Wita się poszukująca

Jesteś nowy/a na forum? Tutaj możesz się z nami przywitać i siebie nam przedstawić.
Pompieri
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 854 times
Been thanked: 427 times

Re: Wita się poszukująca

Post autor: Pompieri » 2025-01-25, 09:38

No, wiec widzisz ze nie widzisz.
Czy z tego wynika, ze widzisz?

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1324 times
Been thanked: 1124 times

Post autor: CiekawaXO » 2025-01-25, 10:03

Daj temat jaki.

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1120 times

Post autor: Albertus » 2025-01-25, 10:23

daylight pisze: 2025-01-24, 21:50 Co napisać? Zajrzałam tutaj, bo forum protestantów od dawna nie działa. Jestem ochrzczona w Kościele katolickim, przeżyłam fascynację wyznaniem, w którym mnie wychowano, poczytałam, pytałam, modliłam się, ale pewne kwestie nie dawały mi spokoju. Obecnie jestem poszukująca i proszę, aby nie próbowano mnie bezpośrednio nawracać np. pisząc „Dlaczego szukasz gdzie indziej, gdy w Kościele masz wszystko?” – to nie zadziała. Nie przepadam za modlitwą, ale lubię szukać Boga w przyrodzie; Bóg stworzył przepiękny świat i całe stworzenie Go wychwala.
Witaj! :)

Pisywałem kiedyś na forum protestanci.

Wiele mi dało bo zmusiło mnie do zmierzenia się z pytaniami odnośnie wiary i umocniło mnie w wierze katolickiej.

Pompieri
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 854 times
Been thanked: 427 times

Post autor: Pompieri » 2025-01-25, 10:25

poszukiwanie - temat glowny.
rozwiniecie - cel, zasady, mozliwosci, ciaglasc postepujaca, odwroty od poszukiwan, zaprzestanie ...
w tych rozwiniecieach poboczne odrosty - cel pozorny czy rzeczywisty, zasdy latwe, proste ... powazne, trudne , ciaglasc - przerywana, przyspieszajaca, zawracajaca, refleksyjna, bezrefleksyjna ...
- a w nastepnym etapie rusz glowa i sama znajdz swoj grajdolek na mapie *-:)

daylight
Przybysz
Przybysz
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times

Post autor: daylight » 2025-01-25, 12:26

AdamS. pisze: 2025-01-24, 23:26 Witaj droga Siostro... (nie wiem jak się do Ciebie zwracać, bo nie podałaś imienia).
Dzień dobry, Adamie, możesz zwracać się do mnie „siostro”, jak napisałeś (zawsze mi się podoba, gdy chrześcijanie zwracają się do siebie „siostro” i „bracie”, choć sama nie miałam nigdy odwagi, by użyć tych słów w tym kontekście, poza osobami zakonnymi) albo możesz też używać mojego drugiego imienia: Aleksandra. :) Pierwszego nie chcę podawać, bo forum jest dość dobrze pozycjonowane w wyszukiwarce i ktoś z mojego otoczenia, szukając czegoś o tematyce religijnej, mógłby skojarzyć moje posty ze mną, a nikt w moim otoczeniu nie wie, z czym się zmagam (próby dzielenia się tym spotykają się z niezrozumieniem, więc sobie odpuściłam).
AdamS. pisze: 2025-01-24, 23:26 Powiadasz, że za modlitwą nie przepadasz? Może masz złe skojarzenia z tą najpiękniejszą formą relacji? Może jej jeszcze nie odkryłaś?
Próbowałam tradycyjnych form: Różańca, Koronki i litanii, modliłam się w stylu charyzmatycznego uwielbienia i chodziłam na cichą adorację, a także odmawiałam Liturgię Godzin (mam nawet własny brewiarz tj. książkę); oczywiście nie wszystko na raz. Do Liturgii Godzin rzadko wracam i nie odmawiam jej tak regularnie jak kiedyś. Ale modlitwa to jedno; nie umiałam znaleźć duchowości i odkryłam, że po pierwsze najbardziej lubię podejście intelektualne, po drugie przemawia do mnie poszukiwanie Boga w pięknie świata, przy czym rozróżniam świat stworzony od pojęcia „świat” z 1 Listu św. Jana (ale tego drugiego nie umiem zdefiniować).
Marek_Piotrowski pisze: 2025-01-25, 00:01 Ja jestem katolikiem ze świadomego wyboru - choć urodziłem się katolikiem, moja wiara została w pewnym momencie zakwestionowana.
Moje świadectwo jest tu: https://analizy.biz/marek1962/swiadectwo.pdf
Dziękuję za podzielenie się świadectwem. Przeczytałam je i było ciekawe, choć myślę, że inni podobną drogą dotarli do innych denominacji (w końcu inne denominacje też kształcą teologów, więc mają argumenty).
Malutka pisze: 2025-01-25, 05:51 @daylight cześć. :)
Cześć. :)
Albertus pisze: 2025-01-25, 10:23 Witaj! :)
Pisywałem kiedyś na forum protestanci.
Wiele mi dało bo zmusiło mnie do zmierzenia się z pytaniami odnośnie wiary i umocniło mnie w wierze katolickiej.
Dzień dobry. Ja tam byłam z 10 lat temu i już wiele z tego, co czytałam, wyleciało mi z głowy. :)
Pompieri pisze: 2025-01-25, 10:25 - a w nastepnym etapie rusz glowa i sama znajdz swoj grajdolek na mapie
Może kiedyś. Nic na siłę; „na siłę” u mnie nie działa.

Awatar użytkownika
Susanna
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 1342 times
Been thanked: 1131 times

Post autor: Susanna » 2025-01-25, 16:33

daylight pisze: 2025-01-24, 21:50 Co napisać? Zajrzałam tutaj, bo forum protestantów od dawna nie działa. Jestem ochrzczona w Kościele katolickim, przeżyłam fascynację wyznaniem, w którym mnie wychowano, poczytałam, pytałam, modliłam się, ale pewne kwestie nie dawały mi spokoju. Obecnie jestem poszukująca i proszę, aby nie próbowano mnie bezpośrednio nawracać np. pisząc „Dlaczego szukasz gdzie indziej, gdy w Kościele masz wszystko?” – to nie zadziała. Nie przepadam za modlitwą, ale lubię szukać Boga w przyrodzie; Bóg stworzył przepiękny świat i całe stworzenie Go wychwala.
Hey witaj.
"Ludzie zawodzą pomimo szczerych chęci
Niektóre chwile chcę wymazać z pamięci..."

Chada. [*]

ODPOWIEDZ