Imiona 12 apostołów

Ogólnie o Biblii. Dlaczego powinniśmy Ją czytać, jak powinno się czytać Pismo Święte, itp.
ODPOWIEDZ
zdrogi
Bywalec
Bywalec
Been thanked: 25 times

Imiona 12 apostołów

Post autor: zdrogi » 2025-01-10, 10:10

Nie wiem czy ten temat był kiedyś poruszany, ale zastanawia mnie dlaczego jakimś trafem 12 apostołów ma takie ‘’ nasze ‘’ ‘’ swojskie ‘’ imiona, poza oczywiście Judaszem. Piotr, Andrzej, Jan Jakub, Filip, Bartłomiej, Tomasz , Mateusz, Jakub, Tadeusz, Szymon , to byli żydzi z krwi i kości i raczej z pobożnych rodzin, gdyż Słowo Boże do nich trafiło. Takich imion jak Piotr, Andrzej, Marek, Filip, próżno szukać w Biblii, choć nie raz były wymieniane z imienia całe rody Izraela. Czy nie jest to tak, że te imiona przez tą ‘’swojskość’’ jakby zdejmują z nich odium żydowskie, a nam ludziom kultury nowożytnej, chrześcijańskiej pozwala zapomnieć, że to byli żydzi, bo jak mielibyśmy się modlić do świętego żyda Arona, Lewiego czy Icchaka.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3144 times
Been thanked: 5378 times
Kontakt:

Re: Imiona 12 apostołów

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-01-10, 10:16

Ponieważ mamy polskie wersje tych imion, wiec naturalne jest ich tłumaczenie - podobnie jak całej reszty tekstu :)

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2425 times
Been thanked: 2676 times

Post autor: sądzony » 2025-01-10, 11:05

Czyli rozumiem, że w Izraelu Jezus jest po prostu Zbyszkiem lub Stefanem.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Andy72
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 341 times
Been thanked: 489 times

Post autor: Andy72 » 2025-01-10, 11:20

zdrogi pisze: 2025-01-10, 10:10 Nie wiem czy ten temat był kiedyś poruszany, ale zastanawia mnie dlaczego jakimś trafem 12 apostołów ma takie ‘’ nasze ‘’ ‘’ swojskie ‘’ imiona, poza oczywiście Judaszem. Piotr, Andrzej, Jan Jakub, Filip, Bartłomiej, Tomasz , Mateusz, Jakub, Tadeusz, Szymon , to byli żydzi z krwi i kości i raczej z
Odwrotnie, dlatego są "swojskie" bo Polacy nadają imiona Apostołów swoim dzieciom. Zauważ że nie ma tam typowo słowiańskim imion jak Mieczysław, Bogusław, Zdzisław, Zbigniew.
Polacy nie nadają imion kojarzących się źłe jak Herod ale często Jan, i dlatego Jan brzmi swojsko.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-01-10, 11:34

To nie są inne imiona, tylko polskie brzmienia tamtych imion.
Podobnie zresztą jest z imieniem "Jezus".

zdrogi
Bywalec
Bywalec

Post autor: zdrogi » 2025-01-10, 12:06

Nie chodzi o to, że my nadajemy imiona Apostołów,bo to w kulturze zachodniej, chrześcijańskiej normalne, tylko skąd Apostołowie żydzi takie imiona nosili, zatem Piotr, Andrzej, Marek, Filip w Starym Testamencie to ......

Awatar użytkownika
Andy72
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 341 times
Been thanked: 489 times

Post autor: Andy72 » 2025-01-10, 12:14

w hebrajskim czy aramejskim miały jakieś znaczenie. Np Agnieszka znaczy czysta, święta.Akurat to imię jest z greki.
I brzmiały nie dokładnie tak jak w języku polskim np. Jan to np. John, Johannus itd w zalezności od języka
imiona spolszczone, by łatwiej było w jezyku polskim wymawiać
Ostatnio zmieniony 2025-01-10, 12:14 przez Andy72, łącznie zmieniany 1 raz.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-01-10, 12:58

zdrogi pisze: 2025-01-10, 12:06 Nie chodzi o to, że my nadajemy imiona Apostołów,bo to w kulturze zachodniej, chrześcijańskiej normalne, tylko skąd Apostołowie żydzi takie imiona nosili, zatem Piotr, Andrzej, Marek, Filip w Starym Testamencie to ......
To normalne imiona w Izraelu w I wieku n.e.

U nas też się imiona zmieniają - przypatrz się jakie były imiona 500 lat temu. A przecież ST to dłuższy okres czasu.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 2425 times
Been thanked: 2676 times

Post autor: sądzony » 2025-01-10, 13:16

Mateusz to po prostu Bożydar ;)
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
AdamS.
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 1027 times
Been thanked: 1318 times

Post autor: AdamS. » 2025-01-10, 14:23

A Jezus to zlatynizowana forma Joszua - imię pochodzące od Jozuego.

Dodano po 7 minutach 38 sekundach:
Imiona ówczesnych Żydów często ulegały też hellenizacji, stąd wśród apostołów greckie pochodzenie mają:
Andreas (Andrzej), Philippos (Filip), "Kefas" (Piotr).

Większość jednak nosiło imiona hebrajskie lub aramejskie - aby sobie ułatwić, posłużę się AI:
Jakub Większy - יַעֲקֹב (Ya'akov): To tradycyjne hebrajskie imię, które oznacza "ten, który chwyta za piętę" lub "oszust".
Jan - יוֹחָנָן (Yochanan): Hebrajskie imię oznaczające "Jahwe jest łaskawy".
Bartłomiej - בַּר־תַּלְמַי (Bar-Talmai): W języku hebrajskim "Bar-Talmai" oznacza "syn Talmaja".
Mateusz - מַתִּתְיָהוּ (Mattityahu): Hebrajskie imię oznaczające "dar Jahwe".
Tomasz - תּוֹמָא (Toma): W aramejskim oznacza "bliźniak".
Jakub Mniejszy - יַעֲקֹב (Ya'akov): Tak jak Jakub Większy, używano tego samego hebrajskiego imienia.
Tadeusz (Lebbeusz, Juda) - יְהוּדָה (Yehudah): Hebrajskie imię Juda oznacza "chwała Jahwe". Tadeusz lub Lebbeusz mogły być przydomkami.
Szymon Gorliwy - שִׁמְעוֹן הַקַּנָּאִי (Shim'on ha-Qanai): "Qanai" oznacza "gorliwy" lub "fanatyk".
Judasz Iskariota - יְהוּדָה אִישׁ־קְרִיּוֹת (Yehudah Ish-Q'riyot): "Yehudah" to Juda, a "Ish-Q'riyot" oznacza "człowiek z Kariotu" (prawdopodobnie miejsce pochodzenia).
Ostatnio zmieniony 2025-01-10, 21:32 przez AdamS., łącznie zmieniany 1 raz.

zdrogi
Bywalec
Bywalec

Post autor: zdrogi » 2025-01-10, 16:01

Dzięki za wytłumaczenie, teraz rozumiem to typowe popularne imiona żydów w tamtym okresie, które bardzo często nadawali swojemu potomstwu. Zapewne Marek nadawali na część okupujących ich Rzymian i ich boga wojny Marsa, a np. Filip dlatego, że hodowali bardzo dużo koni.

Awatar użytkownika
kacperek29
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 170 times
Been thanked: 125 times

Post autor: kacperek29 » 2025-01-10, 16:22

zdrogi pisze: 2025-01-10, 16:01 Dzięki za wytłumaczenie, teraz rozumiem to typowe popularne imiona żydów w tamtym okresie, które bardzo często nadawali swojemu potomstwu. Zapewne Marek nadawali na część okupujących ich Rzymian i ich boga wojny Marsa, a np. Filip dlatego, że hodowali bardzo dużo koni.
Po co te kpiny? Dostałeś wyjaśnienie a że nie pasują to już Twój problem.

Awatar użytkownika
Tek de Cart
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 245 times
Been thanked: 689 times
Kontakt:

Post autor: Tek de Cart » 2025-01-10, 17:05

albo po prostu bo się rodzicom podobały dziś przecież tak ludzie nadają imiona (nie wnikająć w ich znaczenie) - i nie sądzę aby ludzie się aż tak bardzo zmienili w tym kontekście
Nie sprzedawaj duszy diabłu, Bóg da Ci za nią więcej!

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 552 times
Been thanked: 1101 times

Post autor: Albertus » 2025-01-10, 19:13

zdrogi pisze: 2025-01-10, 12:06 Nie chodzi o to, że my nadajemy imiona Apostołów,bo to w kulturze zachodniej, chrześcijańskiej normalne, tylko skąd Apostołowie żydzi takie imiona nosili, zatem Piotr, Andrzej, Marek, Filip w Starym Testamencie to ......
Imiona z innych narodów przenikały do Żydów szczególnie tych poza Judeą.

Mnóstwo Żydów wyznających religię mojżeszową uznawało języki narodów w których mieszkali za swoje języki i nie znało innych języków.

Dz2:5 Przebywali wtedy w Jerozolimie pobożni Żydzi ze wszystkich narodów pod słońcem. 6 Kiedy więc powstał ów szum, zbiegli się tłumnie i zdumieli, bo każdy słyszał, jak przemawiali w jego własnym języku. 7 «Czyż ci wszyscy, którzy przemawiają, nie są Galilejczykami?» - mówili pełni zdumienia i podziwu. 8 «Jakżeż więc każdy z nas słyszy swój własny język ojczysty? - 9 1 Partowie i Medowie, i Elamici, i mieszkańcy Mezopotamii, Judei oraz Kapadocji, Pontu i Azji, 10 Frygii oraz Pamfilii, Egiptu i tych części Libii, które leżą blisko Cyreny, i przybysze z Rzymu, 11 Żydzi oraz prozelici, Kreteńczycy i Arabowie - słyszymy ich głoszących w naszych językach wielkie dzieła Boże».

Dlaczego mieliby nie przyjmować też imion popularnych w tych narodach?

I wszystko to nie przeszkadzało im pobożnie praktykować religię swoich przodków.
Ostatnio zmieniony 2025-01-10, 19:17 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Biblia, Nowy Testament i Stary Testament”