Imiona 12 apostołów
Imiona 12 apostołów
Nie wiem czy ten temat był kiedyś poruszany, ale zastanawia mnie dlaczego jakimś trafem 12 apostołów ma takie ‘’ nasze ‘’ ‘’ swojskie ‘’ imiona, poza oczywiście Judaszem. Piotr, Andrzej, Jan Jakub, Filip, Bartłomiej, Tomasz , Mateusz, Jakub, Tadeusz, Szymon , to byli żydzi z krwi i kości i raczej z pobożnych rodzin, gdyż Słowo Boże do nich trafiło. Takich imion jak Piotr, Andrzej, Marek, Filip, próżno szukać w Biblii, choć nie raz były wymieniane z imienia całe rody Izraela. Czy nie jest to tak, że te imiona przez tą ‘’swojskość’’ jakby zdejmują z nich odium żydowskie, a nam ludziom kultury nowożytnej, chrześcijańskiej pozwala zapomnieć, że to byli żydzi, bo jak mielibyśmy się modlić do świętego żyda Arona, Lewiego czy Icchaka.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 3144 times
- Been thanked: 5378 times
- Kontakt:
Re: Imiona 12 apostołów
Ponieważ mamy polskie wersje tych imion, wiec naturalne jest ich tłumaczenie - podobnie jak całej reszty tekstu
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2425 times
- Been thanked: 2676 times
Czyli rozumiem, że w Izraelu Jezus jest po prostu Zbyszkiem lub Stefanem.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- Andy72
- Elitarny komentator
- Has thanked: 341 times
- Been thanked: 489 times
Odwrotnie, dlatego są "swojskie" bo Polacy nadają imiona Apostołów swoim dzieciom. Zauważ że nie ma tam typowo słowiańskim imion jak Mieczysław, Bogusław, Zdzisław, Zbigniew.zdrogi pisze: ↑2025-01-10, 10:10 Nie wiem czy ten temat był kiedyś poruszany, ale zastanawia mnie dlaczego jakimś trafem 12 apostołów ma takie ‘’ nasze ‘’ ‘’ swojskie ‘’ imiona, poza oczywiście Judaszem. Piotr, Andrzej, Jan Jakub, Filip, Bartłomiej, Tomasz , Mateusz, Jakub, Tadeusz, Szymon , to byli żydzi z krwi i kości i raczej z
Polacy nie nadają imion kojarzących się źłe jak Herod ale często Jan, i dlatego Jan brzmi swojsko.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Kontakt:
To nie są inne imiona, tylko polskie brzmienia tamtych imion.
Podobnie zresztą jest z imieniem "Jezus".
Podobnie zresztą jest z imieniem "Jezus".
Nie chodzi o to, że my nadajemy imiona Apostołów,bo to w kulturze zachodniej, chrześcijańskiej normalne, tylko skąd Apostołowie żydzi takie imiona nosili, zatem Piotr, Andrzej, Marek, Filip w Starym Testamencie to ......
- Andy72
- Elitarny komentator
- Has thanked: 341 times
- Been thanked: 489 times
w hebrajskim czy aramejskim miały jakieś znaczenie. Np Agnieszka znaczy czysta, święta.Akurat to imię jest z greki.
I brzmiały nie dokładnie tak jak w języku polskim np. Jan to np. John, Johannus itd w zalezności od języka
imiona spolszczone, by łatwiej było w jezyku polskim wymawiać
I brzmiały nie dokładnie tak jak w języku polskim np. Jan to np. John, Johannus itd w zalezności od języka
imiona spolszczone, by łatwiej było w jezyku polskim wymawiać
Ostatnio zmieniony 2025-01-10, 12:14 przez Andy72, łącznie zmieniany 1 raz.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Kontakt:
To normalne imiona w Izraelu w I wieku n.e.
U nas też się imiona zmieniają - przypatrz się jakie były imiona 500 lat temu. A przecież ST to dłuższy okres czasu.
- sądzony
- Legendarny komentator
- Has thanked: 2425 times
- Been thanked: 2676 times
Mateusz to po prostu Bożydar
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- AdamS.
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 1027 times
- Been thanked: 1318 times
A Jezus to zlatynizowana forma Joszua - imię pochodzące od Jozuego.
Dodano po 7 minutach 38 sekundach:
Imiona ówczesnych Żydów często ulegały też hellenizacji, stąd wśród apostołów greckie pochodzenie mają:
Andreas (Andrzej), Philippos (Filip), "Kefas" (Piotr).
Większość jednak nosiło imiona hebrajskie lub aramejskie - aby sobie ułatwić, posłużę się AI:
Jakub Większy - יַעֲקֹב (Ya'akov): To tradycyjne hebrajskie imię, które oznacza "ten, który chwyta za piętę" lub "oszust".
Jan - יוֹחָנָן (Yochanan): Hebrajskie imię oznaczające "Jahwe jest łaskawy".
Bartłomiej - בַּר־תַּלְמַי (Bar-Talmai): W języku hebrajskim "Bar-Talmai" oznacza "syn Talmaja".
Mateusz - מַתִּתְיָהוּ (Mattityahu): Hebrajskie imię oznaczające "dar Jahwe".
Tomasz - תּוֹמָא (Toma): W aramejskim oznacza "bliźniak".
Jakub Mniejszy - יַעֲקֹב (Ya'akov): Tak jak Jakub Większy, używano tego samego hebrajskiego imienia.
Tadeusz (Lebbeusz, Juda) - יְהוּדָה (Yehudah): Hebrajskie imię Juda oznacza "chwała Jahwe". Tadeusz lub Lebbeusz mogły być przydomkami.
Szymon Gorliwy - שִׁמְעוֹן הַקַּנָּאִי (Shim'on ha-Qanai): "Qanai" oznacza "gorliwy" lub "fanatyk".
Judasz Iskariota - יְהוּדָה אִישׁ־קְרִיּוֹת (Yehudah Ish-Q'riyot): "Yehudah" to Juda, a "Ish-Q'riyot" oznacza "człowiek z Kariotu" (prawdopodobnie miejsce pochodzenia).
Dodano po 7 minutach 38 sekundach:
Imiona ówczesnych Żydów często ulegały też hellenizacji, stąd wśród apostołów greckie pochodzenie mają:
Andreas (Andrzej), Philippos (Filip), "Kefas" (Piotr).
Większość jednak nosiło imiona hebrajskie lub aramejskie - aby sobie ułatwić, posłużę się AI:
Jakub Większy - יַעֲקֹב (Ya'akov): To tradycyjne hebrajskie imię, które oznacza "ten, który chwyta za piętę" lub "oszust".
Jan - יוֹחָנָן (Yochanan): Hebrajskie imię oznaczające "Jahwe jest łaskawy".
Bartłomiej - בַּר־תַּלְמַי (Bar-Talmai): W języku hebrajskim "Bar-Talmai" oznacza "syn Talmaja".
Mateusz - מַתִּתְיָהוּ (Mattityahu): Hebrajskie imię oznaczające "dar Jahwe".
Tomasz - תּוֹמָא (Toma): W aramejskim oznacza "bliźniak".
Jakub Mniejszy - יַעֲקֹב (Ya'akov): Tak jak Jakub Większy, używano tego samego hebrajskiego imienia.
Tadeusz (Lebbeusz, Juda) - יְהוּדָה (Yehudah): Hebrajskie imię Juda oznacza "chwała Jahwe". Tadeusz lub Lebbeusz mogły być przydomkami.
Szymon Gorliwy - שִׁמְעוֹן הַקַּנָּאִי (Shim'on ha-Qanai): "Qanai" oznacza "gorliwy" lub "fanatyk".
Judasz Iskariota - יְהוּדָה אִישׁ־קְרִיּוֹת (Yehudah Ish-Q'riyot): "Yehudah" to Juda, a "Ish-Q'riyot" oznacza "człowiek z Kariotu" (prawdopodobnie miejsce pochodzenia).
Ostatnio zmieniony 2025-01-10, 21:32 przez AdamS., łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za wytłumaczenie, teraz rozumiem to typowe popularne imiona żydów w tamtym okresie, które bardzo często nadawali swojemu potomstwu. Zapewne Marek nadawali na część okupujących ich Rzymian i ich boga wojny Marsa, a np. Filip dlatego, że hodowali bardzo dużo koni.
- kacperek29
- Gawędziarz
- Has thanked: 170 times
- Been thanked: 125 times
Po co te kpiny? Dostałeś wyjaśnienie a że nie pasują to już Twój problem.zdrogi pisze: ↑2025-01-10, 16:01 Dzięki za wytłumaczenie, teraz rozumiem to typowe popularne imiona żydów w tamtym okresie, które bardzo często nadawali swojemu potomstwu. Zapewne Marek nadawali na część okupujących ich Rzymian i ich boga wojny Marsa, a np. Filip dlatego, że hodowali bardzo dużo koni.
- Tek de Cart
- Biegły forumowicz
- Has thanked: 245 times
- Been thanked: 689 times
- Kontakt:
albo po prostu bo się rodzicom podobały dziś przecież tak ludzie nadają imiona (nie wnikająć w ich znaczenie) - i nie sądzę aby ludzie się aż tak bardzo zmienili w tym kontekście
Nie sprzedawaj duszy diabłu, Bóg da Ci za nią więcej!
-
- Złoty mówca
- Has thanked: 552 times
- Been thanked: 1101 times
Imiona z innych narodów przenikały do Żydów szczególnie tych poza Judeą.
Mnóstwo Żydów wyznających religię mojżeszową uznawało języki narodów w których mieszkali za swoje języki i nie znało innych języków.
Dz2:5 Przebywali wtedy w Jerozolimie pobożni Żydzi ze wszystkich narodów pod słońcem. 6 Kiedy więc powstał ów szum, zbiegli się tłumnie i zdumieli, bo każdy słyszał, jak przemawiali w jego własnym języku. 7 «Czyż ci wszyscy, którzy przemawiają, nie są Galilejczykami?» - mówili pełni zdumienia i podziwu. 8 «Jakżeż więc każdy z nas słyszy swój własny język ojczysty? - 9 1 Partowie i Medowie, i Elamici, i mieszkańcy Mezopotamii, Judei oraz Kapadocji, Pontu i Azji, 10 Frygii oraz Pamfilii, Egiptu i tych części Libii, które leżą blisko Cyreny, i przybysze z Rzymu, 11 Żydzi oraz prozelici, Kreteńczycy i Arabowie - słyszymy ich głoszących w naszych językach wielkie dzieła Boże».
Dlaczego mieliby nie przyjmować też imion popularnych w tych narodach?
I wszystko to nie przeszkadzało im pobożnie praktykować religię swoich przodków.
Ostatnio zmieniony 2025-01-10, 19:17 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.