Św Izaak Syryjczyk

Rozmowa na temat świętych, także błogosławionych, postaci biblijnych, ich życia, czego możemy się nauczyć z ich życia.
ODPOWIEDZ
Jako321
Przybysz
Przybysz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Św Izaak Syryjczyk

Post autor: Jako321 » 2025-01-25, 20:59

Znalazłem taki cytat : Św. Izaak Syryjczyk, który w słynnym fragmencie Homilii ascetycznych pisze: „Czym jest serce miłosierne? Jest sercem dla całego stworzenia, dla ludzkości, dla ptaków, dla zwierząt, dla demonów i dla każdej stworzonej rzeczy. Na ich wspomnienie i na ich widok oczy takiej osoby zalewają się łzami z powodu gwałtownego współczucia, które ściska jej serce: w wyniku głębokiego miłosierdzia jej serce kurczy się i nie może znieść, ani słyszeć, ani patrzeć na jakąkolwiek krzywdę lub najmniejsze cierpienie czegokolwiek w stworzeniu. Dlatego nieustannie zanosi pełną łez modlitwę, nawet za irracjonalne zwierzęta i nieprzyjaciół prawdy, nawet za tych, którzy go krzywdzą, aby były chronione i znalazły miłosierdzie,,

zainteresowałem się tym świętym, ponieważ przywiązuje on dużą uwagę szacunku do natury, co o nim sądzicie ? Najbardziej zadziwiło mnie to że użył zwrotu (miłosierne serce dla demonów? ) jak to rozumieć??

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2462 times
Been thanked: 2707 times

Re: Św Izaak Syryjczyk

Post autor: sądzony » 2025-01-25, 21:58

Miłosierdzie winniśmy mieć dla każdego.

Nie wiele sądzę, bo go nie znam, ale gdzieś tam się przewija w tym co czytam.

"Klucz do Bożych darów jest przekazywany sercu poprzez miłość bliźniego." św. Izaak S.

Tu jest więcej kapkę więcej:
https://wiadomosci.cerkiew.pl/news.php?id_n=5980
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5063 times
Been thanked: 3409 times
Kontakt:

Re: Św Izaak Syryjczyk

Post autor: Dezerter » 2025-01-27, 22:19

Ciekawy święty rzeczywiście, egzotyczny biskup Niniwy, urodzony nad Zatoką Perską
ale i brat w medytacji zdaje się
Nie można prawdziwie modlić się do Boga przy pomocy "nieczułych słów", wypowiadanych samymi wargami. Modlitwa idzie w parze z "pokorą serca i skruchą umysłu" (8). Wymaga skupienia i milczenia:

Skup mój umysł w modlitewnym milczeniu, aby ucichły we mnie błąkające się myśli w czasie tej świetlanej rozmowy, pełnej błagania i zdumienia w obliczu tajemnicy (7).
polecam
https://opoka.org.pl/biblioteka/T/TS/iz ... litwy.html
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Święci i postacie biblijne”