Jak Bóg potraktuje wyznawców innych religii po śmierci?

Eschatologiczne rozważania na temat tych trzech stanów duszy i przebywania wśród Boga i ludzi przez Niego zbawionych oraz potępionych jak i tych, którzy przechodzą oczyszczenie, by żyć z Bogiem czyści.
ODPOWIEDZ
Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 201 times
Been thanked: 506 times

Re: Jak Bóg potraktuje wyznawców innych religii po śmierci?

Post autor: Gzresznik Upadający » 2022-08-23, 12:03

Swego czasu dodc plastycznie opisał to das Neves w " Pierwszym dniu o śmierci"

konserwa
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 323 times
Been thanked: 475 times

Post autor: konserwa » 2022-08-23, 14:07

O tym wlasnie piszemy ( chyba).

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3216 times
Been thanked: 5454 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-02-04, 13:25

Nie chcę zakładać nowego tematu, ten się chyba nada.
Na Sieci Mikołaj Kapusta wywołał dyskusję p.t."Czy to prawda, że wszystkie religie prowadzą do Boga".

Znamy wypowiedź papieża Franciszka do młodzieży hinduskiej:
„Wszystkie religie prowadzą do Boga, są jak różne języki, żeby do Niego dotrzeć”.

Znamy też Słowa Pisma Świętego i orzeczenia Kościoła.
Wydaje się, że słowa papieża są sprzeczne z tymi tekstami.
Choć zależy co się rozumie pod pojęciem "prowadzą". Bo tu są 3 mozliwości:
1
Bo jeśli mówimy o tym, czy w różnych wiarach jest zbawienie - to nie, zbawienie jest jedynie w Kościele i jedynie przez Chrystusa.
2)
Jednak, jeśli mówimy, że mogą być dla ateisty DROGĄ do zbawienia - to tak, każda (z wyjątkiem demonicznych) wiara przybliża człowieka niewierzącego do Boga. I być może - do wiary prawdziwej. Więc w tym sensie jest "drogą".
3)
Wreszcie trzecie rozumienie tego wyrażenia: człowiek dobrej woli, który nie ze złej woli (ale np. z powodu zgorszenia chrześcijanami) wybrał złą (w sensie: nieprawdziwą) wiarę, ma (taka mamy nadzieję) w oczach Bożych szansę na zbawienie. W tym sensie ta fałszywa wiara może (nie musi) być jego "drogą do zbawienia" - choć sama w sobie jest jałowa jako taka.

Ciekawy artykuł https://opoka.org.pl/News/Swiat/2024/ws ... e-ostrzega

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2462 times
Been thanked: 2707 times

Post autor: sądzony » 2025-02-04, 18:27

A jaki bigos gotuje z tego Kapusta (pan Mikołaj)? Rozumiem, że na kwaśno.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Zuben Ninja
Gawędziarz
Gawędziarz
Been thanked: 42 times

Post autor: Zuben Ninja » 2025-02-04, 18:36

Jeśli papież Franciszek publicznie mówi już, że wszystkie religie prowadzą do Boga (w domyśle do judeochrześcijańskiego Boga Jahwe) to jest to już jawna herezja ponieważ o ile judaizm oraz islam można jeszcze tutaj spróbować wybronić o tyle takiego hinduizmu już się po prostu nie da w żaden sposób pogodzić. Jak bogowie-demony pokroju Wisznu, Brahmy, Śiwy czy Kryszny mają prowadzić do Boga Jahwe skoro są do Niego w opozycji? Już dawno się zorientowałem, że na papieża Franciszka trzeba uważać oraz jednym uchem wpuszczać a drugim wypuszczać to co mówi.
Ostatnio zmieniony 2025-02-04, 19:29 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 5 razy.
"Przyjdą takie czasy, że ludzie będą szaleni i gdy zobaczą kogoś przy zdrowych zmysłach, powstaną przeciw niemu mówiąc: Jesteś szalony, bo nie jesteś do nas podobny" - św. Antoni Pustelnik

Arek
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 413 times
Been thanked: 462 times

Post autor: Arek » 2025-02-04, 20:18

Kocham Papieża Franciszka. Za Jego kadencji przybliżyłem się do Pana Boga. Przeszkody w moim życiu wskazywały drogę. Rozumiem, że słowa Chrystusa są nie podważenia i Kościół już je sprecyzował i wyjaśnił. Dla mnie droga jest jasna względem wszystkich ludzi, gdyż Chrystus jest Jedynym Zbawicielem. Rolą chrześcijan jest wskazywać kierunek tej drogi, a przede wszystkim nią podążać, a reszta jest po stronie Pana Boga, który nikomu nie da zrobić krzywdy, którzy pragną i łakną sprawiedliwości. Myślę, że jest to Papież na te czasy, aby otworzyć nam oczy i wzniecić gorliwą wiarę w Prawdzie. Dziś trzeba jeszcze więcej wysiłku by ją poznać, Papież prowokuje do poznawania wiary i utwierdzania się w wierze. "Ciasna jest brama i wąska droga."
Ostatnio zmieniony 2025-02-04, 20:19 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5063 times
Been thanked: 3409 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-02-04, 21:11

Marek_Piotrowski pisze: 2025-02-04, 13:25 Nie chcę zakładać nowego tematu, ten się chyba nada.
Na Sieci Mikołaj Kapusta wywołał dyskusję p.t."Czy to prawda, że wszystkie religie prowadzą do Boga".

Znamy wypowiedź papieża Franciszka do młodzieży hinduskiej:
„Wszystkie religie prowadzą do Boga, są jak różne języki, żeby do Niego dotrzeć”.

Znamy też Słowa Pisma Świętego i orzeczenia Kościoła.
Wydaje się, że słowa papieża są sprzeczne z tymi tekstami.
Choć zależy co się rozumie pod pojęciem "prowadzą". Bo tu są 3 mozliwości:
1
Bo jeśli mówimy o tym, czy w różnych wiarach jest zbawienie - to nie, zbawienie jest jedynie w Kościele i jedynie przez Chrystusa.
2)
Jednak, jeśli mówimy, że mogą być dla ateisty DROGĄ do zbawienia - to tak, każda (z wyjątkiem demonicznych) wiara przybliża człowieka niewierzącego do Boga. I być może - do wiary prawdziwej. Więc w tym sensie jest "drogą".
3)
Wreszcie trzecie rozumienie tego wyrażenia: człowiek dobrej woli, który nie ze złej woli (ale np. z powodu zgorszenia chrześcijanami) wybrał złą (w sensie: nieprawdziwą) wiarę, ma (taka mamy nadzieję) w oczach Bożych szansę na zbawienie. W tym sensie ta fałszywa wiara może (nie musi) być jego "drogą do zbawienia" - choć sama w sobie jest jałowa jako taka.

Ciekawy artykuł https://opoka.org.pl/News/Swiat/2024/ws ... e-ostrzega
Pochwalił byś raz Mikołaja, jak broni ortodoksji a nie "protestantyzuje"
bardzo ciekawa dyskusja z poglądami o Adama Szustaka, któremu wyraźnie ta palna, albo langusta zaszkodziła ;) , no i jest jeszcze bukłak #-o
Czy "Duch Św. RODZI RÓŻNE RELIGIE"? - o. Adam Szustak
Ostatnio zmieniony 2025-02-04, 21:48 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-02-04, 21:24

Po pierwsze, pochwalę go, jak obejrzę (na razie nie mam czasu).
Po drugie, przecież go tu zareklamowałem - to najlepsze, co można zrobić dla youtubera.

Woźnica
Gawędziarz
Gawędziarz
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 3 times

Post autor: Woźnica » 2025-02-04, 21:57

Na pewno Papież wie więcej niż ktokolwiek tutaj.
Zanim bym zaczął krytykować Papieża to zastanowiłbym się, na jakiej podstawie tak twierdzi.
Jakie są obszary wspólne dla katolicyzmu i np. hinduizmu.
Słabo znam hinduizm więc nie wiem ale może ktoś wie?

Znam za to hindusa z wysokiej kasty, który już kilka lat mieszka w Europie i doktoryzował się w niej z fizyki.
Zapytałem go jak taki inteligentny człowiek może uprawiać podział kastowy. Na czym on polega.
Odpowiedział mi, że na darach Ducha Świętego, które są w danej rodzinie.

Znam też kilku hindusów z Londynu, bywałem u nich i w ich dzielnicy.
Jest to niesamowicie zamożne i czyste społeczeństwo ze wzorcowymi wręcz rodzinami.
Zamożne bez widocznego wysiłku.
Bardzo uprzejmi i jednocześnie powściągliwi.
Pierwsze co mi przyszło na myśl, gdy się z nimi zetknąłem, to że muszą mieć niesamowite względy u Ducha Świętego.
To chyba od razu każdemu rzuca się w oczy.
Tym braciom i siostrze: Marek_Piotrowski, sądzony, kacperek29, Abstract, Pompieri i abi już dziękuję. Nie odpowiadajcie, ponieważ jesteście już ignorowani. Idźcie z Bogiem w swoją stronę.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-02-04, 22:02

Woźnica pisze: 2025-02-04, 21:57 Na pewno Papież wie więcej niż ktokolwiek tutaj.
...ale niekoniecznie więcej, niż wszyscy wcześniejsi papieże.

Co do Hindusów: pogadaj z kimś, kto był w Indiach i widział ludzi umierających na ulicy, ku całkowitej obojętności wyznawców hinduizmu, którzy uważają, że jak mają taką karmę, to niech zdychają.
Ostatnio zmieniony 2025-02-04, 22:03 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zuben Ninja
Gawędziarz
Gawędziarz

Post autor: Zuben Ninja » 2025-02-04, 22:14

Jedynymi 2 religiami powstałymi zgodnie z wolą Boga Jahwe są: judaizm (Stary Testament) oraz chrześcijaństwo (Nowy Testament) - jako dopełnienie judaizmu.

Wszystkie pozostałe religie są fałszywe.
Ostatnio zmieniony 2025-02-04, 22:27 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 2 razy.
"Przyjdą takie czasy, że ludzie będą szaleni i gdy zobaczą kogoś przy zdrowych zmysłach, powstaną przeciw niemu mówiąc: Jesteś szalony, bo nie jesteś do nas podobny" - św. Antoni Pustelnik

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-02-04, 22:32

To prawda, co nie znaczy, że wszystkie są złe: stanowią owoc tęsknoty i szukania po omacku, bez światła Objawienia, Boga przez pogan.
W tym sensie zawierają owe słynne "ziarna prawdy". Co nie znaczy, że mają znaczenie zbawcze.

Arek
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 413 times
Been thanked: 462 times

Post autor: Arek » 2025-02-04, 22:56

Ziarna prawdy zawarte w pełnej Prawdzie Kościoła Katolickiego, w której to ziarna Prawdy wszystkich religii znajdują się w Kościele, który ma ich zdecydowanie najpełniej i to takich, które nie zawierają inne religie. Czyli wszystkie religie mają po cząstce z pełnej Prawdy Kościoła Chrystusa. Inne religie mają cząstki nieprawdy, a tylko religia Katolicka jest Prawdą.
Ostatnio zmieniony 2025-02-04, 23:04 przez Arek, łącznie zmieniany 4 razy.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Woźnica
Gawędziarz
Gawędziarz
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 3 times

Post autor: Woźnica » 2025-02-04, 23:02

Same mądrzejsze od papieża.
No takich mądrych katolików to chyba już nigdzie nie ma :YMAPPLAUSE:
Tym braciom i siostrze: Marek_Piotrowski, sądzony, kacperek29, Abstract, Pompieri i abi już dziękuję. Nie odpowiadajcie, ponieważ jesteście już ignorowani. Idźcie z Bogiem w swoją stronę.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5063 times
Been thanked: 3409 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-02-04, 23:03

Arek pisze: 2025-02-04, 22:56 Ziarna prawdy zawarte w pełnej Prawdzie Kościoła Katolickiego, w której to ziarna wszystkich religii znajdują się w Kościele, który ma ich zdecydowanie najpełniej i to takich, które nie zawierają inne religie. Czyli wszystkie religie mają po cząstce z pełnej Prawdy Kościoła Chrystusa. Inne religie mają cząstki nieprawdy, a tylko religia Katolicka jest Prawdą.
Ogólnie dobrze piszesz. Posłuchaj Mikołaja tłumaczy to dokładnie i dobrze wyjaśnia na najważniejszych pismach Kościoła i papieży.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niebo, piekło, czyściec”