Dwie natury Jezusa czyli Bóg-człowiek
-
- Aktywny komentator
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 52 times
Re: Dwie natury Jezusa czyli Bóg-człowiek
Jedni uważali, ze obie natury zmieszały się ze sobą jak woda z wodą. Inii, że nie zmieszały, jak nie zmiesza się kropla tłuszczu w wodzie. Chociaż obecna w wodzie, jest odrębna. Obecna w ...jednak niezłączona. I dwie opcje miały swoich zwolenników i przeciwników. I to po obu stronach barykady.
I...
I...
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 3144 times
- Been thanked: 5378 times
- Kontakt:
Jak w przypadku każdej herezji. Jednak z Twojwj wypowiedzi ktoś niezorientowany mógłby odnieść błędne wrażenie, że były to opcje porównywalne.Pytający pisze: ↑2025-01-09, 19:34 Jedni uważali, ze obie natury zmieszały się ze sobą jak woda z wodą. Inii, że nie zmieszały, jak nie zmiesza się kropla tłuszczu w wodzie. Chociaż obecna w wodzie, jest odrębna. Obecna w ...jednak niezłączona. I dwie opcje miały swoich zwolenników i przeciwników. I to po obu stronach barykady.
I...
-
- Aktywny komentator
To które wyjaśnienie jest prawdziwe i z jakich powodów?Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-01-09, 19:39Jak w przypadku każdej herezji. Jednak z Twojwj wypowiedzi ktoś niezorientowany mógłby odnieść błędne wrażenie, że były to opcje porównywalne.Pytający pisze: ↑2025-01-09, 19:34 Jedni uważali, ze obie natury zmieszały się ze sobą jak woda z wodą. Inii, że nie zmieszały, jak nie zmiesza się kropla tłuszczu w wodzie. Chociaż obecna w wodzie, jest odrębna. Obecna w ...jednak niezłączona. I dwie opcje miały swoich zwolenników i przeciwników. I to po obu stronach barykady.
I...
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Kontakt:
Oczywiście wyjaśnienie przyjęte na soborach. W Kościele, który jest filarem Prawdy.
Cóż za banalne pytania stawiasz.
-
- Aktywny komentator
Nie odpowiedziałeś na pytanie.Uznawany przez ciebie autorytet jest jaki jest. Ja nie pytam o powody twojej wiary w autorytety. Pytam o powody uznania jednego wyjaśnienia, nad inne.Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-01-10, 12:56Oczywiście wyjaśnienie przyjęte na soborach. W Kościele, który jest filarem Prawdy.
Cóż za banalne pytania stawiasz.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Kontakt:
Ależ odpowiedziałem.
Mam kolejny raz przytaczać Mt 16,19;Mt 18,18;J 16,13 czy 1Tm 3,15 ?
-
- Aktywny komentator
Wspomniałem o dwóch wyjaśnieniach czym mogło być zjednoczenie dwóch natur. Dwa sprzeczne sposoby wyjaśnienia.Wygrało katolickie z ich propagatorami. Wygrało ponieważ miało większą siłę przebicia? Wygrało ponieważ wrażało prawdę? A wyrażało prawdę, ponieważ...?Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-01-10, 13:04 Ależ odpowiedziałem.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Kontakt:
Nie było wówczas czegoś innego niż katolickie, więc o czym Ty prawisz?
-
- Aktywny komentator
Widzę, że trzymają się ciebie żarty. Temat jednak nie jest na żarty.Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-01-10, 14:09 Nie było wówczas czegoś innego niż katolickie, więc o czym Ty prawisz?
Dodano po 17 minutach 16 sekundach:
Ja mam świadomość, że jeden z soborów ustalił, iż w przypadku naszego zbawiciela, nie nastąpiło "pomieszanie natur" gr.asynchytos. Nie doszło do zmiany natur. gr.atreptos.Nie doszło do rozdzielenia osób gr.adiairetos. Jak i że po wniebowstąpieniu nie doszło do rozłączenia natur gr.achoristos. Opowiedziano się za diofizytyzmem.
I że nie ma to nic wspólnego ze słownictwem natchnionego słowa i jego przekazem. Zostało wywiedzione z nauk greckich myślicieli. I stało się zwiedzeniem chrześcijaństwa.
Ostatnio zmieniony 2025-01-11, 13:14 przez Pytający, łącznie zmieniany 3 razy.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Kontakt:
To nie żarty tylko fakty historyczne.Pytający pisze: ↑2025-01-11, 12:18Widzę, że trzymają się ciebie żarty.Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-01-10, 14:09 Nie było wówczas czegoś innego niż katolickie, więc o czym Ty prawisz?
Niemniej, a propos żartów: proszę podaj mi gdzie w owym czasie było Twoje wyznanie
-
- Aktywny komentator
W moich oczach istotna jest moja wiara i przedmiot wiary, nie żadne wyznanie. I nie jest to na temat.I pytam z jakich powodów opowiedziano się za jednymi wyjaśnieniami a odrzucono inne. I tu i tam posługiwano się słowami obcymi natchnionemu słowu i obcymi w swoim znaczeniu.Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-01-11, 12:24To nie żarty tylko fakty historyczne.Pytający pisze: ↑2025-01-11, 12:18Widzę, że trzymają się ciebie żarty.Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-01-10, 14:09 Nie było wówczas czegoś innego niż katolickie, więc o czym Ty prawisz?
Niemniej, a propos żartów: proszę podaj mi gdzie w owym czasie było Twoje wyznanie
Ostatnio zmieniony 2025-01-11, 13:12 przez Pytający, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Kontakt:
Tak, to widać.W moich oczach istotna jest moja wiara
Sorry @Pytający, to są rzeczy na książkę, a nie na wpis na forum. Może i bym się pokusił na jakieś streszczenie, gdybym wierzył że przyjmiesz cokolwiek co nie jest "twoją wiarą". A już szczególnie zniechęcają mnie takie wisty jak ostatnie zdanie Twojego wpisu.
Tyle.
Ostatnio zmieniony 2025-01-11, 13:58 przez krz30, łącznie zmieniany 1 raz.
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2425 times
- Been thanked: 2676 times
A zatem jak, co podpowiada Ci Twoja wiara. Skoro w Jezusie natura boska i ludzka są zmieszane jest On półbogiem-półczłowiekiem. Czy tak jest Twoim zdaniem?Pytający pisze: ↑2025-01-11, 13:11 W moich oczach istotna jest moja wiara i przedmiot wiary, nie żadne wyznanie. I nie jest to na temat.I pytam z jakich powodów opowiedziano się za jednymi wyjaśnieniami a odrzucono inne. I tu i tam posługiwano się słowami obcymi natchnionemu słowu i obcymi w swoim znaczeniu.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
-
- Aktywny komentator
Mam dwie p.książki i obie płytkie w swoich wyjaśnieniach jak sadzawka, a wydaje się p.że są one głębokie jak morze.Zniechęcam do napisania kolejnej.Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-01-11, 13:17Tak, to widać.W moich oczach istotna jest moja wiara
Sorry @Pytający, to są rzeczy na książkę, a nie na wpis na forum. Może i bym się pokusił na jakieś streszczenie, gdybym wierzył że przyjmiesz cokolwiek co nie jest "twoją wiarą". A już szczególnie zniechęcają mnie takie wisty jak ostatnie zdanie Twojego wpisu.
Tyle.
Szczerze.