Talmud o Jezusie i chrześcijanach - mity i prawda

Rozmowy na temat wyznawców Judaizmu, dlaczego nie uwierzyli Jezusowi, itp.
Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3296 times
Been thanked: 5545 times
Kontakt:

Re: Talmud o Jezusie i chrześcijanach - mity i prawda

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-02-26, 15:45

Arek pisze: 2025-02-26, 15:25 Żydzi byli niegdyś Narodem wybranym. Dziś nie są.
Owszem, są.
"Pytam więc: Czyż Bóg odrzucił lud swój? Żadną miarą! I ja przecież jestem Izraelitą, potomkiem Abrahama, z pokolenia Beniamina. Nie odrzucił Bóg swego ludu, który wybrał przed wiekami. Czyż nie wiecie, co mówi Pismo o Eliaszu, jak uskarża się on przed Bogiem na Izraela? Panie, proroków Twoich pozabijali, ołtarze Twoje powywracali. Ja sam tylko pozostałem, a oni na życie moje czyhają. Lecz co mu głosi odpowiedź Boża? Pozostawiłem sobie siedem tysięcy mężów, którzy nie zgięli kolan przed Baalem. Tak przeto i w obecnym czasie ostała się tylko Reszta wybrana przez łaskę."(Rz 11,1-5)
Co więcej, każdy chrześcijanin jest duchowym Żydem. Zostaliśmy włączeni w święty zaczyn:
"Jeżeli bowiem zaczyn jest święty, to i ciasto; jeżeli korzeń jest święty, to i gałęzie. Jeżeli zaś niektóre zostały odcięte, a na ich miejsce zostałeś wszczepiony ty, który byłeś dziczką oliwną, i razem [z innymi gałęziami] z tym samym złączony korzeniem, na równi z nimi czerpałeś soki oliwne, to nie wynoś się ponad te gałęzie. A jeżeli się wynosisz, [pamiętaj, że] nie ty podtrzymujesz korzeń, ale korzeń ciebie."(Rz 11,16-18)

Przeczytaj 11 rozdział Listu do Rzymian, wiele Ci wyjaśni.
Nie potrzebuję pochlebców.
A ktoś Ci tu pochlebia? ;)
To Żydzi uważają chrześcijan za wrogów są w konturze z Chrystusem.
  • Po pierwsze, jak już, to żydzi (wyznaniowi) a nie Żydzi (etniczni).
  • Po drugie, są tacy, co uważają i tacy, co nie uważają. Podobnie: są chrześcijanie, którzy uważają Żydów (czy żydów) za wrogów, a są tacy, co nie uważają
  • Po trzecie, nawet jeśli część z nich uważa nas za wrogów, to wcale nie znaczy, że nasza reakcja powinna być symetryczna.

Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 419 times
Been thanked: 477 times

Post autor: Arek » 2025-02-26, 16:01

I znowu przeinaczasz to co piszę. Marku Tobie potrzeba adwersarzy Twojego pokroju. Taktyka protestanckabjest w Twoim orężu. Biblię trzeba traktować całościowo, a nie wybiórczo.
Bóg nigdy nie odrzuca ludu, ale lud odrzucił Boga. Żydzi byli niegdyś ludem wybranym, a dziś nie są bo odrzucili Chrystusa/Boga. Czego nie rozumiesz, użyj rozumu.
Ostatnio zmieniony 2025-02-26, 16:06 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-02-26, 16:06

Wybacz, chętnie bym popolemizował, ale nie przedstawiłeś nic, żadnego argumentu (poza aroganckim "użyj rozumu"), więc po prostu nie mam z czym polemizować.
Na przyszłość, jak nie masz nic do powiedzenia, po prostu nie pisz.

Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Arek » 2025-02-26, 16:10

Pisałem do Dezertera, podczepiłeś się, więc wybacz.

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 558 times
Been thanked: 1128 times

Post autor: Albertus » 2025-02-26, 17:15

Marek_Piotrowski pisze: 2025-02-26, 15:45
Arek pisze: 2025-02-26, 15:25 Żydzi byli niegdyś Narodem wybranym. Dziś nie są.
Owszem, są.
"Pytam więc: Czyż Bóg odrzucił lud swój? Żadną miarą! I ja przecież jestem Izraelitą, potomkiem Abrahama, z pokolenia Beniamina. Nie odrzucił Bóg swego ludu, który wybrał przed wiekami. Czyż nie wiecie, co mówi Pismo o Eliaszu, jak uskarża się on przed Bogiem na Izraela? Panie, proroków Twoich pozabijali, ołtarze Twoje powywracali. Ja sam tylko pozostałem, a oni na życie moje czyhają. Lecz co mu głosi odpowiedź Boża? Pozostawiłem sobie siedem tysięcy mężów, którzy nie zgięli kolan przed Baalem. Tak przeto i w obecnym czasie ostała się tylko Reszta wybrana przez łaskę."(Rz 11,1-5)
Co więcej, każdy chrześcijanin jest duchowym Żydem. Zostaliśmy włączeni w święty zaczyn:
"Jeżeli bowiem zaczyn jest święty, to i ciasto; jeżeli korzeń jest święty, to i gałęzie. Jeżeli zaś niektóre zostały odcięte, a na ich miejsce zostałeś wszczepiony ty, który byłeś dziczką oliwną, i razem [z innymi gałęziami] z tym samym złączony korzeniem, na równi z nimi czerpałeś soki oliwne, to nie wynoś się ponad te gałęzie. A jeżeli się wynosisz, [pamiętaj, że] nie ty podtrzymujesz korzeń, ale korzeń ciebie."(Rz 11,16-18)
No tak ale te wersety dowodzą tego że Bóg nie odrzucił swojego ludu oraz tego że żydzi są Narodem wybranym dlatego że Kościół był i jest kontynuacją Izraela i że wszyscy chrześcijanie są duchowymi żydami.
Ostatnio zmieniony 2025-02-26, 17:16 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-02-26, 18:09

Otóż to, Albertusie, przecież cały czas to piszę. Warto jednak przeczytać cały ten rozdział.

Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Arek » 2025-02-26, 18:46

Ja o wypaczeniach dzisiejszych Żydów mówię. A to, że jestem starotestamentowym duchowym żydem to ja wiem. Ja cały czas nawiązuję do narracji dialogu religijnego Kościoła z obecnymi Żydami i tego jak Ci Żydzi - "nieżydzi" i "nieizrael" odrzucili Chrystusa, a my mówimy, że pada deszcz, a oni na nas plują.
Ja mówię o dniu dzisiejszym czyli czasie Nowego Testamentu i Bogu, którego zapowiedział Stary Testament, a Nowy Testament go wypełnił.
Sytuacja polityczna, gdzie uwikłana jest religia, by wykorzystać wszystkie możliwości w swojej sprawie. Mówię o błędach w postawie dzisiejszych Żydów. Przykładem jest np. Gaza, tutaj widać dobrze jak Żydzi traktują nieżydów.

Dodano po 8 minutach 55 sekundach:
Dziś nawrócony Żyd to Katolik.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-02-26, 20:13

Arek pisze: 2025-02-26, 18:55 Ja o wypaczeniach dzisiejszych Żydów mówię.
Talmud jest dzisiejszy? Wow! ;)
A to, że jestem starotestamentowym duchowym żydem to ja wiem.
Nie. Po prostu prezentujesz postawę starotestamentową. Oko za oko itd.
Ja cały czas nawiązuję do narracji dialogu religijnego Kościoła z obecnymi Żydami i tego jak Ci Żydzi - "nieżydzi" i "nieizrael" odrzucili Chrystusa, a my mówimy, że pada deszcz, a oni na nas plują.
JKto "my"? Jeśli tak robicie, to tak nie róbcie.
a mówię o dniu dzisiejszym czyli czasie Nowego Testamentu i Bogu, którego zapowiedział Stary Testament, a Nowy Testament go wypełnił.
Sytuacja polityczna, gdzie uwikłana jest religia, by wykorzystać wszystkie możliwości w swojej sprawie. Mówię o błędach w postawie dzisiejszych Żydów. Przykładem jest np. Gaza, tutaj widać dobrze jak Żydzi traktują nieżydów.
I temu ma służyć cytowanie głupot z Talmudu?
Dziś nawrócony Żyd to Katolik.
Nikt nie twierdzi że dzisiejsi judaiści to katolicy. Więc z kim dyskutujesz?

Powtórzę to, co napisałem wczoraj, może TYM RAZEM wczytasz:
Marek_Piotrowski pisze: 2025-02-25, 22:56 Talmud mówi różne rzeczy - i, przepraszam, co z tego?
Wszyscy o wszystkich różne rzeczy mówili - protestanci o katolikach, katolicy o protestantach, Żydzi o chrześcijanach, chrześcijanie o Żydach.
Problemy jest inny: na ile to talmudyczne podejście istnieje dalej w sercach i umysłach Żydów, na ile kształtuje ich podejście.

Wydaje się, że chrześcijanie dużo bardziej zmienili swoje podejście do Żydów, niż Żydzi do "gojów". Ale to oczywiście moje subiektywne wrażenie.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5150 times
Been thanked: 3459 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-02-26, 21:43

Tak by zakończyć tą już pezproduktywną dyskusję to przypomnę mój post
dla tych co chcieliby zapoznać się z faktami i rzetelnym opracowaniem opartym o fakty a nie mity
Dezerter pisze: 2022-12-26, 00:20 Byłem chyba grzeczny, bo dostałem pod choinkę dwa super prezenty
Longplay "Legenda"- Armia
i Jezus i Jego wyznawcy w Talmudzie. Analiza tekstologiczna, historyczna i socjologiczna
Książka wydana w 2013 roku. Autor książki: Mirosław Stanisław Wróbel. Wydawnictwo: KUL. Okładka: Twarda. Kod ISBN: 9788377026397
Nowa książka ks. dr hab. Mirosława S. Wróbla, prof. KUL (...)
Przeglądam czytam i już wiem, że będę musiał odwołać kilka postów broniących i wątpiących
Chciałem polecić, by zainteresowani sobie nabyli, ale książka już niedostępna i bezcenna , więc jak ktoś jest bardzo zainteresowany to może i pożyczę, ale szansę są tym większe im dłużej forumowicza znam i tylko na miesiąc.

Okazało się, że Mikołaj musiał się nieźle nagimnastykować bym ją dostał - święty Mikołaj
Jeśli ktoś bardzo chce, to mogę jakiś konkretny jeden werset sprawdzić, bo mam bardzo mało czasu wolnego
Ostatnio zmieniony 2025-02-26, 21:44 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

ODPOWIEDZ