Stworzenie, grzech pierworodny, ewolucja na poważnie
Re: Stworzenie, grzech pierworodny, ewolucja na poważnie
To opis literalny. W opisie literalnym raj nie był doskonałym bo było tam coś niedobrego niedoskonałego przynajmniej przez jakiś czas Rz 2, 18. "...... Nie jest dobrze żeby mężczyzna był sam.....".
Ja nie czytam literalnie. To, że ten stan uważam za historyczny nie oznacza, że rozumiem początek księgi Rodzaju literalnie.
To,że zwierzęta odczuwały ból wynika z ich natury ( śmiertelna dusza i ciało) , której twórca jest Bóg.
Ja nie czytam literalnie. To, że ten stan uważam za historyczny nie oznacza, że rozumiem początek księgi Rodzaju literalnie.
To,że zwierzęta odczuwały ból wynika z ich natury ( śmiertelna dusza i ciało) , której twórca jest Bóg.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 3144 times
- Been thanked: 5378 times
- Kontakt:
To w ogóle nie jest żaden "opis". To przypowieść mądrościowa.
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2425 times
- Been thanked: 2676 times
Czyli zakładając, że "obraz" to potencjał życia w Bogu, a "podobieństwo" realizację tego potencjału (przebóstwienia, komunii, zjednoczenia), grzech jest po prostu nieumiejętnością jego realizacji. Czyli poniekąd wynika z "dziecięctwa" adamowego?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- CiekawaXO
- Złoty mówca
- Has thanked: 1291 times
- Been thanked: 1104 times
Nie, Brak GP Jezusa i Maryji polegał moim zdaniem zaznaczam, ale nie jest to sprawdzone, że po prostu nie zgrzeszyli, a nie że urodzili się z jakimś potencjałem do nie grzeszenia. Weź pisz jakoś jaśniej co? Przykładowo wyobraź sobie mnie jak 5 letnie dziecko i tłumacz coś napisał jak dziecku.
@Marek_Piotrowski herezja czy nie?
Ostatnio zmieniony 2025-01-11, 20:37 przez CiekawaXO, łącznie zmieniany 1 raz.
- sądzony
- Legendarny komentator
To znaczy, że urodzili się całkowicie dojrzali duchowo za sprawą szczególnej łaski i wypełniali swoje powołanie jedynie ku Bogu.CiekawaXO pisze: ↑2025-01-11, 20:37 Nie, Brak GP Jezusa i Maryji polegał moim zdaniem zaznaczam, ale nie jest to sprawdzone, że po prostu nie zgrzeszyli, a nie że urodzili się z jakimś potencjałem do nie grzeszenia. Weź pisz jakoś jaśniej co? Przykładowo wyobraź sobie mnie jak 5 letnie dziecko i tłumacz coś napisał jak dziecku.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Has thanked: 5004 times
- Been thanked: 3377 times
- Kontakt:
Marka ustanawiam Przewodniczącym Formowej Kongregacji ds. Wiary (nie wiem czy wiecie jak się poprzednio ta instytucja nazywała )CiekawaXO pisze: ↑2025-01-11, 20:37 Nie, Brak GP Jezusa i Maryji polegał moim zdaniem zaznaczam, ale nie jest to sprawdzone, że po prostu nie zgrzeszyli, a nie że urodzili się z jakimś potencjałem do nie grzeszenia. Weź pisz jakoś jaśniej co? Przykładowo wyobraź sobie mnie jak 5 letnie dziecko i tłumacz coś napisał jak dziecku.
Ja mam z GP problem, dlatego czytam z zainteresowaniem, myślę i milczę, bo przez lata próbowałem temat zbadać i zrozumieć i porażka
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
- sądzony
- Legendarny komentator
Może się chociaż podziel z czym masz problem. Tak ogólnie.
- CiekawaXO
- Złoty mówca
Jeszcze dalej idę, nie że dojrzali duchowo, tylko po prostu nie zgrzeszyli za sprawą...woli.sądzony pisze: ↑2025-01-11, 20:44To znaczy, że urodzili się całkowicie dojrzali duchowo za sprawą szczególnej łaski i wypełniali swoje powołanie jedynie ku Bogu.CiekawaXO pisze: ↑2025-01-11, 20:37 Nie, Brak GP Jezusa i Maryji polegał moim zdaniem zaznaczam, ale nie jest to sprawdzone, że po prostu nie zgrzeszyli, a nie że urodzili się z jakimś potencjałem do nie grzeszenia. Weź pisz jakoś jaśniej co? Przykładowo wyobraź sobie mnie jak 5 letnie dziecko i tłumacz coś napisał jak dziecku.
Myślę,albo gdzieś przeczytałam, że Bóg czekał na taką osobę. Wiedział że będzie bezgrzeszna.
I dlatego urodził się wtedy a nie dziś, w sensie Jezus się narodził.
Dodano po 3 minutach 6 sekundach:
Inkwizycja?Dezerter pisze: ↑2025-01-11, 20:48Marka ustanawiam Przewodniczącym Formowej Kongregacji ds. Wiary (nie wiem czy wiecie jak się poprzednio ta instytucja nazywała )CiekawaXO pisze: ↑2025-01-11, 20:37 Nie, Brak GP Jezusa i Maryji polegał moim zdaniem zaznaczam, ale nie jest to sprawdzone, że po prostu nie zgrzeszyli, a nie że urodzili się z jakimś potencjałem do nie grzeszenia. Weź pisz jakoś jaśniej co? Przykładowo wyobraź sobie mnie jak 5 letnie dziecko i tłumacz coś napisał jak dziecku.
Ja mam z GP problem, dlatego czytam z zainteresowaniem, myślę i milczę, bo przez lata próbowałem temat zbadać i zrozumieć i porażka
Ostatnio zmieniony 2025-01-11, 20:54 przez CiekawaXO, łącznie zmieniany 1 raz.
- sądzony
- Legendarny komentator
Rozumiem. No ale skoro nie zgrzeszyli za sprawą woli, wynikało to zapewne z dojrzałości duchowej, to ze szczególnej łaski bożej, którą można nazwać brakiem GP. To jedynie kwestia punktu widzenia. Tak jak Filioque.
- CiekawaXO
- Złoty mówca
Nie, tak nie można sądzić, że ze szczególnej łaski Bożej, bo to by oznaczało, że Bóg jednym taką łaskę daje, a innym nie. Dla mnei odpada ze względu na przymioty Boga, że jest sprawiedliwy.
Po prostu-nie zgrzeszyli.
Po prostu-nie zgrzeszyli.
- sądzony
- Legendarny komentator
Rozumiem. Zauważ jednak, że wszystko poczyna się z Boga. Tak jak Słowo, Syn, tak i każda łaska, i to On dzieli nią nie zawsze "sprawiedliwie" po naszemu, a po bożemu przez co zbawia świat.
Wersja dla 5 latki jakby co:
Nasza sprawiedliwość nie jest Jego.
Ale spoko. Rozumiem jak rozumujesz i to akceptuję.
Ostatnio zmieniony 2025-01-11, 21:07 przez sądzony, łącznie zmieniany 1 raz.
- CiekawaXO
- Złoty mówca
W sumie to by miało jakiś sens, że GP to po prostu nie grzeszenie.
Na początku ludzie nie grzeszyli, jak się narodzili,bo nie znali Prawa. Później je poznali, za sprawą świadomości i wiedzieli już co jest prawdą, i zyskali pełną wolność i wybierali. Nikt też nie napisał, że zgrzeszyli grzechem ciężkim. A może lekkim jedynie?
Może grzechy lekkie już wliczają się w odejście od Prawa?
Dlatego że dekalog zachować nie jest trudno, znaczy jest to możliwe, ale lekkie?
To jest akurat niemożliwe.
Na początku ludzie nie grzeszyli, jak się narodzili,bo nie znali Prawa. Później je poznali, za sprawą świadomości i wiedzieli już co jest prawdą, i zyskali pełną wolność i wybierali. Nikt też nie napisał, że zgrzeszyli grzechem ciężkim. A może lekkim jedynie?
Dlatego że dekalog zachować nie jest trudno, znaczy jest to możliwe, ale lekkie?
- sądzony
- Legendarny komentator
GP nie może być "nie grzeszeniem".CiekawaXO pisze: ↑2025-01-11, 21:07 W sumie to by miało jakiś sens, że GP to po prostu nie grzeszenie.
Uzyskiwanie samoświadomości było pewnie bardzo długim procesem, którego moim zdaniem efektem, musiał być egoizm i egocentryzm. Działo się to pewnie dużo wcześniej przed powstaniem jakiejkolwiek moralności (Prawa). Można założyć, że tworzenie się samoświadomości jest GP, ale ten proces nie był wyborem.
- CiekawaXO
- Złoty mówca
No nie może być nie grzeszeniem, ale z tego względu, że co ze Chrztem niemowląt?
A wcześniej dorosłych?
To się z tym gryzie, bo Chrzest...
Co w ogóle robi Chrzest z GP?
Dodano po 7 minutach 20 sekundach:
Moralność żeby została przyjęta, musi mieć dysk, na który zostanie przyjęta, więc najwyższy stopień intencjonalności.
Dopiero wtedy mógł zaistnieć grzech. A świadomym siebie, najwyższy stopień intencjonalności jest tylko w cywilizacji.
Żeby była cywilizacja, musi zaistnieć mowa. I nie wiem czy Bóg oceniał moralność którą sobie wypracowali, normy, czy raczej te normy które mogły być zbliżone do Prawa Bożego, które na pewno nie było znane tak jak Żydom czy nam.
Może to była inna religia, jakaś pierwotna, raczej na pewno, i z tych zasad ich rozliczał.
Ale to raczej normalne grzeszenie, a nie GP.
A wcześniej dorosłych?
To się z tym gryzie, bo Chrzest...
Co w ogóle robi Chrzest z GP?
Dodano po 7 minutach 20 sekundach:
Egoizm i egocentryzm nie musi być grzechem. Czasami jest konieczny aby przetrwać.sądzony pisze: ↑2025-01-11, 21:18GP nie może być "nie grzeszeniem".CiekawaXO pisze: ↑2025-01-11, 21:07 W sumie to by miało jakiś sens, że GP to po prostu nie grzeszenie.
Uzyskiwanie samoświadomości było pewnie bardzo długim procesem, którego moim zdaniem efektem, musiał być egoizm i egocentryzm. Działo się to pewnie dużo wcześniej przed powstaniem jakiejkolwiek moralności (Prawa). Można założyć, że tworzenie się samoświadomości jest GP, ale ten proces nie był wyborem.
Moralność żeby została przyjęta, musi mieć dysk, na który zostanie przyjęta, więc najwyższy stopień intencjonalności.
Dopiero wtedy mógł zaistnieć grzech. A świadomym siebie, najwyższy stopień intencjonalności jest tylko w cywilizacji.
Żeby była cywilizacja, musi zaistnieć mowa. I nie wiem czy Bóg oceniał moralność którą sobie wypracowali, normy, czy raczej te normy które mogły być zbliżone do Prawa Bożego, które na pewno nie było znane tak jak Żydom czy nam.
Może to była inna religia, jakaś pierwotna, raczej na pewno, i z tych zasad ich rozliczał.
Ale to raczej normalne grzeszenie, a nie GP.
Ostatnio zmieniony 2025-01-11, 21:29 przez CiekawaXO, łącznie zmieniany 3 razy.
- sądzony
- Legendarny komentator
Nie wiem czy rozumiesz czym jest łaska i Sakrament, bo nie dam rady wytłumaczyć tego 5 latce.
Czymkolwiek nie jest GP wierzymy, że jest, a Sakrament zmywa go bożą łaską.