Czy pojęcie Trójcy Świętej zostało wyjaśnione?

Czyli rozmowy o naturze Boga i Objawienie Jego w Osobie Ojca, Jezusa Chrystusa, rozmowy także na temat Ducha Świętego, Jego działanie, prowadzenie Kościoła przez Niego, itp.
Zablokowany
Pytający
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 4 times
Been thanked: 55 times

Re: Czy pojęcie Trójcy Świętej zostało wyjaśnione?

Post autor: Pytający » 2025-02-25, 16:35

Marek_Piotrowski pisze: 2025-02-25, 14:24
Pytający pisze: 2025-02-25, 13:47 Jakie oskarżenia.
Jak widac, jestem naprawdę prorokiem: ;)
Marek_Piotrowski pisze: 2025-02-21, 13:30 Aha, zapomniałem: od czasu do czasu jeszcze będzie lamentował, że jest "oskarżany".
I tak w kółko, bez końca.
:ymhug:
Widzę, że jak zwykle nic człowieku nie wnosisz do dyskusji. Argument ad personom, nie przystoi uczciwej wymianie zdań. I nie interesują mnie, poza merytoryczne sposoby argumentowania.
Mamy konkretny podany przez was przykład J 10:30. Napisałeś o nim, że demoluje moje wyjaśnienia i dowodzi trynitarnego obrazu theos. Ja, że nie dowodzi na pewno. I, że nie dowodzi, wyjaśniłem. Od ciebie człowieku nie było ani jednego zdania udowadniającego wasz punkt widzenia.
Ja proponuje tylko egzegezę wersetu. Nic ponad zbadanie sensu jego znaczenia, w kontekście i sensu wypowiedzi. Jeśli demoluje on antytrynitaryzm, warty jest przestudiowania. 8 lutego 2025 godz.19:52 napisałem wyjaśnienie wersetu. Nawet w jednym stopniu nie uzasadnia trynitaryzmu. Poza jego sensem, nie wskazuje na trynitarny obraz z jednej prostej przyczyny. Dotyczy relacji dwóch, nie trzech osób. I wypowiedź z J 10:30 w kontekście paralelnych miejsc mówiących o byciu "jednym" dyskwalifikuje użycie go w trynitarny sposób.
Jeśli "pojecie" ...zostało wyjaśnione, to na pewno nie przy użyciu J 10:30. Nie zostało w mojej ocenie wyjaśnione nigdy za pomocą żadnego porównania, wersetu, czy użytych do jego wyjaśnienia określeń. Nie chcę zaogniać dyskusji, więc dziękuję za rozmowę. :-h
Ostatnio zmieniony 2025-02-25, 16:39 przez Pytający, łącznie zmieniany 5 razy.

Pompieri
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 885 times
Been thanked: 441 times

Post autor: Pompieri » 2025-02-25, 17:28

Po coz tyle klamliwych zarzutow i niedorzecznosci glosisz, Pytajacy?

" W tym czasie Maryja wybrala sie i poszla z pospiechem w gory do pewnego miasta (Judy). Weszla do domu Zachariasza i pozdrowila Elzbiete. Gdy Elzbieta uslyszala pozdrowienie Maryi, poruszylo sie dzieciatko w jej lonie, a DUCH SWIETY napelnil Elzbiete. Wydala ona okrzyk i powiedziala:

" Blogoslawiona jestes miedzy niewiastami i blogoslawiony jest owoc Twojego lona. A skadze mi to, ze Matka mojego PANA przychodzi do mnie? Oto, skoro glos Twego pozdrowienia zabrzmial w moich uszach, poruszylo sie z radosci dzieciatko w moim lonie. Blogoslawiona jestes, bos Ty ta, ktora uwierzyla, ze spelnia sie slowa przekazane Ci od PANA ".

Wtedy Maryja rzekla: " Wielbi dusza moja PANA, i raduje sie duch moj w BOGU, ZBAWCY moim ... itd."
Lk 1,39-47

Dopowiedzenie: Zachariasz byl kaplanem w Swiatyni, PANA I BOGA JHWH. JHWH jest PANEM ludu IZRAELA.
Elzbieta jest wierna w domu Judy, pokolenia Izraela. Jej PANEM jest JHWH.
DUCH SWIETY przekazuje przeslanie od BOGA, PANA JHWH do Elzbiety.
Elzbieta posluszna temu, oddaje czesc DZIECIECIU w lonie Maryi, I tym DZIECIECIEM jest PAN.
Mamy tu podane dzialanie JHWH przez DUCHA SWIETEGO w PANU ( czyli DZIECIECIU w lonie Maryi). Tym DZIECIECIEM czyli PANEM jest JEZUS.
A wiec jest JHWH (PAN) i DUCH SWIETY (PAN) i JEZUS (PAN).

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3296 times
Been thanked: 5545 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-02-25, 19:12

Pytajacy pisze:Widzę, że jak zwykle nic człowieku nie wnosisz do dyskusji. Argument ad personom, nie przystoi uczciwej wymianie zdań. I nie interesują mnie, poza merytoryczne sposoby argumentowania.
...a zwracasz na niego uwagę wewnątrz własnego argumentu ad personam... śmieszne.
Poza tym doucz się chłopie - ad personam oznaczałoby, że odnoszę się do Ciebie. Ja pokazałem Twoje zachowanie - co Cię najwyraźniej rezeźliło.
Niemniej po raz kolejny potwierdziłeś, że jestem prorokiem:
Marek Piotrowski pisze:Oczywiście w przerwach pomiędzy wypisywaniem różności na współdyskutantów i wybiórczym przytaczaniem kogoś, kto mu akurat pasuje
;)

Pytajacy pisze:Ja, że nie dowodzi na pewno. I, że nie dowodzi, wyjaśniłem. Od ciebie człowieku nie było ani jednego zdania udowadniającego wasz punkt widzenia
Serio? Podałem jasny, oczywisty dowód biblijny i mam bić pianę, bo Ty POWIEDZIAŁEŚ, że "nie dowodzi"? :-o :))
Albo komentować kompletnie niedorzeczne piętrowe konstrukcje, których jedynym zadaniem jest takie przedstawienie jasnego tekstu, żeby podciągnąć go pod swoje tezę, zupełnie różną od przesłania tego tekstu?
Zdradzę Ci coś: kiedy widzę rozpaczliwie wymyślane kompletne duby smalone w odpowiedzi adwersarza, zostawiam je tak, jak są. Same kompromitują się znacznie lepiej, niż gdybym z nimi "polemizował".
Taka polemika przypominałaby tłumaczenie oczywistych dowcipów :)

Kto chce, niech sprawdzi...
Ostatnio zmieniony 2025-02-25, 19:13 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5150 times
Been thanked: 3459 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-02-26, 23:26

Ja myślę, że to dobry moment, by zamknąć wątek, bo już wszystkie argumenty padły
jak ktoś ma wątpliwości niech wróci np do moich trzech zaproponowanych filmów z You Tuba, w których w oparciu głównie o Biblię, jasno argumentuje i katolik i protestanci, że Bóg jest w Biblii przedstawiony jako w Trójcy Jedyny.
tak uważają chrześcijanie od 2000 lat i tak uważa co najmniej 90% chrześcijan współczesnych.

Czy pojęcie Trójcy Świętej zostało wyjaśnione?
Nie, bo Boga nie można w pełni ani pojąć ani wyjaśnić
Ostatnio zmieniony 2025-02-26, 23:27 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5150 times
Been thanked: 3459 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-03-02, 23:06

Na koniec próba wyjaśnienia Trójcy najlepsza jako do mnie dociera czyli słynne już patyczki waty cukrowej ks. Strzelczyka
film jest o Duchu św., ale ustawiłem na konkretny fragment - polecam

Ostatnio zmieniony 2025-03-02, 23:09 przez Dezerter, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Zablokowany