Judasz - Syn zatracenia
- Czernin
- Gawędziarz
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 22 times
- Kontakt:
Judasz - Syn zatracenia
Temat dotyczy Judasza, kim był? złodziejem, kłamcą, zdrajcą... przyjacielem?
Historia nadaje mu różne imiona. Zhańbiony i okryty złą sławą, stał się człowiekiem, którego imię jest synonimem zdrady... A także jedynym uczniem, którego Jezus nazwał przyjacielem.
Jak myślicie jaki jest los Judasza?
Historia nadaje mu różne imiona. Zhańbiony i okryty złą sławą, stał się człowiekiem, którego imię jest synonimem zdrady... A także jedynym uczniem, którego Jezus nazwał przyjacielem.
Jak myślicie jaki jest los Judasza?
Poznacie prawdę a prawda was wyzwoli (J 8, 32)
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Has thanked: 4843 times
- Been thanked: 3317 times
- Kontakt:
Bardzo ciekawe - ja poproszę o jakieś potwierdzenie na tego "patrona historyków"Piotrek pisze:Właściwie, z tego co przeczytałem w NT, Judasz okazał się obrońcą tradycyjnego judaizmu. Z tego co wiem, jest on patronem historyków.
zresztą o "obrońcy tradycyjnego Judaizmu" też nie słyszałem, by ktoś tak Judasza nazywał
dla mnie Judasz to postać tragiczna
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Kontakt:
Nauka Jezusa była kwintesencją nauki ojców, czyli ST, oczyszczoną z ludzkich naleciałości, pogłębioną i w bardzo nielicznych szczegółach poszerzoną. Jezus był oczekiwanym i zapowiadanym przez wieki Mesjaszem żydowskim. Jedynym problemem byli ci żydzi, którzy go nie rozpoznali i odrzucili - to właśnie ci "odrzucili nauki ojców i Chrystusa"/Mesjasza.Piotrek pisze:W życiu Judasza doszło do dramatycznego pytania: nauka ojców, czy nauki Chrystusa.
Ja myślałem, że to ja pierwszy raz słyszę "patrystyka judeochrześcijańska", pomyślałem douczę się , poczytam - ale wujek google też nie słyszał - zapytuję więc Piotra - co to takiego?NT jest skarbem patrystyki judeochrześcijańskiej
Był tym wszystkim, co wymieniłeś jednocześnie. Jezus traktował go jak przyjaciela i przyjął do grona dwunastu, wiedząc o jego grzechach i słabościach, ale dając szansę na przemianę i nawrócenie.
Z jednej strony uwierzył w Chrystusa, z drugiej nie zmienił postępowania i jako jego skarbnik okradał go na bieżąco, niby tego żałując, ale nie na tyle by się zmienić - to przykład osoby uzależnionej od grzechu, w tym przypadku chciwości.
Odrzucając tą chciwość wraz z 30 srebrnikami w synagodze do stóp faryzeuszy miał szansę by nawet po zdradzie Jezus mu przebaczył - gdyby poszedł i ukląkł przed Zbawicielem i o nie poprosił.
Jego tragedią jest tu brak wiary w tym momencie że na to przebaczenie zasługuje, i w takim stanie odebranie sobie życia. Sytuację dobrze oddają tu słowa "Największym grzechem jest brak wiary w Boże Miłosierdzie".
Także w Dziejach jest opis jak to napełnieni już Duchem apostołowie wybierają nowego członka do grona dwunastu na miejsce Judasza, który odrzucił nauki Jezusa - nawet po zmartwychwstaniu, gdyby pozostał i uwierzył, a wiarę tą z pokorą głosił jak św. Paweł, pozostałby jako odkupiony apostoł na wieki.
Z jednej strony uwierzył w Chrystusa, z drugiej nie zmienił postępowania i jako jego skarbnik okradał go na bieżąco, niby tego żałując, ale nie na tyle by się zmienić - to przykład osoby uzależnionej od grzechu, w tym przypadku chciwości.
Odrzucając tą chciwość wraz z 30 srebrnikami w synagodze do stóp faryzeuszy miał szansę by nawet po zdradzie Jezus mu przebaczył - gdyby poszedł i ukląkł przed Zbawicielem i o nie poprosił.
Jego tragedią jest tu brak wiary w tym momencie że na to przebaczenie zasługuje, i w takim stanie odebranie sobie życia. Sytuację dobrze oddają tu słowa "Największym grzechem jest brak wiary w Boże Miłosierdzie".
Także w Dziejach jest opis jak to napełnieni już Duchem apostołowie wybierają nowego członka do grona dwunastu na miejsce Judasza, który odrzucił nauki Jezusa - nawet po zmartwychwstaniu, gdyby pozostał i uwierzył, a wiarę tą z pokorą głosił jak św. Paweł, pozostałby jako odkupiony apostoł na wieki.
Re: Judasz - Syn zatracenia
Trafiłam na niby Ewangelię Judasza, macie jakieś swoje przemyślenia? Tutaj trochę rozwinięty temat, ale nadal nie wiem czy to prawdziwa dodatkowa Ewangelia?
Tak bardziej z ciekawości, bez spinania, po prostu wpadałam na ten film dzisiaj.
Tak bardziej z ciekawości, bez spinania, po prostu wpadałam na ten film dzisiaj.
-
- Złoty mówca
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 523 times
- Been thanked: 1058 times
Oczywiście nie jest to żadna dodatkowa, prawdziwa Ewangelia.
Jest to tekst heretycki, gnostycki.
Nie jest to też żadne zaskakujące odkrycie bo o tym tekście wspominał już św. Ireneusz z Lyonu w II wieku.
Objawienie Boże jest zamknięte. Nie można dodać do Pisma Świętego jakiejś dodatkowej księgi. Żadnej.
Ostatnio zmieniony 2024-11-17, 17:20 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
O tym, jak wykorzystana jest ta pseudo-ewangelia w kontekscie politycznym do dzis, koniecznie czytajcie ksiazke Bronisława Wildsteina "Dolina Nicości".
W Chrystusie ukryte są wszystkie skarby mądrości i wiedzy.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Has thanked: 3045 times
- Been thanked: 5236 times
- Kontakt:
Rzekoma "ewangelia" Judasza to tekst gnostycki (a więc antychrześcijański) powstały w II wieku.
Generalnie - śmieci.
Generalnie - śmieci.
-
- Super gaduła
- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 281 times
- Been thanked: 142 times
- Kontakt:
Nie spotkałem jeszcze żadnego apokryfu, który by był spójny z resztą Biblii.Marek_Piotrowski pisze: ↑2024-11-17, 17:59 Rzekoma "ewangelia" Judasza to tekst gnostycki (a więc antychrześcijański) powstały w II wieku.
Generalnie - śmieci.
*** let's agree to disagree ***
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Has thanked: 3045 times
- Been thanked: 5236 times
- Kontakt:
Bo ja wiem? Niektóre nie są sprzeczne. Co nie oznacza jeszcze, że są nieprawdziwe.
Ale akurat "Ewangelia Tomasza" czy "Ewangelia Judasza" to raczej polemika z Ewangelią.
Ale akurat "Ewangelia Tomasza" czy "Ewangelia Judasza" to raczej polemika z Ewangelią.
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Kontakt:
Zgoda , że heretycka, że gnostyczna, że nigdy nie była przez żadnego z pisarzy chrześcijańskich pierwszych wieków zaliczana do kanonu Pisma, - dowód:
http://www.ntcanon.org/table.shtml
Dwóch pisarzy wspomina o tej ewangelii i zawsze jest to przy okazji omówieniu herezji (za wiki) :
By czytanie nie było szkodliwe duchowo to:
- trzeba mieć ugruntowaną wiedzę i wiarę
- trzeba przeczytać jakieś opracowanie i wstęp specjalisty
Zresztą sami się przekonajcie, że to całkiem inna "ewangelia"
http://www.ntcanon.org/table.shtml
Dwóch pisarzy wspomina o tej ewangelii i zawsze jest to przy okazji omówieniu herezji (za wiki) :
Natomiast ja z wielkim zainteresowaniem przeczytałem ten tekst z połowy II wieku dla mnie historyka (amatora) starożytnego chrześcijaństwa jest to tekst bardzo ciekawy i wartościowy pokazujący jak wierzyła sekta gnostycka Setianie (wywodzący się od Seta syna Adama - a co , albo od wielkiego i potężnego anioła Seta )Najstarsza znana informacja o jej istnieniu zawarta jest w dziele Adversus haereses (Przeciwko herezjom) z ok. 180 roku autorstwa pierwszego biskupa Lyonu, Ireneusza. Innym, który wspominał o ewangelii, był Epifaniusz z Salaminy w swoich Panarion[2].
By czytanie nie było szkodliwe duchowo to:
- trzeba mieć ugruntowaną wiedzę i wiarę
- trzeba przeczytać jakieś opracowanie i wstęp specjalisty
Zresztą sami się przekonajcie, że to całkiem inna "ewangelia"
Adamas i Oświecicieli
Adamas przebywał w pierwszym obłoku światłości. (49) Obłoku tego nie widział nikt z aniołów
których nazywano bogiem. Był on na podobieństwo tego anioła. Stworzył niezniszczalne pokolenie
Seta. Siedemdziesięciu dwu luminarzy objawiło się w niezniszczalnym pokoleniu według woli
Ducha. Byli w tej liczbie. Spośród siedemdziesięciu dwóch oświecicieli trzystu sześćdziesięciu
luminarzy pojawiło się w niezniszczalnym pokoleniu zgodnie z wolą Ducha, aby było ich po pięciu
na każdego. Dwanaście eonó w dwunastu luminarzy stanowi ich ojca, z sześcioma niebiosami dla
każdego eonu, tak że istnieją siedemdziesiąt dwa niebiosa dla siedemdziesięciu dwóch luminarzy,
dla każdego z nich po pięć firmamentów, (50) co daje łącznie trzysta sześćdziesiąt firmamentów.
Otrzymali władze i wielkie zastępy aniołów którzy sławili i służyli. Także dziewicze duchy
oddawały cześć i służyły wszystkim eonom razem z niebiosami i ich firmamentami.
Ostatnio zmieniony 2024-11-17, 22:38 przez Dezerter, łącznie zmieniany 2 razy.