Szafarz nadzwyczajny
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 3144 times
- Been thanked: 5378 times
- Kontakt:
Re: Szafarz nadzwyczajny
To się zdecyduj - czy to, ze nie przyjmujesz, wynika z tego, ze sobie "nie wyobrażasz" i że coś jest takie lub inne "dla Ciebie" czy też inni się mylą, "nadinterpretując dla swoich celów".
Jak na kogoś, kto chce bronić i głosić, bardzo łatwo oskarżasz. Uważam, ze to szkodliwe, zwłaszcza, że wyraźnie czynisz to bez głębszej wiedzy, na podstawie odruchów emocjonalnych.
Jak na kogoś, kto chce bronić i głosić, bardzo łatwo oskarżasz. Uważam, ze to szkodliwe, zwłaszcza, że wyraźnie czynisz to bez głębszej wiedzy, na podstawie odruchów emocjonalnych.
-
- Elitarny komentator
- Has thanked: 400 times
- Been thanked: 447 times
Możesz wziąć pod uwagę moje wewnętrzne przeżywanie Mszy Świętej i tego czym jest dla mnie Eucharystia. Przyjmuję nauczanie w tej kwestii wypracowanej przez Kościół do Soboru Watykańskiego II. Widząc konsekwencje posoborowe jest mi bliżej do tego, że w Eucharystii jest obecny realny Chrystus i dlatego człowiek powinien oddawać należą cześć Bogu. Niestety obserwuje się większe skupienie na sobie wśród Kapłanów i wiernych niż na Bogu podczas Mszy Świętej.
Żeby było jasne, przed zmianami także dochodziło do nieprawidłowości. Ja raczej nawiązuję to zmian zniekształcających powszechnie.
Żeby było jasne, przed zmianami także dochodziło do nieprawidłowości. Ja raczej nawiązuję to zmian zniekształcających powszechnie.
Ostatnio zmieniony 2025-01-10, 21:02 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2425 times
- Been thanked: 2676 times
Wiara nie jest do wyobrażania, a ulegać nie należy pokusom.
A w czym tkwi problem? Kapłan u was nie podaje Eucharystii?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
Proboszcz z kościoła do ktorego chodzę by Ci wyjaśnił. Generalnie prawie wszyscy przyjmują na rękę, żeby przyjąć do ust trzeba podejść specjalnie pod tabernakulum i dosłownie kilka osób to robi. Tak jest chyba od czasu pandemi.
Generalnie dla mnie on może nawet trochę przesadza, bo według mnie czasami jakby wyśmiewal to, że ludzi nie chcą przyjmować na rękę. Ty dla mnie przesadzasz w drugą stronę. Tak jakbyś przepisywał sobie że ty traktujesz Boga lepiej niż inni bo go nie dotykasz ręką, choc Jezusa dotykano i nie podaje się zeby podczas Ostatniej Wieczerzy podawał On uczniom chleb bezpośrednio do ust.
Według mnie źle zrobil. Każdy niech podchodzi do kogo chce, można się kierować roznymi rzeczami. Ja czasami mam nawet takie myśli gdzie podejsc ze wzgledu na bakteriofobie.Dezerter pisze: ↑2025-01-10, 20:07 Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym - pozdrawiam jak czytasz - który wiedząc, że jestem sz.n. zdeklarował się, że on chodzi do księdza
ale ostatnio jak szedł do komunii, to przeszedł obok szafarza nadzwyczajnego i podszedł do zwyczajnego (prezbitera)
a ten widząc takie zachowanie nie podał mu Komunii, tylko wzrokiem wskazał na szafarza n.
znajomy nie wierzył i dalej czekał na Komunię, więc ksiądz znów dał mu do zrozumienia, że ma podejść do nadzwyczajnego
podszedł i przyjął Komunię.
Pochwaliłem go za mądre zachowanie, ale co sądzić o zachowaniu księdza, czy to dobry moment, by wychowywać wiernych?
mam poważne wątpliwości.
Ja sie spotkałam z tym że ksiądz rozdawał Komunię na reke i ktoś chciał przyjac do ust i ksiadz kazał tej osobie poczekać na koniec. Pozatym oni zawsze chyba ogłaszają, że do przyjmowania do ust jest inna kolejka.
Ostatnio zmieniony 2025-01-10, 21:34 przez bei, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Has thanked: 5004 times
- Been thanked: 3377 times
- Kontakt:
Zachowań i przegięć w obie strony jest wiele dlatego Marek napisał dobrą książkę - polecam i powoli czytam
Jako pierwszy rozdział przeczytałem o .... szafarzach nadzwyczajnych
Dylematy Eucharystyczne - Marek Piotrowski
https://www.ksiegarniajasnagora.pl/832, ... arystyczne
Jako pierwszy rozdział przeczytałem o .... szafarzach nadzwyczajnych
Dylematy Eucharystyczne - Marek Piotrowski
https://www.ksiegarniajasnagora.pl/832, ... arystyczne
Ostatnio zmieniony 2025-01-10, 21:42 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
- abi
- Złoty mówca
- Has thanked: 1117 times
- Been thanked: 1862 times
a ja czytam po kolei
podoba mi się że kościół prześladowany mógł sam się komunikować przy groźbie aresztowania
podoba mi się że kościół prześladowany mógł sam się komunikować przy groźbie aresztowania
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати
Nadzwyczajnego Szafarza błogosławi biskup diecezji do pełnienia zadania. Biskup daną mu władzą tak decyduje. I nie jest to wymysł ludzki.
A czy wiesz, że ksiądz proboszcz może jednorazowo upoważnić pod swoim nadzorem do rozdawania komunii w kościele podczas mszy św. każdego mężczyznę za którego oczywiście bierze odpowiedzialność.
-
- Elitarny komentator
A czy Ty wiesz może kiedy to zostało wprowadzone? I czy wiesz, że za chwilę to zrobić będzie mogła kobieta?
Nie dostań zawału - już może. (rozdawać Komunie)
Ostatnio zmieniony 2025-01-10, 23:01 przez bei, łącznie zmieniany 1 raz.
- abi
- Złoty mówca
- Has thanked: 1117 times
- Been thanked: 1862 times
@Arek zaraz się oburzy że pierwsza Zmartwychwstałego spotkała kobieta
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати
-
- Elitarny komentator
Łapu capu i pozamiatane. Wszystko ładnie lśni. Widzisz @CiekawaXO zdarzył się cud i nie ma na czerwono. Wszystko jest po dawnemu, nowe można zawsze usunąć. Liczę, że hierarchia kościelna także będzie mogła takie cuda w przyszłości uwzględnić. Zaznaczam moja wypowiedź jest w temacie, bo w przypadku tematu przed Soborem nie było tej funkcji. Chyba się wszystko zgadza?
- CiekawaXO
- Złoty mówca
- Has thanked: 1290 times
- Been thanked: 1104 times
No strasznie dziwne że nasze posty zostały usunięte...
Jeszcze czegoś takiego na oczy nie widziałam na tym forum...
Pachnie komuną i cenzurą bez ostrzeżenia na dodatek.
W dodatku za ad personam powinieneś mieć osta, a tu zamiecione pod dywan, bo wykasowali, jakbyś tego nie napisał...
Jeszcze czegoś takiego na oczy nie widziałam na tym forum...
Pachnie komuną i cenzurą bez ostrzeżenia na dodatek.
W dodatku za ad personam powinieneś mieć osta, a tu zamiecione pod dywan, bo wykasowali, jakbyś tego nie napisał...
Ostatnio zmieniony 2025-01-11, 09:29 przez CiekawaXO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Elitarny komentator
Moje to nagminnie są usuwane. Chyba jestem przodownikiem w tym aspekcie. Możnaby jakieś statystyki z tego zrobić? Ale ponoć w necie nic nie ginie.
- krz30
- Super gaduła
- Has thanked: 224 times
- Been thanked: 284 times
Post Arka i wszystkie powiązane zostały usunięte z powodów znanych autorom. Jak macie jakieś zastrzeżenia do moderacji, to chętnie je usłyszę albo w wiadomości prywatnej, albo publicznie w odpowiednim dziale.
A tymczasem proszę o powrót do tematu.
A tymczasem proszę o powrót do tematu.