Fragmenty Tomasza a Kempis
- AdamS.
- Zasłużony komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 1072 times
- Been thanked: 1374 times
Re: Fragmenty Tomasza a Kempis
"Na cóż ci się przyda wzniośle o Trójcy Świętej rozmawiać, jeśli dla braku pokory Bogu podobać się nie możesz?... (...) Wolę czuć skruchę, aniżeli umieć ją słowami wyrazić..." Już sam początek ukazuje prawdę wykraczającą poza czas powstania tej książki!
Czytałem Tomasza a'Kempis dwukrotnie, dawkując sobie małe fragmenty przed snem (bo tak chyba najlepiej jest do tej lektury podejść). Każde zdanie zostawia tu jakiś duchowy ślad, który można godzinami rozważać. Dziękuję Arkowi za przywołanie tej pozycji, a Lwicy za audiobook!
Czytałem Tomasza a'Kempis dwukrotnie, dawkując sobie małe fragmenty przed snem (bo tak chyba najlepiej jest do tej lektury podejść). Każde zdanie zostawia tu jakiś duchowy ślad, który można godzinami rozważać. Dziękuję Arkowi za przywołanie tej pozycji, a Lwicy za audiobook!
Ostatnio zmieniony 2025-02-05, 09:13 przez AdamS., łącznie zmieniany 1 raz.
Jeszcze nie miałam nigdy okazji poznać treści, ale wczoraj przed wieczorną Mszą Świętą udało mi się przesłuchać 15 min i słuchało się tak dobrze, tak lekko, mimo powagi tematu.AdamS. pisze: ↑2025-02-05, 09:12 "Na cóż ci się przyda wzniośle o Trójcy Świętej rozmawiać, jeśli dla braku pokory Bogu podobać się nie możesz?... (...) Wolę czuć skruchę, aniżeli umieć ją słowami wyrazić..." Już sam początek ukazuje prawdę wykraczającą poza czas powstania tej książki!
No, no, jestem zachęcona

- Susanna
- Elitarny komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 1342 times
- Been thanked: 1131 times
Świetna książka, mam nadal w domu.
"Ludzie zawodzą pomimo szczerych chęci
Niektóre chwile chcę wymazać z pamięci..."
Chada. [*]
Niektóre chwile chcę wymazać z pamięci..."