NIeśmiertelność w 2030 roku?
- Andy72
- Elitarny komentator
- Has thanked: 341 times
- Been thanked: 489 times
NIeśmiertelność w 2030 roku?
Ray Kurzweil przewiduje technologiczną nieśmiertelność na rok 2030. Czy Bóg dopuści do tego?
W raju Adam i Ewa zerwali owoc z drzewa wiadomości dobrego i złego, teraz ludzie sięgają po owoc życia .
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 3144 times
- Been thanked: 5378 times
- Kontakt:
Re: NIeśmiertelność w 2030 roku?
PO pierwsze: to mrzonki.
Po drugie: nawet gdyby to nie były mrzonki, nie walczymy o nieśmiertelność w sensie tego, że nie znikniemy, tylko o życie w sensie bycia z Bogiem.
Po drugie: nawet gdyby to nie były mrzonki, nie walczymy o nieśmiertelność w sensie tego, że nie znikniemy, tylko o życie w sensie bycia z Bogiem.
-
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 811 times
- Been thanked: 409 times
Nareszcie - tak se mysle _ bede niesmiertelny.
Tylko szkopul w tym, gdy cos przeskrobie i zostane skazany na dozywocie.
Piekna wizja budowy piekla juz tu za zycia.
Tylko szkopul w tym, gdy cos przeskrobie i zostane skazany na dozywocie.
Piekna wizja budowy piekla juz tu za zycia.
- Andy72
- Elitarny komentator
Technologiczna nieśmiertelność to bluźnierstwo rzucone w twarz Bogu. Nie potrzebujemy Cię, nie obchodzi nas co nas czeka po śmierci, bo będziemy żyli tak długo jak zechcemy!
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Has thanked: 5004 times
- Been thanked: 3377 times
- Kontakt:
Masz rację ale będzie to tylko dla bardzo bogatych
i drugie zastrzeżenie - jak zweryfikować, czy ten sztuczny, to będzie na pewno moja świadomość/ja, czy jej doskonała ale sztuczna imitacja?
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
-
- Zasłużony komentator
Zawsze imitacja nasladowcza.
Nawet mozg w idealnych warunkach laboratoryjnych jest "zywy" pare setek lat. Ajesli nie bedzie mozgu ( "mozg umrze") nie bedzie istoty, ktora wyposazona byla w mozg.
Wszelki zapis informacji to imitacja zycia - podobnie jak plyta gramofonowa imituje koncert , ktorego wykonawcy np.juz nie zyja.
Nawet mozg w idealnych warunkach laboratoryjnych jest "zywy" pare setek lat. Ajesli nie bedzie mozgu ( "mozg umrze") nie bedzie istoty, ktora wyposazona byla w mozg.
Wszelki zapis informacji to imitacja zycia - podobnie jak plyta gramofonowa imituje koncert , ktorego wykonawcy np.juz nie zyja.
- Andy72
- Elitarny komentator
Tutaj bardziej chodzi o nieśmiertelność poprzez grzebanie w DNA a nie zapis świadomości do chmury.
- Morkej
- Biegły forumowicz
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 458 times
Zawsze, kiedy pojawia się temat doczesnej nieśmiertelności, to widzę przed sobą tolkienowski świat Śródziemia. Mam tutaj na myśli ludzi i elfy. Ci pierwsi żyją krótko, a ci drudzy są w zasadzie nieśmiertelni. Śmiertelność ludzi była jednak nazywana "darem Ilúvatara", mimo, że spotykała się często z niezrozumieniem i buntem.
Ale dlaczego ta śmiertelność ludzi nosiła miano daru? Ponieważ to właśnie ludzie, a nie elfy, były bliżej stwórcy. Elfy mogły żyć wiecznie, ale nigdy nie były w stanie odejść z Ardy, nawet po swojej cielesnej śmierci dalej były do niego przywiązane. Nie mogły zatem zaznać spokoju. Mimo całej mądrości, jaką posiadały elfy, to nie były w stanie patrzeć poza świat, mimo całego ich piękna nie mogą zobaczyć piękna stwórcy osobiście. Ich nieśmiertelność przynosi im jedynie widzenie wszystkiego, co cenią, jak z czasem słabnie i umiera. Elfy są ściśle związane ze światem, podczas gdy człowiek może istnieć poza nim. Żadna elficka istota nigdy nie rozmawiała bezpośrednio ze stwórcą. Ich kontakt bazuje na przekazie przez pośredników. Natomiast człowiekowi został dany największy dar - osobista relacja z Eru. Dar, który przewyższał to, co zostało dane elfom.
Podsumowując, wizja bycia elfem w tym świecie nie brzmi zbyt przekonująco. Tym bardziej nie chciałbym być takim nieśmiertelnym elfem w naszym świecie. Niezależnie od tego, jak ta nieśmiertelność miałaby wyglądać.
Ale dlaczego ta śmiertelność ludzi nosiła miano daru? Ponieważ to właśnie ludzie, a nie elfy, były bliżej stwórcy. Elfy mogły żyć wiecznie, ale nigdy nie były w stanie odejść z Ardy, nawet po swojej cielesnej śmierci dalej były do niego przywiązane. Nie mogły zatem zaznać spokoju. Mimo całej mądrości, jaką posiadały elfy, to nie były w stanie patrzeć poza świat, mimo całego ich piękna nie mogą zobaczyć piękna stwórcy osobiście. Ich nieśmiertelność przynosi im jedynie widzenie wszystkiego, co cenią, jak z czasem słabnie i umiera. Elfy są ściśle związane ze światem, podczas gdy człowiek może istnieć poza nim. Żadna elficka istota nigdy nie rozmawiała bezpośrednio ze stwórcą. Ich kontakt bazuje na przekazie przez pośredników. Natomiast człowiekowi został dany największy dar - osobista relacja z Eru. Dar, który przewyższał to, co zostało dane elfom.
Podsumowując, wizja bycia elfem w tym świecie nie brzmi zbyt przekonująco. Tym bardziej nie chciałbym być takim nieśmiertelnym elfem w naszym świecie. Niezależnie od tego, jak ta nieśmiertelność miałaby wyglądać.
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis
- Andy72
- Elitarny komentator
W koncepcji reinkarnacji trzymamy się ciągle świata, nie umieramy całkowicie, tylko ciało eteryczne znowu przechodzi do innego ciała fizycznego. Często reinkarnacja bywała w religiach naturalnych, bo ludziom łatwiej było sobie ją wyobrazić, niż przejście do zupełnie innego świata. Natomiast starożytni Izraelici już od początku nie wierzyli w reinkarnację,
Dodano po 4 minutach 51 sekundach:
Dodano po 4 minutach 51 sekundach:
Tylko że to jest najbardziej ryzykowne zdarzenie w życiu, bo pociąga za sobą albo wieczne Niebo albo wieczne piekło...
-
- Zasłużony komentator
Dlaczego najbardziej ryzykowne zdarzenie?
Kazdy umiera, niewielu chce isc do piekla, wiec mamy szanse w czyscu,
Do piekla trzeba sie "zadeklarowac" ignorujac wyciagnieta reke milosiernego Boga.
Wydaje mi sie, ze na tym polega grzech przeciwko Duchowi Swietemu.
Kazdy umiera, niewielu chce isc do piekla, wiec mamy szanse w czyscu,
Do piekla trzeba sie "zadeklarowac" ignorujac wyciagnieta reke milosiernego Boga.
Wydaje mi sie, ze na tym polega grzech przeciwko Duchowi Swietemu.
Ostatnio zmieniony 2025-01-01, 15:19 przez Pompieri, łącznie zmieniany 1 raz.
- Abstract
- Elitarny komentator
- Has thanked: 190 times
- Been thanked: 547 times
Nieśmiertelność jest umowna, bo niby jak się uchronisz przed bombą atomową? Meteorytem który zmiecie życie z ziemi?
Przedłużenie funkcji biologicznych o XXX lat vs poza czasowy Bóg wynik zawsze jest oczywisty.
Z drugiej strony nasza możliwość rozwoju to dar od Boga, przedłużanie biologii trwa już od lat. Coraz dłuższy wiek życia, wydłużanie się listy nowo odkrytych chorób geriatrycznych. Na ogromną skalę ingerujemy w porody i przeżywalność matek z dziećmi, gdzie wcześniej natura obchodziła się z nami nieciekawie. Suwak życia jest ciągle przesuwany, być może zbliżamy się do jakiejś formy przełomu, świadomość jest jedną wielką niewiadomą, jeśli człowiek to dusza i ciało, dualizm jest ślepym zaułkiem nie powinno dojść do wzbudzenia świadomości poza ciałem.
„Człowiek jest syntezą skończoności i nieskończoności, czasowości i wieczności, konieczności i wolności”
Søren Kierkegaard
Søren Kierkegaard
-
- Zasłużony komentator
Wydluza sie dlugosc zycia? Byc moze czasami tak bywa.
Dlugosc zycia obliczana jest ze sredniej zgonow, narodzim i ogolnie zliczonych lat zycia wszystkich razem.
Ale - po coz mi jak najdluzsze zycie, gdy jego jakosc coraz gorsza?
Dlugosc zycia obliczana jest ze sredniej zgonow, narodzim i ogolnie zliczonych lat zycia wszystkich razem.
Ale - po coz mi jak najdluzsze zycie, gdy jego jakosc coraz gorsza?