Stworzenie, grzech pierworodny, ewolucja na poważnie

Ważne wydarzenia biblijne dla chrześcijan i żydów. Niewola egipska, narodziny i śmierć Jezusa, zmartwychwstanie, itp
Lukasz
Przybysz
Przybysz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Stworzenie, grzech pierworodny, ewolucja na poważnie

Post autor: Lukasz » 2025-01-08, 10:52

To opis literalny. W opisie literalnym raj nie był doskonałym bo było tam coś niedobrego niedoskonałego przynajmniej przez jakiś czas Rz 2, 18. "...... Nie jest dobrze żeby mężczyzna był sam.....".

Ja nie czytam literalnie. To, że ten stan uważam za historyczny nie oznacza, że rozumiem początek księgi Rodzaju literalnie.

To,że zwierzęta odczuwały ból wynika z ich natury ( śmiertelna dusza i ciało) , której twórca jest Bóg.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3144 times
Been thanked: 5378 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-01-08, 11:10

To w ogóle nie jest żaden "opis". To przypowieść mądrościowa.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2425 times
Been thanked: 2676 times

Post autor: sądzony » 2025-01-11, 20:30

CiekawaXO pisze: 2025-01-07, 20:01 A może grzech pierworodny to po prostu: nie umiesz nie grzeszyć?
Czyli zakładając, że "obraz" to potencjał życia w Bogu, a "podobieństwo" realizację tego potencjału (przebóstwienia, komunii, zjednoczenia), grzech jest po prostu nieumiejętnością jego realizacji. Czyli poniekąd wynika z "dziecięctwa" adamowego?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 1291 times
Been thanked: 1104 times

Post autor: CiekawaXO » 2025-01-11, 20:37

Nie, Brak GP Jezusa i Maryji polegał moim zdaniem zaznaczam, ale nie jest to sprawdzone, że po prostu nie zgrzeszyli, a nie że urodzili się z jakimś potencjałem do nie grzeszenia. Weź pisz jakoś jaśniej co? Przykładowo wyobraź sobie mnie jak 5 letnie dziecko i tłumacz coś napisał jak dziecku.
@Marek_Piotrowski herezja czy nie?
Ostatnio zmieniony 2025-01-11, 20:37 przez CiekawaXO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-01-11, 20:44

CiekawaXO pisze: 2025-01-11, 20:37 Nie, Brak GP Jezusa i Maryji polegał moim zdaniem zaznaczam, ale nie jest to sprawdzone, że po prostu nie zgrzeszyli, a nie że urodzili się z jakimś potencjałem do nie grzeszenia. Weź pisz jakoś jaśniej co? Przykładowo wyobraź sobie mnie jak 5 letnie dziecko i tłumacz coś napisał jak dziecku.
To znaczy, że urodzili się całkowicie dojrzali duchowo za sprawą szczególnej łaski i wypełniali swoje powołanie jedynie ku Bogu.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5004 times
Been thanked: 3377 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-01-11, 20:48

CiekawaXO pisze: 2025-01-11, 20:37 Nie, Brak GP Jezusa i Maryji polegał moim zdaniem zaznaczam, ale nie jest to sprawdzone, że po prostu nie zgrzeszyli, a nie że urodzili się z jakimś potencjałem do nie grzeszenia. Weź pisz jakoś jaśniej co? Przykładowo wyobraź sobie mnie jak 5 letnie dziecko i tłumacz coś napisał jak dziecku.
;) Marka ustanawiam Przewodniczącym Formowej Kongregacji ds. Wiary (nie wiem czy wiecie jak się poprzednio ta instytucja nazywała ;) )

Ja mam z GP problem, dlatego czytam z zainteresowaniem, myślę i milczę, bo przez lata próbowałem temat zbadać i zrozumieć i porażka :(
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-01-11, 20:51

Dezerter pisze: 2025-01-11, 20:48 Ja mam z GP problem, dlatego czytam z zainteresowaniem, myślę i milczę, bo przez lata próbowałem temat zbadać i zrozumieć i porażka :(
Może się chociaż podziel z czym masz problem. Tak ogólnie.

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: CiekawaXO » 2025-01-11, 20:52

sądzony pisze: 2025-01-11, 20:44
To znaczy, że urodzili się całkowicie dojrzali duchowo za sprawą szczególnej łaski i wypełniali swoje powołanie jedynie ku Bogu.
Jeszcze dalej idę, nie że dojrzali duchowo, tylko po prostu nie zgrzeszyli za sprawą...woli.
Myślę,albo gdzieś przeczytałam, że Bóg czekał na taką osobę. Wiedział że będzie bezgrzeszna.
I dlatego urodził się wtedy a nie dziś, w sensie Jezus się narodził.

Dodano po 3 minutach 6 sekundach:
Dezerter pisze: 2025-01-11, 20:48
;) Marka ustanawiam Przewodniczącym Formowej Kongregacji ds. Wiary (nie wiem czy wiecie jak się poprzednio ta instytucja nazywała ;) )

Ja mam z GP problem, dlatego czytam z zainteresowaniem, myślę i milczę, bo przez lata próbowałem temat zbadać i zrozumieć i porażka :(
Inkwizycja?
Ostatnio zmieniony 2025-01-11, 20:54 przez CiekawaXO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-01-11, 20:55

CiekawaXO pisze: 2025-01-11, 20:52 Jeszcze dalej idę, nie że dojrzali duchowo, tylko po prostu nie zgrzeszyli za sprawą...woli.
Rozumiem. No ale skoro nie zgrzeszyli za sprawą woli, wynikało to zapewne z dojrzałości duchowej, to ze szczególnej łaski bożej, którą można nazwać brakiem GP. To jedynie kwestia punktu widzenia. Tak jak Filioque.

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: CiekawaXO » 2025-01-11, 20:58

Nie, tak nie można sądzić, że ze szczególnej łaski Bożej, bo to by oznaczało, że Bóg jednym taką łaskę daje, a innym nie. Dla mnei odpada ze względu na przymioty Boga, że jest sprawiedliwy.
Po prostu-nie zgrzeszyli.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-01-11, 21:04

CiekawaXO pisze: 2025-01-11, 20:58 Nie, tak nie można sądzić, że ze szczególnej łaski Bożej, bo to by oznaczało, że Bóg jednym taką łaskę daje, a innym nie. Dla mnei odpada ze względu na przymioty Boga, że jest sprawiedliwy.
Po prostu-nie zgrzeszyli.
Rozumiem. Zauważ jednak, że wszystko poczyna się z Boga. Tak jak Słowo, Syn, tak i każda łaska, i to On dzieli nią nie zawsze "sprawiedliwie" po naszemu, a po bożemu przez co zbawia świat.

Wersja dla 5 latki jakby co:
Nasza sprawiedliwość nie jest Jego.

Ale spoko. Rozumiem jak rozumujesz i to akceptuję.
Ostatnio zmieniony 2025-01-11, 21:07 przez sądzony, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: CiekawaXO » 2025-01-11, 21:07

W sumie to by miało jakiś sens, że GP to po prostu nie grzeszenie.
Na początku ludzie nie grzeszyli, jak się narodzili,bo nie znali Prawa. Później je poznali, za sprawą świadomości i wiedzieli już co jest prawdą, i zyskali pełną wolność i wybierali. Nikt też nie napisał, że zgrzeszyli grzechem ciężkim. A może lekkim jedynie?
Może grzechy lekkie już wliczają się w odejście od Prawa?
Dlatego że dekalog zachować nie jest trudno, znaczy jest to możliwe, ale lekkie?
To jest akurat niemożliwe.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-01-11, 21:18

CiekawaXO pisze: 2025-01-11, 21:07 W sumie to by miało jakiś sens, że GP to po prostu nie grzeszenie.
Na początku ludzie nie grzeszyli, jak się narodzili,bo nie znali Prawa. Później je poznali, za sprawą świadomości i wiedzieli już co jest prawdą, i zyskali pełną wolność i wybierali. Nikt też nie napisał, że zgrzeszyli grzechem ciężkim. A może lekkim jedynie?
Dlatego że dekalog zachować nie jest trudno, znaczy jest to możliwe, ale lekkie?
GP nie może być "nie grzeszeniem".
Uzyskiwanie samoświadomości było pewnie bardzo długim procesem, którego moim zdaniem efektem, musiał być egoizm i egocentryzm. Działo się to pewnie dużo wcześniej przed powstaniem jakiejkolwiek moralności (Prawa). Można założyć, że tworzenie się samoświadomości jest GP, ale ten proces nie był wyborem.

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: CiekawaXO » 2025-01-11, 21:20

No nie może być nie grzeszeniem, ale z tego względu, że co ze Chrztem niemowląt?
A wcześniej dorosłych?
To się z tym gryzie, bo Chrzest...
Co w ogóle robi Chrzest z GP?

Dodano po 7 minutach 20 sekundach:
sądzony pisze: 2025-01-11, 21:18
CiekawaXO pisze: 2025-01-11, 21:07 W sumie to by miało jakiś sens, że GP to po prostu nie grzeszenie.
GP nie może być "nie grzeszeniem".
Uzyskiwanie samoświadomości było pewnie bardzo długim procesem, którego moim zdaniem efektem, musiał być egoizm i egocentryzm. Działo się to pewnie dużo wcześniej przed powstaniem jakiejkolwiek moralności (Prawa). Można założyć, że tworzenie się samoświadomości jest GP, ale ten proces nie był wyborem.
Egoizm i egocentryzm nie musi być grzechem. Czasami jest konieczny aby przetrwać.
Moralność żeby została przyjęta, musi mieć dysk, na który zostanie przyjęta, więc najwyższy stopień intencjonalności.
Dopiero wtedy mógł zaistnieć grzech. A świadomym siebie, najwyższy stopień intencjonalności jest tylko w cywilizacji.
Żeby była cywilizacja, musi zaistnieć mowa. I nie wiem czy Bóg oceniał moralność którą sobie wypracowali, normy, czy raczej te normy które mogły być zbliżone do Prawa Bożego, które na pewno nie było znane tak jak Żydom czy nam.
Może to była inna religia, jakaś pierwotna, raczej na pewno, i z tych zasad ich rozliczał.
Ale to raczej normalne grzeszenie, a nie GP.
Ostatnio zmieniony 2025-01-11, 21:29 przez CiekawaXO, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-01-11, 21:30

CiekawaXO pisze: 2025-01-11, 21:20 No nie może być nie grzeszeniem, ale z tego względu, że co ze Chrztem niemowląt?
A wcześniej dorosłych?
To się z tym gryzie, bo Chrzest...
Co w ogóle robi Chrzest z GP?
Nie wiem czy rozumiesz czym jest łaska i Sakrament, bo nie dam rady wytłumaczyć tego 5 latce.
Czymkolwiek nie jest GP wierzymy, że jest, a Sakrament zmywa go bożą łaską.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum biblijne, wydarzenia biblijne”