Ksiądz Strzelczyk i J.Sojka (lut) o usprawiedliwieniu

Luteranie, Adwentyści, Baptyści, Zielonoświątkowcy, itd. Rozmowy na temat protestantów, czy rzeczywiście, to co mówi protestantyzm jest biblijne.
Pompieri
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 811 times
Been thanked: 409 times

Re: Ksiądz Strzelczyk i J.Sojka (lut) o usprawiedliwieniu

Post autor: Pompieri » 2024-12-21, 21:23

Nic nie widzisz. Po prostu nie podam.

retroentuzjasta

Post autor: retroentuzjasta » 2024-12-21, 21:33

Pompieri pisze: 2024-12-21, 21:23 Nic nie widzisz. Po prostu nie podam.
Ok. Taką konkretną odpowiedź to ja rozumiem. :)

Dodano po 18 minutach 44 sekundach:
sądzony pisze: 2024-12-21, 17:23 @Pompieri czy jest jakaś mistyka, głęboka duchowość w protestantyzmie? A w jakim "odłamie" masz staż?
Widzę, że jeden wykształcony Youtuber luterański wrzucił ciekawy odcinek:
"Mistyka, która inspirowała Reformację"
(szkoda że po angielsku, ale wiem że jesteś pasjonatem mistyki i może jakoś uda Ci się przetłumaczyć transkrypcję)

Obrazek

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2425 times
Been thanked: 2676 times

Post autor: sądzony » 2024-12-21, 21:58

retroentuzjasta pisze: 2024-12-21, 21:51 Widzę, że jeden wykształcony Youtuber luterański wrzucił ciekawy odcinek:
(szkoda że po angielsku, ale wiem że jesteś pasjonatem mistyki i może jakoś uda Ci się przetłumaczyć transkrypcję)
Z pewnością musi być coś co przyświecało reformacji. Jak wspomniałem wydaje mi się, że kiedyś gdy rozmawiałem z jednym zawziętym protestantem tu na forum to szukałem i znalazłem. Byłem nawet zdziwiony inspiracjami. Jeżeli nie ma jednak (nazwę brzydko) "struktury", która pielęgnuje tę istotną moim zdaniem część, mistyka pozostaje jedynie "bajaniem", pustym słowem bez ciała. I tak, wydaje mi się, choć nie wiem, stało się w protestantyzmie.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

retroentuzjasta

Post autor: retroentuzjasta » 2024-12-21, 22:07

Czasami mam wrażenie że protestantyzmem straszy się niegrzeczne dzieci (jak utopcem w moich stronach) ;)

Protestanci też mają "struktury".

Dodano po 13 minutach 24 sekundach:
sądzony pisze: 2024-12-21, 21:58
retroentuzjasta pisze: 2024-12-21, 21:51 Widzę, że jeden wykształcony Youtuber luterański wrzucił ciekawy odcinek:
Z pewnością musi być coś co przyświecało reformacji. Jak wspomniałem wydaje mi się, że kiedyś gdy rozmawiałem z jednym zawziętym protestantem tu na forum to szukałem i znalazłem. Byłem nawet zdziwiony inspiracjami. Jeżeli nie ma jednak (nazwę brzydko) "struktury", która pielęgnuje tę istotną moim zdaniem część, mistyka pozostaje jedynie "bajaniem", pustym słowem bez ciała. I tak, wydaje mi się, choć nie wiem, stało się w protestantyzmie.
Zauważyłem że autor filmu odwołuje się do czternastowiecznego ruchu mistycznego że Szwajcarii
ChatGPT pisze:"Przyjaciele Boga" (niem. Gottesfreunde) to mistyczny ruch religijny, który rozwinął się w XIV wieku, głównie na terenie Niemiec i Szwajcarii. Ruch ten był związany z mistyką nadreńską, a jego członkowie skupiali się na dążeniu do bezpośredniego doświadczenia Boga poprzez mistyczne zjednoczenie z Nim. Ich nauki były inspirowane ideami mistyków takich jak Mistrz Eckhart, Jan Tauler i Henryk Suso.
Charakterystyka ruchu:
1. Dążenie do bezpośredniej relacji z Bogiem: "Przyjaciele Boga" głosili, że człowiek może bezpośrednio doświadczyć obecności Boga, niekoniecznie przez formalne praktyki kościelne.
2. Wspólnota duchowa: Ruch był luźno zorganizowaną wspólnotą, która obejmowała zarówno duchownych, jak i świeckich. Łączyło ich przekonanie o konieczności wewnętrznej przemiany oraz głęboka pobożność.
3. Krytyka Kościoła: Choć nie dążyli do rozłamu z Kościołem katolickim, wielu członków ruchu krytykowało skorumpowanie hierarchii kościelnej oraz formalizm w religijności. Uważali, że instytucje religijne zaniedbały duchową misję.
4. Teksty i kazania: Przyjaciele Boga pozostawili po sobie dzieła mistyczne oraz kazania, które miały na celu prowadzić wiernych do głębszej relacji z Bogiem.
Znaczenie w Szwajcarii:
W Szwajcarii ruch Gottesfreunde był szczególnie aktywny w regionie Bazylei i Zurychu. Miał charakter elitarnej grupy mistycznej, ale wpływał na szersze kręgi społeczne poprzez swoją duchową głębię i poszukiwanie reform w życiu religijnym.
Prześladowania i dziedzictwo:
Choć ruch "Przyjaciół Boga" nie był oficjalnie uznany za heretycki, członkowie narażali się na nieufność Kościoła, zwłaszcza w okresach intensywnych prześladowań herezji. Wpływy ich nauk przetrwały jednak w późniejszych ruchach reformacyjnych i w chrześcijańskiej mistyce.

Ruch Gottesfreunde jest ważnym świadectwem duchowych poszukiwań w okresie późnego średniowiecza, odzwierciedlającym pragnienie odnowy religijnej i zbliżenia do Boga poza sztywnymi strukturami kościelnymi.
Ostatnio zmieniony 2024-12-21, 22:24 przez retroentuzjasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3144 times
Been thanked: 5378 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2024-12-21, 23:29

I słusznie. Reformacja to była katastrofa.

Pompieri
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 811 times
Been thanked: 409 times

Post autor: Pompieri » 2024-12-22, 13:10

Jesli dzialalnosc rebeliancka pod plaszczykiem religii jest mistyka, to ja jestem papiez w papierowych gumiakach.

ODPOWIEDZ