Czy pojęcie Trójcy Świętej zostało wyjaśnione?

Czyli rozmowy o naturze Boga i Objawienie Jego w Osobie Ojca, Jezusa Chrystusa, rozmowy także na temat Ducha Świętego, Jego działanie, prowadzenie Kościoła przez Niego, itp.
ODPOWIEDZ
Pytający
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 3 times
Been thanked: 52 times

Re: Czy pojęcie Trójcy Świętej zostało wyjaśnione?

Post autor: Pytający » 2025-01-30, 19:51

Marek_Piotrowski pisze: 2025-01-25, 13:31 Naprawdę sądzisz, że powtórzenie tego samego to jakiś "argument"? :)
Mamy prawdę, co do której nikt nie wie dokładnie co oznacza, a Ty zarzucasz, że nie opisujemy je takim językiem jak Prawa Coulomba.
Absurd.
:
Argument: "mamy prawdę".
Tak uważa praktycznie każdy wierzący, każdej denominacji. Zapytaj o nią protestantów "Reformowanych" i ich stosunek do prawdomówności katolicyzmu. Zapytaj prawosławnych o ich do was stosunek i ich prawdomówności, a waszej nie. Nie, nie uważam, że kwestie religijne są równe, prawom opisu oddziaływaniom elektrostatycznym ładunków elektrycznych, wyjaśnionych przez K.Columba.
Jednak jeśli uznaje się za zasadne podawać wyjaśnienie, to ma być ono wiarygodne. Możemy uznać, że nie ma wyjaśnienia, i zamilknąć. Jednak użycie w swoich wyjaśnieniach dwuznacznych słów, określeń, jest złe i w złym świetle ukazuje wyjaśnienie. Pojecie trynitarnego obrazu theos, nigdy nie zostało wyjaśnione. Do jego wyjaśnienia posłużono się niejasnymi słowami. Użyto nieodpowiednich i nieadekwatnych słów. Nie odpowiadały i nie odpowiadają one przypisywanej im roli. Pod pewnymi względami stoją one w opozycji do przypisywanego im znaczenia. Już od początku trynitaryzmu istnieli tzw.pneumatamachoi. Nigdy nie przypisujący [duchowi św] rangi ojca i syna.
Od samego początku trynitarze ukazywali podrzędność syna wobec ojca. Praktycznie wszyscy podkreślali subordynacjonizm syna względem ojca. W s z y s c y. Nie ma mowy wówczas jednak o prawdomówności soborowych stwierdzeń.
Jeśli chce się posłużyć słowami, do wyjaśnienia prawdy. Użyte słowa nie mogą mieć kilka znaczeń i odmienne znaczenia.
I jeśli na początku używa się określeń odnośnie [ logosa ] iż jest " mocą i mądrością" theos. I stwórcy nie przypisuje się obecności w miejscu i taka jest widoczna przez j e g o [logos], który przyjmuje r o l ę ojca i pana. On p r z y j m u j e rolę. I zapewne [syn] brał w swoje ręce, czy posiadanie. Jak brać za swoje, jak i "być karnym, posłusznym, subordynowanym".
Taki był pierwotny stosunek syna do ojca i vice versa.
I ułomność trynitarzy polega w swoich wyjaśnieniach na użyciu, nieodpowiednich słów, które wzbudziły ogrom kontrowersji. W swoich wyjaśnieniach użyte pojęcia nie wyjaśniły trynitaryzmu. Nie.
I wystarczy przeczytać moje wywody, żeby było to oczywiste. Te o których piszesz, że je powtarzam.A p. argumentacja jest zerowa. Czasami myślę, ze jest to mniej niż zero. Jeśli jest nawet zerem, jest najmniejszą nieujemną liczbą. Nawet większość nie przypisuje jej uznania liczby naturalnej. Tym jest w moich oczach wasze pojecie...Nie jest ono na pewno jasne i wyjaśnione. A ukazałem to w powyższych komentarzach.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3216 times
Been thanked: 5454 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-01-30, 22:06

Ostatnio zmieniony 2025-01-30, 22:08 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.

Pytający
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Pytający » 2025-02-01, 12:12

Wymówki zawsze pozostaną wymówkami i niczym ponad to. Jak dla mnie jest to tylko pretekst do unikania rozmowy.
Już samo uzasadnianie istnienia theos, jest trudne z kilku powodów. Uczynienie z niego trzech w jednym skomplikowało i tak trudne zagadnienie. Trynitarny obraz theos sprawił pojawienie się nierozstrzygalnego problemu rzeczowego i językowego. Przy czym problem jest zagadnieniem wymagającym rozstrzygnięcia. Szukania wyjścia z sytuacji. I jest to tak ogromne przeszkoda, na którą nie znaleziono rozwiązania. Na pewno zagadnienie to nie zostało rozwiązane. Nigdy żadne porównanie, nie oddało sensu trynitarnego obrazu theos. Używane do wyjaśnienia słowa, zagmatwały wyjaśnienia. Zamiast przybliżyć sens twierdzenia, uczyniły go trudnym do powszechnej akceptacji.
Wittorio Messori napisał, że w islamie prawdy egzekwuje się: "pałką policyjna". I że tak być nie powinno. W chrześcijaństwie czwartego wieku poprzez dekrety, ustawy narzucono pewne ustalenia i nakazano w nie wierzyć. Posłużono się słowami wbrew im znaczeniu i wyczytano w nich, co innego niż z nich wynika. Np. uczyniono tak w przypadku słowa "współistotny" consubstantialis. I ono samo w sobie ma dwa znaczenia jako pojecie filozoficzne. Jest to słowo, którego nie ma w natchnionym słowie. Jest zagadnieniem filozoficznym w y b r a n y m przez tzw. ojców. I może ono oznaczać grupę osób mających podobny zbiór cech. Odnosiło się również do cech pojedynczej osoby. I z tej przyczyny wierzący wyobrażali sobie [mogli z powodu znaczenia określenia] pateros=ojca i hyios=syna, jako dwie osoby tego samego t y p u [dwóch theos]. Ewentualnie jedną osobę podzieloną na dwie części. Jednego thoes w dwóch przejawach.
I użycie tego słowa nasuwało obie możliwości. Obie jednak przeciwne trynitaryzmowi. Ani jedno z tych skojarzeń i sensu znaczenia użytego słowa, nie ujmuje sensu więzi przypisywanej przez trynitarzy.
I podtrzymano to słowo tylko z powodu nadania mu sensu przez sobór. I tak wierni znaczeniu słowa zostali uznani za heretyków, chociaż powinni niewierni.
Ostatnio zmieniony 2025-02-01, 12:15 przez Pytający, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-02-01, 12:30

Widzę, że katarynka nadal działa :)

Pytający
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Pytający » 2025-02-01, 12:38

Marek_Piotrowski pisze: 2025-02-01, 12:30 Widzę, że katarynka nadal działa :)
Widzę, że u.p przestaje działać umysł, czy chęć jego używania, i potrzeba się wysilenia. Użycie słowa "współistotny" jest przykładem bezsensownej argumentacji trynitarzy. Jak i posłużenie się wszystkimi analogiami z przyrody, życia itp. Takimi posłużono się argumentami, że w nauce uznano by je za mało uzasadnione, a niektóre za zupełnie nie wyjaśnione. Za parodię wyjaśnień. Karykaturę prawdy. \:D/ O tym jednak pisałem we wcześniejszych komentarzach.
Ostatnio zmieniony 2025-02-01, 12:39 przez Pytający, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-02-01, 12:42

...i nie tylko działa, ale ktoś kompulsywnie kręci jej korbą... ;)
Zmień chociaż ten wyrobiony wałek, bo nie tylko nudzi powtarzanie ciągle jednego refrenu, ale jeszcze niektóre ćwieki powypadały i straaaasznie fałszujesz.
Ostatnio zmieniony 2025-02-01, 12:44 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Pytający
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Pytający » 2025-02-02, 17:17

Marek_Piotrowski pisze: 2025-02-01, 12:42 ...i nie tylko działa, ale ktoś kompulsywnie kręci jej korbą... ;)
Zmień chociaż ten wyrobiony wałek, bo nie tylko nudzi powtarzanie ciągle jednego refrenu, ale jeszcze niektóre ćwieki powypadały i straaaasznie fałszujesz.
Ponownie personalne wymówki, których nie powinno się stosować jako argument, zamiast argumentów w dowodzeniu. Powtarzam, że nawet w jednym procencie nie ujawnił p. p Marku, że jest inaczej. Nie wyjaśniono pojęcia trynitarnego obrazu theos, ponieważ użyto nieodpowiednich słów w nieodpowiedni sposób. Samo pojęcie nie zostało wyjaśnione z powodu użycia nieodpowiednich i wadliwych pojęć. Nie pojęto od początku, że zastosowane słownictwo, nie oddaje prawdy trynitaryzmu. Jak w mojej ocenie sam jest nieprawdziwym obrazem theos.
Poza podanym słowem "współistotny", który sam w sobie ma dwa znaczenia i oba wykraczają poza trynitarne jego użycie i stoją z nim w opozycji. Można podać następne. Mam na myśli hypostasis, która miała oznaczać trzy wyrazy theos, poprzez który możemy go poznać. I tak sam theos ma mieć jedną istotę gr.ousia, której nie da się zrozumieć, jak i trzy sposoby wyrazu, dzięki którym go poznajemy.
Jednak problemem stała się prawda, że dla wielu tak hypostasis jak i ousia były tym samym i oznaczały to samo. Niektórzy podawali je jako synonimy. Z tej przyczyny wiara niektórych w istnienie trzech theos. Tzw.ojcowie kapadoccy czynili rozróżnienie pomiędzy hypostatis a ousia. Inni jednak jej nie widzieli. Przy czym sam termin hypistatyis był wieloznaczny i mógł oznaczać tak ogół, jak i rzecz konkretną, lub sposób bycia.
Podać mogę jeszcze więcej różnic w pojmowaniu obu i przypisywanym im znaczeniom.
A jak napisał abp. Józef Życiński:
"MOŻLIWOŚĆ JEDNOZNACZNEGO OKREŚLENIA OBIEKTYWNYCH RELACJI MIEDZY PORÓWNYWANYMI UJĘCIAMI, STANOWI WAŻNY ŚRODEK PRZECIWDZIAŁANIA PREFERENCJOM LUB ARBITRALNYM MODYFIKACJOM"
I trynitarne wyjaśnienia nie sprostują takim wymogom. Istnieje potrzeba jasnego sprecyzowania użytych określeń, żeby uniknąć nieporozumień, i wątpliwości w rzetelności wyjaśnienia. Trynitaryzm w tym przypadku, upada.
Ostatnio zmieniony 2025-02-02, 17:19 przez Pytający, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2462 times
Been thanked: 2707 times

Post autor: sądzony » 2025-02-02, 20:17

Pytający pisze: 2025-02-02, 17:17 Jednak problemem stała się prawda, że dla wielu tak hypostasis jak i ousia były tym samym i oznaczały to samo. Niektórzy podawali je jako synonimy. Z tej przyczyny wiara niektórych w istnienie trzech theos. Tzw.ojcowie kapadoccy czynili rozróżnienie pomiędzy hypostatis a ousia. Inni jednak jej nie widzieli. Przy czym sam termin hypistatyis był wieloznaczny i mógł oznaczać tak ogół, jak i rzecz konkretną, lub sposób bycia.
Podać mogę jeszcze więcej różnic w pojmowaniu obu i przypisywanym im znaczeniom.
Zarówno Ojcowie Kapadoccy jak i Pseudo Dionizy to apofatycy. Zdaje się, że przywołujesz kogoś, kto "wyznawał" teologię negatywną, którą w pierwszych postach negujesz :-?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Pytający
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Pytający » 2025-02-03, 14:46

sądzony pisze: 2025-02-02, 20:17
Pytający pisze: 2025-02-02, 17:17 Jednak problemem stała się prawda, że dla wielu tak hypostasis jak i ousia były tym samym i oznaczały to samo. Niektórzy podawali je jako synonimy. Z tej przyczyny wiara niektórych w istnienie trzech theos. Tzw.ojcowie kapadoccy czynili rozróżnienie pomiędzy hypostatis a ousia. Inni jednak jej nie widzieli. Przy czym sam termin hypistatyis był wieloznaczny i mógł oznaczać tak ogół, jak i rzecz konkretną, lub sposób bycia.
Zarówno Ojcowie Kapadoccy jak i Pseudo Dionizy to apofatycy. Zdaje się, że przywołujesz kogoś, kto "wyznawał" teologię negatywną, którą w pierwszych postach negujesz :-?
Ja podaję waszych teologów, jako przykłady propozycji wyjaśnień waszych teologów, świadomy istnienia różnic w wyjaśnieniach. Od samego początku w atanazjańskim wyznaniu wiary, wykazywano brak konsekwencji i brak zgodności z natchnionym słowem. Oczywiście, że ojcowie kapadoccy mieli ogromny wpływ na trynitarny obraz theos i starania jego zrozumienia. To oni, o czym napisałem, za atanazjańskim wyjaśnieniem, mówili o niepoznawalnej istocie theos = ousia, i trzech jego zrozumiałych wyrazów = hypostazach. I nie zaczynali swoich wywodów od istoty theos, tylko możliwości doświadczenia jego hipostaz. I niemożność zrozumienia istoty sprawia potrzebę zwrócenia się ku hipostazom.
Z tego co pamiętam to w prawosławiu podkreśla się niepoznawalność trynitarnego obraz theos, w stopniu ponad katolicyzm. I to tam mamy do czynienia z tzw. milczącą teologią.
To jeden z prawosławnych myślicieli pisał, że "prawdziwe poznanie, tego czego szukamy, polega właśnie na niewidzeniu" itp.
I to wspomniani ojcowie często zamiast słowem hypostatis posługiwali się prospon. Tyle tylko, że pierwotnie to słowo oznaczało siłę. Oznaczało jednak i wyraz twarzy osoby, chcący ukazać jej stan emocji. Oznaczał również role, którą odgrywa osoba, czy też postać w jaką chce się wcielić aktor.
Tak czy inaczej starano się mówić o istocie theos ousia, czy substantiae, i hypostatis wyrazach theos. Jednak samo ono oznacza masę spadkową. Jak i treść książki, obiektywną prawdę, czy istotę rzeczy.
Przy czym dla pierwszego inicjatora trynitaryzmu substancja theos ma znaczenie materialne, ponieważ tylko to co jest ciałem jest naprawdę. I tak theos przypisywano materialność, żeby uczynić go prawdziwym.
Poza tym podawany do wyjaśnienia hommoousion dosł. znaczy:"wykonany z tego samego materiału". I dosłowne znaczenie nie stoi w sprzeczności z wyjaśnieniami antytrynitarzy. W pewnym stopniu syn i ojciec uczynieni są z tego samego materiału. Nie oznacza to jednak ich równości.I tak na przykład do produkcji monet można użyć i używa się tego samego metalu. Jednak moneta dwuzłotowa i pięciozłotowa, chociaż uczyniona z tego samego materiału, ma inną wartość.I nie są sobie równe pomimo swego istnienia z takiego samego materiału.
I co gorsze tak jak substancja i ona ma materialne podłoże. Tak to wygląda z użytymi na wyjaśnienie słowami. I nawet w przypadku teologii negatywnej uważa się, że użyte terminy starają się przełożyć niewyrażalną rzeczywistość na zrozumiałe dla nas obrazy. To jak wspominam. Niestety tego nie czynią. A przyjmuje się, że: "Prosty język ułatwia zrozumienie każdemu odbiorcy. Niezależnie od tego jak dobrze jesteśmy wykształceni czy jak świetnie znamy daną tematykę, musimy włożyć dużo wysiłku w lekturę tekstu, który jest źle skomponowany". I tak naprawdę podstawowe zasady prostego języka obejmują: jasność, zrozumiałość i precyzję. Niestety w trynitarnych wyjaśnieniach, tego nie ma. Istotą jest pisanie zrozumiale i precyzyjnie. Jeśli jednak używamy nieprecyzyjnych słów, i w ich niezrozumieniu, lub w wieloznaczności szukamy usprawiedliwienia swoich wywodów, to źle. Oczywiści jak w prawosławiu można szukać doświadczenia w sobie trynitarnego theos. I wyjaśniać, że wyjaśnienie to wykracza poza używanych słów i pojęć. Jednak nie tak rozumieli theos żydzi, i pierwsi chrześcijanie. Rozumieli go jako monos i heis. Nie jako trynitaryzm.
To nie natchnione słowo ukazuje theos jak trzech w jednym. Ukazuje go jako jednego i jedynego w sobie, bez obecności w nim wielości osób i rozróżnienia osób.
Ostatnio zmieniony 2025-02-03, 15:03 przez Pytający, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-02-03, 15:21

@Pytający To co piszesz o prawosławiu odnajdujemy również w katolicyzmie. Może precyzyjniej, ja odnajduję. Ojcowie Kapadoccy to również ojcowie katoliccy, a teologia negatywna, apofatyka czy nierozdzielanie teologii od mistyki jest bliskie również Orygenesowi, Dionizemu czy współcześnie Eckhartowi lub św. Janowi od Krzyża.

Ale w czym tkwi problem. Rozumiem, że twierdzisz, że pojęcie Trójcy Świętej nie zostało wyjaśnione? Jeżeli tak to się z Tobą zgadzam. Nie ma bowiem pojęcia mogącego Ją pomieścić. Trójcy można doświadczyć. Nie można tego jednak przekazać. Oczywiście można o tym opowiedzieć ale zawsze będzie to ułomne.

Czy może chodzi Ci o to, że Trójca Przenajświętsza nie istnieje? Jeżeli tak to chyba nie jest przedmiotem tego tematu.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Pytający
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Pytający » 2025-02-05, 17:43

sądzony pisze: 2025-02-03, 15:21 @Pytający To co piszesz o prawosławiu odnajdujemy również w katolicyzmie. Może precyzyjniej, ja odnajduję. Ojcowie Kapadoccy to również ojcowie katoliccy, a teologia negatywna, apofatyka czy nierozdzielanie teologii od mistyki jest bliskie również Orygenesowi, Dionizemu czy współcześnie Eckhartowi lub św. Janowi od Krzyża.

Ale w czym tkwi problem. Rozumiem, że twierdzisz, że pojęcie Trójcy Świętej nie zostało wyjaśnione? Jeżeli tak to się z Tobą zgadzam. Nie ma bowiem pojęcia mogącego Ją pomieścić. Trójcy można doświadczyć. Nie można tego jednak przekazać. Oczywiście można o tym opowiedzieć ale zawsze będzie to ułomne.

Czy może chodzi Ci o to, że Trójca Przenajświętsza nie istnieje? Jeżeli tak to chyba nie jest przedmiotem tego tematu.
Odnośnie ostatniego zdania, to z samego używania tytułu, wynika jakim uznaniem darzysz trynitarny obraz theos. To nie jej istnienie, jest przedmiotem dyskusji i tematu artykułu. Jest nim zagadnienie jej wyjaśnienia. Niestety nie zostało wyjaśnione w odpowiedni sposób i w sposób rzetelny. Nic co uczyniono w wyjaśnieniu tego obrazu, nie przemawia za jego prawdziwością. Nie zostało wyjaśnione, ponieważ trudno wyjaśnić istnienie czegoś, co pewnie nie istnieje. W przeszłości uczyniono ogrom starań żeby udowodnić istnienie flogistonu, lub eteru. I posługiwano się do końca nierzetelnymi dowodami. Pomimo wielu obiekcji akceptowano istnienie flogistonu i eteru. Dostarczano jakieś powody na pewność ich istnienia.I nawet powszechnie akceptowano. Odrzucano i akceptowano. Oba nie istniejące substancje na pewien czas powszechnie zaakceptowano pomimo...Potem jednak uznano za najprawdopodobniej nie istniejące, potem za nieistniejące na pewno.
Jak dla mnie argumenty jak i sposób dowodzenia ich istnienia, ma podobny poziom do dowodzenia trynitaryzmu. Pewnie czeka go podobny los.
A wszystko co napisałem wykazuje ułomności i braki w wykazywaniu prawdy trynitaryzmu. I zanim odrzucisz moje argumenty, podaj tego powody i dowody ich wad.
A szukanie pomocy w niemożliwościach poznawczych i nadawaniu trynitarnemu obrazowi theos, statutu nie do odgadnięcia tajemnicy. Według mnie jest wymówką.To nie osobowy stwórca ukazany na stronach natchnionego słowa jest wielką tajemnicą, tylko theos filozofów.
Ostatnio zmieniony 2025-02-05, 17:46 przez Pytający, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-02-05, 18:11

Proponuję Ci prostsze zadanie - wyjaśnij naturę Boga.
Powodzenia :)

Awatar użytkownika
Andy72
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 355 times
Been thanked: 511 times

Post autor: Andy72 » 2025-02-05, 18:18

Marek_Piotrowski pisze: 2025-02-05, 18:11 Proponuję Ci prostsze zadanie - wyjaśnij naturę Boga.
Fizyk - ateista Andrzej Dragan, powiedział że byłby rozczarowany, gdyby ludzie do końca poznali fizykę Wszechświata, ponieważ gdyby był Stwórca, to powinien znacznie przewyższać możliwości poznawcze "nagiej małpy". To fizyka, a co dopiero Bóg.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-02-05, 18:36

Andy72 pisze: 2025-02-05, 18:18
Marek_Piotrowski pisze: 2025-02-05, 18:11 Proponuję Ci prostsze zadanie - wyjaśnij naturę Boga.
Fizyk - ateista Andrzej Dragan, powiedział że byłby rozczarowany, gdyby ludzie do końca poznali fizykę Wszechświata, ponieważ gdyby był Stwórca, to powinien znacznie przewyższać możliwości poznawcze "nagiej małpy". To fizyka, a co dopiero Bóg.
Otóż to. A @Przeemek biadoli, że pojęcie Trójcy "nie zostało do końca wyjasnione" :))
Ostatnio zmieniony 2025-02-05, 18:36 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-02-05, 20:58

Pytający pisze: 2025-02-05, 17:43 A wszystko co napisałem wykazuje ułomności i braki w wykazywaniu prawdy trynitaryzmu. I zanim odrzucisz moje argumenty, podaj tego powody i dowody ich wad.
Ależ ja się z Tobą zgadzam. Już to napisałem.
Rozumiem, że twierdzisz, że pojęcie Trójcy Świętej nie zostało wyjaśnione? Jeżeli tak to się z Tobą zgadzam. Nie ma bowiem pojęcia mogącego Ją pomieścić. Trójcy można doświadczyć. Nie można tego jednak przekazać. Oczywiście można o tym opowiedzieć ale zawsze będzie to ułomne.
Pytający pisze: 2025-02-05, 17:43 A szukanie pomocy w niemożliwościach poznawczych i nadawaniu trynitarnemu obrazowi theos, statutu nie do odgadnięcia tajemnicy. Według mnie jest wymówką.To nie osobowy stwórca ukazany na stronach natchnionego słowa jest wielką tajemnicą, tylko theos filozofów.
To nie żadne "szukanie pomocy", a akceptacja własnej słabości, doza pokory i umiejętność przyjęcia, pomieszczenia i zintegrowania Tajemnicy.

ODPOWIEDZ