Zenon - moje podejście do nauk Kościoła

Piszemy tutaj wszystkie rozterki w naszym życiu duchowym. Rady na temat naszego życia w Kościele katolickim, pouczenie, itp.
Awatar użytkownika
Zenon Sztacheta
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Re: Zenon - moje podejście do nauk Kościoła

Post autor: Zenon Sztacheta » 2025-01-05, 21:12

Tak i zaraz głosze herezje bo mówię że czemu papież nazywa siebie Ojciec Święty skoro Jezus powiedział nikogo na ziemi nie nazywajcie ojcem bo jeden jest wasz ojciec w niebie.
Tak samo nie głosze herezji mówiąc o tym że Biblia miała takie przykazanie by nie oddawać czci obrazom Boga na ziemi i ich nie tworzyć.
A to co złego bo zaraz pytam czy jednak zmieniono treść drugiego przykazania bo że nie tworzyć sobie obrazów Boga i że mamy się do niego modlić bezpośrednio a nie że figura czy obraz.
Czy to zaraz herezja bo mówię że czemu mam uznawać Czyściec jak pan Jezus o tym nie mówił i taka nazwa nie pada w Biblii. To co złego jak zapytam o coś?

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5004 times
Been thanked: 3377 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-01-05, 21:12

Zenonie powtarzasz legendy o Konstantynie, że założył jakiś kościół
a jak było naprawdę, to masz w naszym wątku
Wpływ Cesarza Konstantyna na chrześcijaństwo - prawdy i legendy
w nim masz zgromadzone wszystkie dostępne dokumenty na ten temat i masz temat wyjaśniony dogłębnie i uczciwie.
zapraszam do dalszej dyskusji na ten temat tam
viewtopic.php?t=524

Dodano po 6 minutach 26 sekundach:
Zenon Sztacheta pisze: 2025-01-05, 20:58 Mamy różne odłamy Zielonoświątkowcy, Adwentystów mamy Baptyści i co oni jak nie mają u siebie w swoim odłamie spowiedzi św to zaraz będą potępieni albo będą skazani na piekło bo taki z tego odłamu nie spowiada się ze swoich grzechów? Jednak są pewni zbawienia.
To czy zaraz taka osoba jaka by nie była jak nie żył nie postępował nawet dobrze i był dobrym człowiekiem to co pójdzie do piekła bo się nie spowiadał do księdza ? No dla mnie to niedorzeczne bo nie każdy człowiek wyznaje swoje grzechy w konfesjonale i ma być potępiony ?
Jak chcesz zobaczyć jak w pierwszych wiekach wyglądała sprawa spowiedzi czyli jak się spowiadali uczniowie apostołów i ich uczniowie to zapraszam do naszego wątku gdzie to jest solidnie i prawdziwie przedstawione - sprawdź sam
viewtopic.php?t=14960
Ostatnio zmieniony 2025-01-05, 21:13 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Zenon Sztacheta
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post autor: Zenon Sztacheta » 2025-01-05, 21:32

A mam inne pytanie bo jak jest księga żywota baranka i tam mają być zapisane imiona tych co będą zbawieni to jak to jest jak ktoś ciągle popełnia jeden I ten sam grzech non stop? Czyli jak ktoś ciągle jest w grzechu uzależniony od erotyki czy alkoholu czy narkotyki to znaczy że nie jest zapisany w tej księdze żywota baranka i nie będzie zbawionym? Czy jednak nie od razu można uwolnić się z grzechu z tego uzależnienia w którym się jest ? Bo może jednak chodzi o to że człowiek ciągle musi z tym się zmagać i Pan Bóg tak dopuszcza żeby po prostu walczyć ze swoimi słabościami. Czy to jest tak że musze jednak być zależny od grzechu i nie uwolnie się od niego bo walka duchowa musi trwać lata? Może jednak jest tak że ktoś po prostu ma słabą wiare i wole przezwyciężenia grzechu? Bo zastanawia mnie skąd mam pewność że jednak moge być zapisany w tej księdze żywota i że mam szanse? Może jednak popełnia się te grzechy bo Bóg chce byśmy mieli doświadczenie że próba walki a nie od razu cud że koniec uwolnić się.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3144 times
Been thanked: 5378 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-01-05, 22:38

Zaraz, do niczego nie dojdziemy, jak będziesz wprowadzał nowy wątek (lub kilka nowych wątków) w każdym wpisie.
JEDEN TEMAT NA RAZ, wyjaśniamy, i jak powiesz "już mam jasność" przechodzimy do następnego.

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1117 times
Been thanked: 1862 times

Re: Etiudy, filmiki, śmieszne, wzruszające, z morałem, bez morału-youtube

Post autor: abi » 2025-01-10, 20:49

Pompieri pisze: 2025-01-01, 22:19 W kazdym oltaruz konsekrowanego kosciola sa jekies relikwie.
chyba niektórych świętych przechowują na zapas
Screenshot_20250110-204026~2.png
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Pompieri
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 811 times
Been thanked: 409 times

Post autor: Pompieri » 2025-01-10, 21:29

relikwiarz to relikwiarz (nieobowiazkowy), oltarz i relikwie oltarzowe - obowiazkowe.

ODPOWIEDZ