Różaniec

Dlaczego powinniśmy się modlić, jak powinniśmy to robić, za kogo, do kogo? Tutaj też możemy prosić inne osoby o modlitwę za nas, za naszych bliskich i innych ludzi.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lwica
Gaduła
Gaduła
Has thanked: 155 times
Been thanked: 311 times

Re: Różaniec

Post autor: Lwica » 2024-11-10, 16:29

sądzony pisze: 2024-11-10, 16:18 bardziej chyba mszalnik mały

https://misericordia.pl/pl/p/MSZALIK-MA ... IAMI/15106
Ale to skaczesz po tych stronach? Jak to tam jest? W Oremus masz po prostu wszystko drukowane dzień po dniu, teksty Mszy, czytania, psalm itd.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2462 times
Been thanked: 2707 times

Post autor: sądzony » 2024-11-10, 16:31

Lwica pisze: 2024-11-10, 16:29
Ale to skaczesz po tych stronach? Jak to tam jest? W Oremus masz po prostu wszystko drukowane dzień po dniu, teksty Mszy, czytania, psalm itd.
Właśnie nie wiem jak to wygląda. Nie chciałbym skakać jak w brewiarzu. Muszę to chyba gdzieś obejrzeć, bo cena też niemała.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Lwica
Gaduła
Gaduła
Has thanked: 155 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Lwica » 2024-11-10, 19:55

sądzony pisze: 2024-11-10, 16:31
Lwica pisze: 2024-11-10, 16:29
Właśnie nie wiem jak to wygląda. Nie chciałbym skakać jak w brewiarzu. Muszę to chyba gdzieś obejrzeć, bo cena też niemała.
Po prostu zastanawia mnie jak to jest, bo rok wydania widzę 2012. A chyba w każdym roku masz jakieś inne czytania?
Rok A, rok B i rok C jest. A to, co ja pisałam i wkleiłam Ci zdjęcia, to masz po kolei dzień po dniu na dany miesiąc, z tego roku konkretnie.
Ale to lepiej jakby ktoś bardziej kompetentny się wypowiedział niż ja x_x
Albo tak opcja z Edycji Świętego Pawła, co Malutka wspomniała. Tylko, że tam masz samą Ewangelię + komentarz i jakąś myśl. Nie ma czytań wszystkich, ani Psalmów czy tego, co dzieje się na Mszy.

Może najlepiej napisać do nich e-mail z zapytaniem?
Ostatnio zmieniony 2024-11-10, 19:56 przez Lwica, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2024-11-11, 06:02

Lwica pisze: 2024-11-10, 19:55 Może najlepiej napisać do nich e-mail z zapytaniem?
Pewnie tak. Albo zostać przy internecie ;)
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Susanna
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1342 times
Been thanked: 1131 times

Post autor: Susanna » 2025-02-04, 07:59

Często podczas Różanca nie potrafię się na nim skupić. Są rozproszenia i przez to odmawiałam go coraz rzadziej aż obecnie...wcale..
Na Deon znalazłam ciekawy artykuł o trzech poziomach różańca:
- To znaczy wiemy, że odmawiamy tajemnicę zwiastowania, ale nic nam do głowy nie przychodzi, gdy ją odmawiamy. Nie potrafimy się na tej tajemnicy skoncentrować. I Bóg chce, żeby tak było! To jest stan ducha pochodzący od Boga, stan oczyszczenia, walki - podkreśla ksiądz. - To jest czas, kiedy trzeba klepać różaniec. Odmawiaj go mechanicznie. Nie musisz mieć wielkich głębokich duchowych rozważań. Myśli są rozproszone? Niech sobie będą.
https://deon.pl/wiara/sa-trzy-poziomy-o ... im,2621780
Ostatnio zmieniony 2025-02-04, 08:00 przez Susanna, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ludzie zawodzą pomimo szczerych chęci
Niektóre chwile chcę wymazać z pamięci..."

Chada. [*]

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-02-04, 08:13

Susanna pisze: 2025-02-04, 07:59 Często podczas Różanca nie potrafię się na nim skupić. Są rozproszenia i przez to odmawiałam go coraz rzadziej aż obecnie...wcale..
Na Deon znalazłam ciekawy artykuł o trzech poziomach różańca:
- To znaczy wiemy, że odmawiamy tajemnicę zwiastowania, ale nic nam do głowy nie przychodzi, gdy ją odmawiamy. Nie potrafimy się na tej tajemnicy skoncentrować. I Bóg chce, żeby tak było! To jest stan ducha pochodzący od Boga, stan oczyszczenia, walki - podkreśla ksiądz. - To jest czas, kiedy trzeba klepać różaniec. Odmawiaj go mechanicznie. Nie musisz mieć wielkich głębokich duchowych rozważań. Myśli są rozproszone? Niech sobie będą.
https://deon.pl/wiara/sa-trzy-poziomy-o ... im,2621780
Nie czytałem artykułu, ale zgadzam się z cytatem. To, moim zdaniem, kolejna "płaszczyzna" zbliżająca ze sobą Różaniec i Modlitwę Jezusową "wyrzucającą" ich idę, czyli rozmowę z Bogiem za pomocą naszego słowa, rozumu i myśli, poza kontekst dyskursywny w "objęcia" trwania w Obecności.

Brak umiejętności koncentracji na czymś "szerszym", np. danej tajemnicy generuje swego rodzaju "pustkę" czy przestrzeń. W Modlitwie Jezusowej proces ten, moim zdaniem, "startuje" już z "węższej" formuły: "Jezu Chryste zmiłuj się nade mną grzesznikiem". Skrajnie nawet z samego imienia "Jezu". Dlatego modlitwa ta zwana jest także modlitwą "Imieniem".

Wydaje mi się, że obie formy modlitwy zmierzają do "opuszczenia" umysłu z poziomu rozumu do poziomu serca, czy jak powiedziałby św. Jan od Krzyża z poziomu zmysłu do ducha.

Kościół wschodni poprzez swój apofatyzm, pogodzenie się z Tajemnicą, mistykę, która jak twierdzą niektórzy nigdy nie opuściła teologii nie potrzebuje tak wielkiej dyskursywności jak Kościół zachodni, osadzony w kulturze bardziej "wyjaśniającej" niż przyjmującej "niewyjaśnialność".

EDIT: Również doświadczam rozproszeń. Zarówno na różańcu jak i w każdej innej formie modlitwy. Myślę, że tak już jest i będzie. Fantastyczną jest jednak to, że modlitwy (przepraszam za wyrażenie) "powtarzalne", czyli krótkie, które odmawiamy regularnie w trakcie dnia (10-tki różańca, Modlitwa Pańska, Modlitwa Jezusowa, Akty strzeliste) zdają się po czasie odmawiać nas :)
Ostatnio zmieniony 2025-02-04, 08:18 przez sądzony, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ