Różnica jest taka że buddyści tybetańscy temu nie zaprzeczają.sądzony pisze: ↑2024-09-14, 11:18Rozumiem co chcesz powiedzieć. No ale w podobny sposób "zielonoświątkowiec" oskarża mnie o magiczne czczenie obrazów Maryi jako powszechną praktykę. My katolicy wiemy jednak, że to kłamstwo.Albertus pisze: ↑2024-09-14, 11:14 Powoływałem się na oficjalne nauczanie w odniesieniu do Kościoła Katolickiego gdzie takie oficjalne nauczanie jest.
W odniesieniu do buddyzmu tybetańskiego wystarczy powszechna praktyka
https://reshistorica.journals.umcs.pl/k ... 11498/8773
https://17karmapa.pl/o-buddyjskich-wrozbach/
Co to jest okultyzm?
-
- Złoty mówca
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 552 times
- Been thanked: 1101 times
Re: Co to jest okultyzm?
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2425 times
- Been thanked: 2676 times
Czy spotkałeś się z tym osobiście?
Dodano po 1 minucie 52 sekundach:
Nie przeczytałem tych artykułów. Czy jest tam wypowiedź buddysty który o tym mówi lub nie zaprzecza?
Poza tym moja matka również nie zaprzecza temu, iż "jak walnie pompejankę" to czy tamto wymodli.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
-
- Złoty mówca
To przeczytaj. Drugi link jest wypowiedzią buddysty.sądzony pisze: ↑2024-09-14, 11:24Czy spotkałeś się z tym osobiście?
Dodano po 1 minucie 52 sekundach:Nie przeczytałem tych artykułów. Czy jest tam wypowiedź buddysty który o tym mówi lub nie zaprzecza?
Poza tym moja matka również nie zaprzecza temu, iż "jak walnie pompejankę" to czy tamto wymodli.
- sądzony
- Legendarny komentator
A zatem zbyt słabo znam buddyzm tybetański by to stwierdzić i muszę dać wam wiarę.
Jednakże znam nieco buddyzm zen i na tyle na ile go rozumiem nie dostrzegam tam żadnego okultyzmu.
Dodano po 36 sekundach:
Nie chce mi się. Zaufam Ci.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
-
- Złoty mówca
I jeszcze to:
https://buddyzm-tybetanski.pl/2020/03/1 ... w-i-magii/
Cytat:
https://buddyzm-tybetanski.pl/2020/03/1 ... w-i-magii/
Cytat:
Wydaje się, że popularność Kurukulli wśród Tybetańczyków, zarówno w przeszłości jak i obecnie, wynika z kojarzenia jej z magiczną aktywnością oczarowania (dbang gi ‘phrin-las) lub rzucania uroków na ludzi po to, by nimi zawładnąć (dbang du bsdud). Bardziej niż jakakolwiek inna postać buddyjskiego panteonu, Kurukulla stała się buddyjską boginią miłości i seksu, odpowiednikiem bogini Afrodyty i Wenus w tradycji Zachodniej. Przedstawiana jest jako ponętna i uwodzicielska naga szesnastoletnia dziewczyna. Pośród atrybutów, które trzyma w czterech rękach (bo czteroramienna forma należy do najczęściej przedstawianych), znajdują się łuk i strzała oplecione girlandą kwiatów, przypominające atrybuty zachodnich bożków Erosa i Kupidyna, choć jako bogini sztuk magicznych, jest bliższa bogini Dianie.
Może wydać się dziwne i ironiczne, że buddyzm, będący pierwotnie religią mnichów żyjących w celibacie, wydał na świat tę atrakcyjną i uwodzicielską boginię seksu. Celem buddyzmu jako ścieżki duchowej jest ostatecznie wyzwolenie z samsary i osiągnięcie oświecenia. Ten najwyższy cel określany jest mianem najwyższego z osiągnięć lub siddhi (mchog gi dngos-grub). Jednak nie wszyscy praktykujący buddyści są mnichami, którzy złożyli śluby celibatu i żyją w odosobnieniu, odizolowani od świata, przebywając we wchłonięciu medytacyjnym. Podobnie jak wszyscy inni ludzie, buddyści muszą stawiać czoła praktycznym aspektom życia w społeczeństwie. Sadhana czy przywołanie bóstwa to medytacja i praktyka rytuału, w którym adept w medytacji przyjmuje aspekt lub formę bóstwa, postrzeganego jako manifestacja oświeconej świadomości Buddy, a następnie przywołuje moc duchową, mądrość i właściwości danego jidama jako pomoc w osiągnięciu wyzwolenia i oświecenia.
Ostatnio zmieniony 2024-09-14, 11:32 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 811 times
- Been thanked: 409 times
Byty duchowe to nie sa bozki czy bogowie ( wchodzi o buddyzm ) ... to "oswiecone" byty , najczesciej ludzkie istoty , ktore dostapily pelnego "oswiecenia ". Wplywy hinduizmu i zoroastarianizmu wprowadzily byty duchowe w ogolnosci, reinkarnacyjne labo dzinistyczne. I to sie wyksztalcila taka swego rodzaju "emulsja" religijna, zmiwszane ale nie bedace jednym.
tez nie jestem specem buddyjskim, troche wiedzy nabylem od pewnego profesora z KUL i z wlasnej kilkunastomiesiecznej bytnosci w paraklasztorze buddyjskim.
tez nie jestem specem buddyjskim, troche wiedzy nabylem od pewnego profesora z KUL i z wlasnej kilkunastomiesiecznej bytnosci w paraklasztorze buddyjskim.
-
- Mistrz komentowania
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 504 times
Jako praktyk pompejanek to powiem ci że głupio myślisz.sądzony pisze: ↑2024-09-14, 11:24Czy spotkałeś się z tym osobiście?
Dodano po 1 minucie 52 sekundach:Nie przeczytałem tych artykułów. Czy jest tam wypowiedź buddysty który o tym mówi lub nie zaprzecza?
Jeśli nie będzie laski związanej z prośbą to te 54 dni pozwoli ci się pogodzić z właściwym rozwiązaniem.
I to jest w tym najpiękniejsze..No ale trzeba by spróbować by zrozumieć w czym rzecz
- sądzony
- Legendarny komentator
Pytanie czy potrzebna do tego pompejanka, jak mawiają "silna modlitwa".Gzresznik Upadający pisze: ↑2024-09-14, 14:28 Jako praktyk pompejanek to powiem ci że głupio myślisz.
Jeśli nie będzie laski związanej z prośbą to te 54 dni pozwoli ci się pogodzić z właściwym rozwiązaniem.
I to jest w tym najpiękniejsze..No ale trzeba by spróbować by zrozumieć w czym rzecz
- Andy72
- Elitarny komentator
- Has thanked: 341 times
- Been thanked: 489 times
Jeśli Pompejanka jest silna to naszym wysiłkiem i ilością modlitw a nie tak jak w okultyzmie, "jakimiś tajemnymi słowami"
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)
-
- Złoty mówca
Czymś całkowicie innym jest proszenie o coś Boga a próbami zmuszenia jakichś duchowych bytów, często ze świadomością ze te byty są złe, do spełniania naszej woli.
W tym pierwszym przypadku i tak Bóg zrobi tak jak zechce ale warto prosić z wiarą i sam Jezus zachęca nas do intensywnej modlitwy.
- Andy72
- Elitarny komentator
- Has thanked: 341 times
- Been thanked: 489 times
Jezus zachęcał do wytrwałej modlitwy,
Przykładem może być św. Monika , matka św. Augustyna
1 Powiedział im też przypowieść o tym, że zawsze powinni modlić się i nie ustawać: 2 «W pewnym mieście żył sędzia, który Boga się nie bał i nie liczył się z ludźmi. 3 W tym samym mieście żyła wdowa, która przychodziła do niego z prośbą: "Obroń mnie przed moim przeciwnikiem!" 4 Przez pewien czas nie chciał; lecz potem rzekł do siebie: "Chociaż Boga się nie boję ani z ludźmi się nie liczę, 5 to jednak, ponieważ naprzykrza mi się ta wdowa, wezmę ją w obronę, żeby nie przychodziła bez końca i nie zadręczała mnie"».
6 I Pan dodał: «Słuchajcie, co ten niesprawiedliwy sędzia mówi. 7 A Bóg, czyż nie weźmie w obronę swoich wybranych, którzy dniem i nocą wołają do Niego, i czy będzie zwlekał w ich sprawie? 8 Powiadam wam, że prędko weźmie ich w obronę. Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?»
Przykładem może być św. Monika , matka św. Augustyna
1 Powiedział im też przypowieść o tym, że zawsze powinni modlić się i nie ustawać: 2 «W pewnym mieście żył sędzia, który Boga się nie bał i nie liczył się z ludźmi. 3 W tym samym mieście żyła wdowa, która przychodziła do niego z prośbą: "Obroń mnie przed moim przeciwnikiem!" 4 Przez pewien czas nie chciał; lecz potem rzekł do siebie: "Chociaż Boga się nie boję ani z ludźmi się nie liczę, 5 to jednak, ponieważ naprzykrza mi się ta wdowa, wezmę ją w obronę, żeby nie przychodziła bez końca i nie zadręczała mnie"».
6 I Pan dodał: «Słuchajcie, co ten niesprawiedliwy sędzia mówi. 7 A Bóg, czyż nie weźmie w obronę swoich wybranych, którzy dniem i nocą wołają do Niego, i czy będzie zwlekał w ich sprawie? 8 Powiadam wam, że prędko weźmie ich w obronę. Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?»
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)
-
- Mistrz komentowania
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 504 times
54 dni po 3 różańce....sądzony pisze: ↑2024-09-14, 14:34Pytanie czy potrzebna do tego pompejanka, jak mawiają "silna modlitwa".Gzresznik Upadający pisze: ↑2024-09-14, 14:28 Jako praktyk pompejanek to powiem ci że głupio myślisz.
To kształtuje trochę pokorę.... Trochę. Zwłaszcza jak sobie zdajesz sprawę jak gownianie do tego podchodzisz. ( Mam nadzieję że sposób mówienia przyjmiesz jako konwencję poetycka nie zaś atak na ciebie)
- sądzony
- Legendarny komentator
Nie rozmawiam o buddyzmie tybetańskim. Zaufałem Wam i nie mam czasu by dalej się nad tym rozwodzić.Albertus pisze: ↑2024-09-14, 15:11 Czymś całkowicie innym jest proszenie o coś Boga a próbami zmuszenia jakichś duchowych bytów, często ze świadomością ze te byty są złe, do spełniania naszej woli.
W tym pierwszym przypadku i tak Bóg zrobi tak jak zechce ale warto prosić z wiarą i sam Jezus zachęca nas do intensywnej modlitwy.
Dodano po 2 minutach 25 sekundach:
Nie mam nic do pompejanki, a do podejścia. Modlitwa jest sprawą indywidualną.Gzresznik Upadający pisze: ↑2024-09-14, 15:38 54 dni po 3 różańce....
To kształtuje trochę pokorę.... Trochę. Zwłaszcza jak sobie zdajesz sprawę jak gownianie do tego podchodzisz. ( Mam nadzieję że sposób mówienia przyjmiesz jako konwencję poetycka nie zaś atak na ciebie)