ZAGADKI BIBLIJNE. Zabawa

Ważne wydarzenia biblijne dla chrześcijan i żydów. Niewola egipska, narodziny i śmierć Jezusa, zmartwychwstanie, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1093 times
Been thanked: 1794 times

Re: ZAGADKI BIBLIJNE. Zabawa

Post autor: abi » 2024-11-10, 22:35

Dezerter pisze: 2024-11-10, 16:42 Wielki prorok Izajasz

43:20 Chwalić mnie będą zwierzęta polne, szakale i strusie, że dostarczyłem na pustyni wody, rzeki na pustkowiu, aby napoić mój lud, mojego wybrańca.
43:21
Lud, który sobie stworzyłem, będzie zwiastował moją chwałę.
Niewdzięczność Izraela
43:22
A jednak nie wzywałeś mnie, Jakubie, ani z powodu mnie się nie trudziłeś, Izraelu.

chodziło mi o micheasza

Wszystko to z powodu występku Jakuba
i grzechów domu Judy
Jaki występek Jakuba?
Czy nie Samaria?
Co za grzech domu Judy?
Czy nie Jeruzalem?
«Przeto uczynię Samarię rumowiskiem na polu,
miejscem pod uprawę winnicy;
kamienie jej stoczę w dolinę
i obnażę jej fundamenty.
Przeto jak szakale uczynią zawodzenie
i lament jak strusie.
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 4843 times
Been thanked: 3317 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-11-10, 22:36

Rdz 14
18 Melchizedek zaś, król Szalemu, wyniósł chleb i wino; a [ponieważ] był on kapłanem Boga Najwyższego*, 19 błogosławił Abrama, mówiąc: «Niech będzie błogosławiony Abram przez Boga Najwyższego, Stwórcę nieba i ziemi! 20 Niech będzie błogosławiony Bóg Najwyższy, który w twe ręce wydał twoich wrogów!» Abram dał mu dziesiątą część ze wszystkiego.

Dodano po 4 minutach 25 sekundach:
Więc dowiedzieliśmy się abi , że "szakale i strusie", były popularne wśród proroków

Tak na marginesie to chyba musiał o Melchizedeku napisać autor kapłański - abi masz gdzieś podział, który autor co napisał w Ks Rodzaju?, bo ja nigdzie nie trafiłem.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: abi » 2024-11-10, 22:41

o takie coś chodzi?
Mojżesz napisał własną księgę i część Balaama i Hioba. Jozue napisał księgę, która nosi jego imię i [ostatnie] osiem wersetów Pięcioksięgu. Samuel napisał księgę, która nosi jego imię oraz Księgę Sędziów i Księgę Rut. Dawid napisał Księgę Psalmów, włączywszy w to dzieło starszych, a mianowicie: Adama, Melchizedeka, Abrahama, Mojżesza, Hemana, Jedutuna, Asafa i trzech synów Koracha. Jeremiasz napisał księgę, która nosi jego imię, Księgę Królewską i Lamentacje. Ezechiasz i jego koledzy napisali Księgę Izajasza, Przysłów, Pieśń nad Pieśniami i Księgę Koholeta. Mężczyźni Wielkiego Zgromadzenia napisali Księgę Ezechiela, Dwunastu Mniejszych Proroków, Daniela i Zwój Estery. Ezdrasz napisał księgę, która nosi jego imię, i genealogie Księgi Kronik aż do jego własnych czasów.

https://testimonia.pl/piecioksiag-mojze ... autorstwa/

Dodano po 22 minutach 31 sekundach:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Tradycj ... a%C5%84ska
Ostatnio zmieniony 2024-11-10, 22:48 przez abi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-11-10, 23:20

Sprawdziłem i nie zaliczają Melchizedeka do tradycji kapłańskiej, czyli ta dziesięcina mnie wprowadziła w błąd ;)

Gdzie Bogu postawiono pierwszy ołtarz i złożono ofiarę? (nie chodzi o Kaina i Abla)

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: abi » 2024-11-11, 05:46

tam gdzie potem staneła światynia w jerozolimie chyba ... abraham i izaak

Herb
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 74 times
Been thanked: 62 times

Post autor: Herb » 2024-11-11, 08:25

Herb pisze: 2024-11-10, 21:56 Jest wymieniony w Pierwszej Modlitwie Eucharystycznej (rzymskiej) - niestety mniej znanej, bo rzadko praktykowanej.

"Boże Ojcze, my, Twoi słudzy, * oraz lud Twój święty, * wspominając błogosławioną mękę, zmartwychwstanie * oraz chwalebne wniebowstąpienie Twojego Syna, * naszego Pana Jezusa Chrystusa, * składamy Twojemu najwyższemu majestatowi * z otrzymanych od Ciebie darów * Ofiarę czystą, świętą i doskonałą, * Chleb święty życia wiecznego * i Kielich wiekuistego zbawienia. * Racz wejrzeć na nie z miłością i łaskawie przyjąć, * podobnie jak przyjąłeś dary swojego sługi, * sprawiedliwego Abla, * i ofiarę naszego Patriarchy Abrahama * oraz tę ofiarę, * którą Ci złożył najwyższy Twój kapłan Melchizedek, * jako zapowiedź Ofiary doskonałej.
Pokornie Cię błagamy, wszechmogący Boże, * niech Twój święty Anioł zaniesie tę Ofiarę na ołtarz w niebie * przed oblicze boskiego majestatu Twego, abyśmy przyjmując z tego ołtarza * Najświętsze Ciało i Krew Twojego Syna otrzymali obfite błogosławieństwo i łaskę.
Przez Chrystusa Pana naszego. Amen."
Przypominam to dlatego, zebysmy sie nie przyczynili do "Wygnania Melchizedeka" (taki jest tytul ksiazki Pawla Lisickiego przeciw protestantyzowaniu Mszy Swietej).

Dodano po 3 minutach 40 sekundach:
Dezerter pisze: 2024-11-10, 23:20 Gdzie Bogu postawiono pierwszy ołtarz i złożono ofiarę? (nie chodzi o Kaina i Abla)
"A gdy Jakub zbudził się ze snu, pomyślał: «Prawdziwie Pan jest na tym miejscu, a ja nie wiedziałem». I zdjęty trwogą rzekł: «O, jakże miejsce to przejmuje grozą! Prawdziwie jest to dom Boga i brama nieba!» Wstawszy więc rano, wziął ów kamień, który podłożył sobie pod głowę, postawił go jako stelę i rozlał na jego wierzchu oliwę. I dał temu miejscu nazwę Betel. Natomiast pierwotna nazwa tego miejsca była Luz." (Rdz 28, 16-19)

Mysterium tremendum et fascinans!
Ostatnio zmieniony 2024-11-11, 08:31 przez Herb, łącznie zmieniany 1 raz.
W Chrystusie ukryte są wszystkie skarby mądrości i wiedzy.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-11-11, 12:58

abi pisze: 2024-11-11, 05:46 tam gdzie potem staneła światynia w jerozolimie chyba ... abraham i izaak
Świątynia stanęła rzeczywiście po latach , na miejscu Ołtarza, ale w Betel o czym mało kto wie, lub pamięta (1 Krl 12,29)
Była to jednak natyświątynia z cielcami :(
26 Niebawem Jeroboam pomyślał sobie tak: «W tych warunkach władza królewska może powrócić do rodu Dawida, 27 bo jeżeli ten lud będzie chodził na składanie ofiar do świątyni Pańskiej, to zechce wrócić do swego pana, Roboama, króla Judy, i wskutek tego mogą mnie zabić i wrócić do króla Judy, Roboama». 28 Dlatego po zastanowieniu się król sporządził dwa złote cielce i ogłosił ludowi: «Zbyteczne jest, abyście chodzili do Jerozolimy. Izraelu, oto Bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej!» 29 Postawił zatem jednego w Betel, a drugiego umieścił w Dan. 30 To oczywiście doprowadziło do grzechu [Izraela], bo lud poszedł do jednego [do Betel, a do drugiego] aż do Dan. 31 Ponadto urządził przybytki na wyżynach oraz mianował spośród zwykłego ludu kapłanów, którzy nie byli lewitami. 32 Następnie Jeroboam ustanowił święto w ósmym miesiącu, piętnastego dnia tego miesiąca, naśladując święto obchodzone w Judzie, oraz sam przystąpił do ołtarza. Tak uczynił w Betel, składając krwawą ofiarę cielcom, które sporządził, i ustanowił w Betel kapłanów wyżyn, które urządził. 33 Przystąpił do ołtarza, który zbudował w Betel w piętnastym dniu osmego miesiąca, co sobie wymyślił, aby ustanowić święto dla Izraelitów. Przystąpił więc do ołtarza, by złożyć ofiarę kadzielną.

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: abi » 2024-11-11, 13:37

Dezerter pisze: 2024-11-11, 12:58
abi pisze: 2024-11-11, 05:46 tam gdzie potem staneła światynia w jerozolimie chyba ... abraham i izaak
Świątynia stanęła rzeczywiście po latach , na miejscu Ołtarza, ale w Betel o czym mało kto wie, lub pamięta (1 Krl 12,29)
Pierwsza Świątynia powstała w latach 966-959 p.n.e. za czasów króla Salomona, który podobno wzniósł ją w ciągu 7 lat na miejscu wskazanym uprzednio przez króla Dawida, na wzgórzu Moria („święta skała”) w północno-wschodniej części Jerozolimy, gdzie Abraham miał złożyć w ofierze na żądanie Boga Jahwe swego syna Izaaka.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-11-11, 14:22

Herb pisze: 2024-11-11, 08:29
Dezerter pisze: 2024-11-10, 23:20 Gdzie Bogu postawiono pierwszy ołtarz i złożono ofiarę? (nie chodzi o Kaina i Abla)
"A gdy Jakub zbudził się ze snu, pomyślał: «Prawdziwie Pan jest na tym miejscu, a ja nie wiedziałem». I zdjęty trwogą rzekł: «O, jakże miejsce to przejmuje grozą! Prawdziwie jest to dom Boga i brama nieba!» Wstawszy więc rano, wziął ów kamień, który podłożył sobie pod głowę, postawił go jako stelę i rozlał na jego wierzchu oliwę. I dał temu miejscu nazwę Betel. Natomiast pierwotna nazwa tego miejsca była Luz." (Rdz 28, 16-19)

Mysterium tremendum et fascinans!
Znalazłem wcześniejsze, ale też wskazuje na Betel tylko, że pierwszy to był Abraham
(7) Wtedy Jahwe ukazał się Abramowi i rzekł: Ten kraj dam twemu potomstwu. Abram zbudował więc tam ołatrz dla Jahwe, który mu się ukazał. (8) Potem przeniósł się stamtąd w góry, na wschód od Betel; rozbił obóz, mając Betel od zachodu, a Haj od wschodu. Również i tam zbudował ołtarz dla Jahwe i uroczyście wzywał Imienia Jahwe.Księga Rodzaju 12,

Dodano po 2 minutach 11 sekundach:
abi pisze: 2024-11-11, 13:37
Dezerter pisze: 2024-11-11, 12:58
Pierwsza Świątynia powstała w latach 966-959 p.n.e. za czasów króla Salomona, który podobno wzniósł ją w ciągu 7 lat na miejscu wskazanym uprzednio przez króla Dawida, na wzgórzu Moria („święta skała”) w północno-wschodniej części Jerozolimy, gdzie Abraham miał złożyć w ofierze na żądanie Boga Jahwe swego syna Izaaka.
Ok i co to ma do rzeczy?

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: abi » 2024-11-11, 14:29

myślałam że ten ołtarz na wzgórzu moria był pierwszym gdzie złożono Bogu ofiare

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-11-11, 15:18

Ok, teraz wiemy, że pierwszy znany był w Betel, natomiast sprawdź proszę czy spotkanie z Melchizedekiem nie było wcześniej, bo jeśli było to on składał ofiary prawdopodobnie na górze Moria.
A tak przy okazji czy znacie filmy z wnętrza Kopuły na Skale gdzie pokazują właśnie tą skałę , powiem szczerze, że nawet na filmie czułem się, w sposób wyjątkowy, jak bym obcował z kawałkiem świętej skały

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum biblijne, wydarzenia biblijne”