego będą Mu cześć oddawali.
4 I będą oglądać Jego oblicze,
a imię Jego - na ich czołach.
5 I [odtąd] już nocy nie będzie.
A nie potrzeba im światła lampy
i światła słońca,
bo Pan Bóg będzie świecił nad nimi
i będą królować na wieki wieków.
6 I rzekł mi:
«Te słowa wiarygodne są i prawdziwe,
a Pan, Bóg duchów proroków,
wysłał swojego anioła,
by sługom swoim ukazać, co musi stać się niebawem.
7 A oto niebawem przyjdę.
Błogosławiony, kto strzeże słów proroctwa tej księgi».
8 To właśnie ja, Jan,
słyszę i widzę te rzeczy.
A kiedym usłyszał i ujrzał,
upadłem, by oddać pokłon
przed stopami anioła, który mi je ukazał.
9 Na to rzekł do mnie:
«Bacz, byś tego nie czynił,
bo jestem współsługą twoim
i braci twoich, proroków,
i tych, którzy strzegą słów tej księgi.
Bogu samemu złóż pokłon!»
10 Dalej powiedział do mnie:
«Nie kładź pieczęci na słowa proroctwa tej księgi,
bo chwila jest bliska3.
11 Kto krzywdzi, niech jeszcze krzywdę wyrządzi,
i plugawy niech się jeszcze splugawi,
a sprawiedliwy niech jeszcze wypełni sprawiedliwość,
a święty niechaj się jeszcze uświęci!
12 Oto przyjdę niebawem,
a moja zapłata jest ze mną,
by tak każdemu odpłacić, jaka jest jego praca.
13 Jam Alfa i Omega,
Pierwszy i Ostatni,
Początek i Koniec.
14 Błogosławieni, którzy płuczą swe szaty4, aby władza nad drzewem życia do nich należała
i aby bramami wchodzili do Miasta.
15 Na zewnątrz są psy5, guślarze, rozpustnicy, zabójcy, bałwochwalcy
i każdy, kto kłamstwo kocha i nim żyje.
Ostateczne zwycięstwo Chrystus w filmie rozumiem w ten sposób że film nie może ograniczać się tylko do pokazania dominacji zła i kłamstwa i na tym się kończyć. Nie musi nawet pokazywać jakichś kwestii religijnych ale powinien pokazywać albo przynajmniej sygnalizować zwycięstwo miłości i prawdy w wymiarze osobistym albo w relacjach międzyludzkich.
- sądzony
- Legendarny komentator
Znikąd. Wydaje się to dość oczywiste. Bóg miłuje wszystkich ludzi nade wszystko. Posyła Syna, by przez Niego w Duchu przytulić w Sobie całe Boże stworzenie. Wierzę, że Bóg nie stworzył człowieka "dla zabawy", a w świętości z powołaniem do zbawienia. Wydaje mi się, że "zwycięstwem" Chrystusa jest zjednoczenie w komunii z Bogiem.
...
Nie mówi mi Jan tego co mówi Tobie o zwycięstwie.
Sztuka ma to do siebie, że "tworzy" w odbiorcy dość indywidualny, osobisty obraz. To co dla Ciebie jest obrazą dla innego może odsłaniać jakąś prawdę lub wskazywać kierunek. Weźmy "żywot brajana" i Jezusa na krzyżu śpiewającego "zawsze dostrzegaj jasną stronę życia". Oglądałem to b. dawno, ze 20, może 25 lat temu. Ta scena wywołała we mnie pytanie: "czy Jezus był szczęśliwy cierpiąc na krzyżu?", "czy Jezus był w radości umierając za człowieka?", "czy Jezus był w miłości gdy wypełniał wolę Ojca?"Albertus pisze: ↑2024-10-02, 16:23 Ostateczne zwycięstwo Chrystus w filmie rozumiem w ten sposób że film nie może ograniczać się tylko do pokazania dominacji zła i kłamstwa i na tym się kończyć. Nie musi nawet pokazywać jakichś kwestii religijnych ale powinien pokazywać albo przynajmniej sygnalizować zwycięstwo miłości i prawdy w wymiarze osobistym albo w relacjach międzyludzkich.
Takich pytań nigdy nie zadała mi "Pasja" Gibsona. Nie wiem nawet czym się ludzie fascynują w tym filmie.
-
- Złoty mówca
A co ci Jan mówi?sądzony pisze: ↑2024-10-02, 19:50Znikąd. Wydaje się to dość oczywiste. Bóg miłuje wszystkich ludzi nade wszystko. Posyła Syna, by przez Niego w Duchu przytulić w Sobie całe Boże stworzenie. Wierzę, że Bóg nie stworzył człowieka "dla zabawy", a w świętości z powołaniem do zbawienia. Wydaje mi się, że "zwycięstwem" Chrystusa jest zjednoczenie w komunii z Bogiem.
...
Nie mówi mi Jan tego co mówi Tobie o zwycięstwie.
To że Bóg kocha wszystkie swoje stworzenia nie zmienia tego ze te stworzenia nie muszą kochać Boga.
Zwycięstwo Chrystusa i to jak najbardziej pełne zwycięstwo to zbawienie dla wszystkich którzy tego zbawienia naprawdę pragną.
Ps12:6 Wobec utrapienia biednych i jęku ubogich -
mówi Pan2: «Teraz powstanę
i dam zbawienie temu, który go pożąda».
7 Słowa Pańskie to słowa szczere,
wypróbowane srebro, bez domieszki ziemi,
siedmiokroć czyszczone3.
Życie człowieka i decyzje które podejmuje to dramatycznie poważna sprawa.
A w tych decyzjach najważniejsza jest decyzja pójścia za Chrystusem.
- sądzony
- Legendarny komentator
W tym kontekście nic.Albertus pisze: ↑2024-10-02, 20:23 A co ci Jan mówi?
To że Bóg kocha wszystkie swoje stworzenia nie zmienia tego ze te stworzenia nie muszą kochać Boga.
Zwycięstwo Chrystusa i to jak najbardziej pełne zwycięstwo to zbawienie dla wszystkich którzy tego zbawienia naprawdę pragną.
Ps12:6 Wobec utrapienia biednych i jęku ubogich -
mówi Pan2: «Teraz powstanę
i dam zbawienie temu, który go pożąda».
7 Słowa Pańskie to słowa szczere,
wypróbowane srebro, bez domieszki ziemi,
siedmiokroć czyszczone3.
Życie człowieka i decyzje które podejmuje to dramatycznie poważna sprawa.
A w tych decyzjach najważniejsza jest decyzja pójścia za Chrystusem.
To, że ktoś nie kocha Boga nie musi wynikać z tego, że tego nie chce.
Dlaczego zakładasz, że są ludzie, którzy nie pragną zbawienia. Oceniamy to zewnątrz, od wewnątrz, w prawdzie oceniał będzie Bóg.
Tak, decyzje i pójście za Chrystusem to poważna sprawa. Chromy jednak kuleje, a kadłubek się czołga.