No, wiec widzisz ze nie widzisz.
Czy z tego wynika, ze widzisz?
Wita się poszukująca
- CiekawaXO
- Złoty mówca
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 1324 times
- Been thanked: 1124 times
-
- Złoty mówca
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 1120 times
Re: Wita się poszukująca
Witaj!daylight pisze: ↑2025-01-24, 21:50 Co napisać? Zajrzałam tutaj, bo forum protestantów od dawna nie działa. Jestem ochrzczona w Kościele katolickim, przeżyłam fascynację wyznaniem, w którym mnie wychowano, poczytałam, pytałam, modliłam się, ale pewne kwestie nie dawały mi spokoju. Obecnie jestem poszukująca i proszę, aby nie próbowano mnie bezpośrednio nawracać np. pisząc „Dlaczego szukasz gdzie indziej, gdy w Kościele masz wszystko?” – to nie zadziała. Nie przepadam za modlitwą, ale lubię szukać Boga w przyrodzie; Bóg stworzył przepiękny świat i całe stworzenie Go wychwala.

Pisywałem kiedyś na forum protestanci.
Wiele mi dało bo zmusiło mnie do zmierzenia się z pytaniami odnośnie wiary i umocniło mnie w wierze katolickiej.
-
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 854 times
- Been thanked: 427 times
poszukiwanie - temat glowny.
rozwiniecie - cel, zasady, mozliwosci, ciaglasc postepujaca, odwroty od poszukiwan, zaprzestanie ...
w tych rozwiniecieach poboczne odrosty - cel pozorny czy rzeczywisty, zasdy latwe, proste ... powazne, trudne , ciaglasc - przerywana, przyspieszajaca, zawracajaca, refleksyjna, bezrefleksyjna ...
- a w nastepnym etapie rusz glowa i sama znajdz swoj grajdolek na mapie
rozwiniecie - cel, zasady, mozliwosci, ciaglasc postepujaca, odwroty od poszukiwan, zaprzestanie ...
w tych rozwiniecieach poboczne odrosty - cel pozorny czy rzeczywisty, zasdy latwe, proste ... powazne, trudne , ciaglasc - przerywana, przyspieszajaca, zawracajaca, refleksyjna, bezrefleksyjna ...
- a w nastepnym etapie rusz glowa i sama znajdz swoj grajdolek na mapie

Dzień dobry, Adamie, możesz zwracać się do mnie „siostro”, jak napisałeś (zawsze mi się podoba, gdy chrześcijanie zwracają się do siebie „siostro” i „bracie”, choć sama nie miałam nigdy odwagi, by użyć tych słów w tym kontekście, poza osobami zakonnymi) albo możesz też używać mojego drugiego imienia: Aleksandra.

Próbowałam tradycyjnych form: Różańca, Koronki i litanii, modliłam się w stylu charyzmatycznego uwielbienia i chodziłam na cichą adorację, a także odmawiałam Liturgię Godzin (mam nawet własny brewiarz tj. książkę); oczywiście nie wszystko na raz. Do Liturgii Godzin rzadko wracam i nie odmawiam jej tak regularnie jak kiedyś. Ale modlitwa to jedno; nie umiałam znaleźć duchowości i odkryłam, że po pierwsze najbardziej lubię podejście intelektualne, po drugie przemawia do mnie poszukiwanie Boga w pięknie świata, przy czym rozróżniam świat stworzony od pojęcia „świat” z 1 Listu św. Jana (ale tego drugiego nie umiem zdefiniować).
Dziękuję za podzielenie się świadectwem. Przeczytałam je i było ciekawe, choć myślę, że inni podobną drogą dotarli do innych denominacji (w końcu inne denominacje też kształcą teologów, więc mają argumenty).Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-01-25, 00:01 Ja jestem katolikiem ze świadomego wyboru - choć urodziłem się katolikiem, moja wiara została w pewnym momencie zakwestionowana.
Moje świadectwo jest tu: https://analizy.biz/marek1962/swiadectwo.pdf
Cześć.

Dzień dobry. Ja tam byłam z 10 lat temu i już wiele z tego, co czytałam, wyleciało mi z głowy.

Może kiedyś. Nic na siłę; „na siłę” u mnie nie działa.
- Susanna
- Elitarny komentator
- Has thanked: 1342 times
- Been thanked: 1131 times
Hey witaj.daylight pisze: ↑2025-01-24, 21:50 Co napisać? Zajrzałam tutaj, bo forum protestantów od dawna nie działa. Jestem ochrzczona w Kościele katolickim, przeżyłam fascynację wyznaniem, w którym mnie wychowano, poczytałam, pytałam, modliłam się, ale pewne kwestie nie dawały mi spokoju. Obecnie jestem poszukująca i proszę, aby nie próbowano mnie bezpośrednio nawracać np. pisząc „Dlaczego szukasz gdzie indziej, gdy w Kościele masz wszystko?” – to nie zadziała. Nie przepadam za modlitwą, ale lubię szukać Boga w przyrodzie; Bóg stworzył przepiękny świat i całe stworzenie Go wychwala.
"Ludzie zawodzą pomimo szczerych chęci
Niektóre chwile chcę wymazać z pamięci..."
Chada. [*]
Niektóre chwile chcę wymazać z pamięci..."
Chada. [*]