Albertus pisze: ↑2025-01-28, 21:04
Dezerter pisze: ↑2025-01-28, 20:59
Na grobie Jezusa i Marii tez, więc co to za argument
Argument jest taki że mamy tradycje która mówi że w tych miejscach znajdują się kości apostołów natomiast nie mamy takiej tradycji która mówi że jest kościół zbudowany tam gdzie są kości Maryi.
Mnożysz pytania natomiast nie odpowiadasz na moje.
Znam tradycję, że tam jest grób apostołów a nie kości. Nie widziałem kości Piotra ani Pawła, a gdyby były to jak myślisz, czy w IV wieku nie pozyskały by ich Patriarchaty, albo jakiś Cesarz gdy był taki pęd na relikwie i szukano nawet gwoździ z krzyża, czy żłóbka Jezusa?
Pytasz o to pytania?
Zakładając że relikwie w postaci kości Maryi były to Kościół z jakichś przyczyn je w pewnym momencie zniszczył albo ukrył i zakazał o nich mówić i pamiętać wszystkim chrześcijanom po to aby wprowadzić wiarę we wniebowzięcie Maryi? Jak to sobie technicznie i logistycznie wyobrażasz?
Ani nie zniszczył ani nie ukrył, co ty wymyślasz czarny piar Kociołkowi? Mi coś takiego nawet do głowy nie przyszło
Nie ma kości żadnego z Apostołów poza Janem - z tego co wiem, więc nic dziwnego, że i Marii nie ma, Marii Magdaleny też nie ma, ani innych kobiet co stały pod krzyżem. Ale Był jeszcze ze znaczących Barnaba - wiemy, że wyjechał na Cypr i był biskupem i Arcybiskupem nawet, nazwany Apostołem ... a Cypr mały więc chyba powinni wszyscy na Cyprze wiedzieć gdzie jego grób
a nie wiedzili ani gdzie gób, o kościach już nie wspominając
ale, ale w tym V wieku, to cuda panie Albertus się dzieją
Sytuacja dla Cypru była krytyczna tym bardziej, że arcybiskup Cypru Antemiusz nie był zbytnio wymowny. Wtedy miał mu się ukazać postoł
Barnaba, który wskazał mu miejsce swojego grobu. W 488 r. odkryto ciało Barnaby: na piersiach miał mieć położony egzemplarz Ewangelii
św. Mateusza. Antemiusz zawiózł Zenonowi Ewangelię. Cesarz uznał odkryty grób apostoła jako wystarczający argument dla nadania Cyprowi autokefalii i polecił patriarsze Konstantynopola zwołać synod, który by ją uznał, a metropolicie cypryjskiemu nadał szereg
przywilejów.
Marek Starowiejski - " św Barnaba w historii i legendzie"
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.