Ale to skaczesz po tych stronach? Jak to tam jest? W Oremus masz po prostu wszystko drukowane dzień po dniu, teksty Mszy, czytania, psalm itd.sądzony pisze: ↑2024-11-10, 16:18 bardziej chyba mszalnik mały
https://misericordia.pl/pl/p/MSZALIK-MA ... IAMI/15106
Różaniec
Re: Różaniec
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2462 times
- Been thanked: 2707 times
Właśnie nie wiem jak to wygląda. Nie chciałbym skakać jak w brewiarzu. Muszę to chyba gdzieś obejrzeć, bo cena też niemała.Lwica pisze: ↑2024-11-10, 16:29Ale to skaczesz po tych stronach? Jak to tam jest? W Oremus masz po prostu wszystko drukowane dzień po dniu, teksty Mszy, czytania, psalm itd.sądzony pisze: ↑2024-11-10, 16:18 bardziej chyba mszalnik mały
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
Po prostu zastanawia mnie jak to jest, bo rok wydania widzę 2012. A chyba w każdym roku masz jakieś inne czytania?sądzony pisze: ↑2024-11-10, 16:31Właśnie nie wiem jak to wygląda. Nie chciałbym skakać jak w brewiarzu. Muszę to chyba gdzieś obejrzeć, bo cena też niemała.Lwica pisze: ↑2024-11-10, 16:29Ale to skaczesz po tych stronach? Jak to tam jest? W Oremus masz po prostu wszystko drukowane dzień po dniu, teksty Mszy, czytania, psalm itd.sądzony pisze: ↑2024-11-10, 16:18 bardziej chyba mszalnik mały
Rok A, rok B i rok C jest. A to, co ja pisałam i wkleiłam Ci zdjęcia, to masz po kolei dzień po dniu na dany miesiąc, z tego roku konkretnie.
Ale to lepiej jakby ktoś bardziej kompetentny się wypowiedział niż ja

Albo tak opcja z Edycji Świętego Pawła, co Malutka wspomniała. Tylko, że tam masz samą Ewangelię + komentarz i jakąś myśl. Nie ma czytań wszystkich, ani Psalmów czy tego, co dzieje się na Mszy.
Może najlepiej napisać do nich e-mail z zapytaniem?
Ostatnio zmieniony 2024-11-10, 19:56 przez Lwica, łącznie zmieniany 1 raz.
- sądzony
- Legendarny komentator
Pewnie tak. Albo zostać przy internecie

"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- Susanna
- Elitarny komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 1342 times
- Been thanked: 1131 times
Często podczas Różanca nie potrafię się na nim skupić. Są rozproszenia i przez to odmawiałam go coraz rzadziej aż obecnie...wcale..
Na Deon znalazłam ciekawy artykuł o trzech poziomach różańca:
Na Deon znalazłam ciekawy artykuł o trzech poziomach różańca:
https://deon.pl/wiara/sa-trzy-poziomy-o ... im,2621780- To znaczy wiemy, że odmawiamy tajemnicę zwiastowania, ale nic nam do głowy nie przychodzi, gdy ją odmawiamy. Nie potrafimy się na tej tajemnicy skoncentrować. I Bóg chce, żeby tak było! To jest stan ducha pochodzący od Boga, stan oczyszczenia, walki - podkreśla ksiądz. - To jest czas, kiedy trzeba klepać różaniec. Odmawiaj go mechanicznie. Nie musisz mieć wielkich głębokich duchowych rozważań. Myśli są rozproszone? Niech sobie będą.
Ostatnio zmieniony 2025-02-04, 08:00 przez Susanna, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ludzie zawodzą pomimo szczerych chęci
Niektóre chwile chcę wymazać z pamięci..."
Chada. [*]
Niektóre chwile chcę wymazać z pamięci..."
Chada. [*]
- sądzony
- Legendarny komentator
Nie czytałem artykułu, ale zgadzam się z cytatem. To, moim zdaniem, kolejna "płaszczyzna" zbliżająca ze sobą Różaniec i Modlitwę Jezusową "wyrzucającą" ich idę, czyli rozmowę z Bogiem za pomocą naszego słowa, rozumu i myśli, poza kontekst dyskursywny w "objęcia" trwania w Obecności.Susanna pisze: ↑2025-02-04, 07:59 Często podczas Różanca nie potrafię się na nim skupić. Są rozproszenia i przez to odmawiałam go coraz rzadziej aż obecnie...wcale..
Na Deon znalazłam ciekawy artykuł o trzech poziomach różańca:https://deon.pl/wiara/sa-trzy-poziomy-o ... im,2621780- To znaczy wiemy, że odmawiamy tajemnicę zwiastowania, ale nic nam do głowy nie przychodzi, gdy ją odmawiamy. Nie potrafimy się na tej tajemnicy skoncentrować. I Bóg chce, żeby tak było! To jest stan ducha pochodzący od Boga, stan oczyszczenia, walki - podkreśla ksiądz. - To jest czas, kiedy trzeba klepać różaniec. Odmawiaj go mechanicznie. Nie musisz mieć wielkich głębokich duchowych rozważań. Myśli są rozproszone? Niech sobie będą.
Brak umiejętności koncentracji na czymś "szerszym", np. danej tajemnicy generuje swego rodzaju "pustkę" czy przestrzeń. W Modlitwie Jezusowej proces ten, moim zdaniem, "startuje" już z "węższej" formuły: "Jezu Chryste zmiłuj się nade mną grzesznikiem". Skrajnie nawet z samego imienia "Jezu". Dlatego modlitwa ta zwana jest także modlitwą "Imieniem".
Wydaje mi się, że obie formy modlitwy zmierzają do "opuszczenia" umysłu z poziomu rozumu do poziomu serca, czy jak powiedziałby św. Jan od Krzyża z poziomu zmysłu do ducha.
Kościół wschodni poprzez swój apofatyzm, pogodzenie się z Tajemnicą, mistykę, która jak twierdzą niektórzy nigdy nie opuściła teologii nie potrzebuje tak wielkiej dyskursywności jak Kościół zachodni, osadzony w kulturze bardziej "wyjaśniającej" niż przyjmującej "niewyjaśnialność".
EDIT: Również doświadczam rozproszeń. Zarówno na różańcu jak i w każdej innej formie modlitwy. Myślę, że tak już jest i będzie. Fantastyczną jest jednak to, że modlitwy (przepraszam za wyrażenie) "powtarzalne", czyli krótkie, które odmawiamy regularnie w trakcie dnia (10-tki różańca, Modlitwa Pańska, Modlitwa Jezusowa, Akty strzeliste) zdają się po czasie odmawiać nas

Ostatnio zmieniony 2025-02-04, 08:18 przez sądzony, łącznie zmieniany 1 raz.